Connect with us

ACTUALITATE

A MURIT arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, fiica principesei Ileana

Publicat


Familia Regală anunţă decesul arhiducesei Maria Magdalena a Austriei, fiica principesei Ileana şi afirmă că aceasta reprezintă „o grea pierdere pentru întreaga Familie”.

„Familia Regală a aflat cu mare tristeţe vestea trecerii la cele veşnice a Alteţei Sale Imperiale şi Regale Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei. (…) Decesul Arhiducesei Maria Magdalena este o grea pierdere pentru Majestatea Sa şi pentru întreaga Familie. Astăzi, Custodele Coroanei şi Principele Radu au transmis condoleanţe Baronului Johannes von Holzhausen, fiul cel mare al arhiducesei, şi întregii familii von Holzhausen. Dumnezeul să o odihnească în pace!”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook Familia Regală a României.

„A fost căsătorită cu Baronul Hanns von Holzhausen”

Potrivit Casei Regale, fiică a Principesei Ileana a României şi a Arhiducelui Anton al Austriei, Maria Magdalena s-a născut la 2 octombrie 1939, la Castelul Sonnberg din Austria. Alături de fraţii ei Ştefan şi Dominic, şi de surorile ei Maria Ileana, Alexandra şi Elisabeta, a copilărit în ţară, la Bran şi la Bucureşti.

A trăit o parte din anii adolescenţei în Statele Unite ale Americii şi apoi s-a stabilit pentru totdeauna în Austria, la Salzburg, unde a închis ochii. A fost căsătorită cu Baronul Hanns von Holzhausen şi împreună au avut trei copii, Baronul Johannes, Baronul Georg şi Baroana Alexandra von Holzhausen.

Arhiducesa Maria Magdalena a fost foarte legată de România şi a petrecut multe clipe alături de Familia Regală, la Bucureşti şi Sinaia, la Săvârşin şi Balcic. În ultimii 13 ani, arhiducesa a călătorit împreună cu soţul ei, alături de Custodele Coroanei şi de Principele Radu, în Trenul Regal şi a vizitat multe oraşe din ţară, precum Cluj, Sibiu, Oradea, Arad, Alba Iulia, Braşov şi Făgăraş.

„Regele Mihai a decorat-o pe Arhiducesa Maria Magdalena cu Crucea Casei Regale a României”

În anul 2008, Arhiducesa Maria Magdalena şi Baronul Hanns von Holzhausen au venit împreună cu un număr de personalităţi austriece la Bucureşti şi au fost oaspeţii Custodelui Coroanei şi ai Principelui Radu la Palatul Elisabeta. Din acel moment, cele două familii au fost nedespărţite. În anul 2012, Maria Magdalena a venit împreună cu sora ei mai mică, Arhiducesa Elisabeta, la Bucureşti, unde au fost din nou musafirii Custodelui Coroanei şi ai Principelui Radu. Arhiducesa a luat parte la aducerea Inimii Reginei Maria la Castelul Pelişor, în anul 2015, a participat la ziua de 10 Mai la Castelul Peleş, în 2016, cu ocazia aniversării a 150 de ani ai Dinastiei Naţionale. Arhiducesa şi Baronul Hanns von Holzhausen au participat la funeraliile Reginei Ana, în august 2016 şi, deşi starea sa de sănătate se deteriorase considerabil, arhiducesa a fost prezentă la funeraliile Regelui Mihai, în decembrie 2017.

De-a lungul ultimului deceniu, Custodele Coroanei şi Principele Radu au avut adesea călătorii private cu arhiducesa şi soţul ei, fie în România, fie în Austria şi au stat alături la mai multe aniversări ale căsătoriei Majestăţii Sale cu Principele Radu la Alba Iulia, la Salzburg şi la Istanbul. Regele Mihai a decorat-o pe Arhiducesa Maria Magdalena cu Crucea Casei Regale a României, la 10 Mai 2016.

Sursa: Agerpres

Foto: Familia Regala a Romaniei/ Facebook



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Concordia și BCR aduc summit-ul de BUSINESS Industrii Inteligente la Cluj, pe 15 octombrie

Publicat

it

Confederația Patronală Concordia și Banca Comercială Română continuă seria dezbaterilor „Industrii Inteligente” și organizează un nou eveniment cu public la Cluj, pe 15 octombrie, la Hotel Radisson Blu. Organizat sub forma unui summit de business, evenimentul reunește o suită de antreprenori și experți în Industria 4.0, economia circulară și fondurile europene. Accesul la eveniment este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii în secțiunea dedicată de pe platforma Concordia.

În cadrul summit-ului Industrii Inteligente Cluj, Radu Ciorba, CEO Electroglobal, împreună cu Călin Văduva, Senior Vice President Engineering și Head of Romania GDU GlobalLogic, Ionuț Iacob, Deputy CEO Savini Due, Alin Ioaneș, CEO Rombat, Dragoș Cățoiu, Head of Go-To-Market NTT Data Romania și Bogdan Cernescu, Head of Corporate Banking BCR, vor discuta despre perspectivele reindustrializării, despre provocările și sinergiile dintre tranziția verde și cea digitală, dar și despre cum poate România să avanseze ca lider regional industrial.

Concordia și BCR aduc summit-ul de BUSINESS Industrii Inteligente la Cluj, pe 15 octombrie

De asemenea, Elena Birtoc, Co-fondatoare și CEO Carel Woodworks, Marius Bîcu, Fondator Ferma cu Omenie, Ioan Petruț, Fondator Grup PIM, Mihai Filip, CEO, Oves Enterprise și Oana Bâra, Coordonator programe de finanțare BCR, vor dezbate cum poate fi implementat un model de afaceri bazat pe circularitate, care susține consumul și producția durabilă, dar și cum pot fi utilizate fondurile europene pentru dezvoltarea afacerilor și stimularea competitivității.

În deschiderea evenimentului, Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia și fondator Mobexpert, va oferi perspectiva sa asupra contextului economic actual și asupra nevoii de a crește competitivitatea economiei românești prin inovație dar și prin schimbul de idei și conversația continuă între reprezentanții mediului de business.

Sergiu Manea, vicepreședinte Concordia și CEO Banca Comercială Română, va vorbi despre tendințele viitorului, anticipare și soluții pentru adaptarea business-urilor la schimbările societale.

„Prin fiecare interacțiune cu mediul de afaceri observăm că există dorință de consultare, de colaborare și scalare de business. De aceea, prin seria de evenimente „Industrii Inteligente” mergem în țară și aducem împreună comunitățile locale de antreprenori, printr-o abordare care încurajează schimbul de idei și expertiză, despre cum creăm produse și servicii cu valoare adăugată mare. Susținem conversația despre exportul de produs gândit și fabricat în România, despre relevanță și impactul modernizării tehnologice, cu  toate resursele pe care le implică, inclusiv investițiile în resursa umană și nevoia de a crea competențe pentru prezent și viitor”, declară Sergiu Manea.

„Seria de evenimente „Industrii Inteligente” este în primul rând o platformă prin care facilităm schimbul de idei”

Radu Burnete, director executiv Concordia, va discuta alături de Mihai Matei, vicepreședinte Concordia și CEO Essensys Software, despre cum poate contribui sectorul IT la creșterea automatizării și digitalizării industriei românești.

„Suntem la un punct de cotitură în care succesul companiilor românești depinde tot mai mult de adoptarea rapidă a tehnologiilor și practicilor inovatoare. Trebuie să discutăm despre cum putem integra digitalizarea și automatizarea în procesele de producție pentru a crește competitivitatea, pentru a utiliza mai eficient resursele și pentru a genera, în consecință, mai multă valoare adăugată în economia românească.

Seria de evenimente „Industrii Inteligente” este în primul rând o platformă prin care facilităm schimbul de idei care ajută la impulsionarea mediului de afaceri. Confederația Patronală Concordia este dedicată acestui efort și ne punem la dispoziție expertiza, resursele și energia, cu convingerea că România nu va pierde acest tren important”, consideră Radu Burnete.

Industrii Inteligente este o inițiativă dezvoltată de Confederația Patronală Concordia în parteneriat cu BCR, ca un demers de a găsi soluții concrete menite să sporească productivitatea, complexitatea și competitivitatea economiei românești, într-un context marcat de tranziția la economia verde și digitală.

Sub această umbrelă, a fost dezvoltată o serie de dezbateri cu antreprenori, cu scopul de a identifica măsuri relevante atât la nivel sectorial, cât și transversal. Primul eveniment a avut loc în noiembrie 2023, în București, și a reunit peste 200 de antreprenori și lideri de business. În 2024, seria de evenimente Industrii Inteligente a continuat în țară, la Brașov și acum la Cluj.

Partenerul media al seriei de evenimente „Industrii Inteligente” este Ziarul Financiar.

Accesul la evenimentul Industrii Inteligente de la Cluj, din 15 octombrie, se face gratuit, în limita locurilor disponibile în sala Hotelului Radisson Blu, pe baza unei aplicații disponibile aici.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Utilajele RADP intră de luni pe drumul de legătură Borhanci – C-tin Brâncuși. Termenul de finalizare, 31 decembrie

Publicat

De

centura RADP

Primarul Emil Boc a anunțat că, începând de luni, utilajele RADP vor intra în teren pentru lucrările la breteaua de legătură Borhanci – strada Constantin Brâncuși, termenul de finalizare fiind 31 decembrie 2024.  

Emil Boc a declarat, vineri, la începutul ședinței Consiliului Local Cluj-Napoca, legat de acest subiect, că RADP ar putea termina acest proiect chiar mai repede față de sfârșitul anului.

”Am reușit să obținem autorizația de construcție pentru primul drum de legătură de la centura metropolitană a Clujului, fiind vorba de tronsonul care leagă strada Borhanciului de strada Contantin Brâncuși, cu o lungine de 380 de metri liniari, care va facilita ieșirea din Borhanci. De luni, utilajele RADP intră la lucru, termenul de finalizare fiind 31 decembrie.

Gata de Crăciun?

Lucrarea costă 2,3 milioane de lei cu TVA și sper ca brandul RADP, de oameni care își respectă termenele, să fie și de această dată. Dacă de Moș Crăciun se poate circula, nu ne supărăm.

Este un prim drum de legătură, mic, dar care face parte din proiectul mai mare al centurii metropolitane pe partea care revine administrației locale.

Va avea un impact major de decongestionare a traficului pe linia ieșirii din Borhanci spre strada Constantin Brâncuși.

La 1 ianuarie 2025 să ne găsim cu breteaua finalizată”, a explicat Boc.

Citește mai departe

EVENIMENT

ANALIZĂ. Ce spune sociologul Mirel Palada despre candidații la prezidențiale? Cum se vor DISTRIBUI voturile Dianei Șoșoacă

Publicat

palada

Aflat ca invitat la emisiunea lui Marius Tucă de la „Gândul”, sociologul Mirel Palada a făcut o analiză a candidaților la alegerile prezidențiale și a șanselor pe care le are fiecare dintre ei la ocuparea celei mai înalte funcții din stat. Totodată, sociologul a încercat să prevadă cum se vor distribui voturile pe care conta „respinsa” Diana Șoșoacă.

„Voturile Dianei Șoșoacă erau puțin sub 10%. Concluzia este că o treime din aceste voturi se duce acasă, pe supărare, o treime se duce la Ciolacu și la Simion și o treime se duce la ceilalți candidați. Se pare că nu prea are nimeni de câștigat, o treime însemnând aproximativ 3 puncte procentuale, deci nu-i o mare fâsâială, nu s-a schimbat mare lucru în rândul celor trei. Se spunea că avantajat va fi George Simion, însă nu-i chiar așa. Ciolacu este, în continuare, undeva la 25-26%, nu-l vor influența foarte mult aceste voturi.

palada

ANALIZĂ. Ce spune sociologul Mirel Palada despre candidații la prezidențiale? Cum se vor DISTRIBUI voturile Dianei Șoșoacă

În continuare este o competiție destul de strânsă între Simion și Ciucă, în cazul ultimului, în ciuda faptului că a avut o prestație mediocră, simțindu-se forța partidului. De la 8-9%, a crescut la 11-12%, ușurel-ușurel.

George Simion are în continuare șanse să fie al doilea după Marcel Ciolacu, dar este aproape de Nicolae Ciucă. Părerea mea e că această campanie se va desfășura sub semnul  competiției dintre Simion și Ciucă. Ciolacu s-a desprins și intră-n turul doi fără probleme. La nivel comunicațional, de marketing, este clar că Simion se descurcă mai bine. Din punct de vedere organizațional însă, e clar că PNL este mai bine poziționat, se simte fidelitatea de partid.

„Cine profită de această excludere?”

Elena Lasconi este undeva pe locul 4, are șanse din ce în ce mai mici  să prindă turul 2. Mircea Geoană începe să „cadă printre scaune”. Favorizați sunt candidații care au un partid în spate. Un element surprinzător este Cristian Diaconescu care avea undeva la 6-7%. Dacă aduni procentele independenților se ajunge undeva la 20% ceea ce nu e chiar de ignorat.

În ultimele zile, se pare că electoratul lui Geoană a migrat spre Ciolacu și spre Ciucă. Procentajul llui a scăzut de la 12 la 10%. Cei care l-ar vota pe Geoană ar fi, cu predilecție, anti PSD, probabil de aici și ușoara creștere a lui Ciucă.

În ceea ce primește excluderea Dianei Șoșoacă din cursa prezidențială, există două gândiri: una care consideră că Diana Șoșoacă a încălcat Constituția și clar trebuie scoasă de pe liste și a doua care se întreabă cui îi folosește, cine profită de această excludere? Până acum, cel mai mult a profitat Ciucă, e clar”, a spus Mirel Palada.

Citește mai departe

EVENIMENT

Marș de solidaritate cu Palestina și Liban la Cluj-Napoca. Protest față de situația din Fâșia Gaza

Publicat

Sâmbătă, 12 octombrie 2024, începând cu ora 14:00, va avea loc în Piața Unirii o manifestație publică în solidaritate cu Palestina și Liban. Clujenii sunt așteptați să protesteze împotriva genocidului care se desfășoară deja de un an în Fâșia Gaza, dar și împotriva agresiunilor militare ale statului israelian în Cisiordania Ocupată și în Liban.

Demonstrația va fi urmată de un marș de protest pe traseul Piața Unirii – str. Eroilor – Bd. 21 Decembrie 1989 – Piața Unirii.

”Clujenii ies în stradă pentru a comemora un an de genocid în Gaza, în urma căruia viața a peste două milioane de palestinieni a fost distrusă de armata israeliană.

După toate crimele comise asupra poporului palestinian, statul Israel pregătește extinderea masacrului și în Liban. Participanții vor protesta împotriva violenței statului sionist israelian, exprimându-și, totodată, solidaritatea cu palestinienii care există și rezistă în fața uneia dintre cele mai dezvoltate tehnologic armate din lume.

Manifestația își propune, de asemenea, să atragă atenția asupra complicității statului român în masacrul din Palestina, prin sprijinul necondiționat oferit de guvernul de alianță PSD-PNL statului israelian, dar și asupra complicității Uniunii Europene și a Statelor Unite, care finanțează direct acest genocid.

O acțiune similară va avea loc în aceeași zi în București, precum și în alte locuri din toată lumea”, arată organizatorii.

Manifestația va începe de la ora 14:00 în Piața Unirii, unde vor fi ținute câteva discursuri, apoi participanții vor pleca într-un marș de protest pe traseul Piața Unirii – str. Eroilor – Bd. 21 Decembrie 1989 – Piața Unirii.

Masacrul din 7 octombrie 2023

Armata israeliană a intrat în Fâșia Gaza și a bombardat zona ca răspuns la masacrul comis de mișcarea Hamas în 7 octombrie 2023 când teroriștii au intrat în Israel, au lansat sute de rachete, au omorât peste 1200 de oameni și au luat sute de ostatici, din care aproape 100 sunt încă ținuți prizonieri.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax