Connect with us

ACTUALITATE

ADMITERE 2021/ Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB), cea mai veche și mai mare universitate din România

Publicat


Înființată în 1581, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca este cea mai veche universitate din România cu o lungă tradiție în educație, cercetare și deservirea comunității locale. În prezent, UBB este cea mai mare universitate din țară, având mai mult de 38.000 de studenți înscriși la nivel de licență, masterat și doctorat, în 516 programe de studii în limba română, maghiară, germană, engleză, franceză. Universitatea a fost clasată între primele trei universități din România din punctul de vedere al calității programelor sale.

Reflectând istoria regiunii, UBB a devenit un model de multiculturalism, având trei linii de studiu (română, maghiară, germană) și oferind programe complete de studiu în cinci limbi (română, maghiară, germană, engleză, franceză).

UBB îmbină un model tradițional și o structură inovatoare, fiind din punct de vedere confesional singura universitate importantă din lume cu patru facultăți de teologie creștină (ortodoxă, romano-catolică, greco-catolică și protestantă), la care se adaugă studiile evreiești.

UBB este promotorul sistemului de învățământ superior românesc, stabilind standarde naționale în procesul de predare, de cercetare și în implicarea în nevoile comunității.

120 de clădiri în Cluj-Napoca

Sediul central al UBB se află în Cluj-Napoca, în chiar inima provinciei istorice Transilvania, răspunzând nevoilor educaționale ale populației din întreaga țară, dar și din Europa Centrală și de Est.

Campusul principal al Universității Babeș-Bolyai este situat în orașul Cluj-Napoca, al patrulea oraș ca populație din România (cu 400.000 de locuitori), centru de afaceri al regiunii și reședința județului Cluj. Universitatea deține în prezent mai mult de 120 de clădiri universitare în întregul oraș.

Extensiile universitare aflate sub egida Universității Babeș-Bolyai sunt situate în 12 orașe din Transilvania: Bistrița, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Năsăud, Odorheiu Secuiesc, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighetu Marmației, Târgu Mureș, Vatra Dornei și Zalău.

Un campus animat, care aduce un plus experienței academice și vă deschide orizontul

Astăzi, patrimoniul UBB include în jur de 200.000 m2 de facilități educaționale și 100.000 m2 de facilități de cazare pentru studenți.

Alte facilități existente pentru studenți și cadre didactice includ un parc sportiv de mari dimensiuni (cu piste de alergare, terenuri de sport, săli de sport și un complex de natație), edituri și librării, muzee, săli de conferințe și zone de agrement, observatorul astronomic, cea mai diversă grădină botanică din țară, cantine și restaurante studențești. În afara orașului Cluj-Napoca, Universitatea deține în prezent trei săli de conferințe și facilități de agrement situate în zone pitorești.

  • 25 centre culturale
  • 2 edituri
  • 8 muzee
  • 18 cămine studențești
  • 21 de biblioteci la facultăți și
  • Biblioteca Centrală Universitară

UBB încurajează și facilitează implicarea studenților în activități de voluntariat în beneficiul comunității.

UBB aduce ACASĂ întreaga LUME

UBB se impune în mediul academic național si internațional ca o universitate cu un profil multicultural puternic afirmat și o perspectivă națională și internațională bine definită.

Universitatea găzduiește programul Erasmus, un program important care funcționează în toată Europa (500 de contracte de studiu și 20 de acorduri de mobilitate), de acesta beneficiind mai mult de 1.000 de studenți în acest an.

În prezent, în UBB își desfășoară activitatea 21 centre culturale. Acestea promovează 21 culturi, limbi și moduri de viață diferite, îmbogățind în mod constant perspectiva internațională a studenților noștri.

Nimic nu se compară în viață cu anii minunați de studenție!

UBB oferă educație de calitate superioară la un preț accesibil: costurile de școlarizare pentru a studia la UBB sunt substanțial mai mici decât media europeană.

Taxa medie de școlarizare pe an universitar la Universitatea noastră este în jur de 3.200-3.400 de dolari, aceasta acoperind toate costurile pentru studenții din afara statelor membre ale UE. Pentru studenții din cadrul UE, taxa de școlarizare este aceeași ca și pentru studenții români.

Ce oferă Cluj-Napoca studenților

Cluj-Napoca le oferă atât studenților, cât și locuitorilor săi o mare varietate de muzee (de istorie, artă, etnografie, farmacie, lingvistică ), Opera Națională Română și Opera Maghiară, Teatrul de Păpuși, parcuri de agrement, cinematografe și complexe de cinema, mall-uri și centre comerciale.

Anual, orașul găzduiește festivaluri internaționale și europene de film (Festivalul Internațional de Film Transilvania, Noaptea devoratorilor de publicitate) și diverse festivaluri de muzică și teatru (Toamna muzicală clujeană, Festivalul Internațional de Teatru Interferențe), reunind astfel persoane din diferite părți ale lumii, într-un tot multietnic și multicultural.

Cluj-Napoca este un oraș universitar puternic animat de o viață culturală vie și diversă, cu posibilități multiple de divertisment.

De ce să alegi UBB?

Orașul Cluj este considerat cel mai important oraș studențesc din țară. Raportul de 1 student la 4 locuitori face ca orașul să fie în permanență tânăr și dinamic.

Dintre cele 6 universități de stat și mai multe instituții private de învățământ superior din Cluj, UBB este de departe cea mai mare și mai cuprinzătoare, de fapt, acest lucru este valabil și pe plan național. O mare parte din procesul nostru educațional se desfășoară în limbi străine și atrage în mod constant studenți din întreaga lume, dând astfel un aer cosmopolit atât Universității, cât și orașului.

Dincolo de mediul academic plăcut și prietenos universitatea noastră se mândrește cu rezultate excelente de cercetare și lucrează în strânsă colaborare cu firmele regionale pentru a oferi oportunități de avansare în carieră. Ne mândrim cu faptul că suntem o organizație transparentă și deschisă.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Primăria construiește o creșă în Dâmbu Rotund. Va avea 40 de locuri. Investiție de 35 de milioane de lei

Publicat

De

Proiect creșă Dâmbu Rotund

O creșă cu 40 de locuri va fi construită în cartierul Dâmbu Rotund. Indicatorii tehnico-economici pentru această investiția au fost aprobați în Consiliul Local.

Creșa va fi construită pe strada Lombului nr. 50 din cartierul clujean.

Primăria construiește o creșă în Dâmbu Rotund. Va avea 40 de locuri. Investiție de 35 de milioane de lei

„Această creșă care va avea o capacitate de 40 de locuri și dotări de ultimă generație. Nu ne vom opri din construcția de creșe până nu vom ajunge să facem publicitate pentru ocuparea locurilor”, a spus primarul Emil Boc.

Capacitatea eastimată a creșei este de 40 de preșcolari, iar investiția se ridică la aproape 35 de milioane de lei cu TVA.

Conform proiectului, suprafața construită va avea 850 de metri pătrați și alți 710 de metri pătrați vor fi spații verzi.

Noia creșă va avea 4 săli de dormit, 4 săli de joacă, 6 vestiare, 14 grupuri sanitare, un spațiu multifuncțional, cabinet medical, 7 spații de depozitare, spălătorie, bucătărie și sala de mese.

Consilierii locali au aprobat și indicatorii tehnico-economici pentru construirea unei școli gimnaziale în cartierul Bună Ziua.

Citește mai departe

EDUCATIE

Înscrieri în clasa pregătitoare la Cluj. Care este calendarul și ce trebuie să conțină dosarul copiilor

Publicat

De

Înscrieri elevi în clasa pregătitoare

Inspectoratul Școlar Județean Cluj a afișat circumscripțiile școlare, precum și numărul claselor pregătitoare alocate fiecărei unități de învățământ preuniversitar, potrivit Planului de școlarizare propus pentru anul școlar 2024-2025.

Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2024, inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare.

Înscrieri în clasa pregătitoare la Cluj. Care este calendarul și ce trebuie să conțină dosarul copiilor

Toți copiii ai căror părinți solicită înscrierea în clasa pregătitoare la școala de circumscripție sunt înmatriculați la unitatea de învățământ solicitată. Prin domiciliu se înțelege inclusiv reședința.

Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2024, inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

Evaluarea copiilor

Evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani, în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2024 și eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar va avea loc în perioada 28 martie -10 aprilie 2024, după cum urmează:

  • Pentru copiii care au frecventat grădinița – înregistrarea cererilor transmise/depuse la unitățile de învățământ cu nivel preșcolar pentru obținerea recomandării de înscriere în clasa pregătitoare
  • Pentru copiii care NU au frecventat grădinița sau au revenit din străinătate – înregistrarea la CJRAE Cluj a cererilor în vederea evaluării. Evaluarea dezvoltării copiilor se va realiza în fiecare oraș/municipiu, din județul Cluj, conform programului postat pe site-ul I.Ș.J. Cluj, respectiv comunicat de CJRAE Cluj.
  • Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2024, inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, în anul școlar 2024-2025 sau ai celor pentru care nivelul de dezvoltare nu este corespunzător pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare vor fi consiliați în vederea înscrierii copiilor la grădiniță, în grupa mare.

Calendarul înscrierii în învățământul primar

Înscrierile copiilor în clasa pregătitoare încep în luna aprilie, astfel:

  • 11 aprilie – 14 mai 2024 – Completarea cererilor-tip de înscriere de către părinți/ tutori legal instituiți/reprezentanți legali, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor;
  • 14 – 17 mai 2024 – Procesarea de către Comisia națională de înscriere a cererilor-tip, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea copiilor la școala de circumscripție;

Orarul de înscriere în clasa pregătitoare, 2024-2025, la nivelul unităților de învățământ preuniversitar din județul Cluj este următorul: luni – joi, între 8:00 – 18:00 și vineri, între 8:00 – 17:00:

  • Toate dosarele se depun în această perioadă, indiferent dacă părintele optează pentru școala de circumscripție sau pentru altă unitate de învățământ preuniversitar;
  • Dacă părintele optează pentru o altă unitate de învățământ preuniversitar, decât școala de circumscripție și dorește revenirea la școala de circumscripție, în eventualitatea în care școala pentru care a optat inițial nu dispune de suficiente locuri, obligatoriu părintele/tutorele legal va marca cu X opțiunea „întoarcerea la școala de circumscripție” din conținutul fișei de înscriere.

Ce etape urmează

Calendarul înscrierii copiilor continuă după cum urmează:

  • 20 – 27 mai 2024 – Procesarea la nivelul unităților de învățământ, pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/ transmise de către părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ, decât la școala de circumscripție, pe locurile rămase libere;
  • 29 mai 2024 – Afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Cluj a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere;
  • 30 mai 2024 – Comunicarea, prin afișare la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul școlar. Informarea Ministerului Educației, de către comisia județeană cu privire la procedura specifică de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, în etapa a II-a;

Etapa a II-a a înscririi în clasa pregătitoare

Calendarul înscrierii în etapa a II-a:

  • 31 mai – 7 iunie 2024 – Depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă;
  • 10 – 14 iunie 2024 – Validarea cererilor – tip de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrirea copiilor;
  • 17 – 21 iunie 2024 – Procesarea la nivelul unităților de învățământ a cererilor-tip de înscriere depuse de către părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, aplicând procedura specifică elaborată de către Inspectoratul Școlar Județean Cluj, pe baza criteriilor generale și a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile. Completarea în aplocația informatică a datelor din cererile – tip de înscriere pentru candidații înscriși în această etapă;
  • 21 iunie 2024 – Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare;
  • 2 – 6 septembrie 2024 – Centralizarea și soluționarea de către Inspectoratul Școlar Județean Cluj a cererilor părinților/tutorilor legal instituiți/reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la nicio unitate de învățământ preuniversitar.

Marinela Marc, șefa IȘJ Cluj, recomandă părinților să nu evite școlile de cartier

„Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare este o etapă importantă în viața familiilor, de aceea recomand părinților să consulte site-urile școlilor și să se informeze din materialele de promovare cu privire la oferta educațională și la facilitățile oferite de către unitățile de învățământ, astfel încât să aleagă, informați, unitatea de învățământ la care își vor înscrie copiii.

În foarte multe situații, școlile de cartier, din proximitatea locuinței, oferă condiții mult mai bune în ceea ce privește infrastructura școlară, astfel încât nu se justifică eforturile pe care le fac de a găsi soluții pentru a înscrie copiii în școlile din zona centrală a orașului, aglomerând unitățile de învățământ și programul copiilor”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

Toate informațiile cu privire la calendarul și la etapele înscrierii în învățământul primar, în anul școlar 2024-2025, pot fi consultate pe site-ul unităților de învățământ preuniversitar și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, .

TEL VERDE – I.Ș.J. Cluj – CLASA PREGĂTITOARE – 2024-2025: 0800816264, disponibil de luni până joi, în intervalul orar 9:00-16:00 și vineri, între orele 9:00-14:00.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EDUCATIE

A mai rămas o lună până când ÎNCEPE Youth Speak Forum 2024, organizat de AIESEC Cluj-Napoca

Publicat

A mai rămas o lună până când începe Youth Speak Forum 2024, locul unde afli cum poți să te integrezi în mediile de lucru și cum poți să te dezvolți profesional.

Tematica evenimentului este „Youth at Work: Mental Health & Wellbeing”. Am ales această temă pentru că la Youth Speak Forum, ne concentrăm pe promovarea bunăstării la locul de muncă și pe crearea unui mediu de lucru sănătos și inclusiv pentru toți.

A mai rămas o lună până când ÎNCEPE Youth Speak Forum 2024, organizat de AIESEC Cluj-Napoca

Pe 25 aprilie la Youth Speak Forum, organizat de AIESEC Cluj-Napoca, de la ora 11 așteptăm tineri din toate domeniile de studiu, studenți sau tineri absolvenți care doresc să afle detalii despre locul de muncă perfect și potrivit care se pliază pe dorințele lor.

Pe pagina de Facebook urmează să anunțăm partenerii evenimentului care îți vor spune în timpul spațiilor ce înseamnă să lucrezi într-un mediu sănătos.

Tinerii caută un mediu de lucru care să le permită să-și gestioneze timpul și să aibă o viață echilibrată. Ei vor să învețe continuu, să participe la training-uri și să-și dezvolte abilitățile.

Generația Z vrea să facă o diferență, caută companii cu o viziuni clare și implicate în binele comunității.

De ce să vii la Youth Speak Forum?

● networking cu companii de top.

● primești informații din interiorul unui mediu de lucru.

● îți poți cunoaște viitorul angajator.

Fă primul pas în a descoperi un loc de muncă care îți aduce satisfacție personală și împlinire profesională! Înscrie-te la Youth Speak Forum și fii parte dintr-un eveniment care îți va schimba perspectivele asupra locurilor de muncă!

Pentru eveniment te poți înscrie aici.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: A doua zi de scădere a cursului euro

Publicat

De

Cursul euro a scăzut

Tendința de ușoară apreciere a leului, conturată la sfârșitul săptămânii trecute, s-a menținut și la începutul celei prezentate.

Cursul euro a scăzut de la 4,9727 la 4,9711 lei, într-o ședință în care transferurile s-au înghesuit în culoarul 4,97 – 4,972 lei.

Indicii ROBOR au cunoscut scăderi marginale

După câteva zile fără operațiuni, piața monetară a fost ușor agitată iar indicii ROBOR au cunoscut scăderi marginale.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a alunecat de la 6,07 la 6,06%, minim care nu a mai fost atins din 6 iunie 2022.

Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scăzut de la 6,09 la 6,08%, cel mai mic nivel din 26 mai 2022, iar cel la 12 luni a coborât de la 6,10 la 6,09%, minim începând cu 19 mai 2022.

Ca de obicei, Trezoreria s-a împrumutat la începutul săptămânii. Ea a atras 962,4 milioane lei cu scadența în mai 2027, peste valoarea programată 500 milioane lei, la un randament mediu de 6,21%/an.

Euro fluctua în culoarul 1,0802 – 1,0838 dolari iar media monedei americane a scăzut marginal de la 4,5967 la 4,5956 lei.

Lira sterlină s-a apreciat

Pe plan internațional, dolarul a fost afectat ușor de deciziile luate de băncile centrale din Japonia și China de a aprecia monedele naționale.

Media francului elvețian a crescut de la 5,1049 lei, minim care nu a mai fost atins din iulie trecut, la 5,1180 lei.

La rândul ei, lira sterlină s-a apreciat la 5,8002 lei, după ce piețele s-au acomodat cu menținerea de către Banca Angliei a dobânzii de politică monetară la 5,25%, cel mai ridicat nivel începând din 2008.

Prețul gramului de aur a crescut

Prețul gramului de aur a crescut marginal la 320,4858 lei, în timp ce metalul galben fluctua între 2.164 și 2.177 dolari/uncie, valori apropiate de cele de vineri.

Gramul de aur a crescut joi la un maxim istoric de 323,3234 lei, în timp ce uncia a urcat până la 2.222,39 dolari.

Creșterea aurului, se vorbește deja de pragul de 2.300 dolari pentru a doua jumătate a anului, se datorează majorării plasamentelor într-un activ considerat drept un „refugiu” în perioadele în care riscurile geopolitice s-au amplificat (războiul din Ucraina, posibilitatea extinderii conflictului din Orientul Mijlociu sau tensiunile în creștere din Marea Chinei de Sud) iar marile bănci au semnalat începerea procesului de reducere a dobânzilor odată cu scăderea inflației.

Primul gest a fost făcut joia trecută de Banca Națională a Elveției care a tăiat rata de referință cu un sfert de punct procentual, la 1,5%/an.

În regiune, media monedei maghiare s-a apreciat la 396,98 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,3091 zloți/euro.

Bitcoin a crescut la 66.414 – 68.448 dolari iar ethereum la 3.422 – 3.507 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până luni, la ora 14:00.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax