EVENIMENT
ACCIDENT pe un drum județean din Cluj. O mașină cu 4 pasageri s-a răsturnat. Drumul era acoperit cu zăpadă

Sâmbătă seara a avut loc un accident DJ103 K, în localitatea Dângău Mare, când un autoturism condus în direcția localității Căpuș, în care se aflau 4 pasageri, a părăsit partea carosabilă, răsturnându-se în decor., arată polițiștii clujeni.
În interior se aflau doi minori, de 4 si 5 ani si doi adulți.
Conducătorul autoturismului a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
”Primele cercetări derulate la locul evenimentului rutier au indicat faptul că pe un sector de drum în curbă și pantă, conducătorul auto ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare. La acel moment pe carosabilul era depus un strat de zăpadă.
Persoanele au fost preluate de echipajul medical, însă ulterior au refuzat transportul la spital.
Urmează ca polițiștii rutieri să aplice măsurile legate fața de administratorul drumului, în functie de rezultatul constatărilor”, precizează IPJ Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
CFR Cluj – FC Hermannstadt, 1-1. Campioana României termină la egalitate amicalul cu sibienii

În pauza cauzată de meciurile echipelor naționale, CFR Cluj a întâlnit-o pe Hermannstadt într-o partidă amicală.
CFR Cluj – FC Hermannstadt, 1-1. Campioana României termină la egalitate amicalul cu sibienii
Oaspeții au reușit să deschidă scorul în min. 54, însă nu au reușit să țină mult de avantaj, iar CFR a reușit să egaleze în min. 61, partida terminându-se astfel cu scorul de 1-1.
Echipele de start:
CFR CLUJ: Scuffet-Braun, Țîru, Billong, Peteleu, Muhar, Bordeianu, Cvek, Hoban, Fica, Maglica.
FC Hermannstadt: Muțiu-Antoche, Iancu, Limaj, Iancu, Mino, Issah, Medina, Ene, Babic, Balaure.
Daniel Cucu-Kovaci
Foto: Facebook/ CFR Cluj

Clujenii au început să pună mai mare preț pe familie, cel puțin așa rezultă din datele Direcției Județene de Statistică.
Astfel, în luna ianuarie 2023, numărul căsătoriilor a crescut atât față de luna decembrie 2022, cât și față de luna ianuarie 2022, iar divorțurile au fost mai puține față de luna anterioară, și mai multe față de ianuarie 2022.
În luna ianuarie 2023 la oficiile de stare civilă din judeţul Cluj s-au înregistrat 143 căsătorii, în creștere cu 25 față de luna decembrie 2022 şi cu 21 căsătorii mai multe decât în ianuarie 2022.
Numărul divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi conform Legii nr. 202/2010 a fost de 30 în luna ianuarie 2023, mai puține cu 22 decât în luna decembrie 2022 și cu 12 mai multe decât în luna ianuarie 2022.

În vederea efectuării unor lucrări PROGRAMATE de întreținere la reţeaua publică de alimentare cu apă, Compania de Apă Someș S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile, după cum urmează:
MARȚI, 28 MARTIE 2023
Localitatea: CLUJ-NAPOCA
Zona/strada/lista străzilor afectate:
Str. Nicolae Drăganu; str. Trifoiului între str. Nicolae Drăganu și str. Bună Ziua; str. Vasile Conta; str. Fadrusz Janos; str. Dimitrie Paciurea; str. Theodor Capidan; str. Bună Ziua numerele 41, 45, 39, 43 A, B, C, D, E, F; str. Ștefan Luchian; str. Nicolae Tonitza;
Interval orar afectare furnizare serviciu: între orele 09:00 – 17:00
Localitatea: BONȚIDA
Zona/strada/lista străzilor afectate:
Str. Sicului; str. Gădălinului; str. Belteni; str. Florilor; str. Valea Peteroaiei; Zona Molitură;
Interval orar afectare furnizare serviciu: între orele 09:00 – 15:00
Localitatea: BOIAN
Interval orar afectare furnizare serviciu: între orele 09:00 – 16:00
MIERCURI, 29 MARTIE 2023
Localitatea: APAHIDA
Zona/strada/lista străzilor afectate:
Str. Republicii între numerele 45 și 92; str. Morii; str. I.C. Brătianu; str. Câmpia; str. Amurgului; str. Macilor; str. Iuliu Maniu; str. Octavian Paler – Omnia Residence; Panorama Garden Residence;
Interval orar afectare furnizare serviciu: între orele 09:00 – 16:00
Localitatea: CEANU MARE
Interval orar afectare furnizare serviciu: între orele 09:00 – 16:00
JOI, 30 MARTIE 2023
Localitatea: CORPADEA
Interval orar afectare furnizare serviciu: între orele 09:00 – 16:00
VINERI, 31 MARTIE 2023
Localitatea: JUCU DE SUS
Zona/strada/lista străzilor afectate:
Zona Molitură;
Interval orar afectare furnizare serviciu: între orele 09:00 – 14:00
EDUCATIE
FOTO. Matematica din Cluj la înălțime. Val de premii obținute de elevii clujeni la 4 concursuri

Cei mai buni elevi la matematică din judeţul Cluj au participat în perioada 24-26 martie 2023 la 4 concursuri interjudeţene de matematică, și anume ”Grigore Moisil” de la Bistrița, ”Gheorghe Lazăr” de la Sibiu și ”Tehnici Matematice” de la Vâlcea, dar și la Olimpiada Satelor din Transilvania, de unde s-au întors cu numeroase premii și mențiuni.
Astfel, la Concursul interjudeţean de matematică şi informatică ”Grigore Moisil” au participat cei mai buni elevi de la disciplinele matematică şi informatică din judeţele Bihor, Bistriţa Năsăud, Cluj, Maramureş, Mureş, Satu Mare şi Sălaj. La matematică, judeţul Cluj a fost reprezentat de 20 elevi din clasele 5-12 care au obţinut 1 premiu I, 1 premiu II, 1 premiu III şi 11 menţiuni.
La Concursul interjudeţean ”Gheorghe Lazăr” de la Sibiu, judeţul Cluj a fost reprezentat de 13 elevi din clasele 7-12 şi au obţinut: 2 premii I, 4 premii II, 2 premii III, 1 menţiune specială şi 4 menţiuni.
La Concursul național ”Tehnici Matematice” de la Vâlcea, judeţul Cluj a fost reprezentat de 15 elevi din clasele 9-12 de la secțiunile Științele Naturii și Tehnic care au obţinut 1 premiu III şi 5 menţiuni.
De asemenea, lotul de Matematică al judeţului Cluj, format din elevi de clasele V-VIII care învaţă în şcolile din mediul rural, a participat în perioada 17-19 martie 2023, la Olimpiada Satelor din Transilvania, desfăşurată în Medieșu Aurit, județul Satu Mare.
Lotul clujean a fost format din 12 elevi, calificaţi în urma etapei judeţene a Olimpiadei Satelor din România, iar aceștia au obţinut 8 menţiuni.