EVENIMENT
Aeroportul Cluj trece pe energie verde. Construiește un parc fotovoltaic și va deveni independent energetic din 2026
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj adoptă o strategie ambițioasă de reducere a emisiilor de carbon, inclusiv prin construirea unui parc fotovoltaic care va face aeroportul complet independent energetic începând din 2026.
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj își propune implementarea unui parc fotovoltaic cu baterii de stocare, proiect care va face aeroportul complet independent energetic începând din 2026.
Aeroportul va deveni total independent din punct de vedere energetic
Directorul Aeroportului, David Ciceo, a anunțat, joi, că licitația pentru realizarea parcului fotovoltaic va fi lansată în 2025. Prin această investiție, aeroportul urmărește reducerea emisiilor de carbon și atingerea neutralității până în 2050.
„În ce privește strategia noastră de zero emisii de carbon până în 2050, anul următor vom organiza o licitație pentru implementarea unui parc fotovoltaic, împreună cu bateriile aferente pentru stocare, prin care aeroportul, din 2026, va deveni total independent din punct de vedere energetic. Aproximativ 50% din emisiile de carbon sunt date de către curentul electric, așadar în 2026 vom reduce peste 50% din emisiile de carbon”, a declarat David Ciceo.
Strategia aeroportului, în concordanță cu cea a municipiului și județului
De asemenea, aeroportul colaborează cu toate entitățile din perimetrul său pentru a stabili măsuri clare care să asigure zero emisii de carbon pentru toți operatorii din zonă.
„Deja colaborăm cu toți din perimetrul, urmează să stabilim împreună măsuri clare, să ne consultăm, astfel încât toți care funcționează în perimetrul aeroportului să ajungă la zero emisii de carbon. Strategia noastră de reducere a emisiilor de carbon și acest autobuz electric sunt în concordanță cu strategia județului Cluj și a municipiului Cluj-Napoca de a fi un oraș verde, un județ verde și suntem foarte încântați că reușim și noi să contribuim prin aceste măsuri”, a adăugat directorul aeroportului.
Degivroare electrice, confinanțate din fonduri europene
Aeroportul a făcut deja pași semnificativi în această direcție, investind în două degivroare electrice cofinanțate din fonduri europene, care sunt utilizate zilnic.
„Avem un plan de măsuri coerent pentru a ajunge la zero emisii de carbon. Am avut ocazia în urmă cu câteva luni să vă prezentăm cele două degivroare electrice, care funcționează deja, au fost cofinanțate din fonduri europene, aproximativ 50% și pe care aproape în fiecare dimineață le folosim pentru degivrare”, a mai arătat Ciceo.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Locuitorii de pe mai multe străzi din Chinteni au rămas fără apă, din cauza unei AVARII. Când se va relua furnizarea apei
Avarie, sâmbătă, la rețeaua publica de alimentare cu apă în Chinteni.
Compania de Apă Someș anunță că se lucrează la remedierea problemei.
Avarie rețeaua de apă potabilă la Chinteni
“În vederea efectuarii unor lucrari de remediere avarii la rețeaua publică de alimentare cu apă, care necesită intervenție imediată, a fost înreruptă furnizarea apei potabile”, anunță Compania de Apă Someș.
Sunt afectați locuitorii de pe: Str. Arhitect Ion Mincu; str. Transilvaniei; str. Plaiului; str. George Bacovia; str. Nichita Stanescu; str. Ion Luca Caragiale; str. Emil Isac; str. Fericirii; str. Ana Aslan; str. Alexandru Sahia; str. Romulus Vuia; str. Lucian Blaga.
Compania de Apă Someș anunță că reluarea furnizării apei potabile este estimată pentru ora 18.00.
EVENIMENT
Dan Petrescu, antrenorul CFR Cluj: Nu e lotul pe care mi-l doresc 100%, dar o să ne batem la titlu
Dan Petrescu s-a arătat mulțumit de modul în care s-au prezentat jucătorii în cantonament, într-o conferință de presă înaintea primului meci din Liga Naționă din acest an.
El spune, însă, că noii jucători transferați de CFR Cluj sunt de perspectivă, nu “certitudini”.
Dan Petrescu începe bătălia pentru titlu
Dan Petrescu spune că toată lumea “cere” ca CFR Cluj să câștige un nou titlu.
“Și eu vreau să câștigăm, dar antrenorul nu joacă. Voi face tot posibilul să ajung la 500 de meciuri la CFR… Suntem la 3 puncte de primul loc, de ce să nu credem că vom câștiga. Nu e lotul pe care mi-l doresc 100%, dar o să ne batem”, a spus Dan Petrescu.
CFR Cluj întâlnește duminică, 19 ianuarie, în deplasare, pe FC Botoșani, de la ora 18.00, în primul meci din acest an.
CFR Cluj s-a despărțit de Tudor Lucaci
La finalul acestei săptămâni, CFR Cluj a anunțat și că se desparte de mijlocașul Tudor Lucaci. Astfel, cluburile CFR 1907 Cluj și CSM Olimpia Satu Mare au ajuns la un acord privind transferul definitiv al mijlocașului Tudor Lucaci la formația sătmăreană.
EVENIMENT
Anunț al Casei de Pensii Cluj: Cererile pentru bilete de tratament se pot depune începând de luni. Cum se acordă
Casa Judeţeană de Pensii Cluj anunță că va prelua cererile pentru acordarea biletelor de tratament începând de luni, 20 ianuarie 2025.
Cererile se pot înregistra și la Casele Locale de Pensii Turda și Dej, dacă solicitanții au domiciliul în raza acestora.
Anunț al Casei de Pensii Cluj: Cererile pentru bilete de tratament se pot depune începând de luni. Cum se acordă
La sediul Casei Județene de Pensii din Cluj-Napoca, cererile pentru acordarea de bilete de tratament se vor depune la ghişeele 7 și 8.
“Numărul de înregistrare NU reprezintă un criteriu de acordare a biletului de tratament”, au precizat reprezentanții Casei de Pensii Cluj.
Biletele de tratament balnear se acordă individual. În cursul unui an calendaristic, unei persoane i se poate elibera un singur bilet de tratament balnear.
Conform precizărilor făcute de reprezentanții Casei de Pensii Cluj, în situația neridicării biletului de tratament, repartizat pentru o serie, solicitantul mai poate obține un alt bilet doar din categoria celor nevalorificate pentru seria respectivă sau, după caz, la cerere, pentru o altă serie.
Formularul de cerere și declarația le puteți vedea și descărca de AICI. Aceste documete se pot primi spre completare și la ghișee.
EVENIMENT
FOTO. Mașină răsturnată pe strada Constantin Brâncuși. Alte 3 autoturisme au fost avariate în accident
Un accident rutier a avut loc noaptea trecută pe strada Constantin Brâncuși din Cluj-Napoca.
Din fericire nu au fost victime.
FOTO. Mașină răsturnată pe strada Constantin Brâncuși. Alte 3 autoturisme au fost avariate în accident
Echipajele ISU au găsit la fața locului un autoturism răsturnat pe plafon. De asemenea, alte trei autoturisme au fost ușor avariate în urma accidentului.
Nu au fost persoane care să necesite transportul la spital, iar la misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.