EVENIMENT
Adolf Hitler a câștigat alegerile din Namibia din 2020. Acesta afirmă că nu are în plan cucerirea lumii
Adolf Hitler este numele unui politician de culoare din Namibia care a fost botezat precum dictatorul Germaniei naziste. Acesta a câștigat alegerile locale și declară că nu are în plan cucerirea lumii. Adolf Hitler Uunona a fost ales săptămâna trecută cu 85% în funcția de consilier în circumscripția Ompundja din regiunea Oshana.
Politicianul a declarat că tatăl său l-a botezat după liderul nazist, însă, cel mai probabil „nu a înțeles ce anume reprezenta Adolf Hitler”.
„Când eram copil, mi se părea un nume absolut normal. Abia când am crescut am realizat: acest bărbat voia să subjuge întreaga lume. Nu am nimic în comun cu toate acestea”, a mai spus el.
Uunona a mai comentat că soția sa îl strigă Adolf, nume pe care și-l asumă public și nu intenționează să și-l schimbe, scrie și hotnews.ro.
Karla Fanea
Foto: BBC.com
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Academia de Advocacy lansează un apel ferm către liderii sindicatelor și patronatelor din România, cerându-le să-și asume responsabilitatea pentru pasivitatea demonstrată în monitorizarea activității guvernelor și semnalarea publică a derapajelor bugetare.
Academia de Advocacy atrage atenția asupra responsabilității sindicatelor și patronatelor în monitorizarea activității guvernelor și în semnalarea publică a devierilor periculoase de la prevederile bugetare.
„Sindicatele și patronatele se trezesc abia acum”
Critica vine în contextul controversatelor modificări bugetare cunoscute sub denumirea de „trenuletul legislativ”, care au scos la iveală lipsa unei reacții prompte și active din partea acestor organizații.
„Sindicatele și patronatele, care trebuiau să monitorizeze activitatea guvernelor și să sesizeze public derapajele grave, se trezesc abia acum, când trenul problemelor bugetare deja a plecat din stație. Membrii acestor organizații trebuie să-și întrebe liderii de ce nu și-au asumat rolul esențial de reprezentare activă și de protecție a intereselor legitime ale angajaților și ale mediului de afaceri”, arată Academia de Advocacy.
Probleme sistemice evidențiate
Potrivit Academiei de Advocacy, lipsa unei supravegheri active și a unui dialog constructiv între sindicate, patronate și decidenții politici reprezintă o problemă sistemică. În timp ce guvernele trebuie trase la răspundere pentru deciziile controversate, liderii sindicatelor și patronatelor nu sunt absolviți de responsabilitate pentru lipsa unei acțiuni ferme.
Academia de Advocacy reiterează importanța implicării reale a sindicatelor și patronatelor în procesul decizional, prin:
- Monitorizarea continuă a politicilor publice și semnalarea rapidă a devierilor.
- Informarea constantă a membrilor cu privire la acțiunile și rezultatele organizației.
- Asumarea unui rol activ în negocierile și dezbaterile publice, pentru a preveni decizii care afectează negativ societatea.
În acest context, Academia de Advocacy solicită membrilor sindicatelor și patronatelor să-și interpeleze liderii și să ceară explicații pentru lipsa de implicare. Totodată, le solicită să participe activ la revitalizarea acestor organizații, astfel încât acestea să își poată îndeplini cu adevărat misiunea de protejare a intereselor legitime ale angajaților și ale mediului de afaceri.
EVENIMENT
FOTO. Abdicarea Regelui Mihai din 30 decembrie 1947, reflectată în presa comunistă a vremii
Scânteia, organul oficial de propagandă al Partidului Comunist, a prezentat evenimentele din 30 decembrie 1947 ca un triumf al noii ordini politice.
La 30 decembrie 1947, abdicarea forțată a regelui Mihai I a marcat sfârșitul monarhiei în România și instaurarea oficială a regimului comunist. Acest moment istoric a fost reflectat în presa vremii, în mod special în publicația oficială a Partidului Comunist, Scânteia, ca fiind un pas esențial pentru transformarea României într-o republică populară. În acest context, ziarul a detaliat nu doar actul abdicării, ci și „mărețele înfăptuiri” ale noii conduceri.
Abdicarea Regelui Mihai din 30 decembrie 1947, reflectată în presa comunistă a vremii
Conform platformei digitale Arcanum, în numărul special de Anul Nou, Scânteia titra pe prima pagină: „REGELE MIHAI I A ABDICAT. TRĂIASCĂ REPUBLICA POPULARĂ ROMÂNĂ!”. Ziarul publica actul oficial de abdicare, precum și un articol semnat de Vasile Luca, ministru al finanțelor, care adresa un mesaj optimist despre „noua eră” a României: „Prin Republica Populară, spre noi și mărețe înfăptuiri!”. În acest articol, Luca sublinia „dărâmarea celei mai puternice citadele reacționare burghezo-moșierești”, descriind abdicarea regelui ca pe o eliberare a țării de sub influența „moșierească” și „capitalistă”.
„Anul 1947 s-a încheiat cu dărâmarea celei mai puternice citadele reacționare burghezo-moșierești. Prin abdicarea lui Mihai von Hohenzolern-Sigmaringen de la tron se prăbușește definitiv regimul monarhic din România creiat pe vremuri cu scopul de a uni toate forțele moșiero-banchero-capitaliste împotriva țărănimii care se răscula pentru pământ, împotriva clasei muncitoare în dezvoltare”, arată acesta în articolul menționat.
Proclamarea Republicii Populare Române
În același număr, Scânteia anunța cu entuziasm proclamarea oficială a Republicii Populare Române, menționând că Parlamentul a votat în unanimitate, „într-o atmosferă de nemărginit entuziasm”: „Aseară într’o ședință solemnă și într’o atmosferă de nemărginit entuziasm Parlamentul a proclamat în unanimitate REPUBLICA POPULARĂ ROMÂNĂ”, la care atașează proclamația Guvernului în urma abdicării Regelui.
Scânteia promovează noile mesaje „înflăcărate”
În ediția din 2 ianuarie 1948, Scânteia a publicat mesajul adresat poporului român de către C.I. Parhon, vorbind în numele Prezidiului provizoriu al Republicii Populare Române. Sub titlul „Mărețe înfăptuiri ne așteaptă pe toți în anul ce vine”, mesajul sublinia optimismul regimului în ceea ce privește viitorul. Alături de acest mesaj, ziarul a publicat un alt comunicat al Guvernului condus de Petru Groza, care anunța că, „În ciuda lipsurilor – planurile muncilor agricole au fost realizate”.
Ziarul subliniază de asemenea atmosfera de sărbătoare generalizată, evocând scenele de mare entuziasm populist: „Manifestaţiile au luat caracterul unor mari serbări populare
În sunetele fanfarelor muncitoreşti şi a muzicilor militare, muncitori, ostaşi, elevi, studenţi, ofițeri, femei, tineri şi bătrâni, au încins dela un capăt la altul al ţării hora libertăţii”.
În 2 ianuarie, în Scânteia a apărut și o opinie semnată de Sorin Toma, ziarist evreu comunist, critic la adresa regimului monarhic anterior și care susținea că noua republică reprezenta o eliberare de sub opresiunea „burghezo-moșierească”.
Regele Mihai, forțat să abdice la 30 decembrie 1947
Abdicarea regelui Mihai și proclamarea Republicii Populare Române au fost prezentate ca un punct de cotitură decisiv în istoria țării. Comuniștii au susținut că acest act a adus libertate poporului, însă în realitate a marcat începutul unui regim totalitar, sub influența URSS, care a macat o eră întunecată din istoria românilor.
Regele Mihai, în urma unei amenințări directe cu masacrul unui număr mare de tineri arestați în urma manifestațiilor pro-regale, a semnat actul de abdicare, plecând în exil alături de mama sa, Regina Elena.
EVENIMENT
Distracția unor tineri, plătită scump de un clujean. S-au filmat dansând pe capotă și lovind parbrizul unei mașini
O mașină a fost vandalizată ieri noapte pe strada Mogoșoaia, în cartierul Mănăștur din Cluj-Napoca. Un grup de adolescenți, dornici de adrenalină, a transformat autoturismul parcat într-o scenă de „spectacol”, lăsând în urma lor un parbriz spart.
Dansul pe capotă, filmat de prieteni
Un tânăr, alături de doi prieteni, a fost surprins urcându-se pe capota mașinii și dansând. Distracția a degenerat, culminând cu lovirea parbrizului cu piciorul până la spargere. După „numărul artistic”, cei trei, doi băieți și o fată, au dispărut printre blocuri.
Incidentul a fost surprins de un vecin, care a filmat întreaga scenă. În imagini se observă cum fata filmează momentul cu telefonul, unul dintre băieți dansează pe mașină, iar celălalt se sprijină de capotă. Gesturile și atmosfera par să imite videoclipurile rap americane.
Plângere la poliție și dosar penal
Proprietarul mașinii a depus o plângere la poliție. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj a arătat că deschis un dosar penal pentru distrugere.
„A fost întocmit dosar penal pentru distrugere. Este vorba despre trei persoane, după cum poate fi observat și în filmarea video, dintre care unul a spart parbrizul mașinii și a dansat pe capotă. Prejudiciul este estimat la 1.000 de lei”, a transmis IPJ Cluj.
Poliția îi caută pe cei trei tineri, care vor răspunde pentru faptele lor conform legii.
ECONOMIE
Dragoș Damian: Cluj-Napoca este plin de oameni de afaceri fraieri care își plătesc de ani de zile toate taxele. Ce proști!
Se pare că Guvernul trece astăzi o „ordonanță – trenuleț” care, între altele, va elimina o serie de facilități fiscale din anumite sectoare economice.
Dar ia stați un pic! Adică existau sectoare economice care au avut facilități legale și nu au fost obligate să plătească toate taxele, impozitele și contribuțiile? În vreme ce alte sectoare erau obligate să le plătească pe toate? Păi ce proști sunt cei care atâția ani la rând și-au plătit toate taxele, impozitele și contribuțiile, oricât de mari ar fi fost, crezând că își fac datoria de cetățeni model și că din banii lor se finanțează educația, sănătatea, infrastructura și pensiile.
Dragoș Damian: Cluj-Napoca este plin de oameni de afaceri fraieri care își plătesc de ani de zile toate taxele. Ce proști!
Să vă fie rușine proștilor care de ani de zile plătiți până la ultimul leu toate taxele, impozitele și contribuțiile. În loc să fiți deștepți și să vă învârtiți de niște facilități fiscale.
Uite aici cele trei categorii de oameni de afaceri în economie:
- „Proștii” – care plătesc până la ultimul leu taxele, impozitele și contribuțiile datorate;
- „Deștepții” – care obțin facilități legale de la plata taxelor, impozitelor și contribuțiilor datorate;
- „Foarte deștepții” pe care îi doare-n cot de plata taxelor, impozitelor și contribuțiilor datorate și fac evaziune fiscală și munca la negru.
„Din cauza proștilor care își plătesc toate taxele, impozitele și contribuțiile ne merge rău la toți”
Din cauza proștilor care își plătesc toate taxele, impozitele și contribuțiile ne merge rău la toți, România este îndatorată, avem deficit bugetar, deficit de cont curent și deficit de balanță comercială.
Din cauza proștilor care își plătesc toate taxele, impozitele și contribuțiile sistemul sanitar este subfinanțat, educația este în derută, pensionarii nu se pot lupta cu inflația și tinerii pleacă din țara.
Ar trebui să fie dați exemplu în toata mass-media proștii care de ani de zile își plătesc toate taxele, impozitele și contribuțiile sperând că într-o bună zi România va fi o țară respectata de toți.