Connect with us

ACTUALITATE

Admitere 2021, USAMV Cluj-Napoca – Cazarea studenților în căminele proprii  

Publicat


La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, anul universitar 2021-2022 va începe în 4 octombrie, iar pregătirile sunt pe ultima sută de metri, astfel încât toate activitățile să se desfășoare onsite, cu toți studenții prezenți în sălile de curs și laboratoare.

”Primează siguranța studenților și respectarea condițiilor impuse de legislația sanitară”

În centrul preocupărilor se află și activitățile destinate cazării studenților în cămine: stabilirea listelor cu studenții care vor fi cazați în campus, a regulilor de cazare, igienizarea clădirilor și informarea la timp a tuturor celor implicați. Universitatea clujeană dispune de cinci cămine, cu aproximativ 1.200 de locuri de cazare. Din totalul cererilor, în jur de 80 la sută vor avea un răspuns pozitiv, astfel că studenții vor avea asigurat un loc în căminele USAMV Cluj-Napoca pe parcursul anului universitar, explică reprezentanții universității.

leon muntean usamv

Cazările se vor face după un grafic orar, pe facultăți

Prof. dr. Leon Muntean, Prorector cu Activități sociale și studenți în cadrul universității, explică despre procedurile de cazare.

”În ultima săptămână de vacanță vom comunica studenților rezultatele cererilor de cazare. Cazarea se va desfășura în zilele de 2 si 3 octombrie, atunci îi așteptăm pe studenți să vină în campus și să-și preia cheile. Vom anunța programul orar pentru fiecare facultate în parte, deci nu vor veni toți studenții deodată, pentru a nu se crea aglomerație și pentru a respecta toate condițiile sanitare impuse de legislația în vigoare”, ne-a declarat Leon Muntean, prorectorul USAMV Cluj-Napoca.

camin 12

camin a2

Prodecanii celor cinci facultăți – Agricultură, Horticultură, Medicină Veterinară, Zootehnie și Biotehnologii, Știința și Tehnologia Alimentelor – au pregătit listele cu studenții care vor avea drept de cazare în cămin, pe baza notelor obținute în anul universitar trecut, iar în cazul bobocilor pe baza mediilor de admitere sau a condițiilor sociale speciale.”Repartizarea se face pe baza unei cereri, care a fost înregistrată pe site-ul USAMV Cluj-Napoca, până în 31 august, pentru prima etapă de admitere din acest an. Așteptăm și închiderea cele de-a doua etape, în 24 septembrie, pentru a finaliza listele. Din experiența anilor trecuți știm că nu toți tinerii au nevoie de cazare. Studenții care solicită cazare în cămine și vor primi un loc trebuie să prezinte una din următoarele dovezi: certificatul de vaccinare, o adeverință din care să rezulte că au trecut prin boală, rezultatul unui test rapid sau al unui test RT-PCR. De asemenea, pentru studenții nevaccinați, testărilor vor fi periodice. Primează siguranța tuturor”, a adăugat prorectorul USAMV

camere 1

camere 2

Schimbări față de sistemul de cazări în cămine din anul 2020

Cazările pentru anul universitar 2021-2022 se vor realiza conform normei sanitare impusă în acest an, adică ”loc pe loc”, spre deosebire de anul trecut, când au fost cazați doar câte doi studenți în cameră, indiferent de capacitatea acesteia. În cele cinci cămine ale USAMV Cluj-Napoca, există mai multe tipuri de camere, cu două, trei sau patru locuri. Înainte de pandemie, la cererea asociațiilor studențești, cazarea se făcea la norma sanitară ”plus unu”, adică un student în plus fața de capacitatea camerei. Dacă vor exista locuri neocupate, acestea vor fi completate cu cele de pe listele de așteptare, mai spune Leon Muntean.

”Este o îmbunătățire a condițiilor față de anul trecut, mai ales pentru că am decis ca în acest an să înceapă toate activitățile față în față cu studenții. Nu știm însă ce va urma, cum va evolua pandemia, așadar nu putem să ne bazăm pe acest sistem sută la sută. Vom decide și aplica alte măsuri, dacă situația epidemiologică se va schimba. Lumea ar trebui să fie responsabilă și să înțeleagă că doar dacă ne vaccinăm, vom reuși să trecem peste această pandemie. Tot ce am stabilit privind cazările și activitățile studențești este valabil în acest moment, nimeni nu poate face previziuni despre ce va fi peste o săptămână sau o lună. Noi facem eforturi să fim pregătiți pentru orice eventualitate”, este de părere profesorul de la USAMV Cluj-Napoca.

camin ext usamv

Protocoale sanitare și centru de vaccinare în campus

Pe parcursul anului trecut universitar, în campusul USAMV Cluj-Napoca a fost autorizat un centru de vaccinare și s-a organizat o sesiune completă de vaccinare pentru studenții care au dorit acest lucru, împreună cu Direcția de Sănătate Publică Cluj și cabinetul medical din cadrul universității. Situația se va repeta, dacă vor exista cereri din partea studenților pentru vaccinare, cu atât mai mult cu cât există experiența din ultimul an a protocoalelor sanitare care se impun.

”A fost instituit un protocol de acțiune pentru cazul în care vor exista studenți infectați cu Covid-19. Aceștia vor fi izolați în camere speciale, fiind rezervate câte două astfel de încăperi în fiecare cămin, conform protocoalelor sanitare aflate în vigoare”, conchide prorectorul USAMV Cluj-Napoca.

A doua sesiune de admitere din 2021 se va încheia în această săptămână. Detalii privind oferta educațională pot fi găsite pe portalul dedicat: https://admitere.usamvcluj.ro/studii-de-licenta/oferta-edcucationala-licenta/

Calendar cazări în căminele USAMV Cluj-Napoca: https://www.usamvcluj.ro/calendarul-si-conditiile-de-cazare-in-caminele-studentesti-ale-usamv-cluj-napoca/

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Zeci de clujeni au învățat manevre de resuscitare de la medicii și paramedicii SMURD. Printre ei mulți copii

Publicat

De

Maratonul Resuscitării la Cluj

Zeci de clujeni au fost interesați să învețe să salveze o viață chiar de la cei care fac asta aproape în fiecare zi.

Maratonul Resuscitării de la Cluj a atras și foarte mulți copii, curioși să facă manevrele direct pe manechine.

Zeci de clujeni au învățat manevre de resuscitare de la medicii și paramedicii SMURD

O nouă ediție de succes a Maratonului Resuscitării a avut loc, sâmbătă, la Cluj. Răbdarea cu care medici și paramedici clujeni au explicat manevrele de resuscitare pe înțelesul tuturor i-a atras pe clujenii sau turiștii.

Acțiunea a avut loc în zona de foodcourt a centrului comercial din comuna Florești, între orele 10:00-20:00.

Au fost și mulți părinți cu copii, iar aceștia din urmă au învățat, pe manechine, ce trebuie să facă ca să poată să salveze o viață.

Medicii și paramedicii SMURD Cluj oferă deja, de mult, lecții gratuite de prim ajutor. Tehnicile de resuscitare exersate pe manechine speciale sunt valoroase, mai ales că, arată medicii clujeni, 4 din 5 stopuri cardio-respiratorii au loc acasă.

Nu mai puțin de 50 de medici, paramedici, voluntari SMURD și pompieri, au oferi lecții de prim ajutor, inclusiv în limbile maghiară, engleză și germană.

Citește mai departe
Publicitate

CLUJ24 TV

VIDEO. Muzicianul Patriciu Pop, la Clujăreală: Mi-a plăcut să stau în spate, să fac partea de organizare, de PRODUCȚIE muzicală

Publicat

patriciu pop

Patriciu Pop, invitatul lui Marius Aciu la podcast-ul „Clujăreala”, este un compozitor, instrumentist și vocalist clujean, și producător muzical pe deasupra. Într-un cuvânt, muzician. A colaborat cu mulți soliști și trupe, din Cluj și de aiurea. A cântat cu „Fragil”, „Kappa”, „Verde”, „Desperado” și alte formații. Stilul abordat? Lounge, groove, electric, funk, pop, rock, ambiental și niciodată manele.

„Mi-aș dori să fiu muzician. Mi-am dorit toată viața să fiu muzician și e un proces continuu de a deveni muzician, până la urmă. Ceea ce facem ca să devenim muziceni e să cântăm, să compunem, să cântăm la instrument, să producem, să facem tot felul de chestii de genul ăsta și nu neapărat pentru că alegem noi, ci pentru că muzica ne alege pe noi și ne împinge înainte.

patriciu pop

VIDEO. Muzicianul Patriciu Pop, la Clujăreală: Mi-a plăcut să stau în spate, să fac partea de organizare, de PRODUCȚIE muzicală

Am început la șase ani la Liceul de Artă, la secția de pian, unde am avut parte de un profesor extraordinar care m-a influențat profund, Bogdan Georgescu, care ulterior a predat chiar și la Sorbona, el fugind din țară pe vremea lui Ceaușescu. Era un pianist desăvârșit și, bineînțeles, după cum știm, în perioada aia nu te prea lăsa să mergi să concertezi nicăieri. El era chemat la Viena, la Munchen, la Frankfurt, la Paris să concerteze și nu îl lăsau domnii. Dar uite că până la urmă l-au scăpat și dus a fost.

Ai mei și-ar fi dorit foarte tare să continui cu conservatorul, dar din cauze mai mult fizice, și anume faptul că nu îmi creștea mâna suficient de tare ca să abordez anumite note… Asta nu știam, trebuie să ai degete lungi. De la un anumit nivel încolo deja trebuie să ai o întindere destul de mare.

Singura mea variantă ar fi fost să devin profesor de muzică, ceea ce n-am vrut niciodată. Și am ales să mă duc să încerc, pentru că a început era calculatoarelor, să mă duc să încerc să fac un pic de informatică, să văd cum ar fi să intru în domeniul ăsta cu muzică cu tot. Muzică electronică. Muzică electronică, nu ceea ce înseamnă ea astăzi și ceea ce lumea știe despre muzică electronică, ci cea dinainte, gen Vangelis, Kraftwerk, Jean Michel Jarre, Tangerine Dream…

patriciu pop

„Cred că orchestrasem undeva peste 70-80 de albume”

Întâmplarea a făcut să nu pot intra la informatică, pentru că nu eram suficient de pregătit cu matematica, eu fiind de formație muzician, dar am avut mare noroc să întâlnesc un tip, un american, care a fost profesor la Berkeley, Terry îl chema, care a avut bunăvoința să-mi aducă un Atari și un soft de programare. Ăsta a fost începutul. Am început încet să învăț, să mă învețe, să-mi dea cărți, să citesc cursurile lor.

Și ăsta a fost începutul meu ca producător. După aia foarte multe vreme am mers și m-am perfecționat în direcția asta și am muncit mult ca producător. La un moment dat, ținusem așa o evidență, cred că orchestrasem undeva peste 70 de albume, 80 de albume. Era începutul industriei muzicale atunci, prin 92-93. Toată lumea voia să cânte. Chiar cântau, unii dintre ei, era așa, o mișcare destul de mare. Și bineînțeles aveau nevoie de niște orchestrații, de niște  înregistrări și atunci cumva cu asta m-am ocupat foarte mulți ani de zile și m-am specializat în direcția asta.

De cântat știu cânta la clape, la pian, sintetizatoare, chitară, bass, bat un pic și la tobe… La instrumente de suflat nu, numai de răsuflat. Am cântat și la corn o perioadă, dar nu mai știu. Flocea m-a botezat celebrul cuplu Ovidiu Buhățel și Sandy Deac. Asta pentru că pe vremea aia aveam pleată. Acum… na, s-a dus…

„Întotdeauna am fost genul care mi-a plăcut să stau în spate”

Eu am avut noroc de o istorie foarte romanțată printre muzicienii din Cluj. În sensul că am avut noroc să cunosc devreme mulți muzicieni din Cluj. Oameni care, cum ziceam, Buhățel, Sandy Deac, Iuliu Merca, Dumnezeu să-l odihnească, Jimmy Laco, Laci Kovacs, oameni cu care am crescut și care aveau o altă experiență decât mine. Dar asta pe mine m-a ajutat. Performanța mea muzicală învățată în școală m-a ajutat să mă leg de ei și să cresc în direcția asta de muzică pop și rock.

Întotdeauna am fost genul care mi-a plăcut să stau în spate, să fac partea de organizare muzicală, de producție muzicală, de chestii de genul ăsta. Și cred că acum, la bătrânețe, mi-am dat seama că rău am făcut, pentru că toată lumea zice, băi, dar tu cânti senzațional. De ce n-ai cântat tu? Păi zic, să fie vocalistul în față. Eu eram cu clapele, știi, deja se formase o barieră între mine și public. După care, cu timpul, am zis, stai mă, dar Elton John cântă la pian. Și am zis, de ce nu? Hai să mai încerc, să mai văd. Da, și adevărul e că eu am crescut foarte mult împreună cu oamenii ăștia și datorită lor”, a spus Patriciu Pop la Clujăreală.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Revine iarna la Cluj. Meteorologii anunță temperaturi scăzute, vânt puternic, ninsori și viscol la munte

Publicat

De

Se întoarce iarna la Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare de vreme rea valabilă și pentru județul Cluj.

Până joi, 20 martie, vom avea parte de o răcire accentuată a vremii și sunt așteptate ploi și ninsori.

Revine iarna la Cluj

Potrivit ANM, începând de duminică, 16 martie, ora 10.00, și pănă joi, 20 martie, ora 10.00 se vor semnala precipitații mixte, cantități de apă însemnate, intensificări ale
vântului, răcire accentuată, brumă și îngheț la sol.

Astfel, în cea mai mare parte a țării, până marți seara, vor fi precipitații care vor acumula local cantități de apă de 10 – 20 de litri pe metru pătrat și izolat de 25 – 35 de litri pe metru pătrat.

Ploi, lapoviță și ninsoare

Vremea se va răci semnificativ, iar ploile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, la început la munte, apoi și în zonele mai joase de relief.

Potrivit meteorologilor, se va depune strat de zăpadă în noaptea de duminică spre luni în nordul Carpaților Orientali, pe parcursul zilei de luni în toate zonele montane (10 – 15 centimetri), iar în noaptea de luni spre marți și marți în Oltenia, nord-vestul Munteniei, sudul și estul Transilvaniei (în general de 4 – 8 centimetri).

În majoritatea regiunilor, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 40- 50 de kilometri pe oră. Nopțile și diminețile vor deveni deosebit de reci, cu temperaturi preponderent negative, iar în depresiunile din estul Transilvaniei va fi ger. Se va produce brumă și local îngheț la sol.

Cod Galben de viscol la munte

De asemenea, ANM a emis un cod galben de intensificări ale vântului și viscol la altutudini mari, care intră în vigoare începând de luni, 17 martie, ora 10.00 și va fi valabil pănă marți, 18 martie, ora 10.00.

Zone afectate sunt Banat, Crișana, Moldova, Dobrogea, estul Munteniei, sudul și vestul Olteniei și nord-vestul Transilvaniei. La munte vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50 – 70 de kilometri pe oră. La altitudini mari, în general de peste 1.700 de metri, rafalele vor fi de 75 – 90 de kilometri pe oră și va fi viscol.

Citește mai departe

EDUCATIE

”Vara la Hoia”. Concept unic de tabără etnografică la Cluj, pentru copiii cu vârste între 4 și 14 ani. Cât costă

Publicat

De

Tabără pentru copii în Parcul Etnografic Hoia

În această vară, Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca va deveni locul unui concept unic de tabără etnografică dedicată copiilor cu vârste între 4 și 14 ani.

Tabăra „Vara la Hoia” va oferi o experiență educativă și recreativă de neuitat, îmbinând tradițiile și meșteșugurile românești cu activități interactive în aer liber.

Ateliere de pictură, modelaj, dansuri sau împletit brățări

După o pauză de mai bine de cinci ani, Muzeul Etnografic al Transilvaniei reia seria taberelor de zi, dar cu un concept mai complex și diversificat. Activitățile din cadrul taberei, arată reprezentanții muzeului, vor include ateliere de meșteșuguri tradiționale, dansuri populare, pictură pe sticlă, modelaj în lut și împletit brățări, toate desfășurate într-un cadru autentic de sat românesc.

„Putem spune că este vorba despre aventură în aer liber”, afirmă Daniela Toader, formator în cadrul taberei. „Deși activitățile se vor desfășura în aer liber, avem și un spațiu de adăpost în caz de vreme nefavorabilă”, a adăugat aceasta.

Programul taberei și detalii de înscriere

Tabăra se va desfășura pe o perioadă de opt săptămâni, între 30 iunie și 29 august, și va fi organizată pe grupe săptămânale, cu activități adaptate vârstei participanților. Copiii vor petrece timp împreună între 8:30 și 16:30, de luni până vineri, într-un mediu securizat și sub îndrumarea specialiștilor Muzeului Etnografic.

Costul participării pentru o săptămână este de 820 de lei, iar aceasta include accesul la ateliere, masa de prânz și două gustări zilnice. Înscrierile sunt deschise până pe 1 iunie 2025. Detalii suplimentare și înscrierea pot fi realizate prin telefon, la numărul 0742796977.

O oportunitate unică pentru copii și părinți

Tabăra „Vara la Hoia” reprezintă o oportunitate rară pentru copii de a învăța și explora tradițiile și meșteșugurile românești într-un mod interactiv și amuzant, dar și o ocazie pentru părinți de a oferi celor mici o vacanță educativă și plină de activități constructive.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate