Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

Adrian Mutu își lansează cartea autobiografică la Sports Festival

Publicat


screenshot 20220611 023453

Cartea autobiografică a lui Adrian Mutu, Revenirea din infern, va fi lansată sâmbătă, 11 iunie, de la 17:00, în cadrul Sports Festival. Evenimentul va fi organizat la hotelul Radisson Blu, iar la el vor participa, alături de Adrian Mutu și de Cătălin Oprișan, vedete din lumea sportului care i-au fost aproape fostului căpitan al echipei naționale pe tot parcursul carierei sale. Printre acestea se va număra și celebrul antrenor al Briliantului, Cesare Prandelli, cel care a semnat și cuvântul-înainte al cărții. 

Înainte de a încălța pentru ultima dată ghetele de fotbalist în cadrul meciului său de retragere, Adrian Mutu a îndrăznit să povestească cel mai dificil meci al său: cel cu sine însuși.

Astfel, s-a născut autobiografia sa, scrisă în colaborare cu jurnalistul Cătălin Oprișan și publicată de editura Bookzone: ”Nu este o carte despre fotbal, ci una a confesiunilor, o carte în care Adrian Mutu a spus tot, tot ce presa nu a reușit să scrie și publicul și-ar fi dorit să afle.”

 

Adrian Mutu: „Am stat la marginea prăpastiei, dar nu am renunțat. Am revenit mai puternic, mai hotărât ca oricând.” – Adrian Mutu.

Volumul Revenirea din infern cuprinde:

  1. Dezvăluiri despre cele mai dificile și cele mai fericite momente din viața lui Adrian Mutu. 
  2. Episoade memorabile care te ajută să înțelegi viața unui om care a ajuns cu adevărat în vârf, a căzut și a luat-o de la capăt. trăind fiecare emoție la intensitate maximă. 
  3. Lecții de viață importante învățate pe propria piele. Prin dezvăluirile din viața privată, Adrian Mutu ne arată cât de ușor te poți pierde pe tine și cât de important este să fii pregătit pentru viață.
  4. O poveste despre cădere și revenire cum nu vei găsi în manuale sau în cărți de self-help, scrisă cu sinceritate și asumare pentru a-i inspira și pe alții să se ridice indiferent cât de dureroasă a fost căderea.

 

 

Recenzii:

 

Cesare Prandelli: „A fost o onoare să-l pot antrena și să-i rămân prieten pentru totdeauna. Cu mine, s-a exprimat pe stadion. Cu această autobiografie, o face alergând printre rânduri. Citiți-o!” 

 

Cristian Chivu: „Adi a trecut prin multe momente dificile de-a lungul carierei sale, dar de fiecare dată a revenit mai puternic, demonstrând că este printre cei mai buni atacanți din lume.” 

 

Codin Maticiuc: „Nu există o poveste mai spectaculoasă decât cea a lui Adrian Mutu, cel puțin în fotbal. Cu urcușuri și coborâșuri, lacrimi și hohote de râs, disperare și speranță. Adi este rockstarul fotbalului mondial. Bad boy cu suflet.” 

 

Gianluigi Buffon: „Mutu e 

genial, exuberant și nu se teme de nicio confruntare. Nu îi e frică de nimic.” 

 

Zlatan Ibrahimović: „Am petrecut mult timp cu Mutu la Juve. Stăteam în aceeași cameră și nu m-am plictisit deloc alături de el. Știa italiana, m-a ajutat mult.” 

 

Francesco Totti: „Mutu a fost peste toți, un jucător mare, care a demonstrat că poate face diferența, adaptându-se la jocul tuturor echipelor.” 

 

Biografie

Născut în 1979, Adrian Mutu și-a început cariera în fotbalul profesionist la FC. Argeș, a continuat la Dinamo, iar, odată cu transferul la Inter Milano din 1999, a început o lungă poveste de dragoste cu fotbalul italian. Aceasta a fost întreruptă temporar odată cu plecarea la Chelsea și suspendarea sa în urma scandalului Cocaina.

Totuși, după revenirea în peninsulă, Mutu a continuat să impresioneze, devenind Il Fenomeno, unul dintre cei mai îndrăgiți jucători străini din Seria A.

Pe parcursul carierei sale internaționale, el a evoluat pentru Inter Milano, Hellas Verona, Parma, Juventus, Fiorentina, Cesena, Chelsea și Ajaccio.

Recent, a fost desemnat cel mai bun jucător al Fiorentinei din ultimii 20 de ani. Căpitan al lotului național al României și golgheter all-time al echipei naționale alături de Gheorghe Hagi, Adrian Mutu este și astăzi o figură emblematică a sportului românesc, un briliant care încă nu și-a dezvăluit toate fațetele.

Fragmente din carte:

Aceasta este povestea mea. Nu numai despre fotbal, ci despre viață, despre cum succesul te prinde nepregătit, pentru că nimeni nu ți-a vorbit despre acest lucru în tinerețe, despre cum oamenii uită că ai făcut bine pentru a-ți aduce aminte doar că ai produs rău, despre puterea de a recunoaște că ai greșit, că poate, uneori, ai pierdut totul, dar ai luat-o de la capăt, despre depresie, despre rușine, dar și despre muntele de voință de care ai nevoie pentru a urca din nou, acolo sus, unde aerul e tare, tare de tot și unde doar vulturii se avântă.

Când dom’ profesor a venit la mine și mi-a spus că voi juca fundaș stânga, am simțit că explodez. Da, Adrian Mutu a început fotbalul „adevărat” din această poziție! Voiam să-i amintesc că eu sunt golgheterul din spatele blocului, băiatul care plecase din poartă pentru a înscrie, atunci când ceilalți copilași nu o puteau face, că… Dar am pornit așa.

Primele zile din decembrie 2004. Eram Adrian Mutu, un fotbalist cu un salariu săptămânal de star de cinema, cu o mașină ultimul tip și cu bonusuri de performanță. Trăiam la Londra, un oraș ce te înghițea cu totul dacă nu dejucai jocul la ofsaid, proaspăt divorțat, fără posibilitatea de a-mi vedea fiul de doi ani, fără prieteni adevărați, dar cu poză pe prima pagină a tabloidelor ce vindeau, zilnic, 800 000 de numere.

Cel din fața mea se numea Peter Kay, unul dintre cofondatorii „Sporting Chance”, clinica de reabilitare în care mă găseam după ce fusesem depistat pozitiv cu cocaină în urma unui control antidoping realizat de echipa mea, Chelsea Londra.

Din punct de vedere fotbalistic, treaba mergea ca unsă. […]Dar, pe la spate, Londra mă „fura”. Eram un tânăr de 23 de ani, divorțat, iar dorul de Mario, fiul meu cel mare, pe care nu-l vedeam, mă măcina. Nu aveam prieteni, iar părinții veneau, stăteau câteva zile, apoi plecau. Orașul era nebun, vacarm de dimineață până seara, gălăgia se termina abia pe la 2 dimineața.

Da, am greșit! O dată tare, de alte câteva ori ceva mai domol și nu mă voi ascunde niciodată în a recunoaște asta. Am trăit momente cumplite, am fost singur, i-am urat „Noapte bună!” depresiei. Dar am avut forța de a reveni, de a porni de la minus infinit, de a lupta, pentru a demonstra că pe viață nu s-a tras oblonul la 24 de ani.

Joia era ziua noastră de „ieșeală”, aveam un club, în centru, acolo ne relaxam. Când făceam primul pas în interior și DJ-ul mă vedea, oprea muzica: „Băieți, să-l salutăm pe Adrian Mutu care a venit aici! «Il Fenomeno» este cu noi!” Aproape un minut după aceea toată discoteca striga „Il Fenomeno, Il Fenomeno”, oameni care nu fuseseră, niciodată, pe un stadion.

Am făcut rău familiei, unii au suferit din cauza mea. Am înțeles asta, știu unde pașii n-au urmat drumul potecii, tocmai de aceea nu vreau ca și alții să treacă prin ce am trecut eu. Am fost catalogat eronat, arătat cu degetul, dat exemplu la rubrica „Așa, nu!” Uneori, meritat, altă dată, nu! 

Însă niciodată n-am trădat două lucruri: fotbalul și țara. Pe primul pentru că am fost bătăios, orgolios, mi-am dorit mereu să câștig, conștient că, dacă-l păcălesc, se va întoarce, cândva, împotriva mea, asemenea unui bumerang. Pe a doua, pentru că imnul auzit de zeci de ori este cel mai frumos lucru din lume, credeți-mă!



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. Joia Mare. IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, a spălat picioarele a 12 preoți, cum cere tradiția

Publicat

De

Joia Mare. IPS Andrei spala picioarele

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, a spălat picioarele a 12 preoți. Ceremonia din Joia Mare a avut loc la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Ceremonia este un ritual păstrat cu sfințenie în amintirea spălării picioarelor Apostolilor de către Iisus Hristos, înainte de Cina cea de Taină.

 

Joia Mare. IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, a spălat picioarele a 12 preoți, cum cere tradiția

Ritualul a avut loc la sfârșitul slujbei de Liturghie. IPS Andrei s-a încins cu un ștergar, a spălat picioarele celor 12 preoți și diaconi, după care le-a șters și le-a sărutat.

Ritualul spălării picioarelor este o invitaţie la smerenie şi un îndemn de a lua aminte că nu suntem unii mai mari decât alţii.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Aștept expertiza finală pentru strada Uliului. Noi am luat măsuri să protejăm și locuințele

Publicat

De

Emil Boc, soluții strada Uliului Cluj-Napoca

Emil Boc spune că expertiza finală privind cauzele alunecării de teren care a dus la suprarea unei părți din strada Uliului din Cluj-Napoca nu este gata.

Primăria a căutat soluții pentru a pune la dispoziția clujenilor rute alternative pentru a ajunge acasă, dar și pentru a proteja locuințele acestora.

Emil Boc: Aștept expertiza finală pentru strada Uliului. Noi am luat măsuri să protejăm și locuințele

În 1 Mai, primarul Emil Boc a convocat o ședință a Comitetului local pentru Situații de Urgență pentru strada Uliului, unde a avut loc o alunecare de teren care a dus la surparea drumului, în zona imobilului de la numărul 90.

Experții, a spus Emil Boc la Napoca Live, caută exact motivația alunecării de teren.

Trebuie condolidat dealul

„Nu știu când va fi gata expertiza, dar vor fi soluții mult mai complicate, având în vedere că toate dealurile Clujului au probleme”, a declarat Emil Boc, care a precizat că se poate să fie nevoie de piloni forați, cam s-a făcut pe strada Lombului, unde s-a forat la drum la 16 metri adâncime.

Ce măsuri s-au luat

Până la 1 Mai, a spus Boc, a fost creionată sursa alternativă de deplasare, pentru ca oamenii să ajungă acasă și s-a dispus consolidarea dealului.

Tot ieri, primarul a dispus reprezentanților companiilor de utiliăți, respectiv apă, gaz, electricitate, să monitorizeze în permanență zona.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. Cum au petrecut clujenii la grătare de 1 Mai

Publicat

De

Gratare 1 Mai Cluj

Vremea a fost perfectă pentru o ieșire la iarbă verde, grătare, sport și relaxare de 1 Mai la Cluj-Napoca. Așa că mulți clujeni au ales să petreacă această zi la Sfântul Ion, un loc tradițional pentru mici și grătare, dar și sport.

De asemenea, mulți clujeni care locuiesc în cartierul Gheorgheni, și-au petrecut ziua la Baza Spotrivă din cartier.

 

VIDEO. FOTO. Cum au petrecut clujenii la grătare de 1 Mai

Primăria a amenajat locuri pentru gratare la Sfântul Ion, locul tradițional pentru petrecerea zilei de 1 Mai și în acest an. Așa că clujenii s-au urcat în mașini și s-au dus în număr mare să se distreze la iarbă verde.

Nu au mâncat doar tradiționalii mici, ci au făcut și sport, iar unii pur și simplu au stat întinși pe pături la soare.

Baza Sportivă Gheorgheni câștigă „teren” pentru o „ieșire” la iarbă verde de 1 Mai

Mulți clujeni au preferat să petreacă de 1 Mai aproape de casă. Așa că s-au dus la Baza Sportivă Gheorgheni pentru a mânca mici, pentru a bea o bere cu familia și prietenii, dar și pentru un pic de sport după masă.

La Baza Sportivă Gheorgeni, Primăria a amenajat și în acest an spații dedicate pentru grătar.

Pline au fost și parcurile proaspăt reamenajate ale Clujului, cum ar fi Armătura, Feroviarilor sau cel din Zorilor.

Video: Primăria Cluj-Napoca

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Narcisele se SĂRBĂTORESC anul acesta la Negrileasa în 18-19 mai. Legenda florilor albe din Munții Apuseni

Publicat

lalele narcise gradina botanica (10)

Narcisele se sărbătoresc anul acesta la Negrileasa în 18-19 mai. Evenimentul este moment de sărbătoare atât pentru comunitatea locală, cât și pentru vizitatori. Totodată, este evidențiat respectul față de natură.

În fiecare an, autoritățile locale din com. Bucium pregătesc un program cu obiceiuri și preparate locale, recitaluri de muzică populară și dansuri tradiționale, scrie Alba24.ro.

Narcisele se SĂRBĂTORESC anul acesta la Negrileasa în 18-19 mai. Legenda florilor albe din Munții Apuseni

Poiana Narciselor, aflată pe teritoriul comunei Bucium, este declarată arie protejată. Se află în custodia Administrația Natura 2000 Trascău.

Rezervaţia se află în Munţii Metaliferi, la est de Vârful Vâlcoi (1.348 m), între Valea Negrilesei şi Valea Grozei. Poienile cu narcise ocupă culmea şi versantul nord-vestic al Dealului Buciumanilor, la altitudini cuprinse între 1.150 şi 1.250 metri. După o mică întrerupere, ele se continuă pe versantul sud-estic al muntelui Vâlcoi. Rezervaţia are o suprafaţă de aproximativ 45 de hectare.

Serbarea Narciselor de la Negrileasa. Legenda florilor albe din Apuseni

Locuitorii din Munții Apuseni își amintesc de legenda florilor albe. Negrileasa, un munte aflat la granița dintre comunele Mogoș și Bucium, s-a făcut cunoscut datorită imensei coroane de narcise care an de an în luna mai albesc toate poienile din vârful muntelui.

Pe vremuri, ca și acum, poienile acestui munte reprezintă locul în care ciobani din toate părțile se întâlnesc, își povestesc peripețiile și se pregătesc pentru un nou an. Tot așa se zvonește că a apărut și legenda Negrilesei, din întâmplarea unor ciobani care mai apoi au povestit totul urmaşilor și astfel a ajuns până în zilele noastre.

Se spune că, o pasăre măiastră zbura din depărtări, doar o dată în an, în acești munți, pentru a vesti sărbătorile de cântec și joc ale anului. Aceasta s-a oprit în Poiana Negrilesei, așa pe când se îngâna ziua cu noaptea, pentru a se odihni după atâta drum.

narcise

„În aceste poieni din Negrileasa, cresc an de an, ca să vestească venirea verii, frumoasele narcise”

Era vremea când ciobani din zonă pregăteau cina în jurul focului de cetină. Unul dintre ei, mai bătrân, a văzut pasărea și, prin sunet de tulnic, și-a chemat prietenii ca să o prindă, pentru a-și împodobi pălăriile cu penele ei. Pasărea măiastră, frântă de osteneală, a așteptat ca păstorii să se aproprie. Le-a rostit cu grai omenesc și înțelept:

„Știu că vreți să-mi luați viața, pentru penele mele, cu care să vă împodobiți pălăriile. Dar de mi-ți cruța, voi umple aceste poieni cu aceste pene. Și an de an ele vor răsări mai frumoase și mai multe pentru voi, astfel încât copiii, nepoții și strănepoții voștri vor avea, cât vor fi acești munți, podoaba penelor mele”.

La aceste vorbe, ciobanii au lăsat pasărea în viață. Și-a luat zborul și nu s-a mai oprit decât pe Muntele Găina. Dar nu a uitat să își scuture penele fermecate, astfel încât de atunci și până acum, în aceste poieni din Negrileasa, cresc an de an, ca să vestească venirea verii, frumoasele narcise.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax