Connect with us

Editorial Opinii

Acești regizori polonezi și români și cu totul alte regii naționale

Publicat


Este greu să nu ai cuvinte de apreciere faţă de capacitatea de mobilizare a snobilor de toate vârstele și în toate generațiile, pe care reuşesc să le declanşeze festivalurile. De mult a fost și cazul Cenaclului Flacăra, accentuat pe atunci că nici nu aveai ce alege…

Cu mult mai puțină vreme în urmă, la Cluj, o ediţie TIFF  a  programat  filmul lui Andrzej Wajda, Walesa, pentru o singură proiecţie în Piaţa Unirii, dar ploaia şi un frig neaşteptat au impus rularea filmului la Casa de Cultură a Studenţilor la o oră apropiată de miezul nopţii.

Sala a rămas arhiplină până la terminarea spectacolului pe la ora două dimineaţa. La câteva zile după TIFF, acelaşi film, Walesa, a fost planificat la Cinema Victoria ( Reclamă meritată: sala cu cele mai bune selecții de filme din țară !) şi în ziua în care am revăzut filmul, erau 12 oameni în sală !

Andrzej Wajda, dincolo de fluctuaţiile publicului, rămâne uriaşul cinematografiei poloneze care acum, la patru ani de la dispariție ( 2016, la 90 de ani), mai poate isca emoţii şi lansa întrebări, teme de meditaţii prin filmele sale, în orice colţ al mapamondului. Şi prin acel film Walesa din 2013.

Angajament cu Securitatea, printre bâte

La aproape 90 de ani, a ales ca fond sonor un rock sănătos, modern, care te ţintuieşte în scaun. Intrăm montaţi în film. Loviturile cu bastonul şi picioarele în cap date de securişti şi miliţieni muncitorilor grevişti de la Gdansk (1971) aduc tensiunea la paroxism. Bastoanele și bocancii ni se par suspect de cunoscute celor din generația noastră…

Unul dintre muncitori, un mustăcios încerca să-şi calmeze camarazii, dar luat la grămadă, îi imploră pe securişti să îl lase acasă pentru că soţia lui a fost dusă de urgenţă la spital să nască.

Nici măcar nu ştie ce are, băiat sau fată. Printre bâte este pus să semneze angajamentul cu Securitatea. Disperat fuge la maternitate. În alt plan se face linişte, senin, iar securistul zâmbeşte. Atunci în Polonia.

Cu ochii minţii vezi peste ani, peste ţări, în România, într-o linişte greţoasă, „Vă rog, linişte tovarăşi !” zâmbetul larg al unui “emanat” al nostru. Emanatul nu are copii, nici nu a înfiat vreun copil. Cu câtă generozitate a sacrificat copiii altora, împuşcaţi în haosul decembrist  pentru a justifica legitimitatea, liniştea lui şi a tovarăşilor. Liniște, tovarăși!

Subiectul Walesa nu este inedit în filmografia regizorului polonez Andrzej Wajda. Din cele 4 (patru) filme ale lui propuse pentru Oscar, unul dintre ele Omul de fier (1981), îl mai are printre teme.

Şi în Omul de fier ca şi în Walesa se intercalează excelent în film secvenţe din scene reale care îl au ca protagonist pe electricianul polonez. În altă ordine de idei, una din glumele de la Cannes care circula în perioada premiilor, era că lui Lech Walesa ar trebui să i se dea premiul pentru rol secundar. A jucat foarte bine.

Trei zile până la Crăciun

Acelaşi procedeu al intercalărilor între scene reale și scene din studioul cinematografic, l-a folosit cu succes regizorul Radu Gabrea în filmul despre decembrie 1989, Trei zile până la Crăciun. Străinii care au vizionat acest din urmă film, au apreciat că este  neîndemânatec și prost jocul prestat de Victor Stănculescu, Petre Roman, Ion Iliescu, Cazimir Ionescu, Brateș, etc.

A trebuit să li se explice că acelea erau de fapt filmările reale ale evenimentelor. Se înţelege că am avut parte de falşi actori în scenele cu pricina. Se simte şi azi. Actori slabi, submediocri care au produs un spectacol jalnic. Spectacolul este însă real. Este ce a ajuns viața noastră.

Alt film al lui Andrzej Wajda propus pentru Oscar a fost Katyn (2007), despre masacrul ofiţerimii şi intelectualilor polonezi de către ruşi în 1940. Aproape nimic important din Istoria Poloniei nu a scăpat lui Wajda şi apare ispita unei comparaţii cu un alt regizor român, cel mai prolific și cel mai controversat, Sergiu Nicolaescu.

Sergiu Nicolaescu a uitat de Fenomenul Pitești

Nici lui Sergiu Nicolaescu nu i-a scăpat aproape nimic din Istoria României. Fenomenul Pitești și tortura tinerilor intelectuali români, totuși, ca un făcut, iacă pozna, i-au scăpat desigur. Sergiu Nicolaescu a realizat filme cu teme din toate epocile istorice, antică, medievală şi contemporană. În toate a elogiat conducătorul, genialul, tătucul, de multe ori partidul.

Există multe elemente  de analogie între cei  doi regizori. Andrzej Wajda și Sergiu Nicolaescu au regizat mult, peste 50 de filme. Altă dimensiune poate fi şi mai sugestivă. Regizorul român este nepotul colonelului Cambrea, făcut de Stalin general, şi intim al Anei Pauker, numit de NKDV șef al Diviziei de prizonieri români bolșevizați ”Tudor Vladimirescu”, poreclit „generalul roşu”.

Tatăl lui Wajda a fost ofiţer polonez şi împuşcat din ordinul lui Stalin la Katyn. Contează ? Da, dar nu din cauza aceasta a fost laureat Andrzej Wajda cu Premiul Oscar (1999), cu Palme d ` Or (1981) ş.a.  Și Sergiu a luat  diploma Festivalului de la Mamaia. Festivalul fimului românesc. A avut mulți spectatori în schimb. Mai ales în schimburile culturale cu Rusia și China, cca 99 % din spectatori.

Propunere de Oscar

Speculaţiile temporale pot constitui o istorie în sine. Se pot face însă, comparaţii între Andrzej Wajda si alţi regizori români. Astfel, anul 1974, este anul în care un film de-al lui Wajda, Ţara promisă (despre iluzia deşartă a comunismului), este promovat şi propus pentru Oscar. De către Polonia comunistă ! S-a vorbit mult despre subiectivitatea acordării premiilor Oscar.

Nici unul dintre cele patru filme propuse de-a lungul anilor nu a fost laureat, iar regizorul a luat marea distincţie a Academiei de Film doar pentru întreaga activitate, iar cu o motivaţie asemănătoare i s-a acordat şi Legiunea de Onoare în Franţa.

Revenind la anul 1974 şi la spaţiul cultural românesc, trebuie menţionat că acesta este anul în care regizorul Liviu Ciulei este demis din funcția de director al Teatrului Bulandra pentru că a permis regizorului Lucian Pintilie să pună în scenă piesa Revizorul,  scrisă de Gogol în 1836, într-un fel periculos pentru societatea socialistă.

Încă de atunci, Gogol își propunea probabil să saboteze comunismul din România peste 138 de ani. Pintilie a fost apoi încurajat în acelaşi an să părăsească România pentru mai multă linişte. Marii noştri regizori s-au născut la câte zece ani distanţă, Ciulei 1923, Pintilie 1933, Andrei Șerban 1943 dar de plecat, au plecat din ţară la intervale mult mai scurte, Șerban 1971, Pintilie 1974, Ciulei 1980. Din România comunistă.

S-a făcut, şi din această cauză, multă linişte în spaţiul nostru cultural. Ne dor urechile și azi de atâta liniște. Și sufletele. Liniștea emanatului, liniște tovarăși să putem guverna…

Bărbat, creștin și polonez

În filmul despre care vorbim, Walesa, nu este linişte deloc, iar acordurile rock mai subliniază odată disperarea mustăciosului polonez, arestat de Securitate cu copilul în cărucior şi bătut la miliţie. Un anonim îi duce căruciorul cu copilul acasă. Liniştea este dată şi de singurătate, dar alături de Walesa este credinţa fermă catolică, dragostea supusă a soţiei chiar şi în momentele de revoltă, curajul intelectualilor şi ceea ce a dat nume celei mai de admirat mişcări sociale din lagărul socialist –  Solidaritatea.

Platon mulţumea în antichitate zeilor că s-a născut atenian, liber şi bărbat. Walesa a avut puterea să arate lumii că s-a născut bărbat, creştin şi polonez. Şi lumea întreagă nu l-a lăsat singur…

Premiul Nobel pentru Pace

Cât de mult ne regăsim vieţile în imaginile din filmul lui Wajda! Când i s-a decernat Premiul Nobel pentru Pace, nu a mers personal ci, a fost delegată soţia lui pentru a-l ridica, de frică să nu mai fie lăsat să se întoarcă în ţară (procedeu aplicat în România comunistă lui Paul Goma și mulți ani în România postcomunistă Regelui Mihai).

Când s-a întors cu Premiul Nobel în ţara ei, securiştii la graniţă pentru a o umili, au pus-o să se dezbrace în pielea goală şi au cercetat-o în zonele intime pentru a vedea dacă nu introduce materiale subversive. Pe lângă premiul Nobel !

Geniul lui Andrzej Wajda constă în aceea că reuşeşte, precum în filmul despre ororile de la Katyn, să le prezinte fără patimă, fără ură şi mai ales fără miştocăreala din vreun film românesc. Stilul lui narativ este ostentativ obiectivat, imparţial, ca la un colocviu de legislaţie financiară.

Nu jocul actoricesc emoţionează în sine, măiestria tehnicii individuale a vreunui actor ci realitatea transpusă pe ecran. Măiestria constă în a te convinge că ceea ce vezi a fost aidoma. Dostoievski spune că arta adevărată este mai reală decât realitatea însăşi.

Securitatea putea să umilească oricât

Îl credem pe Wajda. Ne cutremurăm, amintindu-ne că Securitatea putea să ne umilească oricât, oricând, iar acum în spatele unor pensii liniştitoare manipulează oamenii, oare în favoarea cui ? Sau la ce şantaje erau supuşi cei torţionaţi pentru a semna angajamente cu Securitatea…

Sau la zâmbetul securistului torţionar din filmul lui Wajda şi de oriunde, care ştia că îşi poate şantaja victima la nesfârşit. Pentru a fi linişte în ţară. Tovarăşii au lucrat doar pentru ţară !

Muzica rock continuă. Lech Walesa este arestat de mai multe ori. Dumnezeu îi binecuvintează familia cu opt copii. La fiecare arestare numărul celor care îl susţin devine mai mare.

Reformele lui Gorbaciov şi forţa Solidarităţii determină guvernul comunist polonez să negocieze cu el. Arată mereu că este bărbat, catolic şi polonez. Nu a cedat nici ameninţărilor, nici şantajelor cu angajamentul. Cu intelectuali curajoşi în spate, a impus alegeri libere care au măturat comuniştii de la putere.

Walesa în SUA

Muzica se transformă într-o baladă rock. Aduce cu balada sfâşietoare din finalul filmului Omul de fier. Walesa este primit cu urale în Congresul american, cu urale de mulţimile de polonezi, cu urale peste tot. Apar ochii lui îngânduraţi, în prim plan, în acordurile baladei rock. Şi-a riscat viaţa şi familia pentru aceste alegeri peste 20 de ani. La noi, alţii au riscat doar vieţile copiilor altora…

Directorul celei mai importante publicaţii din Polonia, istoricul Adam Michnik, fost dizident, spune despre trecerea de la socialism la capitalism că toată lumea ştie cum se face din acvariu ciorbă de peşte, dar nimeni nu ştie cum se face din ciorbă de peşte acvariu.

Polonezii au învăţat cel mai bine. Polonia este primul stat fost comunist în care PIB-ul pe cap de locuitor a depășit pe cel al unei țări vest-europene (Portugalia).

Walesa, cântecul de lebădă al lui Wajda

Muzica se tânguie. Când Papa (polonez) apare la televizor familia lui Walesa se pune în genunchi şi se roagă. Lech este anchetat. Un ofiţer de Securitate îşi face cruce pe ascuns. Este văzut şi mustrat de un superior. Înţelegem că erau pe acolo totuşi, mulţi bărbaţi, catolici şi polonezi.

Balada rock se termină. Am sperat să nu fie filmul Walesa, cântecul de lebădă al lui Andrzej Wajda. Nu ne arăta deloc cei 88 de ani. La ce istorie și ce bărbaţi a găsit în Polonia a meritat să trăieşti mult pentru a face filme mari despre ei.

Mulţumim TIFF şi Cinema Victoria pentru Walesa !  Despre ce bărbat ar merita să se facă un mare film la noi? Se pare că suntem încă mult prea tineri să putem răspunde.

Adrian Marian

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Auto Deals revine în Iulius Mall Cluj cu promoții de sezon la o varietate de autovehicule

Publicat

Prima ediție din acest an a Auto Deals are loc în acest weekend în Iulius Mall Cluj, iar pasionații de mașini au ocazia să exploreze o gamă variată de modele. Autovehicule elegante, sportive, dar și variante pentru familii vor fi expuse în Iulius Mall. Curioșii vor putea să participe și la un test drive cu modelul lor preferat.

În perioada 31 mai – 2 iunie 2024, Iulius Mall Cluj vor fi expuse modele de mașini inedite, care au redefinit industria mașinilor: Audi R8, Mercedes G Class și GLE 63 AMG.

Auto Deals revine în Iulius Mall Cluj cu promoții de sezon la o varietate de autovehicule

Tot în Iulius Mall veți putea vedea și un JAC 8 PRO Pickup, o mașină de teren care îmbină rafinamentul cu siguranța și stabilitatea, un Forthing 4 U-Tour, model încăpător, perfect pentru familie, un BAIC Beijing X75, un SUV de dimensiuni mari cu un design atrăgător și o gamă largă de dotări, dar și alte modele cu prețuri speciale.

Mai mult, la ediția din acest weekend, poți să testezi mașina visurilor tale. Test drive-urile vor avea loc în parcarea clădirii de birouri UBC Tower. Vino să testezi modelul preferat și obține cel mai bun preț de la reprezentanții auto prezenți Iulius Mall Cluj!

Auto Deals 2024 vine cu cele mai atractive prețuri la mașinile expuse în Atriumul Iulius Mall Cluj. Te așteptăm să alegi mașina potrivită nevoilor tale, în acest weekend!

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO. Spectacol superb de drone de Zilele Clujului și concerte în Piața Unirii

Publicat

De

Mii de clujeni participă, joi seară, la spectacolul de drone din Piața Unirii, desfăşurat cu ocazia Zilelor Clujului.


În ciuda vremii neprielnice, mii de clujeni au luat parte la evenimentele din prima zi a Zilelor Clujului.


Spectacolul de drone și videomapping a durat circa 15 minute. Mai multe serii de imagini și figurine s-au succedat, sub ochii spectatorilor.


În această după-amiază, pe scena din Piața Unirii au urcat Iuliana Beregoi și trupa Cargo.


Seara va fi încheiată de Irina Rimes, care urcă pe scenă la ora 22.


Mai multe despre programul de Zilele Clujului a scris Cluj24 aici.

Seară de teatru, vineri, în Piața Unirii

Vineri seară, în Piața Unirii va fi seară de teatru. Actorii Teatrului Național Cluj-Napoca vor interpreta, de la ora 20:30, spectacolul „Sânziana și Pepelea” de Vasile Alecsandri.

Programul complet poate fi găsit pe zileleclujului.ro

Citește mai departe

EDUCATIE

Dezinformarea legată de refugiații ucrainieni, COMBĂTUTĂ printr-un joc digital educativ, la UBB Cluj

Publicat

joc video

O echipă formată din cinci studente masterande ale Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a dezvoltat un joc educativ în cadrul unei competiții universitare internaționale organizată de American Councils și EdVenture Partners și sponsorizată de Departamentul de Stat SUA.

„Campania de comunicare creată de studentele UBB în contextul concursului „Studenți pentru o Europă Unită și Rezilientă” urmărește combaterea dezinformării referitoare la situația refugiaților ucrainieni din România și țările vecine Ucrainei.

Dezinformarea legată de refugiații ucrainieni, COMBĂTUTĂ printr-un joc digital educativ, la UBB Cluj

„Jocul away/home urmărește sensibilizarea publicului și creșterea empatiei în legătură cu refugiații din Ucraina prin scenarii care urmăresc trei personaje care se confruntă cu diverse probleme pe care le-am identificat în urma cercetărilor și interviurilor cu experți”, declară Xenia Caramete, studentă la Media Communication și Research Design and Social Data Analysis.

Lansarea oficială a jocului va avea loc joi, 30 mai 2024, la sediul FSPAC (str. Minerilor nr. 85). Echipa away/home va susține o prezentare pe tema dezvoltării unui joc educativ („serious game”) în contextul necesității cultivării competenței media în rândul publicului tânăr. Prezentarea va fi urmată de o discuție liberă pe tema creșterii participării și diversității în domeniul designului de jocuri și utilizării instrumentelor AI în dezvoltarea jocurilor digitale.

„Am dezvoltat jocul folosind un motor de jocuri open source, în contextul în care dezvoltarea jocurilor digitale devine tot mai accesibilă, chiar și persoanelor care nu au cunoștințe aprofundate de programare.”, afirmă Alexandra Berzovan, studentă la Digital Media and Games Studies

Jocul „away/home” e disponibil pe platforma Web (https://www.awayhomethegame.com/) și ca aplicație mobilă. Poate fi jucat de către oricine, propunând povești inspirate din experiențele a trei categorii de refugiați – tinere, mame singure cu copii, respectiv tați singuri cu copii.

Bianca Miron, studentă la Media Communication, este de părere că „Poveștile celor trei personaje trec printr-o serie de puncte de turnură care pun jucătorii în fața unor alegeri bazate pe evenimente cheie ale ultimilor ani, de la părăsirea Ucrainei, centrele de primire a refugiaților, la găsirea unei locuințe, oportunități de angajare și integrarea în sistemul educațional.”

„Campania de comunicare vizează publicul tânăr”

Jocul „away/home” demonstrează cu succes potențialul utilizării instrumentelor bazate pe aplicații ale inteligenței artificiale (AI) în industriile creative, contribuind la producția resurselor vizuale și audio. Acest fapt este menționat și de Anca Cioroboiu, studentă la Digital Media and Games Studies, ea declarând că „În procesul de creație a designului vizual și ilustrației muzicale, am folosit o serie de noi instrumente bazate pe aplicații ale inteligenței artificiale; am creat imagini, fundaluri, sunete pe care le-am editat și le-am integrat în proiectul nostru de joc.”

Campania de comunicare vizează publicul tânăr, țintind platforme independente de jocuri digitale, precum și piața jocurilor pe dispozitive mobile, pe lângă platformele digitale cele mai utilizate de tineri, ca Instagramul. Astfel, conform celor spuse de Cosmina Ivan, studentă la Digital Media and Games Studies, „campania noastră pe Instagram și site-ul Web al proiectului oferă informații despre contextul dezvoltării proiectului, despre conceptul de serious games, dar documentează și experiența echipei noastre în contextul în care industria creativă a proiectării și dezvoltării de jocuri devine tot mai incluzivă în ultimii ani.”

Această inițiativă își propune să contribuie și la eforturile de lungă durată ale unor echipe precum cea a Centrului pentru Studiul Comparat al Migrației, de a reflecta asupra unor teme precum dinamica și efectele migrației internaționale, migrația transnațională, implicarea civică, integrarea imigranților”, se arată în comunicatul UBB Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Guvernul deblochează 140 de posturi la Spitalul Județean de Urgență Cluj

Publicat

De

spital urgenta facebook

Guvernul a aprobat organizarea concursurilor pentru ocuparea a 140 de posturi vacante de la Spitalul Județean de Urgență Cluj. La nivel național, au fost deblocate circa 2.700 de posturi din sistemul sanitar.

Guvernul a aprobat, prin memorandum, organizarea concursurilor pentru circa 2.700 de posturi vacante din sistemul sanitar, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, scrie Agerpres.

140 de posturi, deblocate la SCJU Cluj

Circa 140 de posturi vacante de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj-Napoca au fost deblocate.

„Printr-un memorandum, Executivul a aprobat organizarea concursurilor pentru circa 2.700 de posturi vacante sau temporar vacante din cadrul unităţilor subordonate Ministerului Sănătăţii. Măsura este necesară în vederea desfăşurării activităţii curente, a asigurării urgenţelor medicale, precum şi a celorlalte servicii medicale”, a precizat Constantin, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ce posturi sunt deblocate?

El a arătat că, din totalul de 2.702 de posturi, 310 sunt pentru medici, 1.221 pentru asistenţi medicali, 629 pentru personal auxiliar sanitar, brancardieri, infirmiere, iar restul reprezintă personal de specialitate medico-sanitar, adică farmacişti, biologi, biochimişti, fizicieni, personal TESA, registratori medicali, statisticieni, personal de cercetare, personal de deservire şi muncitori.

„Ocuparea acestor posturi nu generează un impact bugetar suplimentar, întrucât aceste posturi sunt deja finanţate”, a punctat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Semnal de alarmă, tras la Cluj

Amintim că, recent, managerul Spitalului de Urgență Cluj avertiza cu privire la pericolul unei crize acute de personal.

Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca are un rol vital în regiunea de Nord-Vest a țării. Deși nu are probleme de personal ca alte unități spitalicești din țară, în viitor va fi tot mai greu să atragă oameni de valoare și să-i și păstreze.

Potrivit managerului spitalului, prof. dr. Claudia Gherman, în prezent sunt 438 de medici angajați pe perioadă nedeterminată, iar numărul personalului mediu sanitar ajunge la 1.527.

„Noi observăm o tendință de îmbătrânire a angajaților. Asta pentru că mediul este mult mai atractiv în alte părți. Dacă nu schimbăm lucrurile, vom ajunge la o criză acută de personal. Încercăm să fim atractivi, dar e greu”, preciza ptof. dr. Claudia Gherman.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax