ACTUALITATE
ACCIDENTE de microbuz, autobuz şi autocar. Mulţi MORŢI în ultimii trei ani. Clujul e pe listă
Un microbuz s-a răsturnat la 10 iulie 2021 în zona localităţii Topolovăţu Mare (judeţul Timiş), traficul fiind întrerupt la kilometrul 480+200 metri al Autostrăzii A1 pe sensul dinspre Lugoj către Arad, a transmis Centrul Infotrafic, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Nouă persoane au fost rănite uşor, fiind transportate la spital pentru îngrijiri medicale.
***
O serie de evenimente rutiere soldate cu victime, în care au fost implicate microbuze, autocare sau autobuze, au mai avut loc în ultimii ani:
2021
4 iulie – Cinci persoane au murit şi trei au fost rănite într-un accident produs în noaptea de 4 spre 5 iulie, în localitatea Drăgăneşti Vlaşca din judeţul Teleorman, fiind activat Planul roşu de intervenţie.
10 iunie – Un microbuz care efectua o cursă privată şi ducea copii la şcoală a fost implicat într-un accident, în Aninoasa, judeţul Dâmboviţa. Şoferul şi un alt adult au murit, iar nouă copii au fost transportaţi la spital, conform unor surse din IPJ şi ISU Dâmboviţa. Se pare că şoferul microbuzului nu s-a asigurat la ieşirea în DN 71, s-a ciocnit cu un autoturism, iar microbuzul s-a răsturnat.
27 mai – Un microbuz cu opt persoane s-a răsturnat în Copăceni, judeţul Cluj, iar o parte dintre pasageri au necesitat îngrijiri medicale.
12 martie – Un microbuz care transporta muncitori şi un autoturism au fost implicate într-o coliziune pe DN 28 Iaşi – Târgu Frumos, în zona localităţii Podu Iloaiei, judeţul Iaşi. Şapte persoane au fost rănite.
3 martie – 26 de persoane, dintre care 19 copii, au fost implicate într-un accident rutier produs pe raza localităţii Arbore, în urma coliziunii unui microbuz şcolar cu două autoturisme. Şapte persoane au fost transportate la spital.
2020
21 octombrie – O persoană a murit şi alte 14 au fost rănite, într-un accident produs pe autostrada A1 Deva-Sibiu, în zona localităţii Pianu, din judeţul Alba, după ce un microbuz care transporta 15 oameni, având ataşată o platformă pe care se afla un autoturism, s-a răsturnat pe carosabil, pe banda de urgenţă. A fost activat Planul roşu de intervenţie.
29 septembrie – O persoană a murit şi alte şase au fost rănite în urma unui accident rutier în care au fost implicate un TIR, un autobuz şi un microbuz. Accidentul s-a produs pe DN 28 (DE 583) Iaşi – Târgu Frumos, în zona localităţii Leţcani, fiind activat Planul roşu de intervenţie.
6 iulie – O persoană a murit şi alte patru au fost rănite într-un accident în care a fost implicat şi un microbuz de persoane. Accidentul s-a produs pe DJ 201, în localitatea Sinteşti din judeţul Ialomiţa. În urma impactului, şoferul autoturismului, un tânăr de 20 de ani, a fost grav rănit şi a decedat în urma traumatismelor suferite.
16 iunie – Două persoane au murit şi 11 au fost rănite, într-un accident rutier în care au fost implicate un microbuz şi un autoturism. Accidentul s-a produs pe DN2D Focşani – Târgu Secuiesc, la kilometrul 25, în localitatea Boloteşti, după ce şoferul microbuzului de călători a pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi a pătruns pe contrasens, unde a intrat în coliziune cu autoturismul. La nivelul judeţului a fost activat Planul roşu de intervenţie.
11 victime
10 iunie – Un accident rutier cu 11 victime a avut loc pe DN 67, pe raza localităţii Buneşti din judeţul Vâlcea, între un autoturism şi un microbuz de transport persoane, după ce conducătorul unui autoturism a pătruns pe sensul de mers opus, intrând în impact cu un microbuz în care se aflau 14 persoane. A fost declanşat Planul roşu de intervenţie.
18 februarie – Opt persoane au fost rănite într-un accident rutier produs pe DN 19, lângă localitatea Ardud, fiind activat Planul roşu de intervenţie. Accidentul rutier s-a produs între un microbuz şi un autoturism, între Mădăraş (jud. Harghita) şi Ardud (jud. Satu Mare).
15 ianuarie – Două persoane au murit şi alte 20 de au fost transportate la spital, după ce un microbuz cu călători s-a răsturnat pe DN 38, în apropierea localităţii Topraisar din judeţul Constanţa.
5 ianuarie – Un accident produs pe DN 29 D, pe raza localităţii Talpa din judeţul Botoşani, s-a soldat cu rănirea a 11 persoane, printre care şi un copil de 12 ani, după ce un autoturism s-a ciocnit cu un microbuz.
2019
5 octombrie – Un accident grav de circulaţie s-a produs pe DN 2A Slobozia-Urziceni, în zona localităţii Sfântu Gheorghe, comuna Balaciu, între un tir şi un microbuz de transport pasageri. Zece persoane au murit, între care şi cei doi şoferi, şi alte opt au fost rănite. Autorităţile din judeţul Ialomiţa au declanşat Planul roşu de intervenţie, fiind vorba de un număr mare de victime rămase încarcerate. La faţa locului au acţionat de urgenţă peste 40 de pompieri, paramedici SMURD şi personal medical al Serviciului Ambulanţă cu 19 autospeciale de intervenţie şi ambulanţe.
4 octombrie – Două persoane au murit, iar alte două au fost rănite grav într-un accident ce a avut loc pe DN 66, pe raza comunei Băcia, din judeţul Hunedoara, după ce microbuzul în care se aflau a intrat în coliziune cu un camion TIR care circula din sens opus.
23 septembrie – 14 persoane au fost transportate la mai multe spitale de urgenţă, în urma unui accident între un microbuz şi o autoutilitară care a avut loc în satul Şindriliţa din comuna Găneasa, pe DN2 Bucureşti – Urziceni.
39 de pasageri
11 august – 19 persoane au fost implicate într-un accident rutier care a avut loc pe DN 7, în zona satului Râu Vadului, comuna Câineni, fiind activat Planul roşu de intervenţie la nivelul judeţului Vâlcea. Accidentul a avut loc între un autoturism şi un microbuz de transport persoane.
8 august – Un microbuz cu persoane s-a răsturnat în afara părţii carosabile la Ostrov-Dăeni, pe DJ 222F, în judeţul Tulcea. Cinci din cele 14 persoane aflate în autobuz au necesitat îngrijiri medicale. A fost activat Planul roşu de intervenţie.
20 mai – Nouă persoane, între care patru copii, au fost rănite într-un accident rutier care a avut loc pe DN 1 C, între localităţile Halmeu şi Turulung din judeţul Satu-Mare, la nivelul judeţului fiind activat Planul roşu de intervenţie. Nicio persoană nu a fost încarcerată, toate fiind transportate la spital pentru investigaţii.
30 aprilie – Un autobuz cu 39 de pasageri s-a răsturnat în localitatea Drajna din judeţul Călăraşi, fiind activat Planul roşu de intervenţie. 12 persoane au primit asistenţă medicală la locul producerii accidentului, iar patru dintre victime au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Slobozia, pentru investigaţii suplimentare.
Căpuşu
20 aprilie – 11 persoane au fost rănite după ce un microbuz s-a răsturnat în afara părţii carosabile, fiind activat Planul roşu de intervenţie. Accidentul s-a produs pe DN 1, în localitatea Căpuşu din judeţul Cluj, după ce şoferul ar fi adormit la volan.
27 martie – Un accident de microbuz s-a produs în zona localităţii Dobrovăţ din judeţul Iaşi. Microbuzul, în care se aflau 25 de pasageri, a derapat din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi s-a răsturnat pe sensul de mers spre Iaşi al drumului. Bilanţul victimelor a fost de 23 de persoane, dintre care 21 au fost transportate la spital, iar două au primit îngrijiri medicale la faţa locului. Autorităţile din judeţul Iaşi au activat Planul roşu de intervenţie.
25 martie – Şoferul unui microbuz a murit, iar o femeie a fost rănită, după impactul cu un tir polonez, pe autostrada A1, pe raza localităţii Remetea Mare din judeţul Timiş.
9 persoane rănite
11 februarie – Două persoane au murit şi şapte au fost rănite într-un accident produs pe DN2E Fălticeni – Gura Humorului, pe raza comunei Cornu Luncii, judeţul Suceava, în care au fost implicate un microbuz de transport persoane cu opt pasageri şi o autoutilitară.
5 februarie – 11 persoane au fost rănite după ce microbuzul în care se aflau a intrat într-un parapet. Accidentul s-a produs pe DN 67, între Drobeta Turnu Severin şi Motru, în zona Ciovârnăşani, comuna Siseşti din judeţul Mehedinţi.
17 ianuarie – Nouă persoane au fost rănite după ce microbuzul în care se aflau s-a izbit de un parapet de beton pe DN 52, la intrarea în municipiul Turnu Măgurele din judeţul Teleorman. Şoferul microbuzului nu a adaptat viteza într-o curbă şi a intrat într-un parapet din ciment aflat în afara părţii carosabile.
12 ianuarie – Şase persoane au fost rănite, între care doi copii de 10 şi 14 ani, într-un accident produs în localitatea Polovragi din judeţul Gorj. Un microbuz de 8+1 locuri a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune cu o construcţie din beton. A fost activat Planul roşu de intervenţie.
11 ianuarie – O persoană a murit şi alta a fost rănită uşor într-un accident în care au fost implicate un autobuz cu călători şi un autoturism, pe drumul între Codlea şi Ghimbav din judeţul Braşov. În autobuz se aflau 40 de persoane. AGERPRES
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Candidații Călin Georgescu și George Simion – naționaliști, extremiști, suveraniști, votați la Cluj în comune cu primari UDMR
Cei doi candidați la prezidențiale, considerați naționaliști, extremiști și suveraniști, cu accente legionare, Călin Georgescu și George Simion, au obținut voturi, și nu puține, inclusive în comunele din județul Cluj cu primari UDMR și unele, cu populație majoritar maghiară.
Astfel, în comuna Sic, unde candidatul UDMR, Kelemen Hunor, a obținut 580 de voturi (88,01%), candidatul independent Călin Georgescu s-a clasat pe locul secund și a primit 24 de voturi (3,64%, iar liderul AUR, George Simion, 9 voturi (1,37%), clasându-se pe locul 5.
În comuna Buza, George Simion ocupă locul 3, cu 55 de voturi (14,78%), în fața lui Georgescu, care a primit 42 de voturi (11,29%).
De asemenea, în comuna Moldovenești, independentul Călin Georgescu s-a clasat pe locul secund, după Kelemen Hunor, cu 243 de voturi (19,1%) , urmat de George Simion, cu 152 de voturi (11,95%).
În Izvorul Crișului, candidatul AUR, George Simion, s-a clasat pe locul 2, după Kelemen Hunor, cu 45 de voturi (6,48%), în timp ce candidatul independent Călin Georgescu ocupă locul 4 cu 40 de voturi (5,76%).
În altă comună, Săvădisla, Călin Georgescu ocupă tot locul secund după candidatul UDMR, primind 319 voturi (14,89%), în timp ce George Simion s-a clasat pe locul 5, cu 153 de voturi (7,14%).
În Suatu, George Simion s-a clasat pe locul 2 după candidatul UDMR, cu 96 de voturi (14,68%), podiumul fiind completat de Călin Georgescu, cu 72 de voturi (11,01%).
În comuna Baciu, Călin Georgescu a ocupat locul 3, cu 915 voturi (15,35%), urmat pe 4 de George Simion, cu 535 de voturi ( 8,98%).
În fine, în comuna Sâncraiu, George Simion a înregistrat 62 de voturi (6,29%) și s-a clasat pe locul 2 după Kelemen Hunor, iar Georgescu 19 voturi (1,93%).
La alegerile locale din iunie 2024, UDMR a câștigat în județul Cluj 7 primării de comune: Baciu, Buza, Moldovenești, Săvădisla, Suatu, Sâncraiu și Izvoru Crișului, iar la Sic este primar independent susținut de UDMR.
EVENIMENT
FOTO. Diana Șoșoacă, ”votată” la Cluj deși nu figura pe buletinul de vot. Mii de voturi nule înregistrate
Președintele Partidului S.O.S România, Diana Iovanovici Șoșoacă, a fost ”votată” la Cluj deși nu figura pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale.
Astfel, duminică, după închiderea urnelor, la multe secții de votare cei care au numărat voturile au avut surpriza să constate că pe buletine de vot a apărut un chenar desenat cu pixul în interiorul căruia era trecut numele Dianei Șoșoacă și numele partidului și ștampila ”votat”.
De asemenea, cei 14 candidați aflați pe buletinul tipărit erau tăiați, voturile acestea fiind anulate.
Alți clujeni nemulțumiți au pus ștampila pe mai mulți candidați, astfel că și aceste voturi au fost considerate nule.
CCR a decis interzicerea candidaturii la Președinția României a Dianei Șoșoacă, astfel încât aceasta nu a figurat pe buletinele de vot.
Un bărbat de 48 de ani din Poieni, jud. Cluj, a fost amendat cu 2.000 de lei pentru ruperea unor afișe electorale.
„Potrivit celei mai recente centralizări a incidentelor electorale, de la debutul procesului de votare au fost înregistrate 11 sesizări privind posibile contravenții sau infracțiuni legate de alegeri. Dintre acestea, 3 sesizări nu s-au confirmat, iar alte 3 sunt în curs de verificare.
Bărbat de 48 de ani din Poieni, Cluj, AMENDAT pentru ruperea unor afișe electorale
Până în prezent, a fost înregistrat un dosar penal și au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale: un avertisment și 3 amenzi, însumând peste 5.000 de lei.
Polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Huedin au fost sesizați în legătură cu distrugerea unor afișe electorale din apropierea secției de votare nr. 589 din localitatea Poieni.
În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că un bărbat, de 48 de ani, din comuna menționată mai sus, ar fi distrus prin rupere aproximativ 13 afișe electorale tipărite, amplasate pe panoul din proximitatea secției de votare.
Afișele respective aparțineau mai multor formațiuni politice și candidați înscriși pentru Alegerile Parlamentare din 1 decembrie 2024.
Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, conform prevederilor Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și desfășurarea activităților electorale”, a transmis IPJ Cluj.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Agitație și suspans la AUR Cluj în seara alegerilor. Cum au fost primite rezultatele exit-poll-urilor?
Reprezentanții și susținătorii AUR Cluj au trăit momente de tensiune maximă, duminică seară, în așteptarea primelor sondaje ale alegerilor prezidențiale.
Potrivit rezultatelor exit-poll, candidatul AUR la Președinție, George Simion, este creditat cu locul al patrulea în preferințele românilor care și-au exprimat duminică votul, cu 15% din voturile românilor.
Reporterii Cluj24 s-au aflat, la momentul anunțării rezultatelor exit-poll, la sediul AUR Cluj, unde câteva zeci de membri ai partidului și susținători ai lui George Simion au așteptat împreună rezultatele. Ultimele minute ale votului au fost marcate de agitație și nerăbdare. În sediu, videoclipuri cu liderul partidului au rulat pe ecranele telefoanelor, iar forfota generalizată reflecta emoția momentului.
Șoc și emoție în fața rezultatelor exit-poll
Rezultatele exit-poll-urilor, asa cum surprind si imaginile video, au produs reacții variate printre susținătorii AUR Cluj. Deși au apărut exclamații și suspine de surprindere, liderii locali au încercat să păstreze o atitudine reținută până la confirmarea oficială a voturilor.
Reprezentanții filialei au refuzat să susțină o conferință de presă, pe de o parte din lipsa reprezentanților mass-media la sediul AUR. Mai mulți dintre ei au părăsit sediul după aflarea rezultatelor exit-poll.
„Așteptăm numărătoarea finală a voturilor”
Pentru Cluj24, Alexandru Curea, consilier județean și reprezentant al filialei AUR Cluj, a făcut o serie de declarații:
„Noi, Alianța pentru Unirea Românilor filiala Cluj suntem mândri de rezultatul obținut, dorim să mulțumim fiecărui român care și-a exprimat dreptul constituțional și a mers la vot, indiferent de opțiunea avută și cu atât mai mult le mulțumim celor care ne-au votat și ne-au susținut. De azi înainte, noi, AUR, am început să scriem istorie, iar această mișcare de trezire națională s-a văzut și în sondaje, și acum, la exit-poll. Dorința de schimbare a românilor nu mai poate fi oprită și abia am început să facem treabă, să ne luptăm cu adevărat pentru țară. Vom fi o forță care vom reprezenta cu demnitate și mândrie fiecare român, indiferent de opțiunea acestuia, în Parlamentul European, în Parlamentul României. Așteptăm numărătoarea finală a voturilor și sperăm să îi reprezentăm pe români și în turul II.
Avem informații de la toți colegii din țară și de la colegii filialei Cluj că au fost tentative de fraudă, în anumite comune s-a lăsat chiar și cu dosare penale, chiar și pentru președinții secției de votare, o să revenim ulterior cu toate informațiile pe care le avem. Așteptăm numărătoarea finală, suntem optimiști. Legat de rezultatele celorlalți candidați, ni se pare că nu sunt cele reale”, a declarat acesta.
Deși rezultatele exit-poll-urilor nu au fost cele așteptate, reprezentnții AUR Cluj rămân optimiști în așteptarea a numărătorii finale a voturilor.