EVENIMENT
Adrian Papahagi: Soluția pentru România este Ciucă și PNL (PE)
Adrian Papahagi, renumit intelectual și profesor, și-a exprimat în mod deschis susținerea pentru candidatura lui Nicolae Ciucă și Partidul Național Liberal (PNL) în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale.
Într-o postare recentă, Papahagi avertizează asupra riscurilor unei posibile alianțe de guvernare PSD-AUR, pe care o consideră o amenințare serioasă la adresa valorilor democratice și a parcursului european al României.
Adrian Papahagi: Soluția pentru România este Ciucă și PNL
Papahagi atrage atenția că alegerile prezidențiale ar putea avea o miză critică pentru viitorul României, iar prioritatea cetățenilor ar trebui să fie prevenirea unui tur doi între liderii PSD și AUR, Marcel Ciolacu și George Simion.
În acest context, singura opțiune pragmatică și eficientă rămâne, în opinia sa, PNL și Nicolae Ciucă.
Papahagi descrie PNL ca având o structură solidă în teritoriu și o experiență reală de guvernare, fiind astfel capabil să constituie o forță de opoziție stabilă în fața PSD.
Prin mesajul său, Adrian Papahagi subliniază importanța de a alege lideri care pot garanta stabilitatea și continuitatea valorilor europene și democratice. El afirmă că va susține în mod activ candidatura lui Ciucă, considerând că alegerea unui lider precum Ciucă este singura opțiune viabilă pentru a împiedica o majoritate PSD-AUR și pentru a asigura un viitor pro-occidental pentru România.
Papahagi subliniază și calitățile de lider ale lui Ciucă, apreciat pe plan internațional, și sugerează că un eventual tandem Ciucă-Bolojan ar putea fi combinația ideală pentru viitorul politic al României.
CMF 31240003
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CLUJ24 TV
VIDEO. Sorin Naș: SOS România va reduce impozitul pe muncă al oamenilor cu 50%. Românii rămân cu bani în buzunar (PE)
Președintele SOS România, filiala Cluj, Sorin Naș, este candidatul care ocupă primul loc pe lista filialei pentru Camera Deputaților. Acesta a vorbit la podcastul ”Test de sinceritate” de pe Cluj24, realizat de Vasile Măgrădean, despre programul de guvernare al partidului și despre șansele la alegerile parlamentare.
Sorin Naș a spus că interzicerea candidaturii președintelui partidului, Diana Șoșoacă, la prezidențiale decisă de CCR, a avut un efect benefic asupra alegătorilor, care au promis că vor vota în număr mare SOS România la parlamentare.
”Decizia abuzivă a CCR ne-a ajutat și a transferat o mare parte din notorietatea președintelui partidului și asupra partidului, SOS urcând semnificativ în sondaje și atingând aproape procentele liderului partidului. Noi avem în sondajele adevărate între 8 și 10%”, a spus Naș.
Candidatul clujean s-a declarat convins că formațiunea din care face parte va fi la guvernare, unul dintre punctele determinante din programul electoral fiind reducerea cu 50% a impozitării și taxării forței de muncă, astfel că românii vor rămâne cu mai mulți bani în buzunar.
O astfel de măsură fiscală va fi, totodată, și un balon de oxigen pentru companii, dar va avea ca efect pozitiv și reducerea muncii la negru în condițiile în care patronii vor avea interes să angajeze oameni cărora să le achite dările către stat, mai mici decât în prezent.
CMF 11240027
În imaginile surprinse de un biciclist, zilele trecute, pe str. Horea din Cluj-Napoca și postate ulterior pe YouTube, se pot vedea două autospeciale ale poliției care intră în intersecție cu semnalele acustice și luminoase pornite. Una dintre acestea a urcat pe trotuar, făcând slalom printre pietoni.
Iată în continuare punctul de vedere al Poliției:
„În urma măsurilor dispuse de conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj cu privire la imaginile video în care două autospeciale de poliție utilizează semnalele acustice și luminoase, iar una dintre acestea circula pe trotuarul unei străzi din municipiul Cluj-Napoca, polițiștii din cadrul Serviciul Rutier au aplicat măsurile legale față de cei doi conducători auto.
VIDEO. Cu mașina de poliție, SLALOM printre pietoni, pe trotuar. Ce spune Poliția
În acest context, au fost identificați conducătorii autospecialelor de poliție, respectiv doi bărbați de 42 și 30 de ani.
În temeiul O.U.G. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, pe numele conducătorului auto de 42 de ani a fost aplicată măsura sancționării contravenționale pentru nerespectarea regulilor privind circulaţia pe benzi și folosirea nejustificată a mijloacelor speciale de avertizare luminoase sau sonore de către conducătorii autovehiculelor care au regim de circulaţie prioritară.
De asemenea, pe numele conducătorului auto de 30 de ani a fost aplicată măsura sancționării contravenționale pentru folosirea nejustificată a mijloacelor speciale de avertizare luminoase sau sonore de către conducătorii autovehiculelor care au regim de circulaţie prioritară” a transmis IPJ Cluj.
Video: YouTube
USR a obținut în Parlament eliminarea unei prevederi care îi obliga pe antreprenori să dea anual o declarație că nu s-au modificat condițiile de funcționare ale companiei lor.
„Nu doar regimul de taxare incorect și imprevizibil face viața grea antreprenorilor români. Birocrația e sufocantă și demotivantă. De ce să-ți deschizi o afacere în România când avem un Stat ostil cu antreprenorii? Unele proceduri birocratice sunt absolut aberante. Cea pe care am eliminat-o azi îi scutește pe antreprenori de un drum la Primărie ca să confirme o autorizare existentă”, spune Viorel Băltărețu, deputatul USR care a susținut eliminarea prevederii în plenul Camerei Deputaților.
„Monstrul birocratic e greu de învins, dar nu ne lăsăm”
USR a cerut de asemenea: digitalizarea procesului de depunere a documentelor pentru autorizare, obligația de a stabili prin lege termenul de 30 zile pentru emiterea autorizării de funcționare și solicitarea documentelor necesare între autorități, nu de la solicitant. Din păcate, aceste propuneri au fost respinse.
„Monstrul birocratic e greu de învins, dar nu ne lăsăm. Munca noastră în Parlament e crucială pentru antreprenori. Luptăm în continuare pentru un regim corect de taxare, reducerea birocrației, sprijinirea și capitalizarea companiilor mici și mijlocii”, mai spune Băltărețu.
Viorel Băltărețu, vocea antreprenorilor în Camera Deputaților
Antreprenor de peste două decenii, Băltărețu a lucrat în acest mandat și la alte inițiative din domeniul autorizațiilor de funcționare. Este inițiatorul unui proiect de lege care cere simplificarea procedurii prin care se solicită sau prelungesc aceste autorizații. Proiectul prevede uniformizarea condițiilor de depunere și acordare a autorizațiilor prin stabilirea unor reguli la nivel național, eliminarea obligației de a solicita autorizații pentru anumite CAEN-uri (funcționarea făcându-se în baza unei notificări de funcționare), reglementarea la nivel național a sancțiunilor și motivelor pentru care operatorii economici pot fi sancționați, respectiv stabilirea unor praguri clare între care pot fi impuse taxele anuale de funcționare, astfel încât acestea să fie echitabile pentru antreprenori.
Deputatul face parte din echipa de parlamentari USR care lucrează la îmbunătățirea legislației pentru mediul privat.
În 2022, a depus, împreună cu Violeta Alexandru, o inițitivă ce prevede compensarea concediilor medicale plătite de angajatori cu taxele plătite în baza Declarației 112. Împreună cu Monica Berescu și Oana Țoiu, Băltăreţu a depus în 2022 un set de propuneri legislative ce au ca obiectiv sprijinirea microîntreprinderilor, fondatorilor de start-up-uri şi a IMM-urilor aflate în căutare de capital. Primul proiect din acest pachet, Legea Centrelor de Inovare Digitală, a fost adoptat în Parlament.
România are nevoie de cât mai multe inițiative private, iar legislația trebuie reformată pentru a construi un mediu propice antreprenoriatului. USR este singurul partid care luptă pentru angajații și angajatorii din mediul privat. Parte importantă din programul nostru de guvernare este reducerea taxelor pe salariu și revenirea la sistemul anterior de taxare pentru microîntreprinderi și pentru activitățile independente.
CMF 11240015
ECONOMIE
Start înscrieri E.ON Energy Challenge, ediția 2025. Competiția se adresează studenților și masteranzilor din România
Am dat startul pentru E.ON Energy Challenge, competiție dedicată studenților, ediția 2025. Sunt invitați să se înscrie în concurs studenții la nivel licență sau masterat care urmează cursurile la zi ale uneia dintre universitățile din România și care au preocupări, proiecte și idei inovative care vizează lumea energiei.
A XI-a ediția aduce și o premieră: echipele care se înscriu în concurs pot coopta, ca mentor, un profesor, la alegerea lor, astfel încât să beneficieze din plin pe parcursul competiției de experiența academică și profesională a acestuia.
Înscrierile se fac până în data de 23 decembrie a.c., pe site-ul dedicat https://energychallenge.eon-romania.ro/, secțiunile principale din acest an fiind Eficiența Energetică și Digitalizare, Optimizarea Consumului de Energie și Soluții pentru Sustenabilitate și Mobilitate.
Finala, la Târgu Mureș
În perioada 13 – 28 ianuarie 2025 fiecare echipă înscrisă va participa la un interviu, acesta fiind esențial în promovarea în etapa următoare a concursului care îi va duce pe câștigători în finala de la Târgu Mureș, din 13 martie 2025.
Și în acest an premiile depășesc 6.600 de euro: locul I – 3.000 euro/echipă; locul II – experiențe în valoare de 600 euro/membru echipă; locul III – experiențe în valoare de 300 euro/membru echipă.
De la debutul concursului, din 2015 și până în prezent, peste 450 de tineri din diferite centre universitare din țară și-au prezentat proiectele despre energie și eficiență energetică, iar unele dintre ideile dezvoltate au fost implementate în cadrul companiilor operaționale din Grupul E.ON din România.
Câștigătorii din acest an
Câștigătoarea ediției 2024 și a marelui premiu în valoare de 3.000 de euro a fost desemnată echipa DBS Energy Solutions a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava care a propus soluții inedite pentru protecția panourilor fotovoltaice.
Pe locul al doilea s-a clasat echipa Grid Guardians a Universității „Transilvania” din Brașov care a convins juriul cu o aplicație software pentru reducerea consumului de energie, iar cel de-al treilea loc a fost ocupat de echipa Hydro Vault de la Universitatea Petrol-Gaze Ploiești și Universitatea Politehnică București care a prezentat o strategie inovativă pentru cuplarea și optimizarea sectoarelor industriilor petroliere prin utilizarea hidrogenului ca element de legătură.
Pentru mai multe informații vă invităm să accesați pagina de Facebook a concursului: https://www.facebook.com/studentenergychallenge sau site-ul dedicat Home | Energy Challenge | E.ON Romania (eon-romania.ro).
Despre E.ON România
Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieței de energie, având în România o prezență consolidată de-a lungul a 19 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid și E.ON Energie România, acestea desfășurând activități de distribuție de energie electrică și gaze naturale pentru 3,6 milioane de clienți, respectiv de furnizare a energiei și a soluțiilor energetice pentru circa 3,5 milioane de clienți.
De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat și bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro.