EVENIMENT
Accident fără victime pe Calea Turzii
Un accident rutier fără victime a avut loc pe Calea Turzii în această seară. Șoferul autoturismului marca Volkswagen a pierdut controlul volanului și a intrat în parapeții situați pe marginea drumului. Traficul nu a fost îngreunat, deoarece conducătorul automobilului a mutat mașina în afara carosabilului.
Foto: Facebook Sebastian Jucan
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
FOTO. Elev de la Colegiul „George Barițiu” din Cluj, campion balcanic la lupte, la categoria U 15
Hamza Alhafez, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național „George Barițiu” Cluj-Napoca, a câștigat titlul de campion balcanic la lupte, la categoria U 15.
Hamza Alhafez, elev al Colegiului Național „George Barițiu” Cluj-Napoca, a luat medalia de aur la competiția balcanică de lupte, organizată la Skopje, în Macedonia. Sute de sportivi din 12 țări au participat, săptămâna aceasta, la Balcaniadă.
Elev clujean, campion la lupte, la Balcaniadă
Anunțul a fost făcut pe rețelele de socializare de profesorul Laszlo Alexandru, dirigintele elevului.
„Elevul meu Hamza Alhafez, din clasa a IX-a C de la Colegiul Național G. Barițiu”, Cluj-Napoca, tocmai a cîștigat titlul de campion balcanic la lupte, locul 1, la Skopje, Macedonia, U 15. Felicitări!!
600 de sportivi din 12 țări au participat la Balcaniadă, timp de aproximativ o săptămînă, pentru diferite categorii de greutate și vîrstă: U 15, U 17, U 20”, a arătat Alexandru Laszlo.
Tânărul este pregătit de Cristian Crăciun, antrenorul secției de lupte de la CSM Cluj.
Rezultate excepționale de-a lungul anului
Amintim că, în iulie 2024, luptătorii de la CSM Cluj s-au remarcat cu rezultate excepţionale la competiția de lupte U15 de la Târgu Mureș și au adus Clujului 4 medalii de aur şi una de argint. Hamza Alhafez a câștigat atunci aurului la categoria 75 kg.
Anterior, în luna martie, la Campionatul Internaţional de Lupte Libere U15 2024, desfăşurat la Budapesta, sportivii de la CSM Cluj-Napoca au urcat pe podium obținând mai multe medalii. Din peste 250 sportivi, clujenii de la CSM au obţinut locul doi la clasamentul general, fiind întrecuți de Moldova. Hamza Alhafez a obținut atunci locul II.
EVENIMENT
Mihai Goțiu și-a dat demisia din USR. Fostul senator a denunțat recent practici nedemocratice în interiorul partidului
Activistul clujean Mihai Goțiu, fost senator, și-a dat demisia din USR. În ultimele luni, Goțiu a fost, în mai multe rânduri, critic la adresa conducerii USR, denunțând practici nedemocratice în interiorul partidului.
Fostul senator Mihai Goțiu a confirmat pentru Cluj24 că și-a dat demisia din USR, arătând că va oferi mai multe detalii în câteva zile, când va ieși cu o poziție publică pe acest subiect.
Activist cunoscut pentru lupta împotriva proiectului Roșia Montană
Mihai Goțiu este fost jurnalist, cu experiență de peste 20 de ani în domeniu. El s-a făcut vizibil în special în timpul protestelor împotriva proiectului de exploatare minieră de la Roșia montană, devenind unul dintre cei mai cunoscuți activiști în acest caz.
În 2016, el a obținut un mandat de senator pe listele USR Cluj. În vara anului 2020, Goțiu arăta că este cel mai activ senator din respectiva legislatură, cu 1.319 interpelări, întrebări, declarații politice și luări de cuvânt în plen și cu 131 de inițiative inițiate, co-inițiate și/sau semnate.
Critici la adresa conducerii USR: pierderi masive de voturi și practici nedemocratice
Ulterior, la alegerile parlamentare din 2020, nu a mai fost pus pe un loc eligibil pe listele de candidați, denunțând la acea vreme intervenții ale conducerii PLUS asupra delegaților locali, care au fost amenințați cu sancțiuni dacă votează membri USR. Partidele conduse la acea vreme de Dan Barna și de Dacian Cioloș au candidat la alegerile din 2019-2020 sub forma unei alianțe.
În ultima vreme, Mihai Goțiu a fost critic la adresa conducerii locale și centrale a partidului, arătând că USR a pierdut în doar cinci ani peste 80.000 de voturi la Cluj. Totodată, fostul senator a denunțat modul în care au fost desemnați delegații la Adunarea Generală, arătând că dezideratele noului președinte de unitate și democrație sunt departe de realitate.
EVENIMENT
Alegeri la Colegiul Medicilor Cluj. Actualul președinte, dr. Cosmin Puia, cele mai multe voturi pentru Consiliul CM
Sâmbătă, 5 octombrie 2024, s-a încheiat turul II al alegerilor pentru Colegiul Medicilor Cluj, pentru mandatul 2024-2028, în urma căruia actualul președinte, dr. Cosmin Puia, a obținut cele mai multe voturi pentru Consiliul CM.
Sâmbătă, 5 octombrie 2024, s-a încheiat turul II al alegerilor pentru organele de conducere ale Colegiului Medicilor Cluj, mandatul 2024-2028.
La finalul turului II al scrutinului, organizat în perioada 4 – 5 octombrie 2024, și-au exprimat votul un număr de 968 de alegători (825 voturi electronice și 143 voturi fizice).
În cadrul alegerilor, dr. Cosmin Puia, actualul președinte al Colegiului Medicilor Cluj, a obținut cele mai multe voturi pentru funcția de membru titular în Consiliul CM Cluj.
Două tururi pentru desemnarea membrilor Consiliului
Alegerile pentru desemnarea membriilor titulari și a celor supleanți în Consiliul Colegiului Medicilor Cluj au fost organizate în două tururi. În urma scrutinului, din cele 143 de voturi fizice exprimate pentru mandatul de membru în Consiliul Colegiului Medicilor Cluj, 3 buletine de vot au fost anulate ca fiind neconforme: 2 au conținut câte 2 ștampile aplicate pe același candidat, iar un buletin de vot a fost anulat deoarece a fost aplicată ștampila cu partea fără inscripția „VOTAT TURUL II”.
Totodată, din cele 143 de voturi fizice exprimate pentru mandatul de reprezentant al Colegiului Medicilor Cluj în Adunarea Generală Națională, 2 buletine de vot au fost anulate ca fiind neconforme: unul a conținut câte 2 ștampile aplicate pe același candidat, iar un buletin de vot a fost anulat deoarece a fost aplicată ștampila cu partea fără inscripția ”VOTAT TURUL II”.
Rezultatele votului pentru Consiliul CM Cluj
În urma procesului electoral, desfășurat în perioada 4 – 5 octombrie 2024, următorii medici au fost desemnați membri titulari și supleanți în Consiliul Colegiului Medicilor Cluj pentru mandatul 2024-2028:
Membri titulari în Consiliul CM Cluj
- Puia Ion Cosmin – 263 voturi
- Puia Aida – 233 voturi
- Bucur Mihai – 197 voturi
- Trancă Sebastian Daniel – 179 voturi
- Costiug Emiliana – 176 voturi
- Mihăileanu Florin Vasile – 168 voturi
- Stancu Bogdan – 160 voturi
- Dima Delia Monica – 154 voturi
- Mureșan Ioan – 149 voturi
- Rotar Alexandru Horațiu – 148 voturi
- Dascăl Ana – 147 voturi
- Man Sorin Claudiu – 145 voturi
- Perju Dumbravă Dan – 140 voturi
- Bălan Anca – 139 voturi
- Vidican Marcela Georgeta – 125 voturi
- Ona Victor Dan – 121 voturi
- Mitre Călin Iosif – 116 voturi
- Ardelean Iustina – 110 voturi
- Barbu Angela Florentina – 109 voturi
- Munteanu Doru – 108 voturi
- Tudoran Teodor – 108 voturi
Membri supleanți în Consiliul CM Cluj
- Dan Cristian Paul – 105 voturi
- Siserman Costel Vasile – 104 voturi
- Pîrșan Claudia Livia – 91 voturi
- Nagy Elena – 90 voturi
- Rajka Daniela – 89 voturi
- Mirescu Ștefan Claudiu – 87 voturi
- Trăistaru Remus – 87 voturi
- Jutea Simona – 84 voturi
- Zdrehuș Claudiu Dragoș – 83 voturi
Urmează alegerea Biroului Executiv
Următorul pas este alegerea președintelui și a celorlalți membri din Biroul Executiv al Colegiului Medicilor Cluj, proces care va avea loc în zilele următoare. Dr. Cosmin Puia, actualul președinte, rămâne favorit pentru a prelua un nou mandat, după ce a obținut cele mai multe voturi în cadrul alegerilor pentru Consiliu.
Contestațiile împotriva rezultatelor înregistrate pot fi formulate și transmise la adresa de e-mail: colmedcj@gmail.com în data de 06.10.2024, în intervalul orar 00.00 – 24.00.
Update
„Stimați colegi, vă mulțumesc pentru încrederea și votul vostru. Voi încerca să îndeplinim tot ceea ce am propus în scrisoarea de intenție. Consiliu Judetean al Colegiului Cluj s-a întărit cu noi membri, medici tineri și cu renume, care vor face echipă bună cu membri mai vechi”, a scris pe rețelele de socializare dr. Cosmin Puia.
ADMINISTRAȚIE
Cu ce lucrări se laudă Dimex 2000, firma care vrea să pună mâna pe lotul 2 al centurii Clujului? Și-a dublat profitul în 2023
Dimex 2000 este liderul asocierii care a depus singura ofertă din cadrul celei de-a doua licitații pentru lotul 2 al centurii metropolitane a Clujului. Cu o cifră de afaceri de peste 273 milioane de lei și un profit în creștere cu 105% doar în 2023, compania bistrițeană se profilează ca un jucător important în domeniul infrastructurii rutiere și civile din România.
Asocierea formată din Dimex-2000 Company (lider), Hydrostroy Ad (Bulgaria), Integral Inzenjering AD Laktasi (Muntenegru) și alți 19 subcontractanți a depus singura ofertă din cadrul licitației relansate pentru lotul 2 al centurii metropolitane a Clujului, închieată joi, 3 octombrie.
Dimex 2000, singura ofertă pentru lucrări de 1 miliard de euro la centura metropolitană
Contractul, în valoare de 4,1 miliarde de lei (aproape un miliard de euro) are obiect una dintre cele mai mari lucrări de infrastructură din municipiu, de mare complexitate mai ales din cauza reliefului cu dealuri, după cum a subliniat primarul Emil Boc în mai multe rânduri.
După ce oferta depusă de asocierea condusă de CON-A a fost respinsă, vara aceasta, de comisia de evaluare, Compania Dimex 2000, care figura ca subcontractant în oferta depusă de sibieni, a preluat inițiativa.
Compania bistrițeană și-a dublat profitul anul trecut
Fondată în anul 2000 în județul Bistrița-Năsăud, Dimex 2000 a înregistrat o creștere semnificativă în 2023, consolidându-și poziția în sectorul construcțiilor din România. În cei 24 de ani de activitate, firma s-a specializat în construcția și întreținerea drumurilor și podurilor, precum și în producția de betoane și mixturi asfaltice. Compania din Bistrița Năsăud a înregistrat o creștere spectaculoasă în special în ultimii ani, atât din punct de vedere financiar, cât și al portofoliului de proiecte.
Potrivit Termene.ro, Dimex 2000 a raportat o cifră de afaceri impresionantă de 273,08 milioane de lei în 2023, în creștere cu 50% față de anul precedent. Profitul net al companiei s-a dublat, ajungând la 14,05 milioane de lei, marcând o creștere de 105% față de 2022.Totodată, firma înregistra în 2023 datorii totale de 109,93 milioane de lei.
Numărul mediu de angajați raportat de companie este de 199 de persoane.
Peste 1.000 de proiecte finalizate
Cu un parc de utilaje și echipamente de ultimă generație, Dimex 2000 se laudă pe site-ul de prezentare cu peste 1.037 de proiecte, dintre care 894 de drumuri. Compania deține un portofoliu semnificativ de clienți, atât în sectorul privat, cât și în cel public, și a realizat lucrări de infrastructură majore în colaborare cu parteneri internaționali.
Printre proiectele de infrastructură câștigate de Dimex 2000 în ultimii ani se numără proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a unor drumuri județene din Mureș. Contractul în valoare de aproximativ 106 milioane de lei (22,4 milioane de euro) este realizat în asociere cu parteneri internaționali, cum ar fi OPR Astfalt, Oblas Publicas Y Regadios și Explan.
Constructorul drumului expres de la Tureni
Anul trecut, Dimex 2000 a câștigat un alt contract important din zona Clujului, respectiv drumul expres DEx 4 de la Tureni, care va asigura legătura între Autostrada Transilvania (A3) și DN1. În cadrul acestui proiect, Dimex 2000 este liderul unei asocieri de constructori români și spanioli. Proiectul include lucrări complexe, inclusiv terasamente, consolidări, poduri și pasaje, precum și relocarea unor rețele de utilități.
Firma a lucrat și pe Autostrada Sibiu-Pitești, Lotul 1.
De asemenea, în octombrie 2023, Dimex a câștigat licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de la Domeniul Schiabil Semenic din județul Caraș-Severin, un proiect în valoare de peste 42 de milioane de euro. Începerea lucrărilor este așteptată în această toamnă.
Dimex 2000 a intrat în 2022 în topul celor mai mari constructori de drumuri din România, ocupând locul 9 în clasamentul național.