CULTURA
Adevăruri și cărți incomode: lansări de carte și dezbateri la Bookfest Cluj, la standul Editurii Cuantic

Editura Cuantic aduce în prim plan apariții editoriale de excepție, scrise de autori români, la Salonul de carte Bookfest Cluj-Napoca.
Bookfest are loc între 3 și 6 octombrie la Centrul de cultură urbană Casino, în Parcul central, între orele 10.00 și 20.00.
Adevăruri și cărți incomode: lansări de carte și dezbateri la Bookfest Cluj, la standul Editurii Cuantic
Astfel, vineri, 4 octombrie, de la 17.30, va fi prezentat clujenilor fenomenul FOTBAL MINUT CU MINUT, o evocare și dezbatere prilejuite de lansarea la Cluj a celor două volume scrise de Ovidiu Blag.
”Vom explora împreună povestea acestei emisiuni legendare care a marcat generații întregi de iubitori ai sportului și jurnalismului sportiv. Cărțile scrise de Ovidiu Blag sunt mult mai mult decât simple colecții de amintiri sau transcrierea unor interviuri. Cărțile sale sunt scrise cu suflet și cu convingerea că jurnaliștii sportivi din România merită mai mult decât li se oferă în prezent”, spun cei de la editură.
Primul volum al cărții a primit premiul ”Ioan Chirilă” pentru ”Cea mai bună carte cu teme sportive” a anului 2022
”Fotbal minut cu minut a fost mai mult decât o emisiune – a fost o instituție de referință în lumea fotbalului românesc, iar autorul surprinde cu o nostalgie frumoasă, prin interviuri și relatări și profundă impactul său și standardele înalte pe care le-a impus jurnalismului sportiv de ieri și de azi”.
Vorbitori:
- Leon Gomboș (prof. univ. dr., decanul Facultății de Educație Fizică și Sport, Universitatea Babeș-Bolyai)
- Daniel Moșoiu (scriitor, jurnalist la Radio Cluj)
- Florin Danciu (jurnalist Cluj24.ro)
- Cristian Dulca (antrenor, fost internațional)
- Ovidiu Blag (autor)
- Hadrian Mateescu (directorul Editurii Cuantic)
Cărțile Fotbal minut cu minut vor fi disponibile la standul Editurii Cuantic, într-un tiraj limitat și la un preț special, cu autograful autorului.
Cărți cu dezvăluiri explozive
Sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 13:00 vor fi prezentate cititorilor două cărți cu dezvăluiri explozive din realitatea românească din istoria și din prezent.
Este vorba despre ediția a 2-a, revăzută și adăugită a cărții tipărite LEBĂDA NEAGRĂ DE PE BALATON și lansarea audiobook-ului în lectura lui Romeo Couți și a lui Mihai Melinescu
Cartea este scrisă în contextul unei situații internaționale complicate și pe fondul unor relații politice și diplomatice tensionate dintre România și Ungaria și cuprinde o serie de interviuri cu specialiști de prestigiu în problematica maghiară, din domenii relevante, cum ar fi politică externă, intelligence, diplomație și mass-media.
„Vocea autorului, detașată de analizele prezentate, este regăsită în <<Jurnalul de reporter>> atașat fiecărui capitol. Lebăda neagră de pe Balaton oferă o perspectivă asupra unei subiect tot mai greu de gestionat de puterea de la București și abordat periculos de frecvent, doar în cheia intereselor și alianșelor politice de conjunctură: Transilvania”, arată reprezentanții Editurii Cuantic.
Câteva capitole inedite din noua ediție a cărții sunt:
- O regiune cu dubla comandă
- Dubla capotare
- Transilvania sovietică
- Spionaj în Guvernul României
- Fake news cu binecuvântare de la Budapesta
Dintre contributorii volumului sunt amintiți:
- prof. univ. dr. Dan Dungaciu – Universitatea București, director ISPRI – I. C. Brătianu – Academia
Română - dr. Alexandru Ghișa – istoric și diplomat
- Claudiu Dăbău – analist de intelligence (Monitorul Apărării și Securităţii), col SRI (r)
- prof. univ. dr. Gabriel Moisa – decan Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Știinţe Politice și
Știinţele Comunicării, Universitatea Oradea - Tudor Păcuraru – analist de intelligence, col. SRI (r)
- Cosmin Puriș – jurnalist, redactor șef Făclia
- prof. univ. dr. Tibori-Szabó Zoltán – Universitatea Babeș-Bolyai, director Institutul pentru Studii de
- Holocaust și Genocid
- Marian V. Ureche – fost director SIPA, gl.(r)
Vorbitorii care se vor adresa celor prezenți la eveniment sunt:
- Dr. Alexandru Ghișa (istoric și diplomat)
- Romeo Couți (coordonatorul proiectului)
- Virgil Oniță (editor)
- Hadrian Mateescu (editor).
Dezbatere cu subiebte de actualitate la Bookfest
Dezbaterea continuă cu prezentarea unei lucrări monumentale, de aproape 750 de pagini, cu subiecte de mare actualitate SERVICIUL DE INFORMAȚII AL JUSTIȚIEI DEZVĂLUIT DIN INTERIOR (Corupția la nivel înalt: masa de manevră a Rusiei și Ungariei) autor Gen. (r) Marian V. Ureche
”De peste 30 de ani societatea românească este ţinta unui bombardament mediatic fără precedent în istorie. O falie uriaşă tinde să se formeze. Şi asta întrucât o mână de <<binevoitori>> cu aură şi postament de persoane avizate nu contenesc să blameze o instituţie vitală în orice stat al lumii: organele de apărare a intereselor sale fundamentale: avuţia naţională, siguranţa și stabilitatea sa, valorile și tradiţiile româneşti”, a menționat aautorul.
Miron Manega scrie, în prefața LA JUDECATA DE APOI A ISTORIEI…
”Singurul <<reproș>> care i s-ar putea aduce acestei cărți este titlul: <<Serviciul de Informații al Justiției dezvăluit din interior>>. Nu pentru că ar fi inadecvat sau prețios, ci, pur și simplu, pentru că e prea <<palid>> față de conținut. Iar conținutul, pentru cei cărora le mai pasă de România, este înspăimântător!
Avem, în această carte, o arhivă aproape completă a elementelor care au conlucrat la dezintegrarea statului român, proces aflat acum în plină desfășurare. Avem încadrări istorice și contextuale, trimiteri documentare, fișe, dar mai ales nume de instituții și persoane, un loc <<de frunte>> în acest <<catalog>> revenindu-i <<presei aservite>>.
Și nu doar la nivel de enunț, ci cu desfășurătorul complet, atât cât a putut fi sintetizat în economia demersului”.
Din cuprins:
- Scenariul „Revoluției” și al terorismului securității, ca mobil și acoperire a dezmembrării României
- Înființarea CNSAS, ca parte și interferență a scenariului și instrument de discreditare și compromitere a celor incomozi
- Rusia și România, ca parte a scenariului său
- Executarea lui Antonescu, Gh. Gheorghiu-Dej și Ceaușescu, capitole ale scenariului KGB
- SIPA și lumea interlopilor
- Rusia și spațiul românesc, obiectiv și mijloc de subminare a Uniunii Europene
- mostră recentă a subversiunii și manipulării maghiare: vizita Papei Francisc în România
- Vizita Papei Francisc: o posibilă reparație pentru România și nu numai
Cărțile Editurii Cuantic se găsesc în librăriile fizice din toată țara – enumerând aici Cărturești, Librăria Universității, BookCorner, Bookstory, Humanitas, Compania de Librării București, Librăriile Alexandria, cartepedia.ro, emag.ro, libris.ro, librex.ro sau edituracuantic.ro.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Incendiul de la Psihiatrie, provocat de un pacient care a fugit. A fost prins de polițiștii clujeni

Incendiul de sâmbătă de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a fost provocat intenționat de un pacient care a dat foc unor saltele din salonul în care era internat.
Din primele informații, bărbatul a fugit apoi, dar a fost identificat de polițiști care urmează să stabilească exact ce s-a întâmplat și dacă poate răspunde pentru fapta sa.
Vom reveni cu detalii.

Partidul Social Democrat nu a stat niciodată deoparte când România a trecut prin momente grele. Când alții au evitat deciziile grele, PSD și-a asumat responsabilitatea de a interveni acolo unde era nevoie pentru ca oamenii să nu fie abandonați, instituțiile să funcționeze, iar țara să nu-și piardă echilibrul. Așa cum a făcut-o de fiecare dată când țara a avut nevoie, și de această dată, PSD își asumă intrarea la guvernare.
Această decizie a fost validată prin votul majoritar exprimat în cadrul Comitetului Politic Național al PSD, exprimând o asumare fermă și un angajament comun pentru stabilitate și coerență guvernamentală.
În cadrul aceleiași ședințe, PSD Cluj a decis în unanimitate susținerea deputatului Remus Lăpușan pentru funcția de ministru al Muncii, în cadrul procesului de desemnare națională.
”Este o decizie care reflectă valorile în care partidul nostru crede: competență, seriozitate, echilibru și respect față de oameni. Remus Lăpușan are o experiență solidă în plan politic, administrativ și economic, dublată de capacitatea de înțelegere a realităților sociale.
Nominalizarea acestuia nu este doar un gest de susținere internă, ci exprimă convingerea fermă a PSD Cluj că, în aceste vremuri complicate, Ministerul Muncii are nevoie de un om care cunoaște nu doar sistemul, ci și oamenii din spatele cifrelor: angajați, pensionari, tineri, familii vulnerabile”, a transmis conducerea PSD Cluj.
Remus Lăpușan este și prim-vicepreședinte al PSD Cluj.
PSD nu fuge de răspundere
Această guvernare nu va fi una ușoară. Provocările sunt multe, iar așteptările și mai mari. Dar PSD nu fuge de răspundere. A demonstrat-o întrecut și o face și acum: intrăm la guvernare pentru că nu putem sta deoparte atunci când e nevoie de echilibru, soluții și grijă față de oameni.
Prin liderii pe care îi susținem, ne reafirmăm angajamentul pentru o Românie în care protecția socială, siguranța locurilor de muncă și sprijinul real pentru cetățeni nu sunt opțiuni, ci responsabilități. Vom fi parte dintr-un efort comun de reconstrucție și vom arăta, încă o dată, că PSD rămâne acolo unde e greu: cu oamenii și pentru oameni.
În următoarea perioadă au fost stabilite o serie de ședințe și decizii la nivelul conducerii naționale, prin care PSD va definitiva un program de guvernare coerent și va propune echipe de miniștri care să răspundă cu profesionalism și responsabilitate nevoilor fiecărui domeniu, unde fiecare alegere va reflecta aceeași linie de echilibru, competență și respect față de cetățeni.
EVENIMENT
FOTO. Țarc cu gonflabile, concerte și plimbări cu calul. Distracție pentru copii la ”Iarmaroc la Sat” de la Cluj-Napoca.

În primul weekend din iulie, toată suflarea se mută de la oraș, la IARMAROC la Sat. A doua ediție a Festivalului Creației și Artelor va avea loc la umbra copacilor din Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, între 4 și 6 iulie, iar arșița verii se va domoli cu siguranță (și) datorită activităților cu apă special gândite pentru copii la ediția din acest an. Vor fi trei zile pline de activități pentru copii: tobogane cu apă, teatru de păpuși, gonflabile, spectacole, aventuri și ateliere de creație
Și după ce bălăceala le va fi fost suficientă, cei mai mici vizitatori ai festivalului pot trece la activități mai domoale: atelier de ceramică cu Ana Cazac, atelier de țesut cu Bucur, de artă stradală de la Comunitatea 156 sau atelier de interacțiune cu animalele de la Ham Ham.
Zona de inițiere în echitație oferită de Herghelia Sjiza este următoarea oprire obligatorie, după care continuă aventura în parcul de gonflabile dedicat copiilor al celor de la Hopa Hopa și în parcul de aventură. Apoi, ne așezăm cu toții în fața scenei pentru spectacole special puse la cale pentru cei mici.
Activitățile pentru copii, la Festivalul Creației și Artelor
Țarcul cu gonflabile – tobogane gonflabile, pictură pe față, lupta cu mingi, costumele de summo, jocuri alături de personaje costumate, provocări și concursuri cu premii
Țarcul cu aventuri: jocurile copilăriei, tobogane “slip and slide”, jenga uriaș, corn hole, pista de mini golf
Teatru de papuși: „Cine este Yop” (30-35 min, vârsta 3+), ”Hei, unde este zâmbetul?” (vârsta 3+)
Spectacol-concert, după Ada Milea: „Aventurile Alisei în Țara Minunilor“
Ateliere de creație: ceramică tradițională, împâslit tradițional, artă stradală
Experiențe cu animalele: interacțiune cu câinii, plimbări cu calul
Copilăria aleargă liberă
“Ascultăm, simțim și punem suflet în fiecare detaliu și aducem bucurie de vară pentru toate vârstele. Cei mari, dar în special cei mici, vor avea parte de o diversitate de activități, ateliere, un parc de aventură cu diferite experiențe cu apă, iar astfel garantăm că voia bună și amintirile prețioase vor fi toate adunate în același loc, la Sat! Fiecare colț din IARMAROC la Sat e creat cu grijă, cu sens.
E un loc unde copilăria aleargă liberă, iar părinții își găsesc, măcar pentru o vreme, răgazul. Este o sărbătoare a creației și artelor unde muzica curge sincer, meșteșugul e viu, iar comunitatea se adună firesc, fără invitații scrise”, declară Emilian Vasi, fondator IARMAROC.com și coordonator IARMAROC La Sat.
Muzica bună își dă întâlnire cu liniștea satului: concerte acustice pentru suflet cu Adrian Despot, Irina Rimes, Cristina Lupu, Paul Tihan, Simona Delegeanu și alți nouă artiști care vor fi anunțați în curând.
Adrian Despot vine la Sat unde va cânta solo acustic și ne va inspira prin cântec sincer, puternic și totodată blând. El și chitara lui. Și Irina Rimes, vocea care se lipește de suflet, va susține un recital complet acustic cum rar o să mai vezi și la care îți va reaminti ce simțeai când nu mai voiai să spui nimic.
Pe scena de la Sat vor mai urca Simona Delegeanu, Paul Tihan și Cristina Lupu
Trei zile de voie bună, cântări și descoperiri
La IARMAROC la Sat nu vii doar să asculți muzică, deși tare fain o să fie, vii să descoperi, să guști, să creezi, să stai, să râzi, să privești și să zici: „ar fi fain să fie așa în fiecare weekend”.
În 2025, Festivalului Creației și Artelor aduce laolaltă 100 de creatori autohtoni, 60 de instalații și lucrări de artă, 40 de ateliere pentru copii și adulți, peste 15 concerte acustice, 10 DJi la discotecă pe vinil, piață de viniluri, proiecții de film, spectacole de teatru, plus câteva surprize care nu pot fi povestite, trebuie trăite.
Târg de creatori din toată țara – cu lucruri făcute cu atenție și drag
Concerte acustice – blânde, vii, aproape de inimă
Activități pentru copii – ateliere, joacă liberă, parc de aventură și voie bună
Expoziții de artă & instalații – de privit, de simțit, de povestit
Ateliere de creație – pentru toate vârstele, cu activat mâinile, inima și creativitatea
Discotecă pe vinil – dans pe pajiște, pe melodii rare, fără bum-bum, dar cu farmec
Bucătărie autentică – mâncare gătită la foc domol, de stat la masă, nu pe fugă
Grădina cu hamace – unde se stă, se ascultă, se zâmbește (nici un pui de somn n-ar fi rău)
Piața de viniluri – pentru pasionați și pentru nostalgici
Cinema silențios – filme și documentare la umbra copacilor, auzite în căști, trăite în tihna fiecăruia.
Abonamentele sunt disponibile AICI. Copiii până la 6 ani și adulții de peste 65 de ani au acces gratuit.
EVENIMENT
VIDEO. Incendiu la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Cluj-Napoca. 20 de pacienți au fost evacuați

Pompierii au intervenit, sâmbătă, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la Secția de Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență de pe str. Victor Babes din Cluj-Napoca.
”La fața locului au ajuns patru autospeciale pentru stingerea incendiilor, o autoplatformă pentru intervenții și salvări de la înălțimi și un echipaj SMURD.
În momentul sosirii, toți pacienții din secția spitalului, aproximativ 20 de persoane, erau evacuați împreună cu personalul medical.
Personalul medical a acționat până la sosirea pompierilor pentru evacuarea pacienților din întreaga secție, cât și pentru a limita propagarea incendiului.
Pompierii au acționat pentru stingerea flăcărilor care au cuprins saltelele și lenjeria de pat dintr-un salon”, arată ISU Cluj.
În acest moment pompierii acționează pentru evacuarea fumului din toate încăpererile spitalului și verificarea tuturor încăperilor.
Pompierii urmează să stabilească cauza izbucnirii incendiului după finalizarea intervenției