Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

Adormirea Maicii Domnului, marea sărbătoare creștină. Tradiții și superstiții de Sfânta Maria

Publicat


sfanta maria

Creştinii ortodocși și catolici prăznuiesc luni, 15 august, Adormirea Maicii Domnului, când, potrivit tradiţiei Bisericii, aceasta a fost înălţată la Cer de Fiul său, Mântuitorul Iisus Hristos.

Maica Domnului a trăit mai mulţi ani după înălţarea la Cer a lui Hristos. Cu trei zile înainte de moarte, ea a fost înştiinţată de Sfântul Arhanghel Gavriil că va trece din lumea aceasta la viaţa veşnică.

Adormirea Maicii Domnului şi ridicarea cu trupul la Cer – ultima taină din lucrarea mântuirii oamenilor

Deşi Apostolii erau răspândiţi în lume pentru a propovădui Evanghelia la toate neamurile, au fost prezenţi la eveniment, aduşi prin puterea lui Dumnezeu, Sfânta Fecioară înştiinţându-i asupra a ceea ce avea să se petreacă.

După ce şi-a luat rămas bun de la toţi cei de faţă – notează Sfântul Ioan Damaschin – a urmat momentul în care Domnul Însuşi s-a coborât spre a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt, moment ce cunoaşte o bogată reprezentare iconografică în Biserica Ortodoxă.

Atunci, ea a rostit: „Fiule, în mâinile Tale îmi dau duhul meu”. Acestea zicând, şi-a dat duhul, ca şi când ar fi căzut în somn. Era o adormire, nu o moarte, adică fără durerile morţii, de unde şi denumirea sărbătorii.

Apostolii au luat apoi patul mortuar cu trupul Maicii Domnului, purtându-l spre mormânt. Tradiţia mai spune că mulţime mare de oameni se adunase acolo, uimită de chipul adormirii ei şi de venirea apostolilor.

Cortegiul s-a îndreptat spre Ghetsimani unde i se pregătise un mormânt nou de piatră. Aici, tradiţia cunoaşte două versiuni: după una, trupul a stat trei zile în mormânt, după care a fost ridicat în chip tainic spre lăcaşurile cereşti; după cealaltă, trupul Maicii Domnului a fost răpit la cer chiar din mâinile Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel în momentul în care se pregăteau să îl pună în mormânt, în mâinile lor rămânând doar pânza în care era înfăşurat.

Diferenţele se pot datora şi faptului că în scurt timp a urmat o lungă perioadă de cumplită prigoană împotriva Bisericii, acest fapt neîngăduind o cercetare mai minuţioasă asupra evenimentelor şi a datelor.

Adormirea Maicii Domnului şi ridicarea cu trupul la Cer reprezintă ultima taină din lucrarea mântuirii oamenilor. După Învierea lui Hristos, Înălţarea Sa la ceruri şi Pogorârea Duhului Sfânt, Adormirea Maicii Domnului încheie lucrarea mântuirii săvârşite de Iisus Hristos.

Sfânta Maria: Tradiții și superstiții

De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.

În alte zone, fetele care doresc să se mărite repede îşi pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-şi visa jumătatea. Despre această zi se consideră că are o putere magică foarte mare, fapt pentru care, plantele de leac, culese de către tinerele necăsătorite, au forţa de a vindeca diferite boli.

Dacă unele obiceiuri se referă strict la femei şi la fete, nici bărbaţii nu sunt ocoliţi de păstrarea tradiţiei. Aceştia, în data de 15 îşi schimbă pălăria cu căciula, iar cei care mai sunt văzuţi cu pălăria după această dată sunt luaţi în râs de ceilalţi săteni. Tot acestora le este interzis să doarmă pe prispa casei, ori în târnaţ în această zi.

Nu este bine să stai cu ușa închisă pe parcursul acestei zile. Se spune ca Fecioara Maria poate intra oricând în casele creștinilor pentru a împarți harul sau divin.

Se spune că în aceasta zi nu e bine sa te scalzi în râuri de munte, altfel vei fi „lovit” de soartă.

Dacă ai de făcut un drum important de făcut, ia cu tine cel mai bun prieten. Se spune că plecarea la drum de unul singur, astăzi, arată egoism și independență.

Se mai spune că în această zi pot fi descărcări electrice prin care s-ar arăta supărarea Fecioarei Maria față de oamenii necredincioși și neuniți.

Bătrânii satelor transilvănene cred şi în zilele noastre, că, dacă în ziua de Sfântă Mărie Mare înfloresc trandafirii, toamna va fi una lungă şi călduroasă.

Sfânta Maria: Alte semnificaţii ale zilei

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este considerată şi sărbătoarea care desparte lunile de vară de cele de iarnă iar în această zi se sărbătoreşte şi Ziua Marinei deoarece Maica Domnului este considerată ocrotitoarea marinarilor.

Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarea în amintirea zilei în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit iar informaţii despre această sărbătoare nu se găsesc în Sfintele Evanghelii, decât în tradiţia Bisericii.

Sfânta Maria a primit vestea morții sale de la un înger

În scrierile părinţilor orientali se spune că Maica Domnului a fost înştiinţată printr-un înger de mutarea ei din această viaţă. De asemenea, se spune că apostolii aflaţi în acel moment în zone diferite ale lumii au fost aduşi pe nori pentru a fi prezenţi la acest eveniment.

Deoarece Apostolul Toma nu a putut fi prezent la înmormântare, când a ajuns după 3 zile acesta a cerut să fie deschis mormântul pentru a putea săruta mâinile Născătoarei, dar intrând el a găsit mormântul gol.

De-a lungul timpului în cuvântările Părinţilor Bisericii s-a afirmat faptul că Fecioara Maria a fost înviată de Fiul Său şi luată cu trupul în Împărăţa Cerurilor.

Pe de altă parte, tradiţia mai spune că după ce şi-a săvârşit misiunea apostolică ce i-a fost încredinţată, de a duce credinţa pe Muntele Athos, Maica Domnului dorea să se mute la Fiul Său.

Această cerere i-a fost îndeplinită şi astfel a fost săvârşită şi dorinţa creştinilor ca trupul Maicii Domnului să nu fie supus puteziciunii şi să fie luat la cer.

Tot tradiţia spune că înainte de Marea Judecată, Maica Domnului va da cu năvodul de trei ori prin iad, sufletele de acolo putând să se prindă de el şi astfel să se mântuiască de păcate. Se mai spune că dracii, rămaşi fără sufletele oamenilor, se vor mânca între ei până când nu va mai rămâne niciunul.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este prăznuită de ortodocşi şi catolici în fiecare an, pe data de 15 august. Ea este cunoscută în Apus sub numele de Înălţarea cu trupul la cer a Maicii Domnului.

Este sărbătoarea în amintirea zilei în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit. Nu se ştie cu exactitate nici anul, nici ziua când „a adormit Sfânta Fecioară”.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este considerată de mai multi teologi drept „Paștele verii”, fiind sărbătoarea cea mai cunoscuta în popor din acest anotimp și cea mai importantă din cele închinate Născatoarei de Dumnezeu. În această zi, ortodocșii sărbatoresc atât moartea și îngroparea, cât și învierea și înălțarea la cer a Maicii Domnului.

Sursa: alba24.ro

Foto: Doxologia.ro 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

EXPLOZIE într-o garsonieră din Gherla, urmată de incendiu. Locatarii din bloc au fost EVACUAȚI

Publicat

De

Explozie garsonieră Gherla

O explozie urmată de un incendiu a avut loc în urmă cu puțin timp într-o garsonieră din Gherla.

Nu sunt informații până acum că ar fi vorba de victime, potrivit ISU Cluj. O femeie a făcut atac de panică și primește îngrijiri.

EXPLOZIE într-o garsonieră din Gherla, urmată de incendiu. Locatarii din bloc au fost EVACUAȚI

Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Gherla și a Detașamentului Dej sunt cei intervin pe strada Mesteacănului din Gherla.

O explozie a avut loc într-o garsonieră situată la parterul unui bloc de locuințe, iar până acum nu au fost înregistrate persoane care să solicite consult medical.

La fața locului s-au alocat două autospeciale pentru stingerea incendiilor, care au acționat pentru stingerea flăcărilor izbucnite în garsonieră.

La ora publicării acestei știri, încă erau verificate toate apartamentele din scara de bloc.

Locatarii blocului au fost evacuați, ca măsură preventivă.

La fața locului a intervenit și o autospecială pentru stingerea incendiilor din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Gherla.

Revenim cu amănunte.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

CULTURA

Florin Piersic, externat de la Spitalul Militar Cluj-Napoca

Publicat

De

Piersic

Actorul Florin Piersic a fost externat, marți, de la Spitalul Militar Cluj-Napoca unde a fost internat în urmă cu 2 săptămâni pentru o intervenție la un genunchi.

Surse medicale au declarat pentru Cluj24 că actorul a fost externat, urmând să continue recuperarea mai departe.

Piersic își va petrece Paștile acasă, starea sa de sănătate fiind bună, iar în perioada următoare va relua pe scenă piesa ”Străini în noapte” alături de Medeea Marinescu.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Aproape 2.000 de persoane într-un proiect de screening hepatic lansat la Cluj. Concluziile analizelor

Publicat

De

hepatic

Aproape 2.000 de persoane din 16 județe ale Transilvaniei și Moldovei au fost incluse într-un proiect – pilot de screening hepatic derulat în ultimii 2 ani, finanțat din fonduri norvegiene și islandeze de un milion de euro.

Proiectul ”He-Ro-i: State-of-the-art colaborativ România-Islanda în managementul Hepatopatiilor cronice și al complicațiilor acestora, ciroza hepatică și cancerului hepatic, destinat grupurilor vulnerabile din România, inclusiv Romi” a fost finanțat prin mecanismul EEA Grants 2014-2021 cu o sumă de 998.582.54 euro și a fost implementat prin Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca, în parteneriat cu Landspítali Islanda și cu Asociația Caravana cu Medici, filiala Cluj.

Mortalitate ridicată

Directorul proiectului, Horia Ștefănescu, a declarat că este nevoie de astfel de proiecte ținând cont de incidența bolilor de ficat și mortalitatea din această cauză.

”Lucrurile au o explicație simplă, ținând cont că România are cel mai mic nivel de finanțare din PIB pentru sănătate, având și un număr redus de medici și asistente.

Avem multe de făcut pentru a îndrepta aceste realități.

Scopul de a oferi condiții de calitate în sănătate”, a spus Ștefănescu.

Rezultatele analizelor

Ca rezultate în urma analizelor de sânge ale celor aproape 2000 de persoane testate, proiectul a relevant faptul că fiecare persoană are supragreutate, valoarea colesterolului este peste 250, iar o treime prezintă steatoză hepatică, adică au boala ficatului gras.

”Pacienții în grad de risc au fost invitați la IRGH pentru consultații. De asemenea, s-a creat și un registru al pacienților”, a precizat Horia Ștefănescu.

Acesta a explicat că dacă s-ar implementa măsuri de sănătate publică în ceea ce privește combaterea consumului de alcool și anti-obezitate, s-ar reduce considerabil internările în spitale și incidența cancerului hepatic.

Medici la sate

Managerul Institului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie ”Prof. dr. Ocatvian Fodor”, Mihai Mleșnițe, a declarat că proiectul a fost important prin faptul că în diverse cătune și sate au ajuns cadre medicale, scopul fiind ca acestea să ajungă cât mai aproape de pacienți.

17 caravane medicale în 10 luni

Președintele ”Caravanei cu medici”, Ana Bilegan, a precizat că au fost desfășurate 17 caravane cu medici într-un interval de 10 luni, ceea ce a reprezentat o muncă foarte mare.

”A fost o călătorie grea, dar foarte frumoasă”, a menționat Bilegan.

Analize de sânge și consultații

Proiectul ”He-Ro-I” a testat o abordare sustenabilă și integrată a bolilor hepatice cronice, pornind de la prevenție și creșterea accesului la servicii medicale moderne și continue, cu accent pe grupurile vulnerabile.

Astfel, au fost efectuate 17 caravane de screening, incluzând în registrul regional aproape 2000 de persoane care au beneficiat de analize de sânge, imagistică specifică screeningului hepatic, consultații și recomandări de tratament, inclusiv preluarea pentru investigații și tratament a celor depistați cu hepatite, ciroză sau cancer hepatic.

În județele incluse au fost donate 16 pachete de screening formate din ecografe și teste de screening, sprijinind personalul medical din teritoriu în depistarea precoce a bolilor hepatice, iar concluziile implementării proiectului au fost translatate în recomandări pentru politici de sănătate publică.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Emil Boc, despre contracandidații la funcția de primar: Nu știu să deschidă o ușă ca să întrebe de centura metropolitană

Publicat

De

Emil Boc, candidat la Primăria Cluj-Napoca

Emil Boc, care va candida din nou la alegerile pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, spune că în ceea ce îi privește pe contracandidații săi, aceștia nu fac decât să reformuleze idei care au fost puse în prctică sau vor fi puse în practică de actuala administrație.

„E părerea mea. Vă rog să vă uitați ce spun toți. Nu fac altceva decât să reformuleze cu alte cuvinte ceea ce s-a făcut, ceea ce se face, sau ceea ce se propune să se facă în Cluj-Napoca de către administrația pe care o reprezint”, a spus Emil Boc la Ziua Live.

Emil Boc, despre contracandidații la funcția de primar: Nu știu să deschidă o ușă ca să întrebe de centura metropolitană

Primarul a mai spus că proiectul Clujului nu este proiectul lui, ci este proiectul clujenilor și că de la ei a adunat toate ideile bune pe care administrația le-a pus pe o linie coerentă.

„Oamenii aștia nici macar nu știu să deschisă o ușă ca să poata intre ca să întrebe de centura metroplitană cum se face. Habar nu au. Nu au pus o cărămidă în viața lor ca să constuiască un pod, darămite o centură metropolitană”, a mai declarat Boc, care spune că în spatele echipei pe care o reprezintă se află proiecte ca autostrada Transilvania, centura Vâlcele Apahida sau demararea construcției Spitalului Regional de Urgență.

Cine candidează la funcția de primar la Cluj-Napoca

Contracandidații lui Emil Boc la funcția de primar sunt Aurelia Cristea – PSD, Viorel Băltărețu – Alianța Dreapta Unită, Olah Emese – UDMR, Călin Cozma – AUR, Sorin Naș – SOS, Ramona Strugariu – Reper, Sabin Sărmaș – independent și Sorin Vamoș – independent.

30 aprilie este ultima zi de depunere a candidaturilor la Biroul Electoral Municipal Cluj-Napoca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax