Connect with us

EDUCATIE

Admitere 2021. Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor – USAMV. Studenții învață despre produsele alimentare sănătoase

Publicat


Programele de studii de licență la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj-Napoca oferă o oportunitate excelentă de dezvoltare a unei cariere în domeniul alimentar, domeniu care asigură valorificarea materiilor prime vegetale și animale sub formă de alimente pentru o lume sănătoasă.

Cele trei programe de studiu ale facultății, Tehnologia prelucrării produselor alimentare, Ingineria produselor alimentare și Controlul și expertiza produselor alimentare, dispun de infrastructură modernă și performantă pentru activitățile de învățare și practică, ceea ce permite studenților obținerea de competențe în domeniul producției și controlului alimentelor.

Studenţii învață, experimentează și pun în practică cunoștințele acumulate, asigurându-şi o pregătire temeinică și competitivă, conform cerințelor pieței forței de muncă la nivel național și internațional. Astfel, în cadrul cursurilor, laboratoarelor și seminariilor ei aprofundează cunoştinţe din disciplinele fundamentale și de domeniu (anul I şi II de studiu), disciplinele de specialitate (anul III) și controlul calității alimentelor (anul IV).

Produse alimentare inovatoare

Ca urmare, învaţă principiile realizării unui produs alimentar sănătos, inovator, care să răspundă cerinţelor nutriționale și puterii de cumpărare a consumatorului. Principiile și abilitățile dobȃndite în timpul studiilor sunt permanent aplicate în cadrul stagiilor de practică.

Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor (STA) se mȃndreşte cu cele şase staţii pilot de tehnologii alimentare, care asigură pregătirea practică a studenţilor în principalele sectoare alimentare, respectând regulile de funcţionare sanitar-veterinare aflate în vigoare (tehnologia cărnii, tehnologia berii, tehnologia panificației, tehnologia laptelui, tehnologia vinului, tehnologia produselor zaharoase). Pe parcursul practicii integrate, studenții îşi consolidează cunoștințele teoretice acumulate pe parcursul anului, dar dobândesc și tehnici referitoare la managementul proceselor de producție, managementul calității producției și tehnici de interrelaţionare în cadrul echipei.

Facultatea a construit de-a lungul timpului o bogată reţea de colaborări cu parteneri din mediul economic (peste 80 de unităţi din regiunea Centru și Nord-Vest cu profile diferite, precum societăți comerciale, autoritați de stat responsabile cu siguranța alimentelor, laboratoare de control, organizaţii non-guvernamentale). De asemenea, se caută permanent extinderea spre zonele de domiciliu ale studenţilor, pentru a li se putea oferi acestora noi oportunităţi profesionale.

Colaboratori de la HORECA

Printre colaboratorii economici ai FSTA se numără atȃt unităţi mari de producţie cu tradiţie şi renume, cȃt și mici producători şi reprezentanţi HORECA.

”Toți acești colaboratori tradiționali sunt conştienţi că absolvenţii noștri sunt angajaţii lor de mȃine și sprijină procesul de formare a studenţilor, prin programe de internship, workshop-uri, vizite de lucru şi practică de vară. Peste 40% dintre studenţii noştri sunt angajaţi încă din timpul studenţiei în unităţile colaboratoare prin consiliere în alegerea partenerului de practică”, explică decanul facultății, Prof. dr. Elena Mudura.

Pentru studenții acestei facultăți, participarea la un stagiu de practică reprezentă un prim pas motivant în carieră în domeniul de interes, cu numeroase avantaje, precum interacțiunea cu profesioniști în domeniu, posibilitatea de a participa la training-uri și sesiuni de formare, lucrul în cadrul unor echipe competitive orientat spre rezultate, dar în același timp și o metodă foarte eficientă de a câștiga experiență și de a-şi îmbunătăți curriculum vitae personal.

Înscrierile pentru studiile universitare la USAMV Cluj-Napoca vor avea loc și în acest an, on line și on site, între 12 iulie – 24 septembrie 2021, după următorul calendar: 12 iulie – 6 august 2021, sesiunea I de admitere, pentru studii de licență și masterat; 6 septembrie – 24 septembrie 2021, sesiunea a II-a de admitere, pentru studii de licență și masterat; 6 septembrie – 17 septembrie 2021, sesiune admitere studii doctorale.

Detalii despre Admitere 2021: https://admitere.usamvcluj.ro/

Admitere Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor https://ingineriealimentara.usamvcluj.ro/

Pagina FB a facultății: https://www.facebook.com/profile.php?id=100057553584992

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT la Cojocna, în Cluj. Un bărbat și o femeie, duși la SPITAL

Publicat

accident

Un accident a avut loc, joi dimineața, la Cojocna, în Cluj. Un bărbat de 65 de ani și o femeie de 50 de ani au fost transportați la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut între localitățile Cojocna și Iuriu de Câmpie. În accident a fost implicat un singur autoturism, însă din fericire nu au existat victime încarcerate.

FOTO. ACCIDENT la Cojocna, în Cluj. Un bărbat și o femeie, duși la SPITAL

O femeie de aproximativ 50 de ani și un bărbat de aproximativ 65 de ani au fost transportați la spital de către echipajele SMURD. La misiune au luat parte două autospeciale cu modul de descarcerare și două ambulanțe SMURD”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Lansare de carte de reportaje la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Jurnalista Ruxandra Hurezean – „Călătorie în miezul vietii”

Publicat

De

călătorie
Jurnalista clujeană Ruxandra Hurezean a lansat, miercuri seara, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca volumul de reportaje „Călătorie în miezul vieții”, care cuprinde o serie de ”portrete, comunități, istorii, povești dintr-o lume în mișcare”.
Prefața cărții aparține biologului și exploratorului Alexandru Stermin, lector la Facultatea de Biologie și Geologie a Universității ”Babeș‑Bolyai” (UBB), care a și vorbit la lassare alături de decanul FSPAC, Călin Hințea.

Carte despre lumea în care trăim

”Mulțumesc prietenilor și cititorilor, tuturor celor care au fost în seara aceasta alături de mine, alaturi de noi.
Le mulțumesc colegilor Călin Hințea și Sandu Stermin pentru cum au vorbit despre aceasta carte – toți m-ați făcut să simt că totul a avut un rost. Sper să vă bucurați de fiecare poveste care vine astfel spre voi.
Călătorie în mijlocul vieții este o carte despre lumea în care trăim.
Mulțumesc Editurii Humanitas, colegilor de la Librăria Humanitas din Cluj și gazdelor noastre generoase, Muzeul de Artă din Cluj.
Ne-am simțit minunat in inima Muzeului”, a transmis autoarea, Ruxandra Hurezean.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident cu două mașini, la Dej. Două persoane au fost transportate la spital

Publicat

Un accident cu două mașini a avut loc joi dimineață, pe o stradă din municipiul Dej. Două victime au primit îngrijiri medicale, fiind ulterior transportate la spital.

Pompierii din Dej au avut, joi dimineață, o intervenție la un accident rutier petrecut pe strada Șomcutului din municipiu. În urma impactului, o tânără de 25 de ani și un bărbat de 55 de ani au primit îngriijiri medicale, fiind ulterior transportați la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut pe strada Șomcutului din Dej. Mai exact, a fost vorba despre o tamponare între două autoturisme, rezultând două victime. O femeie de aproximativ 25 de ani și un bărbat de aproximativ 55 de ani au primit îngrijiri medicale și au fost transportați la spital. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Șoferița care s-a răsturnat cu mașina și a avariat 4 autoturisme pe strada Brâncuși era beată. A fost reținută de polițiști

Publicat

De

Accident strada constantin Brâncuși

O femeie de 43 de ani a fost reținută pentru 24 de ore de polițiști în urma accidentului rutier care a avut loc miercuri pe strada Constantin Brâncuși, din Cluj-Napoca.

Alte 4 mașini au fost avariate în urma accidentului.

Șoferița care s-a răsturnat cu mașina și a avariat alte 4 autoturisme pe strada Brâncuși și era beată. A fost reținută de polițiști

Accidentul a avut loc în 18 decembrie, în jurul orei 16.50.

Conform primelor cercetări a rezultat că o femeie de 43 de ani, din Cluj-Napoca, care circula cu autoturismul dinspre cartierul Borhanci înspre centru, ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers, intrând în coliziune cu un autovehicul parcat pe partea dreaptă a sensului de deplasare, ulterior fiind proiectată pe sensul opus de mers, acroșând alte două autovehicule parcate.

Totodată, un element de caroserie al autovehiculului la volanul căruia se afla femeia, a fost proiectat pe capota unui alt autoturism, aflat pe sensul opus de mers.

În urma evenimentului, au rezultat pagube materiale.

A căzut testul pentru alcool

La testarea cu aparatul etilotest a rezultat o alcoolemie de 1,03 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care aceasta a fost condusă la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice.

În baza probatoriului administrat, femeia de 43 de ani, a fost reținută pentru 24 de ore, iar cercetările sunt continuate sub aspectul infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax