Connect with us

ACTUALITATE

ADMITERE Facultatea de Agricultură, USAMV Cluj-Napoca/ Cariera după absolvire acoperă specializări consacrate în spațiul rural

Publicat


Facultatea de Agricultură din cadrul USAMV Cluj-Napoca se situează în fruntea instituțiilor de învățământ superior din țară, fiind o facultate în care respectul față de profesie se învăță alături de alte valori umane importante: onestitate, responsabilitate, spirit de echipă.

Misiunea noastră principală este de a pregăti specialiști prin promovarea excelenței actului educativ la nivel de licență, masterat și doctorat. Facultatea dispune de specializări consacrate în spațiul rural, agricultură sau montanologie, dar și de specializări noi, precum biologie, ingineria mediului, exploatarea mașinilor și instalațiilor pentru agricultură și industrie alimentară. Studenții au și posibilitatea să își continue pregătirea profesională în domeniu prin specializări masterale, dar și să urmeze perfecționarea prin doctorat în Domeniul Agronomie.

Programul de studii Agricultură are ca misiune principală formarea de specialiști (ingineri) pentru exploatațiile agricole, care pot realiza activități de creștere a potențialului de producție agricolă a zonei și de valorificare complementară și a altor resurse existente.

”Programul de studiu este centrat pe rezultatele învățării și asigură pregătirea studenților pentru mai multe calificări, conform C.O.R, după cum urmează: Inginer producție; Consilier inginer agronom; Inginer de cercetare în pedologie-agrochimie; Referent de specialitate pedolog; Consilier pedolog; Inginer ecolog; Consilier statistician; Expert/ inspector vamal; Inspector pentru controlul calității materialului biologic de înmulțire a plantelor cultivate; Consilier de specialitate pentru agențiile de plăți; Consultant de specialitate; Manager de fermă agro-turistică; Inginer de cercetare în protecția plantelor și protecția mediului; Șef stație (unitate) de exploatare și întreținere a utilajelor pentru agricultură; Șef stație uscare condiționare cereale, legume și fructe; Inginer pentru procesarea plantelor aromatice și medicinale”, explică prodecanul facultății, Conf. dr. Vasile Florian.

Studenții specializării Montanologie vor dobândi competențe profesionale privind elaborarea de tehnologii sustenabile de producție agricolă, managementul integrat al fermelor și pensiunilor agroturistice, gestiunea și alocarea fondurilor, consultanță în agricultură pentru zonele cu relief înalt etc. Viitorul inginer va avea capacitatea să inițieze afaceri de succes în mijlocul naturii, asigurându-și un profit durabil pe baza valorificării uneia sau mai multor posibilității, cum sunt: pajiști semi-naturale, plante medicinale, fructe de pădure, culturi agricole ecologice, creșterea extensivă a animalelor, produse regionale ecologice de origine animală și vegetală, practicarea agroturismului și ecoturismului etc.

”Încă de la prima promoție, inserția absolvenților specializării Exploatarea mașinilor și instalațiilor pentru agricultură și industrie alimentară (EMAIA) pe piața muncii a fost de 80%. Diploma pe care studenții o obțin (inginer în agricultură, specializarea EMAIA) oferă posibilitatea angajării acestora în diferite ramuri ale Domeniului Agricultură (expert service, piese de schimb și inputuri, consultant vânzări mașini agricole, consultant vânzări mașini și instalații din industria alimentară, mentenanța agregatelor agricole și a mașinilor din industria alimentară, cercetare dezvoltare de noi produse și tehnologii etc). Nișa pe care această specializare o acoperă în piață este într-o expansiune continuă, cererea de specialiști fiind din ce în ce mai mare”, detaliază Conf. dr. Vasile Florian.

Biologia este cea mai vastă din domeniul științelor vieții și are scopul de a fundamenta cunoștințele de bază despre lumea vie. A fost conceput ca un program de studiu modern, care vizează dobândirea unor competențe specifice, iar studenții vor avea astfel ocazia să studieze aspecte ce țin de organizarea celulară, sistematică, genetică, ecologie, microbiologie, anatomie, biochimie, biotehnologie, fiziologie, fitopatologie etc. Locurile de muncă pe care le pot ocupa absolvenții sunt extrem de diverse, absolventul biolog va fi considerat calificat pentru a activa în diferite arii profesionale: laboratoare de analize medicale și/sau de cercetare și dezvoltare din diferite industrii (farmaceutică, energetică, de prelucrare a materialelor vegetale și animale, cosmetică etc), activitate didactică, de analiză biostatistică, de managementul proiectelor în domeniul științelor vieții, cercetarea științifică, multiplicarea plantelor, ameliorarea plantelor și a animalelor, în inspectoratele de protecția mediului, grădini botanice, arii protejate sau alte structuri asemănătoare.

Pregătirea studenților în Domeniul Ingineriei mediului beneficiază de condiții de studiu moderne și facilități de practică menite să asigure competențele profesionale necesare viitorilor specialiști. Perspectivele de construire a unei cariere în domeniu sunt foarte generoase și includ ocupații desfășurate în instituții private și publice, între care Departamente de protecția mediului din cadrul întreprinderilor naționale și companiilor multinaționale; Garda de mediu; Agențiile Locale și Regionale de Protecția Mediului, Institutele de cercetare – dezvoltare în protecția mediului; Inspectoratele pentru situații de urgență; Compania ”Apele Române”; Învățământul preuniversitar și universitar; Administrații ale rezervațiilor biosferei, parcurilor naționale, parcurilor naturale și ariilor protejate, ONG-uri de mediu.

Înscrierile pentru studiile universitare la USAMV Cluj-Napoca vor avea loc și în acest an, on line și on site, între 12 iulie – 24 septembrie 2021, după următorul calendar: 12 iulie – 6 august 2021, sesiunea I de admitere, pentru studii de licență și masterat; 6 septembrie – 24 septembrie 2021, sesiunea a II-a de admitere, pentru studii de licență și masterat; 6 septembrie – 17 septembrie 2021, sesiune admitere studii doctorale.

Detalii despre Admitere 2021 la USAMV Cluj-Napoca: https://admitere.usamvcluj.ro/

Admitere 2021 la Facultatea de Agricultură: http://agricultura.usamvcluj.ro/

Pagina Facultății de Agricultură: https://www.facebook.com/AgriculturaUSAMVCluj



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Transylvania Open WTA 250 revine în 2026, între 31 ianuarie – 7 februarie, pe BTarena din Cluj-Napoca

Publicat

Transylvania Open WTA 250, cel mai important turneu de tenis feminin din România, revine cu ediția a șasea în perioada 31 ianuarie – 7 februarie 2026, la BTarena din Cluj-Napoca.

Anunțul a fost făcut în deschiderea meciului demonstrativ din cadrul Sports Festival 2025 ”Ronaldinho & Friends”. Turneul va aduce din nou în fața publicului român jucătoare de top din circuitul internațional și momente memorabile de competiție. Meciurile se vor disputa, ca de obicei, indoor, pe terenuri de suprafață hard. 32 de jucătoare la simplu și 16 echipe la dublu vor juca pentru marele trofeu.

Ediția precedentă, desfășurată între 1–9 februarie 2025, a fost una de referință. Anastasia Potapova, favorita numărul 1 a competiției, a câștigat trofeul la simplu după o finală disputată în trei seturi împotriva italiencei Lucia Bronzetti.

Momente memorabile la Transylvania Open 2025

Transylvania Open 2025 a fost și scena unui moment istoric pentru sportul românesc: Simona Halep și-a anunțat retragerea oficială din cariera profesionistă chiar pe terenul central din Cluj, după meciul din primul tur jucat împotriva finalistei Lucia Bronzetti. Evenimentul a avut loc în fața unei săli pline de fani ai tenisului veniți să fie alături de una dintre cele mai mari jucătoare din istoria tenisului mondial.

Turneul din 2025 a oferit șansa participării pe tablourile principale de simplu și dublu pentru un mare număr de jucătoare din România. Pe tabloul de simplu au fost prezente Sorana Cîrstea, Irina-Camelia Begu, Simona Halep, Ana Bogdan, Gabriela Ruse și Jaqueline Cristian. În proba de dublu, s-au regăsit pe tablou Monica Niculescu, Irina-Camelia Begu, Sorana Cîrstea, Simona Halep, Ana Bogdan și Jaqueline Cristian, ultima reușind să ajungă în finală alături de partenera sa, Angelica Moratelli.

Ediția 2025 a fost una dintre cele mai apreciate de până acum, cu peste 17.000 de spectatori prezenți în BTarena și cu un nivel competițional ridicat. Premiul total a fost de 275.094 de dolari, iar câștigătoarele au obținut puncte valoroase pentru clasamentul WTA.

Despre Transylvania Open WTA 250

Transylvania Open este organizat de aceeași echipă care face evenimentele: Sports Festival, cel mai mare eveniment multi-sportiv din România, Urban Playfield și Biletul de Sănătate. Turneul care are loc în Cluj-Napoca este cea mai importantă competiție de tenis feminin din România și face parte din categoria WTA 250. Evenimentul reunește jucătoare de top din întreaga lume pentru o săptămână de competiție intensă în BT Arena din Cluj-Napoca și a fost votat de către jucătoare, doi ani consecutivi (2022, 2023), drept cel mai bun turneu din lume la categoria WTA 250! Cu o creștere constantă în popularitate, Transylvania Open WTA 250 continuă să promoveze tenisul feminin în România și în lume.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Minoră din Cluj-Napoca, dată dispărută. AȚI VĂZUT-O?

Publicat

O minoră de 15 ani a fost dată dispărută, după ce vineri a plecat de acasă și nu s-a mai întors. Polițiștii fac apel la persoanele care pot furniza orice informații să sune la 112.

La data de 14 iunie, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată cu privire la faptul că, în data de 13 iunie a.c., în jurul orei 16:20, minora BŰKŐS NICOLETA ALECSANDRA, în vârstă de 15 ani, a plecat voluntar de la domiciliul său din municipiul Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a mai revenit.

SEMNALMENTE: înălțime aproximativă 1,65 m, greutate aproximativă 50kg, ochii căprui, păr brunet.

La momentul plecării, aceasta era îmbrăcată cu un maieu de culoare roz deschis, o bluză de trening de culoare neagră cu dungi albe, pantaloni scurți de culoare negri și pantofi sport.

Persoanele care pot furniza orice informații despre minora plecată voluntar sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție sau să apeleze gratuit numărul unic de urgență 112.

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu la o anexă gospodărească din Valea Ierii. Flăcările au cuprins întreg acoperișul

Publicat

Pompierii din Băișoara și Florești au intervenit, sâmbătă seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei anexe din localitatea Valea Ierii. Flăcările s-au extins rapid, însă intervenția promptă a echipajelor a prevenit propagarea focului către alte clădiri din gospodărie. 

Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Băișoara și a punctului de Lucru Florești au intervenit în această seară pentru stingerea unui incendiu care a cuprins acoperișul unei anexe dintr-o gospodărie situată în localitatea Valea Ierii.

„La fața locului au ajuns două autospeciale pentru stingerea incendiilor, unde au găsit acoperișul anexei cuprins în totalitate de flăcări.

Intervenția promptă a pompierilor a împiedicat propagarea incendiului mai departe de limitele în care a fost găsit.

Preventiv a fost trimis la locul solicitării și un echipaj SMURD”, a transmis ISU Cluj.

De la ce a pornit focul

Din fericire, nu au fost înregistrate victime. Focul ar fi pornit de la coșul de fum izolat necorespunzător.

„Din fericire, nu au fost persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment. Conform primelor cercetări, cel mai probabil incendiul a pornit de la coșul de fum izolat necorespunzător față de materiale combustibile”, a mai arătat ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clădirea Consiliului Județean Cluj, luminată în culoarea roșie, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

Publicat

Consiliul Județean Cluj susține, la fel ca în anii precedenți, demersurile prin intermediul cărora se marchează, în data de 14 iunie, Ziua Internațională a Donatorului de Sânge.

Astfel, în semn de solidaritate cu toți donatorii de sânge, care contribuie prin gestul lor la salvarea vieții sau la îmbunătățirea stării de sănătate a semenilor aflați în situații medicale dificile, în seara zilei de sâmbătă, 14 iunie 2025, sediul forului administrativ județean, situat în municipiul Cluj-Napoca, pe Calea Dorobanților, nr. 106, va fi iluminat în culoarea roșie.

„Această zi este despre eroii anonimi care aleg constant să salveze viețile semenilor ce se confruntă cu diverse probleme de sănătate. Încurajez pe această cale clujenii care pot dona, să o facă, cu atât mai mult cu cât în Cluj și în întreaga țară există o nevoie permanentă de sânge și de componente sanguine. E important să fim alături de cei a căror viață sau stare de sănătate depind de aceste transfuzii și să conștientizăm faptul că o donare poate salva două sau chiar trei vieți”, a transmis Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Reamintim, în acest context, faptul că între Consiliul Județean Cluj și Institutul Național de Transfuzie Sanguină „Prof. Dr. C. T. Nicolau” a fost încheiat un Protocol de colaborare în vederea sprijinirii desfășurării unor acțiuni de donare de sânge. În baza acestuia, Consiliul Județean Cluj se implică activ în campaniile de conștientizare derulate la nivelul județului Cluj și care au drept principal obiectiv creșterea numărului donatorilor de sânge.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate