EVENIMENT
Abordare unică în tratarea cancerului la Cluj. Premieră în România şi Europa de Est
Institutul Oncologic din Cluj şi alte două institute de profil din ţară sunt implicate într-un proiect prin care se iniţiază o abordare unică în România şi în Europa de Est în ceea ce priveşte tratarea cancerului.
Abordare unică în tratarea cancerului la Cluj
„Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania iniţiază o abordare unică în tratamentul cancerului atât în România cât şi în Europa de Est: „Îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor cu afecţiuni oncologice”.
Proiectul se doreşte a fi un demers care sintetizează concluziile specialiştilor oncologi din Europa şi Statele Unite ale Americii: medicamentele, tehnologia şi cercetarea nu sunt suficiente în lupta cu această maladie dacă calitatea vieţii pacientului oncologic este afectată. „Calitatea vieţii bolnavului de cancer este determinantă în succesul tratamentului, la fel ca orice alt medicament inovativ” afirmă Cezar Irimia, preşedintele FABC.
Proiectul pilot „Îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor cu afecţiuni oncologice” va fi implementat în colaborare cu cele 3 Institute de Oncologie din ţară. La Institutul Oncologic Bucureşti este deja în curs de implementare urmând să fie preluat de Institutul Regional de Oncologie Iaşi şi de Institutul Oncologic Cluj-Napoca”, arată Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.
Conţinutul proiectului
Principalele direcţii ale proiectului sunt Nutriţia Oncologică, Consilierea Psihologică şi Managementul terapiei limfedemului.
„Este vorba despre o abordare interdisciplinară în care, pe lângă medicii specialişti să fie integraţi şi acceptaţi şi specialiştii în nutriţie si dietetică, specialiştii în psihoterapia oncologică precum şi specialiştii în terapia limfedemului şi în recuperarea fizică medicală. Şi pe lângă toate acestea avem nevoie de pacient în această echipă: un pacient cu stima de sine, cu încredere în coechipieri”, afirmă coordonatoarea acestui proiect Roxana Raluca Bârzu.
Proiectul pilot a demarat deja la Institutul Oncologic Bucureşti şi va fi finanţat exclusiv din fonduri private.
Cele 3 direcţii ale proiectului vor fi:
Nutriţia Oncologică
În prima faza de implementare a proiectului FABC la IOB se vor oferi gratuit consultaţii de nutriţie oncologică tuturor pacienţilor oncologici care sunt în terapie la Institut.
Pacienţii care vor începe tratamentele oncologice vor beneficia de evaluare nutriţională, consiliere şi monitorizare nutriţională pe toată durata tratamentului oncologic. Toate aceste servicii vor fi oferite de nutriţionişti dieteticieni care sunt specializaţi în nutriţia pacientului cu afecţiuni oncologice.
„Obiectivul nostru este să oferim pacienţilor oncologici informaţii corecte în ceea ce priveşte alimentaţia lor în etape diferite ale bolii şi ale tratamentului. De cele mai multe ori, pacienţii îşi iau singuri informaţia de pe surse îndoielnice şi ajung să intre în terapie dezechilibraţi din punct de vedere nutriţional. Unii dintre ei abordează diete restrictive care le epuizează organismul înainte ca ei sa înceapă tratamentele. Alţii încep să creadă că soluţia constă în aşa-zisele alimente miraculoase. De aceea ne propunem să desfiinţam cu ajutorul specialiştilor nutriţionişti şi dieteticieni aceste mituri. Tot cu ajutorul specialiştilor în nutriţie si dietetică vom elabora noi meniuri pentru pacientul oncologic şi vom dota bucătăria spitalului cu cele mai performante echipamente, vom iniţia ghiduri de nutriţie pe înţelesul pacienţilor oncologici, în funcţie de afecţiuni.
Pasul cel mai important din cadrul acestei Etape este însă monitorizarea şi evaluarea nutriţională a pacientului oncologic prin intermediul testelor specifice care se vor putea realiza în cadrul Centrului de Cercetare existent în Institutul Oncologic Bucureşti” ne mai precizează Roxana Raluca Bârzu.
Consilierea psihologică
La fel de importantă este păstrarea stimei de sine. Mulţi pacienţi trăiesc sentimente şi emoţii contradictorii: se simt frustraţi, devin furioşi, cad în depresie, se simt abandonaţi, se izolează şi îşi pierd încrederea în ei şi mai ales în efectul terapiilor unii dintre ei abandonând tratamentele.
În cadrul acestei Etape, pacienţii vor putea beneficia de sesiunile gratuite de psihoterapie care pot fi individuale dar şi de grup.
Tot în cadrul acestei etape avem în vedere dotarea cu sisteme de tip cooling-scalp, o tehnologie care permite pacientului oncologic să-şi păstreze părul în timpul chimio-radioterapiei, vom continua să oferim proteze mamare şi servicii cosmetice dedicate pacientelor oncologice.
Managementul terapiei limfedemului şi recuperare fizică medicală
Pacienţii vor beneficia gratuit de serviciilor specialiştilor în terapia limfedemului şi în recuperare fizică medicală. Vom încerca acolo unde ne va permite spaţiul şi dotările Institutelor partenere să dotăm şi să punem la dispoziţia pacienţilor oncologici saloane de recuperare fizica medicală dar şi spaţii de recreere în cadrul cărora pacienţii oncologici vor putea socializa, vor putea avea acces la o biblioteca şi poate chiar la un mic cinema.
Toate studiile din ultimii ani acordă o importanţă din ce în ce mai mare acestor 3 direcţii descrise de noi pe care dorim să le implementam prin intermediul acestui Proiect, arătând cât de importantă este calitatea vieţii pacienţilor oncologici în timpul terapiilor.
Menţionăm ca toate aceste Etape cuprind şi alte mini-proiecte care vor fi prezentate pe parcurs. Partea ştiinţifică a proiectului este asigurată de medicii specialişti din cadrul celor 3 instituţii şi de către specialiştii puşi la dispoziţie de către FABC. Se vor elabora cursuri şi articole de specialitate în colaborare cu alte instituţii partenere: Colegiul Dieteticienilor, ESPEN ( Societatea Europeană de Nutriţie Enterala şi Parenterala) ASPEN (Societatea Americană de Nutriţie Enterală şi Parenterala), Institutul Vooder, Academia de Nutriţie şi Dietetică din Europa, etc.
Toate aceste etape vor avea la bază susţinerea unor specialişti profesionişti din domeniul nutriţiei clinice, psihoterapiei oncologice, educaţiei-fizice şi recuperării medicale şi vor contribui la emiterea unor ghiduri finale de bune practici care vor fi coordonate şi redactate în colaborare şi cu specialiştii din cadrul Institutelor Oncologice Partenere dar şi cu alţi parteneri precum: Ministerul Sănătăţii, Societăţile Romane de Radiologie şi Oncologie Medicală, Colegiul Dieteticienilor din Romania, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor ţi Asistenţilor Medicali din Romania, Ordinul Psihologilor din Romania, Ordinul Kinetoterapeuţilor din Romania precum şi alte instituţii publice şi private din Romania.
„Scopul final al proiectului iniţiat şi implementat de FABC este că aceasta noua abordare să poată fi multiplicată şi aplicată în toate spitalele României care tratează bolnavi cronici, nu doar pe cei oncologici”, declara preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, Cezar Irimia, mai informează Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO. Grav accident la Bucea, cu un microbuz implicat. Doi bărbați transportați la spital
Pompierii din cadrul Detașamentelor Huedin și 2 Cluj-Napoca au intervenit în cursul nopții trecute la un grav accident rutier petrecut pe drumul DN1E60, în localitatea Bucea, comuna Negreni.
La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare, două echipaje SMURD și unul al Serviciului de Ambulanță Județean Cluj. Echipajele operative au găsit un autocamion și un microbuz avariate, precum și un bărbat încarcerat în ultimul dintre acestea.
”Salvatorii au folosit echipamentele din dotare pentru a asigura accesul către victimă, precum și pentru extragerea acesteia fără agravarea leziunilor suferite. Bărbatul, în vârstă de aproximativ 40 de ani, prezenta mai multe traumatisme, era în stare de conștiență și era cooperant. Ulterior a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
Totodată, alți doi bărbați au mai fost consultați la fața locului de către echipajele SMURD și SAJ, dintre care un tânăr, în vârstă de aproximativ 20 de ani, a fost transportat la spital pentru investigații medicale”, arată pompierii de la ISU Cluj.
ANM anunță că urmează patru săptămâni mai reci decât normalul perioadei, cu temperaturi scăzute în toate regiunile țării, dar mai ales în sud-vest. Precipitațiile vor fi abundente în prima săptămână, în special la munte, apoi vor scădea semnificativ. La jumătatea lui decembrie, acestea vor reveni.
Săptămâna 25 noiembrie – 2 decembrie
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sud-vestice. Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane.
Se STRICĂ vremea în toată țara. Frig și PLOI în următoarele săptămâni
Săptămâna 25 – 2 decembrie
Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval în regiunile sudice și local în cele centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării.
Săptămâna 2 – 9 decembrie
Temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi deficitar în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele vestice.
Săptămâna 9 – 16 decembrie
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.
EVENIMENT
Premieră la alegerile prezidențiale. STS: Rezultatele votului, în timp real, după închiderea secțiilor de votare
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat lansarea unei noi funcționalități a site-ului prezenta.roaep.ro, odată cu alegerile prezidențiale de duminică. Astfel, pentru prima dată vor fi prezentate centralizarea voturilor și grafice ale rezultatelor provizorii, parțiale și finale, după închiderea secțiilor de vot.
„Astfel, toți cei interesați vor putea urmări centralizarea voturilor și o serie de reprezentări grafice ale rezultatelor provizorii, parțiale și finale, după închiderea secțiilor de votare.
Pe site-ul prezenta.roaep.ro, pentru prima dată, vor fi prezentate grafic, în mod continuu, rezultatele voturilor obținute de către candidați, pe măsură ce președintele și membrii secțiilor de votare transmit digital procesele-verbale cu voturile exprimate”, se arată într-un comunicat al STS, citat de Mediafax.
Hartă interactivă
Cei care vor accesa site-ul vor putea selecta diverse criterii pentru afișarea rezultatelor: în funcție de candidat, județ sau localitate, pe țară sau în străinătate. Este o hartă interactivă ce permite diferite filtre.
De asemenea, la fel ca la procesele electorale anterioare, vor fi publicate în timp real datele statistice cu privire la prezența alegătorilor în secțiile de votare, fotografiile proceselor-verbale și alte date de transparență.
Atât site-ul prezenta.roaep.ro, cât și site-ul voting.roaep.ro vor fi disponibile începând cu deschiderea oficială a votării.
Zeci de mii de persoane instruite
„STS asigură suportul IT&C pentru buna desfășurare a proceselor electorale și a instruit personalul desemnat de către AEP să utilizeze aplicațiile și sistemele informatice.
De asemenea, echipele de specialiști ai STS sunt pregătite să intervină pentru remedierea unor situații de natură tehnică și să răspundă adecvat la evenimente de securitate cibernetică, precum și pentru a acorda asistență personalului din secțiile de votare, premergător și pe timpul alegerilor”, transmite STS.
Instituția a precizat că pentru alegerile prezidențiale și parlamentare a instruit peste 46.000 de persoane care vor face parte din secțiile de votare.
EVENIMENT
Expert în Cybersecurity NTT DATA România: Securitatea cibernetică trebuie IMPLEMENTATĂ, cu sau fără ajutorul AI
La Forumul de Securitate Cibernetică în Energie, desfășurat recent la Cluj-Napoca, specialistul NTT Data, Cătălin Pătrașcu a declarat că trebuie să trecem la acțiune, făcând referire la implementarea măsurilor de securitate cibernetică, mai ales pentru că în ultimii șapte ani au apărut legi care reglementează acest domeniu, atât directive europene, cât și legislație la nivel național.
El recomandă crearea unor noi structuri, mai ales că există deja bugete alocate, astfel că în următoarea perioadă să fie construită o arhitectură de securitate în fiecare companie și denumită o singură persoană care să răspundă atunci când vine vorba de securitate cibernetică.
Expert în Cybersecurity NTT DATA România: Securitatea cibernetică trebuie IMPLEMENTATĂ, cu sau fără ajutorul AI
Pătrașcu a mai observat că în timpul unor audite, care au fost realizate deja, în multe companii nu era clar cine răspunde de securitate. În țările mai avansate, spune el, există răspundere în scris pe orice document, dacă un sistem se implementează sau nu, dacă există un anumit risc, iar cineva din top management semnează pentru securitate.
”Asta ar fi prima măsură, cu sau fără AI, asta ar trebui făcut!”, a declarat Cătălin Pătrașcu.
Orice companie are la îndemână soluții cibernetice pe piața liberă
Reprezentantul NTT DATA a mai declarat că securitatea cibernetică trebuie să pătrundă la toate nivelurile, prin implementarea unor soluții, nu doar prin emiterea unor legi și a unor structuri.
„În ceea ce privește cybersecurity-ul, totul este reactiv”
„Nu se poate cumpăra securitatea cibernetică direct, ci se pot cumpăra niște soluții, care trebuie puse într-un proces continuu. Orice fel de companie, indiferent de mărime, poate să implementeze și are la îndemână soluții cibernetice pe piața liberă, adecvate pentru cheltuieli, ori riscuri. Avem directiva NIS în România, dar multe companii spun că nu și-o permit. Un exemplu ar fi că, există cinci companii care împart un IT-ist, nici măcar un departament întreg, apoi vine directiva NIS, care le spune că trebuie să aibă un responsabil, sisteme, proceduri, iar aceste lucruri nu sunt rezolvate.”, a mai spus Pătrașcu.
Liderul departamentului de consultanță în securitate cibernetică a mai afirmat că AI-ul ajută la rezolvarea acestor lucruri, dar trebuie să construim sănătos, iar asta însemnă că business-ul trebuie să ajungă la o situație similară cu securitatea caselor și familiilor proprii.
„Am văzut că, în ceea ce privește cybersecurity-ul, totul este reactiv. Companiile, odată ce sunt atacate, se grăbesc să investească, dintr-o dată se găsesc bugete, imediat există bani pentru asta, dar până atunci nu! Nu este atât de complicat, nici pentru persoanele fizice. Există soluții, dar trebuie doar gândite și implementate”, a conchis Cătălin Pătrașcu.
CAMELIA
august 30, 2022 la 6:07 pm
PACIENTII ONCOLOGICI CARE NU SUNT INTERNATI NU AR PUTEA BENEFICIA DE ACEST PROGRAM?