Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

A MURIT stareţul Emanuil Rus. A SALVAT manuscrisul „Jurnalul Fericirii”. Studii făcute la Cluj

Publicat


emanuil rus staret

Stareţul Mănăstirii Bixad, din judeţul Satul Mare, dr. arhimandrit Emanuil Rus, s-a stins din viaţă, joi, la vârsta de 68 de ani, a anunţat, joi, Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.

Durere în suflet

„Cu durere în suflet, dar şi cu multă nădejde în mila şi mângâierea care vin de la Dumnezeu, aducem la cunoştinţa slujitorilor sfintelor altare, a vieţuitorilor din mănăstiri şi a tuturor credincioşilor, că Preacuviosul Părinte Arhim. Emanuil Rus, stareţul Mănăstirii ‘Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel’ Bixad din Protopopiatul Ortodox Român Oaş, a trecut la Domnul în ziua de joi, 28 octombrie 2021, la vârsta de 68 de ani.

Ierarhii Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, dimpreună cu părinţii slujitori din Sfânta noastră Episcopie, cu monahii şi monahiile, transmit un mesaj de condoleanţe, mângâiere, întărire şi alinare sufletească pentru vieţuitorii Sfintei Mănăstiri Bixad, dar şi pentru toţi cei care l-au cunoscut pe părintele stareţ Emanuil”, se arată în comunicatul Episcopiei.

Seminarul Teologic şi doctorat în Litere la Cluj

Părintele stareţ Emanuil Rus s-a născut la 8 noiembrie 1953 în satul Plopiş, comuna Şişeşti, judeţul Maramureş. Părinţii săi, Vasile şi Sabina, au fost iubitori de oameni şi de Dumnezeu, devotaţi familiei şi idealurilor naţionale. Bunica Frăsina, o femeie foarte credincioasă, care s-a ocupat cu dragoste şi devotament de educaţia religioasă a nepoţilor şi a întregii familii, îi spunea tânărului Mihai Manoilă (numele de mirean al stareţului Emanuil): „Tu trebuie să te faci preot. Cineva din familia noastră trebuie să fie preot”, menţionează sursa citată.

Viitorul arhimandrit Emanuil Rus a cunoscut de timpuriu viaţa monahală, vizitând ca elev mănăstirile din nordul Moldovei, simţind o tainică chemare spre călugărie. Urmează clasele primare la şcoala din satul natal, iar pe cele gimnaziale la şcoala din satul vecin Şurdeşti. Între anii 1971-1976, este elev la Seminarul Teologic din Cluj-Napoca.

Legătura cu Mănăstirea Rohia

În perioada studiilor seminariale, a ţinut o strânsă legătură cu Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, unde îşi petrecea cea mai mare parte a vacanţelor şi unde a beneficiat de îndrumarea părintească şi de sfaturile duhovniceşti ale celor doi stareţi, Justinian Chira şi Serafim Man.

După absolvirea Seminarului Teologic, la 1 august 1976 este primit ca frate la Mănăstirea Rohia, iar în aceluiaşi an este hirotonit întru preot.

„La 6 decembrie 1979 este tuns în monahism, primind numele de Emanuil. Între anii 1978 şi 1982 este student al Institutului de Teologie Ortodoxă din Sibiu. După evenimentele din 1989, în contextul revigorării vieţii bisericeşti şi monahale din România, s-a pus problema readucerii la viaţă a vechii vatre monahale de la Bixad. Preacuviosul părinte Emanuil Rus a fost numit stareţ în luna iulie a anului 1990. La 1 august acelaşi an, a fost ridicat la rangul de protosinghel, iar în anul 1994 la cel de arhimandrit”, arată comunicatul Episcopiei.

În anul 1998, stareţul Emanuil Rus s-a înscris la doctorat în cadrul Catedrei de Slavistică a Facultăţii de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar în anul 2004, la 29 octombrie, în urma susţinerii tezei intitulate „Raporturile romano-slave în opera lui Silviu Dragomir”, obţine titlul de Doctor în Filologie.

Salvatorul manuscrisului „Jurnalul Fericirii”, al lui Steinhardt

În perioada stăreţiei părintelui Emanuil Rus, între anii 2001 şi 2004, s-au construit la Mănăstirea Bixad noul corp de clădire, turnul-clopotniţă şi altarul de vară.

De asemenea, arhimandritul Dr. Emanuil Rus s-a ocupat cu spirit de răspundere şi competenţă de viaţa spirituală a credincioşilor oşeni, implicându-se constant şi în viaţa culturală. A participat la numeroase simpozioane şi sesiuni de comunicări ştiinţifice, a publicat zeci de articole în presă şi într-o serie de volume colective, a publicat ca autor unic sau coautor, afirmându-se ca un vrednic slujitor al Bisericii şi ca un important om de cultură.

Un fapt mai puţin cunoscut, dar remarcat în numeroase studii literare, părintele Emanuil Rus, pe vremea când trăia la Mănsătirea Rohia, a salvat manuscrisul „Jurnalul Fericirii” al scriitorului şi călugărului Nicolae Steinhardt, apărut postum la Editura Dacia, în anii ’90, considerată cartea cea mai valoroasă de memorialistică în care e descrisă viaţa din perioada anilor lungi de comunism. AGERPRES



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Spitalul de Urgență din Cluj face angajări. Caută personal medical auxiliar și muncitori

Publicat

De

Spitalul de Urgență Cluj face angajări

Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca scoate la concurs noi posturi. Acestea sunt pe perioadă nedeterminată, anunță conducerea unității sanitare.

Înscrierea la concurs se face până în data de 25 mai.

Spitalul de Urgență din Cluj face angajări. Caută personal medical auxiliar și muncitori

Unitatea sanitară angajează registratori medicali, muncitori calificați și spălătorese.

Posturile scoase la concusr și condițiile de înscriere:

  • registrator medical – 4 posturi, diplomă de bacalaureat, 6 luni vechime în specialitate
  • muncitor calificat – 6 posturi, studii medii/generale, certificat de calificare, examen coprologic și coproparazitologic, fără condiție de vechime
  • spălătoreasă – 4 posturi, studii generale, fără condiție de vechime.

Detalii legate de condițiile de ocupare a posturilor, conținutul dosarelor de înscriere, calendarul concursului și bibliografia, găsiți AICI.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Florin Piersic se recuperează după operația la genunchi. Rafila: Are o stare de spirit pozitivă și continuă tratamentul

Publicat

De

Florin Piersic se recuperează după operație

Florin Piersic a trecut cu bine de cele 72 de ore critice după operația de îndepărtare a protezei de la genunchi de unde a pornit infecția generalizată cu care actorul s-a luptat mai multe săptămâni.

Actorul clujean a fost vizitat duminică de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a spus că acesta are o evoluția așteptată de medici.

Florin Piersic se recuperează după operația la genunchi. Rafila: Are o stare de spirit pozitivă și continuă tratamentul

Actorul cluejan are o stare de spirit pozitivă, continuă tratamentul cu antibiotice şi este monitorizat, a spus, duminică, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Mă bucur că are o stare de spirit pozitivă. Este o evoluţie pe care o aşteptăm cu toţii. Sperăm că într-un timp relativ scurt o să ajungă nu neapărat să îşi reia activitatea dar să aibă o viaţă apropiată de normal.

Continuă tratamentul antibiotic în mod evident. Nu urmează decât să se întâmple o monitorizare a pacientului. La un moment dat, sigur, că acolo intervenţia aceea trebuie să se încheie – intervenţia chirurgicală din punct de vedere al plăgii operatorii – şi să vedem în continuare paşi pe care îi indică echipa medicală multidisciplinară.

După cum ştiţi există cardiolog, anestezist, infecţionist şi medicii de la ortopedie care îl îngrijesc foarte bine”, a declarat Alexandru Rafila, la Spitalul de Ortopedie „Foişor”, conform Agerpres.

Și premierul Marcel Ciolacu l-a vizitat duminică la spital pe actorul Florin Piersic.

Florin Piersic supus la două operații

Florin Piersic a fost operat de urgență joi seara, în 9 mai, la Spitalul Foișor. Intervenția chirurgicală a prevăzut extragerea protezei de la genunchi și implantarea uneia temporare.

În prima zi postoperator, parametrii biologici legaţi de inflamaţie s-au ameliorat, iar actorul nu a mai făcut febră, au transmis atunci medicii.

Florin Piersic a fost operat și la Cluj-Napoca, la Institutul Inimii. Medicii clujeni i-au extras sondele de stimulare și au îndepărtat stimulatorul cardiac, chiar în prima zi de Paști.

Intervenția a fost necesară, având în veder că infecția de la genunchi s-a extins și în zona inimii.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Aproape 100 de clujeni la Marșul pentru HOIA: „Apărăm PĂDUREA”

Publicat

De

Marș pentru padurea Hoia la Cluj-Napoca

Aproape 100 de clujeni, printre ei mulți activiști de mediu, au participat în acest weekend la Marșul pentru Hoia.

Scopul acestora este oprirea traficului motorizat prin Hoia-Baciu, în cadrul unui demers mai larg prin care se propune ca pădurea și pajiștile din apropiere să fie declarate arie naturală protejată.

Aproape 100 de clujeni la Marșul pentru HOIA: „Apărăm PĂDUREA”

Participanții la marș au purtat o pancartă mare pe care scria „Nu suntem pe drumul cel bun. Apărăm pădurea Hoia-Baciu”, dar și mesaje scrise pe foi mai mici, cum ar fi: „Stop construcțiilor ilegale în pădurea Hoia – Baciu”.

La marșul de sâmbătă au participat și copii, care s-au bucurat de natură.

Trafic restricționat pe strada Uliului

Activiștii de mediu au cerut, prin acest demers și închiderea străzii Uliului, unde drumul s-a surpat recent, sigur, cu o excepție pentru riverani.

Astfel, aceștia au propus ca traficul auto provizoriu pe drumul pietruit prin pădure să fie reglementat cu bariere și cartele strict pentru cei care locuiesc în zonă.

Clujenii au trecut pe lângă stejarul „Robi”, vechi de peste 250 de ani

Marșul i-a dus pe ce clujen pe la strada cu cele mai multe trepte din cartierul Grigorescu până în pădure, dar și pa drumul surpat de pe strada Uliului și pe cel proaspăt pavat prin pădure.

 

Traseul a continuat și la groapa imobiliară a Clujului de sub pădure, o săpătură imensă în pământ.

Întoarcerea a fost prin pădure, pe poteci de pământ, dar și pe drumul pietruit ilegal pe la ferma USAMV.

Foto: Adrian Dohotaru, președintele Asociației SOS

Citește mai departe

EVENIMENT

Campanie pentru informarea corectă a tinerilor în procesul electoral, lansată la Cluj

Publicat

tinerilor

Federația Tinerilor din Cluj a lansat campania #VOTare pentru stimularea implicării civice și informarea corectă a tinerilor în procesul electoral.

Campania #VOTare își propune să ofere tinerilor informații esențiale despre calendarul alegerilor, importanța alegerii reprezentanților la nivel local, național și european, rolul funcțiilor pe care aceștia le vor deține în viitor, precum și impactul pe care activitatea lor o va avea asupra vieții de zi cu zi a comunității.

Informații actualizate

Prin intermediul platformelor de social media, Federația Tinerilor din Cluj va oferi informații relevante și actualizate despre procesul electoral, încurajând tinerii să-și exercite dreptul de vot în mod responsabil și informat.

Pe lângă partea de informare online, campania #VOTare va include și activități interactive on-site, cum ar fi focus grupuri cu elevii care vor avea pentru prima dată dreptul de a vota în acest an. Scopul acestor întâlniri este de a identifica barierele în implicarea civică a tinerilor și de a-i stimula să-și exercite drepturile democratice.

Dezbatere cu candidații la europarlamentare

O altă inițiativă importantă în cadrul campaniei #VOTare este dezbaterea cu candidații la alegerile europarlamentare, care va avea loc pe data de 14 mai, începând cu ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, sala Transilvania.

Această dezbatere va oferi o platformă crucială pentru dialogul direct între tineri și candidați, contribuind astfel la o mai bună înțelegere a problemelor și a soluțiilor propuse.

Pentru mai multe informații despre campania #VOTare și pentru a participa la activitățile noastre, vă invităm să ne urmăriți pe rețelele noastre de socializare:

Instagram: https://www.instagram.com/ftcluj/

Facebook: https://www.facebook.com/FTCluj

TikTok: https://www.tiktok.com/@ftcluj

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax