Connect with us

EDUCATIE

ADMITERE 2021/ Facultatea de Horticultură, USAMV Cluj-Napoca – Cariere de SUCCES pentru absolvenții Facultății de Horticultură

Publicat


Pregătirea studenților la Facultatea de Horticultură din cadrul USAMV Cluj-Napoca are ca și componentă extrem de importantă practica, dar și oportunitățile de carieră. Companii, ONG-uri, asociații, ferme, stațiuni de cercetare, instituții publice sau clustere de afaceri reprezintă doar câteva domenii cheie în care absolvenții de Horticultură pot activa după finalizarea studiilor.

Facultatea din cadrul USAMV Cluj-Napoca dispune de 5 domenii principale de studiu, 7 programe de licență și alte 10 de master. Peisagistica este foarte căutată de tinerii absolvenți de liceu, iar acestui program de studiu i se alătură multe altele, extrem de interesante: Horticultură (cu frecvență și la distanță – ID), Măsurători terestre și cadastru, Ingineria și Managementul afacerilor agricole, Inginerie și management în alimentație publică și agroturism, Inginerie și management în industria turismului, și Silvicultură.

Cariere de succes pentru absolvenții de Horticultură sau Peisagistică

Având în vedere diversitatea programelor de studii din cadrul facultății, posibilitățile de angajare sunt numeroase. Absolvenții de Horticultură își pot construi o carieră în ferme horticole, societăți horticole sau comerciale, în instituții de administrație publică, primării, regii autonome etc. sau instituții de cercetare și învățământ. La rândul său, Peisagistica oferă absolvenților posibilitatea de a alege cariere în firme de proiectare, amenajare și întreținere spații verzi, în instituții publice (Direcții ecologie urbană și spații verzi), în instituții de cercetare (Departamente de Protecția mediului și naturii) și învățământ, dar și în cadrul unor societăți comerciale pentru import și desfacere plante ornamentale.

Nici Silvicultura nu rămâne mai prejos în privința variantelor diversificate de angajare după absolvire, iar între acestea se numără firme de proiectarea și amenajarea pădurilor, instituții publice, cum sunt Direcțiile și ocoalele silvice, Garda forestieră, Garda de mediu, institute de cercetare, învățământ, dar și instituții private (ocoale silvice sau fonduri de vânătoare) sau societăți comerciale pentru exploatări forestiere, prelucrarea lemnului, amenajarea pădurilor.

Specialiști în turism, agroturism și afaceri agricole

Trei programe de studiu din cadrul Facultății de Horticultură – Ingineria și Managementul afacerilor agricole, Inginerie și management în alimentație publică

și agroturism, respectiv Inginerie și management în industria turismului – oferă după absolvire șanse reale de angajare în domenii mari de dezvoltare din țara noastră: alimentație publică, turism/agroturism și afaceri agricole.

În acest sens, carierele absolvenților de Inginerie și Managementul afacerilor agricole se pot contura în domenii precum economie, dezvoltare rurală și inginerie agronomică, în bănci, firme de asigurări, de livrare inputuri agricole sau instituții guvernamentale cu atribuții în domeniul politicilor agricole (AFIR, APIA etc.), instituții publice locale, clustere de afaceri, cooperative de producție și comercializare produse agricole, precum și instituții de cercetare.

Studenții care urmează Inginerie și management în alimentație publică și agroturism pot activa după absolvire în administrarea structurilor de primire turistică/agenții de turism, în cadrul unor departamente de prelucrare și producție produse agroalimentare, instituții publice locale, Grupuri de Acțiune Locală (GAL), ANTREC, clustere de afaceri sau centre de informare turistică. De asemenea, programul de studiu Inginerie și management în industria turismului pregătește absolvenții pentru a activa în departamente de management sau de marketing, de resurse umane şi finaciar-contabile în structuri de primire turistică, dar și agenții de turism, firme de catering sau de organizare evenimente.

Cariere în măsurători terestre și cadastru

Programul de studiu Măsurători Terestre și Cadastru este unul în plină ascensiune în cadrul Facultății de Horticultură, absolvenții acestuia fiind din ce în ce mai ceruți pe piața muncii.

Ei au la dispoziție o paletă largă de direcții de dezvoltare din punctul de vedere al carierei: topografi autorizaţi în cadrul ANCPI, experţi tehnici judiciari, experţi în evaluarea proprietăţii imobiliare (ANEVAR), PFA/specialişti în firme cu profil topografic sau geodezic, ingineri topografi în primării, consilii locale sau judeţene, experţi APIA, ingineri în regii şi firme în domeniul îmbunătăţirilor funciare (ANIF), ingineri care aplică în teren proiecte de urbanism şi de amenajarea teritoriului, ingineri în domeniul automatizărilor lucrărilor în construcţii şi în agricultură, ingineri pregătiţi pentru proiectarea şi implementarea GIS în monitorizarea reţelelor de electricitate, de utilităţi, feroviare, în infrastructura spaţiului rural sau topografi care asigură asistenţa pe şantier pentru construcţia şi reabilitarea clădirilor, aeroporturilor, autostrăzilor, drumurilor naționale.

Înscrierile pentru sesiunea a doua de admitere 2021 la Facultatea de Horticultură, studii de licență și masterat, sunt programate între 6-24 septembrie, on-line și on-site. Media de la bacalaureat este criteriul unic de departajare.

Detalii despre Admitere 2021 la USAMV Cluj-Napoca: https://admitere.usamvcluj.ro/

Oferta educațională pentru sesiunea a doua de admitere: https://admitere.usamvcluj.ro/studii-de-licenta/oferta-edcucationala-licenta/

Pagina Facultății de Horticultură: https://www.facebook.com/horticulturausamvcluj1977



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Fum la Clinica de Endocrinologie Cluj-Napoca. 22 de persoane, mutate provizoriu de pompieri într-o altă zonă a secției

Publicat

fum pompieri

Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca au fost alertați, joi, cu privire la faptul că există fum într-un spațiu care aparține Clinicii de Endocrinologie din cadrul Spitalului Clinic Județeand de Urgență (SCJU).

”În acest sens, s-a declanșat și alarma de incendiu, astfel că la fața locului s-au deplasat trei autospeciale cu apă și spumă și două autoscări.

Echipajele noastre verifică spațiile spitalului, iar până în aceste momente nu a fost identificat vreun incendiu. Din primele cercetări, alarma de incendiu a fost declanșată din cauza unei defecțiuni la o conductă de apă caldă.

Ca măsură de precauție, 22 de persoane au fost mutate provizoriu într-o altă zonă a secției”, arată ISU Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Încă 31 de autobuze electrice noi vor fi cumpărate de Primăria Cluj-Napoca. Flota de transport public, 100% nepoluantă din 2028

Publicat

De

autobuze electrice (1)

Primăria Cluj-Napoca cumpără noi autobuze electrice, care vor circula pe mai multe linii urbane operate de Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca. Flota de transport în comun ar urma să fie 100% nepoluantă până în anul 2028.

În ședința Consiliului Local Cluj-Napoca de vineri, 11 octombrie, va fi dezbătut un proiect de hotărâre ce prevede asigurarea din bugetul local a sumelor aferente cheltuielilor neeligibile pentru achiziționarea a 31 de autobuze electrice cu fonduri europene.

Proiect de peste 156 milioane de lei, cu fonduri europene

Proiectul de investiții ce prevede achiziționarea de autobuze electrice articulate de 18m și stații de încărcare aferente va fi depus spre finanțare din Programul Regional Nord-Vest 2021-2027.

Valoarea totală a proiectului este de 156.785.481 lei cu TVA, contribuția proprie a Municipiului Cluj-Napoca fiind în cuantum de 28.353.303 lei cu TVA, din care 25.732.239 lei reprezintă achitarea cheltuielilor neeligibile ale proiectului și 2.621.064 lei  reprezintă cofinanțarea de 2% din valoarea eligibilă a proiectului. Totodată, municipiul Cluj-Napoca se angajează să finanțeze toate sumele reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pe durata implementarii proiectului, dar și sumele  reprezentând  cheltuieli  de  mentenanță și întreținere.

31 de autobuze pe diesel vor fi înlocuite

Obiectivul general al proiectului este reducerea emisiilor de carbon în Municipiul Cluj-Napoca, prin achizitionarea și darea în exploatare a 31 autobuze electrice, achiziționarea unui număr de 18 stații de încărcare lentă și 5 stații de încărcare rapidă. Totodată, vor fi înlocuite 31 de autobuze vechi, echipate cu motoare diesel, utilizate în sistemului urban de transport de călători, cu autobuzele noi,

Aceastță măsură asigură un serviciu eficient de transport public de călători, cu confort sporit și reducerea numărului de deplasări cu transportul privat (cu autoturisme) și pe cale de consecință și reducerea emisiilor de echivalent CO2 din transporturi.

Autobuzele vor ajunge pe străzile orașului în doi ani

Autobuzele vor fi exploatate în sistemul de transport public în comun din municipiul Cluj-Napoca, pe liniile 35, 46B și 24B, de către Compania de Transport Public SA (CTP).

Durata implementării proiectului, cu toate activitățile suport, este de 25 luni.

Amintim că Primăria Cluj-Napoca dorește ca, până în 2028, întreaga flota de transport public care circula în Cluj-Napoca să fie alcătuită din mijloace de transport nepoluante. Pentru a susține acest demers este nevoie de achiziția de mijloace de transport nepoluante (autobuze electrice, autobuze cu hidrogen, troleibuze etc.).

Citește mai departe

EVENIMENT

Marty nu mai e „clujean”. Lanțul de restaurante a fost preluat de grupul bucureștean City Grill

Publicat

marty

Cunoscutul lanț de restaurante clujean Marty, fondat de Marceluș Suciu, a fost vândut. Cel care a preluat pachetul majoritar este grupul bucureștean City Grill, al cărui acționar principal este omul de afaceri Dragoș Petrescu.

Tratativele au durat mai bine de doi ani. Cele 6 restaurante Marty din Cluj-Napoca, având o capacitate de peste 1.300 de locuri, vor fi gestionate în continuare de fondatori.

marty

Cine este Dragoș Petrescu?

Omul de afaceri bucureștean a început cu un chiosc de ziare și reviste. Ulterior a fost franchizat Shell și mai avea vreo 20 de chioscuri și standuri. Apoi a aplicat pentru o franchiză McDonalds. A fost refuzat. Abia în 1999 a reușit s-o obțină. S-a alăturat grupului La Mama și acum are în operare Caru’ cu bere, Pescăruș sau Hanul lui Manuc.

dragos petrescu

Marty nu mai e „clujean”. Lanțul de restaurante a fost preluat de grupul bucureștean City Grill

Grupul City Grill este unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa locală de restaurante prin prisma cifrei de afaceri – 44 milioane de euro anul trecut, iar ca număr de localuri administrează circa 20.

Marty Pan, firma care administrează restaurantele, a avut în 2023 o cifră de afaceri de peste 6.600.000 de lei, în scădere față de 2022 și un profit de peste 6.400.000 de lei, o creștere de peste 6.400 de ori față de anul anterior, conform Termene.ro.

marcelus suciu

Foto: YouTube, Facebook

 

Citește mai departe

EDUCATIE

UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, în clasamentul Times Higher Education în intervalul 1001-1200 la nivel mondial

Publicat

UMF

Rezultatele Times Higher Education (THE) World University Rankings – ediția 2025 poziționează Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca pe locul al treilea între cele 22 instituţii de învățământ superior din România incluse în clasament și în intervalul 1001-1200 la nivel mondial.

”Clasamentul THE se concentrează pe excelența academică la nivel global, evaluând universitățile în funcție de 5 criterii: activitatea de predare, activitatea de cercetare, calitatea cercetării, industrie și perspective internaționale.

Dintre acestea, UMF „Iuliu Hațieganu” a obținut cele mai bune rezultate la calitatea cercetării și perspective internaționale, subliniind încă o dată misiunea noastră de dezvoltare a internaționalizării și de stimulare a excelenței științifice, cât și deschiderea către colaborări internaționale în domeniul educațional și al cercetării.

Clasament prestigios

Ranking-ul realizat de revista britanică Times Higher Education este unul dintre cele mai prestigioase 9 clasamentele analizate în realizarea Metarankingului național – clasamentul universităților din România, elaborat de Ministerul Educației, în care universitatea noastră se situează pe locul 5.”, arată universitatea.
Clasamentul poate fi consultat aici: https://www.timeshighereducation.com/…/world-ranking

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax