Connect with us
Advertisement

EDUCATIE

Admiterea la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. Universitatea scoate la concurs peste 5.000 de locuri

Publicat


Începe admiterea la UTCN Cluj-Napoca

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) dă start înscrierii la Admiterea 2024, studii de licență.

Cu peste 90 de programe de studii licență, în limba română și limbi străine, UTCN scoate la concurs, pentru anul universitar 2024 – 2025, 5.197 de locuri.

Admiterea la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. Universitatea scoate la concurs peste 5.000 de locuri

Potrivit reprezentanților UTCN Cluj-Napoca, din totalul de locuri, 3.600 sunt la buget iar 1.597 la taxă.

În acest an, din locurile bugetate, UTCN va aloca 80 de locuri pentru absolvenții din mediul rural, 5 locuri pentru rromi și 25 locuri pentru candidați din sistemul de protecție socială și candidați cu dizabilități.

Înscriere online la UTCN Cluj-Napoca

Înscrierile încep din 15 iulie, online, pe platforma universității.

Aici, viitorii candidați pot urmări toate informațiile despre programele de studii pe care universitatea le oferă, competențele pe care le vor dobândi după absolvire, oportunițățile studențești, mobilitățile și internship-urile de care pot beneficia, precum și angajatorii colaboratori ai universității.

Înscrierea online este simplă și rapidă și se poate face de oriunde în perioada 15-19 iulie.

Scanarea documentelor se poate realiza și cu telefonul mobil după care se încarcă în platformă. Site-ul admiterii are o structură intuitivă ce oferă toate informațiile de care candidații au nevoie, la un click distanță.

Candidații se vor putea înscrie cu o singura taxă la oricâte comisii doresc. Pe tot parcursul procesului de admitere, vor primi feedback și vor fi ghidați de către membrii comisiilor de admitere.

Înscrieri se fac și la sediul facultăților

Pentru candidații care nu au acces la internet sau care doresc informații directe de la consilierii noștri, începând cu 15 iulie, la sediul fiecărei facultăți vor funcționa puncte de consiliere unde cei interesați pot parcurge pașii de înscriere ghidat.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca vine și în acest an în sprijinul celor care dau probă scrisă la matematică (Automatică și Calculatoare) sau probă de desen (Arhitectură), asigurând cazarea în regim gratuit pentru candidat și un însoțitor în campusul Mărăști, în perioada în perioada 21-27 iulie 2024.

Candidații pot urmări și rețelele de socializare ale universității unde vor afla tot ce trebuie să știe înainte de a alege oricare dintre facultăți, și mai ales ce oferă studiile la UTCN.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Mașină cuprinsă de flăcări pe Autostrada Transilvania. Cauza, defecțiune electrică

Publicat

flăcări

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit duminică după-amiază pentru stingerea flăcărilor care au cuprins un autoturism ce se deplasa pe sensul dinspre Turda spre Gilău.

În momentul sosirii pompierilor la fața locului au găsit autoturismul cuprins în totalitate de flăcări, iar ocupanții erau ieșiți din acesta.

”Nu au fost persoane care să solicite consult medical, iar intervenția pompierilor a împiedicat propagarea focului mai departe de limitele în care a fost găsit.

Conform cercetărilor preliminare incendiul a pornit de la o defecțiune a instalației electrice a autoturismului”, arată pompierii ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Business a la Cluj. Nicoleta Samoilă (antreprenor): Mi-am propus să hrănesc SĂNĂTOS și am reușit

Publicat

nicoleta samoila

Cineva spunea odată că mâncarea pe care o consumi poate fi fie cea mai sigură și mai puternică formă de medicament, fie cea mai lentă formă de otravă. „Cei care cred că nu au timp pentru o alimentație sănătoasă, mai devreme sau mai târziu vor trebui să găsească timp pentru boală”, a completat Edward Stanley. Nicoleta Samoilă este una dintre acele persoane care crede cu tărie că omul este ceea ce mănâncă.

Îndemnul „Mănâncă, roagă-te, iubește” îi este aplicabil Nicoletei până într-un punct. Partea cu „mănâncă” o dă altora, Rugăciunile și iubirea față de cel pe care-l hrănește o caracterizează.

nicoleta samoila

FOTO. Business a la Cluj. Nicoleta Samoilă (antreprenor): Mi-am propus să hrănesc SĂNĂTOS și am reușit

S-a născut în Cluj, este „o corcitură veritabilă dintre un ardelean cu o olteancă, la rândul ei dintr-o mamă olteancă și tată moldovean de dincolo de Prut”, după cum se caracterizează Nicoleta. A terminat liceul de filologie Ady-Șincai, la acea vreme. Apoi a urmat cursurile facultății de comunicare și PR din cadrul UBB Cluj. „M-am lăsat de două facultăți, una de drept, în anul 1 pentru că aveam nevoie de bani și a trebuit să lucrez, și una de turism. Am urmat tot felul de cursuri, pe comunicare, marketing, vânzări, tehnici de negociere, cam tot ce cuprindea buna dezvoltare a abilităților mele de vânzare”, spune Nicoleta.

nicoleta samoila

Primul ei loc de muncă a fost la un cazino, în 1993. La vârsta de 18 ani s-a făcut crupier. „Le-a plăcut de mine că eram tupeistă, că habar n-aveam cu ce se mănâncă job-ul ăsta”, spune, râzând, Nicoleta. „În acea perioadă nu m-am mai dus la cursuri deloc. Ajungeam dimineața la 5 acasă, dormeam două ore după care plecam spre școală dar nu mai ajungeam. Ieșeam cu colegii la o cafea, din astea… Prin iunie 1994, mă-ntreabă tata câte bobițe am pe toamnă? Nu cunoșteam expresia așa că i-am zis că n-am niciuna. Până la urmă a aflat că n-am fost la școală și s-a generat o criză în familie, ai mei fiind cadre didactice”, mărturisește Nicoleta.

A început să facă „bișniță” cu bujii, cu Carpați fără, cu articole din Turcia, „N-am făcut avere, îmi trebuiau bani de buzunar”, spune Nicoleta.

nicoleta samoila

„De la betoane la iluzii am vândut orice”

A ajuns să vândă mortare uscate, faianță și gresie, gleturi, cu TIR-urile, la o fabrică din Turda. După 9 luni s-a apucat de croitorie și-și vindea creațiile la magazine din Sora.

Apoi a ajuns în Asigurări. Vorba ei, de la betoane la iluzii a vândut orice. După trei luni a ajuns cel mai bun agent de vânzări. S-a plictisit repede. A ajuns la Raiffeisen unde a vândut carduri. Apoi a urmat OTP. „Am ajuns să vând credite bancare pentru aproape toate băncile din Cluj, imobiliare, de nevoi personale, nu conta. Așa am ajuns să vând și apartamente. De la dezvoltatorii imobiliari nu luam comisioane sub formă de bani ci metri pătrați construiți la preț de execuție. Din zece clienți făceam un apartament”, spune Nicoleta.

nicoleta samoila

A venit criza, creditările s-au dus în cap, așa că Nicoleta și-a luat 10 ani sabatici. „Am stat acasă cu mine și-am făcut o introspecție. Sunt o persoană foarte credincioasă și mă rugam zilnic la Dumnezeu să-mi arate o cale, să-mi dea ceva să fac cu bucurie. Am așteptat niște semne. Or fi fost ele dar nu m-am prins eu. Așa că m-am rugat pentru un om care să mă ia de mână și să-mi arate calea de urmat. Și așa a fost. Un văr m-a luat de mână și m-a dus să-mi iau 10.000 de euro nerambursabili, bani care se acordau tinerilor care-și porneau o afacere. Cercetând problema, am aflat de start-up, unde era vorba de 44.000 de euro. Am luat la mână codurile CAEN și văd acolo trei coduri cu mâncare, fabricarea mâncării. Am aplicat și am câștigat. Asta era în 2017”, spune Nicoleta.

nicoleta samoila

Cu ideea de business în cap dar neconturată suficient, Nicoleta a început să caute un spațiu. „Mă tenta zona Iulius Mall, nu mă-ntreba de ce… O agenție imobiliară mi-a arătat acolo ceva spațiu însă nu mă vedeam în acel loc. Voiam să fac catering. În noaptea după ce am renunțat la colaborarea cu agenția, m-am visat alături de duhovnicul meu în spațiul de lângă Iulius. El îmi arăta o direcție opusă acestuia și-mi spunea: Acesta e spațiul tău! M-am uitat spre ceea ce-mi arăta el, un spațiu pușcat, scorojit, vai mama lui. Nu se poate să fie ăsta, mi-am zis. Când m-am trezit, deschid OLX și primul spațiu care-mi apare e cel visat de mine. Am sunat și-am tras o fugă să-l văd. Am știut că este al meu. Corespundea întocmai necesităților mele. L-am și luat, fără să mă intereseze prețul”, spune, zâmbind, Nicoleta.

„La început a decis să meargă pe meniu tradițional”

A început amenajarea acestuia. Între timp i-a sosit și aparatura din Italia, nu chinezării: aragaze profesionale, a început cu 8 ochiuri, acum are 18, un cuptor cu 10 tăvi superprofesional, care gătește de la temperaturi foarte joase la foarte înalte, cu gătire pe timp de noapte, are rețete introduse în el, cu istoria și proveniența preparatului, ingredientele, procedura de preparare și poza finală. „Bucătarii sunt mai reticenți la așa ceva, ei știu singuri ce să facă”, zice Nicoleta. Mai avea grill, friteuză, frigidere, congelatoare, mese reci.

nicoleta samoila

nicoleta samoila

nicoleta samoila

La început a decis să meargă pe meniu tradițional. „Toată viața mea am citit despre nutriție, având un tub digestiv mai cu personalitate și asta m-a ajutat. Am început să citesc despre trenduri în bucătărie, mâncarea tradițională reinterpretată, am renunțat la grăsimile în exces. M-am orientat cu predilecție spre familiile cu copii mici, când mamele sunt extenuate și nu au timp de gătit, chiar în perioada în care începe diversificarea. În formularul de comandă, clientul avea posibilitatea să-și personalizeze mâncarea. Dacă de exemplu aveam comandă de 8 porții de ciorbă, nu făceam o oală mare, făceam exact cât era pe comandă. Aveam grijă ca omul să primească tot ceea ce ar trebui să includă produsul din punct de vedere cantitativ”, spune Nicoleta Samoilă.

nicoleta samoila

„Mâncare Nicoletei trebuie gustată”

Încet, a început să-și formeze o piață de desfacere. Din gură-n gură, de la mămici la alte mămici, au aflat și creșele și grădinițele. Acestea i-au intrat rapid în portofoliul de clienți. „Pe de altă parte, prin cercul de prieteni s-a dus vestea că Nicoleta face papa bun și sănătos. Am gătit o masă de revelion la cererea lor și de-atunci mi-am adăugat la mapă și alt gen de clienți, corporatiștii. Încet, am ajuns să fac și evenimente, mi-am diversificat paleta de produse, am ajuns la nivelul la care delegația Casei Regale a Angliei a mâncat ceea ce am gătit eu și când a revenit la Cluj m-a solicitat tot pe mine”, spune Nicoleta.

Mâncare Nicoletei trebuie gustată. Nu ține cu povești. În urma unui interviu pe care l-a dat în revista „Cariere” a ZF, s-a trezit că mai multe restaurante i-au preluat cu copy-paste ideile și rețetele. „M-am bucurat că metoda mea a prins însă m-am întristat când am văzut că mi se întorc clienții după ce s-au perindat și pe la ei, ceea ce însemna că ceva n-au făcut bine aceia care m-au copiat. Le lipsea calitatea iar eu îmi doresc ca un lucru bine făcut să se propage. Cred în puterea binelui sporit și în energia lui. Scopul meu nu sunt doar banii. Mi-am propus să hrănesc sănătos și am reușit”, mai spune Nicoleta.

nicoleta samoila

De 6 ani de zile, Nicoleta n-a terminat de citit o carte de beletristică. „Am citit doar despre tehnici de gătire, rețete pe care le adaptez pentru clienții mei, i-am urmărit pe marii bucătari și am încercat să le reproduc rețetele cât mai fidel.”

Cireașa de pe tort a fost laboratorul de patiserie. „Căutam un patiser ca să-mi facă niște deserturi care să meargă la o cafea. În urma unui anunț s-a prezentat un ditai maestrul patiser. I-am promis un spațiu generos pentru laborator și așa am ajuns să am produse de patiserie care respectă rețetele clasice franțuzești, adică la mine un croissant chiar se face în 25 de ore.”, spune Nicoleta.

La firmă are 7 angajați, dintre care 2 șoferi, un maestru patiser, 2 bucătari și 2 ajutori de bucătar.

„Vreau să mă mut în rural”

Sunt pregătiți clujenii să mănânce sănătos? „Din ce în ce mai puțini, din păcate… Ar fi pregătiți dacă li s-ar da opțiunea de a mânca sănătos mai des. E, însă, ca la televizor: ni se livrează programe de rahat, aia consumăm. Primește mâncare nesănătoasă, aia mănâncă”, spune cu amărăciune Nicoleta.

Nico se bazează pe producători locali care-i furnizează tot timpul produse proaspete: „Până și carnea o iau de la unii care cresc animalele în cel mai bio mod posibil. Au inclusiv un laborator al DSV-ului în abatorul propriu. Am și furnizor de murături. Înainte puneam eu, dar nu mai am loc”.

nicoleta samoila

Am întrebat-o cum își vede afacerea peste câțiva ani iar răspunsul m-a surprins: „Vreau să mă mut în rural. Mai intenționez să lucrez doi-trei ani după care vreau să mă sui într-un vârf de munte și să mă uit cum crește iarba. O să-mi vând businessul și-o să-mi văd de viață. Eu n-am concurență. Locul meu este doar al meu și nu mi-l poate lua nimeni”, spune Nicoleta.

„A mânca este o necesitate, dar a mânca inteligent este o artă”, spunea La Rochefoucald. La asta însă mai trebuie să lucrăm…

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Recompensă de 1000 de euro pentru găsirea câinelui Aki, dispărut în Cluj

Publicat

aki

Un mascul din rasa Akita Inu, pe numele lui Aki, a dispărut sâmbătă la iesire din satul clujean Corușu, proprietarul oferind o recompensă de 1000 de euro pentru găsirea acestuia.

”Dacă are cineva informații despre el, va rugam foarte mult sa ne contactați. Tel. 0743538052.

Mulțumim din suflet! Va rog foarte mult, dacă l-ati văzut, dacă aveți orice informații despre el, sa ne contactați… Oferim 1000 de euro recompensa celui care îl găsește.

Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în găsirea lui Aki și suntem recunoscători celor care ne vor ajuta în continuare! Aki trebuie sa se întoarcă la familia lui!”, se arată în anunțul proprietarului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Rugăciuni sfâșietoare pentru șoferul de Bolt lovit în cap cu o sticlă, internat în stare gravă la spital

Publicat

bolt sticla

Un apel la rugăciune pentru șoferul de Bolt lovit în cap cu o sticlă de trei minori a fost lansat, duminică, pe o rețea de socializare, bărbatul fiind internat în stare gravă în spital la Cluj-Napoca. 

”Avem nevoie de voi in aceste momente de grea incercare , apelez la voi cu rugămintea de a ne ruga impreuna pentru fratele nostru Laurențiu, pentru tatăl și soțul care e așteptat cu drag acasă, greu incercat, in comă atacul de vineri noapte de tineri in stare de ebrietate care l-au pus la pamant lovindu-l in cap necrutator el fiind de serviciu la Bolt.
A ajuns la UPU în stop cardiac și medicii au făcut tot ce au putut să îl stabilizeze.

Avem nevoie de un miracol

Avem nevoie de un miracol și cred că împreună, rugându-ne, îl putem salva.
Atotputernicule Doamne, Tămăduitor al sufletelor și trupurilor, care cobori pe oameni și tot Tu îi ridici, care pedepsești și vindeci din nou, ai mila de LAURENTIU , pentru că este GRAV bolnav.
Întinde-Ți brațul Tău tămăduitor, și vindecă pe LAURENȚIU, și ridică-l din patul de suferință. Gonește duhul de slăbiciune din el și îndepărtează de la el durerea, rănile, febra și slăbiciunile.

Ține-l în viață pe Laurențiu

Dacă are păcate și greșeli, iartă-i-le, din dragostea Ta pentru oameni.
Dumnezeule ai milă de ceea ce a creat mâna Ta, întru Iisus Hristos, împreună cu care ești binecuvântat și cu bunul și de viață dătătorul Tău Duh, acum și în vecii vecilor. Amin.
Ține-l Doamne în viață pe Laurențiu pentru noi toți în slava ta”, se arată în apel.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax