EVENIMENT
Adrian Mutu își lansează cartea autobiografică la Sports Festival
Cartea autobiografică a lui Adrian Mutu, Revenirea din infern, va fi lansată sâmbătă, 11 iunie, de la 17:00, în cadrul Sports Festival. Evenimentul va fi organizat la hotelul Radisson Blu, iar la el vor participa, alături de Adrian Mutu și de Cătălin Oprișan, vedete din lumea sportului care i-au fost aproape fostului căpitan al echipei naționale pe tot parcursul carierei sale. Printre acestea se va număra și celebrul antrenor al Briliantului, Cesare Prandelli, cel care a semnat și cuvântul-înainte al cărții.
Înainte de a încălța pentru ultima dată ghetele de fotbalist în cadrul meciului său de retragere, Adrian Mutu a îndrăznit să povestească cel mai dificil meci al său: cel cu sine însuși.
Astfel, s-a născut autobiografia sa, scrisă în colaborare cu jurnalistul Cătălin Oprișan și publicată de editura Bookzone: ”Nu este o carte despre fotbal, ci una a confesiunilor, o carte în care Adrian Mutu a spus tot, tot ce presa nu a reușit să scrie și publicul și-ar fi dorit să afle.”
Adrian Mutu: „Am stat la marginea prăpastiei, dar nu am renunțat. Am revenit mai puternic, mai hotărât ca oricând.” – Adrian Mutu.
Volumul Revenirea din infern cuprinde:
- Dezvăluiri despre cele mai dificile și cele mai fericite momente din viața lui Adrian Mutu.
- Episoade memorabile care te ajută să înțelegi viața unui om care a ajuns cu adevărat în vârf, a căzut și a luat-o de la capăt. trăind fiecare emoție la intensitate maximă.
- Lecții de viață importante învățate pe propria piele. Prin dezvăluirile din viața privată, Adrian Mutu ne arată cât de ușor te poți pierde pe tine și cât de important este să fii pregătit pentru viață.
- O poveste despre cădere și revenire cum nu vei găsi în manuale sau în cărți de self-help, scrisă cu sinceritate și asumare pentru a-i inspira și pe alții să se ridice indiferent cât de dureroasă a fost căderea.
Recenzii:
Cesare Prandelli: „A fost o onoare să-l pot antrena și să-i rămân prieten pentru totdeauna. Cu mine, s-a exprimat pe stadion. Cu această autobiografie, o face alergând printre rânduri. Citiți-o!”
Cristian Chivu: „Adi a trecut prin multe momente dificile de-a lungul carierei sale, dar de fiecare dată a revenit mai puternic, demonstrând că este printre cei mai buni atacanți din lume.”
Codin Maticiuc: „Nu există o poveste mai spectaculoasă decât cea a lui Adrian Mutu, cel puțin în fotbal. Cu urcușuri și coborâșuri, lacrimi și hohote de râs, disperare și speranță. Adi este rockstarul fotbalului mondial. Bad boy cu suflet.”
Gianluigi Buffon: „Mutu e
genial, exuberant și nu se teme de nicio confruntare. Nu îi e frică de nimic.”
Zlatan Ibrahimović: „Am petrecut mult timp cu Mutu la Juve. Stăteam în aceeași cameră și nu m-am plictisit deloc alături de el. Știa italiana, m-a ajutat mult.”
Francesco Totti: „Mutu a fost peste toți, un jucător mare, care a demonstrat că poate face diferența, adaptându-se la jocul tuturor echipelor.”
Biografie
Născut în 1979, Adrian Mutu și-a început cariera în fotbalul profesionist la FC. Argeș, a continuat la Dinamo, iar, odată cu transferul la Inter Milano din 1999, a început o lungă poveste de dragoste cu fotbalul italian. Aceasta a fost întreruptă temporar odată cu plecarea la Chelsea și suspendarea sa în urma scandalului Cocaina.
Totuși, după revenirea în peninsulă, Mutu a continuat să impresioneze, devenind Il Fenomeno, unul dintre cei mai îndrăgiți jucători străini din Seria A.
Pe parcursul carierei sale internaționale, el a evoluat pentru Inter Milano, Hellas Verona, Parma, Juventus, Fiorentina, Cesena, Chelsea și Ajaccio.
Recent, a fost desemnat cel mai bun jucător al Fiorentinei din ultimii 20 de ani. Căpitan al lotului național al României și golgheter all-time al echipei naționale alături de Gheorghe Hagi, Adrian Mutu este și astăzi o figură emblematică a sportului românesc, un briliant care încă nu și-a dezvăluit toate fațetele.
Fragmente din carte:
Aceasta este povestea mea. Nu numai despre fotbal, ci despre viață, despre cum succesul te prinde nepregătit, pentru că nimeni nu ți-a vorbit despre acest lucru în tinerețe, despre cum oamenii uită că ai făcut bine pentru a-ți aduce aminte doar că ai produs rău, despre puterea de a recunoaște că ai greșit, că poate, uneori, ai pierdut totul, dar ai luat-o de la capăt, despre depresie, despre rușine, dar și despre muntele de voință de care ai nevoie pentru a urca din nou, acolo sus, unde aerul e tare, tare de tot și unde doar vulturii se avântă.
—
Când dom’ profesor a venit la mine și mi-a spus că voi juca fundaș stânga, am simțit că explodez. Da, Adrian Mutu a început fotbalul „adevărat” din această poziție! Voiam să-i amintesc că eu sunt golgheterul din spatele blocului, băiatul care plecase din poartă pentru a înscrie, atunci când ceilalți copilași nu o puteau face, că… Dar am pornit așa.
—
Primele zile din decembrie 2004. Eram Adrian Mutu, un fotbalist cu un salariu săptămânal de star de cinema, cu o mașină ultimul tip și cu bonusuri de performanță. Trăiam la Londra, un oraș ce te înghițea cu totul dacă nu dejucai jocul la ofsaid, proaspăt divorțat, fără posibilitatea de a-mi vedea fiul de doi ani, fără prieteni adevărați, dar cu poză pe prima pagină a tabloidelor ce vindeau, zilnic, 800 000 de numere.
Cel din fața mea se numea Peter Kay, unul dintre cofondatorii „Sporting Chance”, clinica de reabilitare în care mă găseam după ce fusesem depistat pozitiv cu cocaină în urma unui control antidoping realizat de echipa mea, Chelsea Londra.
—
Din punct de vedere fotbalistic, treaba mergea ca unsă. […]Dar, pe la spate, Londra mă „fura”. Eram un tânăr de 23 de ani, divorțat, iar dorul de Mario, fiul meu cel mare, pe care nu-l vedeam, mă măcina. Nu aveam prieteni, iar părinții veneau, stăteau câteva zile, apoi plecau. Orașul era nebun, vacarm de dimineață până seara, gălăgia se termina abia pe la 2 dimineața.
—
Da, am greșit! O dată tare, de alte câteva ori ceva mai domol și nu mă voi ascunde niciodată în a recunoaște asta. Am trăit momente cumplite, am fost singur, i-am urat „Noapte bună!” depresiei. Dar am avut forța de a reveni, de a porni de la minus infinit, de a lupta, pentru a demonstra că pe viață nu s-a tras oblonul la 24 de ani.
—
Joia era ziua noastră de „ieșeală”, aveam un club, în centru, acolo ne relaxam. Când făceam primul pas în interior și DJ-ul mă vedea, oprea muzica: „Băieți, să-l salutăm pe Adrian Mutu care a venit aici! «Il Fenomeno» este cu noi!” Aproape un minut după aceea toată discoteca striga „Il Fenomeno, Il Fenomeno”, oameni care nu fuseseră, niciodată, pe un stadion.
—
Am făcut rău familiei, unii au suferit din cauza mea. Am înțeles asta, știu unde pașii n-au urmat drumul potecii, tocmai de aceea nu vreau ca și alții să treacă prin ce am trecut eu. Am fost catalogat eronat, arătat cu degetul, dat exemplu la rubrica „Așa, nu!” Uneori, meritat, altă dată, nu!
Însă niciodată n-am trădat două lucruri: fotbalul și țara. Pe primul pentru că am fost bătăios, orgolios, mi-am dorit mereu să câștig, conștient că, dacă-l păcălesc, se va întoarce, cândva, împotriva mea, asemenea unui bumerang. Pe a doua, pentru că imnul auzit de zeci de ori este cel mai frumos lucru din lume, credeți-mă!
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Meteorologii au emis prognoza până în 16 decembrie. Temperaturile vor scădea până la mijlocul lunii decembrie. Maximele vor ajunge la 8-9 grade Celsius. Vor urma perioade cu ploi și ninsori.
Temperaturile vor ajunge la 12-15 grade Celsius în săptămâna următoare. În rest, nu vor depăși 10 grade.
Vor fi ploi din 21 noiembrie în sud, vest și nord-est, respectiv ninsori, din 24 noiembrie în centru și nord. La munte va ninge din 21 noiembrie.
VREMEA pe patru săptămâni. Frig, ploi și NINSORI
Vor urma perioade cu ninsori din 2 decembrie, în toată țara.
Noi perioade cu precipitații vor fi în 10-15 decembrie: ninsori în centru, nord, nord-est și la munte, ploi în restul teritoriului.
În primele două săptămâni din decembrie, minimele vor fi negative.
Săptămâna 18 – 24 noiembrie
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în jumătatea vestică a țării. În rest vor fi în general apropiate de cele normale.
Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi excedentar în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice și nord-vestice.
Săptămâna 25 noiembrie – 1 Decembrie
Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor mai coborâte în jumătatea vestică a țării.
Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval în toate regiunile.
Săptămâna 1 – 8 decembrie
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.
Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în toate regiunile.
Săptămâna 9 – 16 decembrie
Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui ușor deficit în regiunile sudice.
CULTURA
FOTO. Andre Rieu revine în concert la Cluj-Napoca. Biletele se pun în vânzare săptămâna viitoare
Celebrul violonist și dirijor olandez André Rieu aduce în România noua sa producție concertistică grandioasă în cadrul turneului internațional al anului 2025, iar artistul va concerta la Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca, pe 13 și 14 noiembrie 2025, promițându-le admiratorilor de toate vârstele o experiență muzicală memorabilă.
André Rieu și-a exprimat entuziasmul, spunând că este absolut încântat să se întoarcă în România.
”Căldura și aprecierea publicului român nu încetează niciodată să mă uimească. Abia aștept să împărtășesc noul meu spectacol cu toți fanii mei. Vă aștept cu drag, la Cluj, să creem împreună cele mai frumoase amintiri!”, a transmis acesta.
Regele Valsului
Cunoscut pentru abilitatea sa unică de a combina cele mai frumoase melodii ale tuturor timpurilor într-un program artistic complexmenit săcreeze atmosfera perfectă, André Rieu transformă fiecare spectacol într-o sărbătoare a muzicii și a vieții, generând oimensă explozie de emoții și bucurie cecuceresc inimile publiculuide pe întreg mapamondul. Supranumit „Regele Valsului”, André Rieu evoluează pe scenă alături de cei 60 de membri ai orchestrei sale, dar și de numeroși soliști internaționali cu voci inegalabile, interacționează și se distrează împreună cu publicul.
Spectatorii concertelor din Cluj vor beneficia de două seri încântătoare, cu un program muzical variat alcătuit din piese clasice atemporale, arii de operă și operetă, muzică de film, melodii pop și, desigur, nelipsitele valsuri romantice, interpretate în stilul unic al maestrului André Rieu alături de cea mai mare orchestră privată din lume, Johann Strauss Orchestra.
Experiență vizuală unică
Fiecare spectacol al celebrului André Rieu promite să captiveze nu doar prin muzică, ci și printr-o experiență vizuală unică. De la intrarea spectaculoasă a artistului și a orchestrei sale prin mijlocul mulțimii, la costumele elegante ale muzicienilor până la scena impresionantă cu ecrane de mari dimensiuni caretransformă fiecare moment al serii într-o adevărată feerie vizuală pentru întreaga familie, prin ilustrații grafice perfect adaptate fiecărei melodii; totul este gândit cu atenție până la cel mai mic detaliu.
Concertele maestrului André Rieu din România au înregistrat recorduri de fiecare dată. În anii 2015 și 2016, artistul a susținut nouă concerte sold-out, în Piața Constituției din Capitală, cu peste 110.000 de spectatori, iar în 2019 și 2023, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca a fost sold-out de 9 ori, cu peste 72.000 de spectatori.
Cât costă biletele
Biletele vor fi puse în vânzare începând de joi, 21 noiembrie 2024, ora 12:00 și vor putea fi achiziționate exclusiv din rețeaua Eventim.ro.
Prețurile acestora variază în funcție de categoria de loc, după cum urmează:
- VIP: 760 lei
- 1: 560 lei
- 2: 425 lei
- 3: 360 lei
- 4: 290 lei
Miliarde de vizualizări
Cu peste 40 de milioane de albume vândute, mai mult de 500 de discuri de platină, aproape 10 milioane de urmăritori pe Facebook, miliarde de vizualizări pe YouTube și cu aproximativ jumătate de milion de spectatori anuali în întreaga lume, carismaticul violonist olandez este, fără îndoială, unul dintre cei mai de succes artiști din lume.
Concertele de la Btarena, Cluj-Napoca fac parte din turneul anului 2025 ce cuprinde, de asemenea, o serie de reprezentații pe scenele din Europa, inclusiv în Germania, Marea Britanie/Irlanda, Republica Cehă, dar și în alte destinații, precum Bahrain sau Malta.
Editorial Opinii
Dragoș Damian: ”Cârtițele” metroului din Cluj și trei prescurtări enervante-CREG, CRCHI și CUG. Care este legătura dintre ele?
CEO Terapia, Dragoș Damian, a făcut un comentariu despre proiectul metroului din Cuj-Napoca, pe care îl susține ca un obiectiv de megastructură care este ”un triumf al imaginației, aspirațiilor, cutezanței și puterii oamenilor și tehnologiei”.
”Spun din capul locului că sunt un mare suporter al construcției metroului din Cluj Napoca, dar nu neapărat pentru că este soluția descongestionării traficului din oraș, care este un coșmar de gălăgie, poluare și nervozitate. Cred în metrou pentru că este o megastructură, ori orice megastructură, așa cum ne învață și National Geographic, este un triumf al imaginației, aspirațiilor, cutezanței și puterii oamenilor și tehnologiei.
Orice construcție de infrastructură civilă de transport, rutieră, aeriană, maritimă, feroviară sau subterană, este o victorie asupra construcției de blocuri de locuințe, clădiri de birouri șimalluri care vând importuri, maximum ce au știut oamenii să construiască în România în ultimii 35 de ani.
Oamenii de afaceri români nu au investit în autostrăzi, aeroporturi, porturi, căi ferate sau metrouri, au investit doar în blocuri de locuințe, clădiri de birouri și malluri care vând importuri.
Oamenii de afaceri români nu au investit în situri de fabricație de microprocesoare, de biotehnologie sau de componente pentru energie regenerabilă, au investit doar în hale de depozitare pentru importul celor mai banale produse.
Cifră de afaceri, jumătate din PIB-ul României
”Cârtițele” metroului din Cluj Napoca, celebrele Tunnel Boring Machines (TBM) sunt fabricate în China – o țară despre care ni se spune, nu-i așa, că este nedemocratică, neprietenoasă, nefrecventabilă – de către o companie care se numește China Railway Construction Heavy Industry, CRCHI, listată la bursa de la Shanghai, cu o cifră de afaceri de circa 160 miliarde de dolari (ați citit bine, jumătate din PIB-ul României). Compania este specializată în proiectarea, dezvoltarea, producția și distribuția de utilaje de foraj, material rulant și alte tipuri de echipamente speciale.
O altă companie cu obiect similar de activitate este sora mai mare, China Railway Engineering Group CREG, cu o cifră de afaceri de 176 miliarde de dolari, aflată în proprietatea statului chinez.
CREG este celebră pentru că a construit TBM-urile care au forat Eurotunnel-ul, iar CRCHI este celebră pentru că a produs cel mai mare TBM construit vreodată, care cântărește 10 mii de tone (ați citit bine și aici – echivalentul a 30 de avioane Boeing 747).
Acum CRCHI va fi celebră și pentru că a construit ”cârtițele” care vor săpa la metroul din Cluj-Napoca.
Dezidustrializarea României
CREG și CRCHI sunt echivalentul CUG-urilor, a fostelor CUG-uri mai bine spus, Combinatele de Utilaj Greu din România, care fabricau absolut toate echipamentele necesare, oricât de grele și sofisticate, pentru piața internă și export.
CUG-urile din România au fost puse la pământ, în locul lor sunt sau vor fi, desigur, blocuri de locuințe, clădiri de birouri și malluri care vând importuri. Astfel încât echipamentele trebuincioase, oricât de banale, trebuie să fie aduse de la CREG și CRCHI, sau din alte țări, iar deficitul de balanță comercială, despre care se vorbește acum și la grădinițăa, creste până la cer.
Ironic, gândiți-vă un pic. Metroul din București a fost proiectat și construit cu ingineri, muncitori, tehnologie și echipamente românești, iar în el circulă trenuri românești. Metroul din Cluj-Napoca a fost proiectat și va fi construit cu ingineri, muncitori, tehnologie și echipamente importate, iar în el vor circula vagoane importate.
Ce s-a întâmplat în acești circa 50 de ani, de la începerea construcției metroului din București și până la începerea construcției metroului din Cluj-Napoca?
Se cheamă dezindustrializare.
Poate că după alegeri Președintele României va căpăta curaj și se va duce în China, la CREG și CRCHI, pentru a-i ruga să învestească într-o fabrică de TBM-uri în România, poate chiar în Cluj-Napoca. Dacă nu se duce Președintele României se va duce Cancelarul Germaniei, Președintele Franței, Premierul Marii Britanii și, desigur, Primul Ministru al Ungariei”, a spus Damian.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Bijuterii unicat, realizate manual din echipamente electronice vechi, expuse în premieră la Cluj-Napoca
Brandul Precious Circuit și-a lansat la Cluj-Napoca prima colecție capsulă „Futuristic Flow”, evenimentul, un adevărat manifest al susteinabilității, fiind rezultatul unei colaborări dintre tineri artiști și designeri. Dana Rusu, fondatoarea brandului, Andrei Bucovanu, Nichita Rădeanu, Corina Caravasili, Diana Bradu și Maria Crigan au reușit să îmbine moda, arta și tehnologia reciclată într-o adevărată expoziție multisenzorială.
Piesele colecției expuse reprezintă bijuterii unicat, făcute manual, din componente ale electrocasnicelor și electronicelor reciclate.
Din circuite vechi în artă purtabilă
Precious Circuit este un brand românesc care redefinește moda sub amprenta sustenabilității. Lansarea primei colecții capsulă „Futuristic Flow” reprezintă, de fapt, o provocare de a da o nouă viață circuitului tehnologic.
„Astăzi e despre prima noastră colecție care a apărut după patru ani de activitate a proiectului. Ideea am preluat-o de la Andy Aelenei care, prin 2019, făcea diferite bijuterii din circuite și le vindea la 5 lei. Eu am considerat că se poate face mult mai mult cu acest concept și cum aveam studii în marleting, am ajuns să lansez acest brand.”, afirmă Dana Rusu, fondatoare brandului.
Cei de la Precious Circuit au început prin a transforma piesele unor plăci de circuite electronice vechi în artă purtabilă: momentan în bijuterii, dar pe viitor își propun să lanseze și colecții de piese vestimentare.
Arta futuristică- între trend și funcționalitate
Maria Crigan este cel mai nou membru al echipei și, totodată, directorul creativ al brandului. Datorită ei s-a născut conceptul futuristic al acestei colecții.
„Circuitul e ceva ce folosim în fiecare zi, dar nu ne dăm seama, e o tehnologie. Arta aia futuristică: deci cum gândeau oamenii din trecut că vom trăi noi acum. Din perspectiva asta, nu poate fi un „futurisc flow” fără om. De aia am și introdus silueta „omulețului” în colecție.
Totodată, am încercat să pun accentul și pe materialele convenționale ale bijuteriilor cum ar fi: mărgelele, perlele, lănțișoare, brățări, cercei. Acest lucru are ca scop de a scoate în evidență materialele principale ale bijuteriilor, adică cele care fac parte din circuit și care poate nu mai au o rezonanță pentru unii. Noi încercăm să demonstrăm că le putem face funcționale prin intermediul pieselor noastre”, afirmă Maria Crigan.
Ideea colecției a luat naștere acum 6 luni, timp în care au fost elaborate produsele finale.
Precious Circuit- un hub artistic
În cadrul expoziției s-a remarcat instalația multisenzorială, creată de artistul Andrei Bucovanu. Acesta e în sfera artei experimentale din 2015. Unul din conceptele pe care îl urmărește, în general, dar care l-a reflectat și în lucrarea creată pentru lansarea colecției e vizualizarea sunetului.
„Sunetul e peste tot în jurul nostru, dar noi nu prea ne mai dăm seama. Astfel, îmbinând tehnologii noi care apar cu cele vechi, adică analog, încerc să surprind câteva din miile de unde sonore care ne înconjoară. Încerc foarte mult să lucrez cu un concept, pe care încerc să îl adopt- conceptul instabilului.
Mai concret, creez opere cărora le dau viață. Ele încep să respire, sunt folosite de alții, dar la un moment dat mor. E un ciclu de viață!”, subliniază arististul.
Instalația a fost făcută în două zile, partea mai grea fiind deplasarea.
„ Am folosit două televizoare analog, cu tub, unite prin niște oglinzi care să reflecte undele sonore. Partea vizuală e activată de gestică, creând patern-uri generate de mișcările mâinii”, menționează Andrei Bucovanu.
Originar din Suceava, acesta a decis să se alăture celor de la Precious Circuit, contribuind pe partea artistică.
„Suntem prieteni, dar mi se pare că conceptul lor se mulează foarte mult pe ceea ce fac eu. Se creează o sinergie între lucrările mele și ceea cu ce se ocupă ei.
Aceștia nu încearcă doar să creeze un brand în sine, ci chiar o mișcare, un hub artistic. Bineînțeles, e vorba și de produse, dar simt că în spate stă dorința de a aduce la lumină o colaborare dintre câți mai mulți oameni: artiști, designeri”, a afirmat Bucovan pentru Cluj24.
Campania noastră de colectare, de suflet
Cei de la Precious Circuit nu își propun să revoluționeze doar sfera modei, ci să inspire societatea la schimbare. Cum noua colecție e bazată în totalitate pe conceptul de upcycling, ei au decis să demareze și o inițiativă cu această tematică.
Sub sloganul „From Waste to Art: Small Acts, Big Change”, campania de reciclare încurajează oamenii să predea echipamente electronice vechi de mici dimensiuni care, ulterior vor fi transformate în bijuterii. Astfel, inițiativa se aliniază cu misiunea Precious Circuit de a crea un viitor sustenabil prin revalorizarea deșeurilor tehnologice.
Campania va fi derulată în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie în două locații din București: ALTRNTV Shop și DARAVERE Concept Store, dar și la Meron Cafe din Vivo Cluj. Inițiativa este desfășurată împreună cu cei de la Ateliere fără Frontiere, singurul centru de refurbishment al electronicelor vechi din București.
Pentru mai multe detalii și prețuri. îi puteți găsi pe rețelele de socializare, dintre care Instagram la @precious_circuit. Toate produsele pot fi achiziționate pe site-ul lor, Precious Circuit.
Paula Mariuța