Connect with us

EVENIMENT

A murit actorul Constantin Codrescu. Avea 91 de ani. Mesaj emoționant transmis de Florin Piersic

Publicat


constantin codrescu

Actorul Constantin Codrescu a murit în noaptea de duminică spre luni. Artistul avea 91 de ani, iar moartea acestuia a provocat mare tristețe în lumea teatrului și filmului românesc. Actorul clujean Florin Piersic a scris și el pe pagina sa de Facebook un mesaj emoționant.

Actorul Constantin Codrescu a murit, iar tristul anunț a fost făcut de a fiica acestuia.

„A murit actorul, a murit tata… Dumnezeu să îl ţină în dreapta Sa!!”, a scris Lăcrămioara Anca Codrescu, pe Facebook.

Constantin Codrescu, actor, regizor şi scenograf de o mare forţă sugestivă, sensibilitate şi imaginaţie creativă, s-a născut la 5 septembrie 1931, la Huşi, în judeţul Vaslui.

A murit actorul Constantin Codrescu. Measj emoționant transmis de Florin Piersic

Actorul clujean Florin Piersic a mai pierdut un prieten și a transmis un mesaj, în memoria lui Puiu Codrescu, pe care l-a numit un artist de excepție.

„Acum, târziu în noapte, sau prea devreme în acest început trist de zi, am aflat cu mare mâhnire de plecarea ta, dragul meu artist de excepție, Puiu Codrescu. M-am bucurat de prietenia noastră până în ultima zi a vieții tale și mi-e greu să cred că te-am pierdut…”, a scris Florin Piersic.

piersic codrescu

Cine a fost Constantin Codrescu

Constantin Codrescu a absolvit Institutul de Teatru din Bucureşti în 1951, remarcându-se încă de atunci ca unul dintre cei mai talentaţi actori ai generaţiei sale. Între 1968-1976 a fost asistentul prof. Ion Cojar la IATC, potrivit site-ului CineMagia.

Excelent profesor, a îndrumat generaţii de studenţi în cadrul învăţământului artistic superior, la IATC Bucureşti, la Institutul de Teatru din Târgu-Mureş (1976-1989), iar după 1989 a fost profesor la Facultatea de Teatru a Universităţii Ecologice (din 1996) şi la Facultatea de Teatru a Universităţii ”Spiru Haret” (din 2003), potrivit sursei citate.

După 1990 a fost şi director al Teatrului „Maria Filotti” din Brăila şi al Teatrului din Sfântu Gheorghe.

Actor cu o voce caldă, inconfundabilă, Constantin Codrescu are o carieră prolifică în teatru şi film. A creat zeci şi zeci de roluri, de o tipologie variată, din dramaturgia naţională şi universală, pe mai multe scene ale ţării printre care: Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Nottara, Teatrul Mic şi altele.

A interpretat numeroase roluri şi la teatrul radiofonic, în piesele ”Amintiri din copilărie”, ”Anatema”, ”Antigona”, ”Cei doi tineri din Verona”, ”Ciuleandra”, ”Craii de Curtea Veche”, „Angajare de clovn”, „Seducătorul din Sevilla şi Oaspetele de piatră”, „Trilogia îndepărtării” etc.

Face parte, de asemenea, din distribuţia a două spectacole dedicate împlinirii a 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial, ”Dureroasa neutralitate” şi ”Vara Marelui Război” de Constantin Venerus Popa (regia artistică Gavriil Pinte), prezentate în premieră la Teatrul Naţional Radiofonic în decembrie 2014.

Ca regizor şi scenograf a pus în scenă piese din dramaturgia naţională şi universală.

A jucat alături de Florin Piersic

În film a debutat cu rolul din „Nepoţii gornistului” (regia Dinu Negreanu, 1953) şi a continuat cu „Răsare soarele” (1954), de acelaşi regizor, apoi cu rolul Ghiţă din „La Moara cu noroc”, filmul lui Victor Iliu selecţionat la Festivalul de la Cannes în 1957, potrivit volumului „1234 cineaşti români” (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996).

Filmografia sa mai include titluri precum ”De-aş fi Arap Alb” (regia Ion Popescu-Gopo, 1965), „Răscoala” (regia Mircea Mureşan, 1965), „Mihai Viteazul (regia Sergiu Nicolaescu, 1970), „Haiducii lui Şapte cai” (regia Dinu Cocea, 1970), „Zestrea domniţei Ralu” (regia Dinu Cocea, 1971), „Bietul Ioanide” (regia Dan Piţa, 1979), „Capcana mercenarilor” (regia Sergiu Nicolaescu, 1981), seria „Pistruiatul” („Evadatul”, „Ascunzişul”, „Insurecţia” – regia Francisc Munteanu, 1986), ”Martori dispăruţi” (regia Dan Mironescu, 1988), ”Lacrima cerului” (regia Adrian Istrătescu Lener,1989), ”Terente – regele bălţilor” (regia Andrei Blaier, 1995), „Trenul vieţii” (regia Radu Mihăileanu, 1998), „Magnatul” (regia Şerban Marinescu, 2004).

Decorat de președintele României

În 2007, a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Târgu Mureş. În 2009, Constantin Codrescu şi-a lansat un roman autobiografic, în două volume, intitulat sugestiv ”Pribeag prin viaţa mea”.

În septembrie 2016, a avut loc la Teatrul Metropolis din Bucureşti premiera piesei de teatru creştin „Brâncoveanu, Ivireanu, iubire de Biserică şi neam”, cu participarea extraordinară a lui Constantin Codrescu.

La 25 martie 2013, în cadrul celei de-a şaptea ediţii a Galei Premiilor Gopo, i-a fost decernat Premiul pentru întreaga activitate. S-a numărat printre personalităţile culturale ajunse la senectute care au fost omagiate 15 ianuarie 2018 la Ateneul Român de Ziua Culturii Naţionale.

În cadrul ceremoniei de acordare a premiilor celei de a şaptea ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, din 7 iunie 2019, lui Constantin Codrescu i-a fost oferit unul dintre cele trei premii pentru interpretări excepţionale din producţiile radiofonice ale anului 2018.

Astfel, acesta a primit premiul pentru cea mai bună interpretare masculină – pentru rolul Valer Schita, din spectacolul „La început roşu, galben, apoi roşu şi la urmă gri” de Cornel Teulea (regia artistică Gavriil Pinte), potrivit www.radioromaniacultural.ro.

La 3 octombrie 2020, la Ateneul Naţional din Iaşi, i-a fost conferit un Premiu de Excelenţă al Serilor Filmului Românesc (SFR), şi în aceeaşi zi a fost difuzat un documentar despre viaţa sa, un film în regia lui Silviu Radu.

În 2022, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, Constantin Codrescu a fost decorat de preşedintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, iar la 30 martie 2022 ministrul culturii, Lucian Romaşcanu i-a înmânat personal distincţia.

Sursa: Agerpres

Foto: Facebook/ Constantin Corescu și Florin Piersic



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

ATENȚIE, șoferi! Trafic DEVIAT pe direcția, Florești – Cluj-Napoca, începând de marți, 22 aprilie

Publicat

Începând de marți, 22 aprilie 2025, traficul rutier pe direcția Florești – Cluj-Napoca va fi deviat în zona șantierului viitorului Spital Regional de Urgență, ca urmare a lucrărilor necesare pentru construirea pasajului rutier.

Primăria Cluj-Napoca anunță că, pe o distanță de aproximativ 200 de metri, circulația pe direcția Florești – Cluj-Napoca va fi deviată ușor, fără reducerea numărului de benzi.

Traficul se va desfășura în continuare pe patru benzi, câte două pe fiecare sens de mers, însă pe segmentul deviat se va institui o restricție de viteză de 30 km/h, pentru siguranța participanților la trafic și a personalului din șantier.

Pasaj rutier pentru viitorul Spital Regional de Urgență

Instituirea restrictiilor de circulatie reprezintă o necesitate pentru desfășurarea lucrărilor de fundații speciale, în prima etapă, care presupun executarea de piloți forați în amplasamentul actual al DN1. Pasajul rutier aflat în execuție va avea două deschideri de aproximativ 58 de metri și va permite traversarea intersecției DN1 cu accesul spre Spitalul Regional de Urgență, asigurând astfel circulația continuă peste viitorul sens giratoriu.

„Pe măsură ce lucrările avansează, vor fi impuse noi restricții pe alte sectoare ale tronsonului I, despre care vom informa publicul în timp util”, au informat autoritățile locale.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tinerii DESIGNERI de la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca își expun creațiile la Iulius Mall Cluj

Publicat

iulius mall

La Iulius Mall Cluj credem în potențialul tinerilor talentați și ne dorim să îi aducem în fața publicului, pentru ca tot mai multe persoane să se bucure de creațiile lor. Astfel, continuăm parteneriatul cu Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca și, în perioada 17 aprilie – 5 mai 2025, în Atriumul Iulius Mall va fi expusă o instalație capsulă realizată de studenții Departamentului Modă-Design Vestimentar.

Clujenii care vin în Iulius Mall , în perioada 17 aprilie – 5 mai, vor descoperi în Atrium o selecție reprezentativă de piese vestimentare create de studenții din anul II, licență, ai Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, specializarea Modă-Design Vestimentar.

Tinerii DESIGNERI de la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca își expun creațiile la Iulius Mall Cluj

Piesele vestimentare expuse sunt: rochii, cămăși, rochii-cămașă, jachete și robe mateau-uri deconstruite realizate din denim, peste care s-a intervenit creativ pentru a genera diferite tipuri de materialități și manipulări textile. Studenții au pus accentul pe personalizarea cu tehnici manuale, care fac trimitere la slow-fashion, netransformând produsele în item-uri conceptuale, ci în piese viabile pentru o garderobă contemporană.

Fiecare creație va fi însoțită de o scurtă descriere a autorului și a tehnicilor utilizate. Piesele expuse reprezintă o temă semestrială coordonată de Lect.univ.dr. Smaranda Bercea și Asist.univ.drd. Kiss Gyöngyvér, având sprijinul tehnic al Atelierului UAD, prin cadrele didactice auxiliare Maria Rus, Maria Pogăcean, Simona Mărginean.

Iulius Mall Cluj și Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca vor organiza mai multe evenimente ce vor sta sub semnele slow fashion-ului, referințelor culturale și inovației, în cadrul cărora se vor promova creații ale studenților, masteranzilor și absolvenților.

Citește mai departe

EVENIMENT

”Ediția de seară” pe Clujlive Tv. Jurnalistul Florin Danciu și analistul Ion Novăcescu fac radiografia campaniei electorale 

Publicat

De

ediția

Emisiunea ”Ediție de seară” de pe Clujlive TV, realizată de jurnalistul Cluj24, Florin Danciu, îl are, joi, ca invitat pe analistul Ion Novăcescu.

De la ora 20, cei doi vor face o radiografie a scenei politice românești și vor analiza, printre altele, campania prezidențială, conferința de presă de 5 ore a liderului AUR, George Simion, și implicațiile vizitei în România a unei delegații a congresmenilor americani.

De asemenea, o altă temă va fi lansarea Fundației ”Ioan și Maria”, proiectul omului de afaceri Dorel Goia.

Emisiunile poate fi urmărită pe Clujlive TV (RCS-RDS – canal 236; Orange – canal 806; Nextgen – canal 215).

Citește mai departe

EVENIMENT

INCENDIU într-un apartament din Turda. Pompierii au intervenit cu trei echipaje. Nimeni nu a fost rănit

Publicat

incendiu bucegi (5)

Un incendiu a izbucnit, joi, într-un apartament de pe str. Tineretului din Turda. Pompierii au intervenit cu trei echipaje. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

„Trei echipaje din cadrul Detașamentului Turda intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit în interiorul unui apartament situat pe strada Tineretului din municipiul Turda. La fața locului s-au deplasat două autospeciale, autoscara și o ambulanță SMURD, iar accesul forțelor noastre s-a realizat cu dificultate din cauza autoturismelor parcate.

INCENDIU într-un apartament din Turda. Pompierii au intervenit cu trei echipaje. Nimeni nu a fost rănit

Pompierii au pătruns în apartamentul inundat cu fum și au efectuat o imediat o misiune de căutare-salvare. Din fericire, nu au fost identificate victime. Nu s-a impus evacuarea locatarilor. Incendiul s-a manifestat în zona bucătăriei, fiind lichidat de către pompieri. În aceste momente se ventilează încăperile din apartament”, a transmis ISU Cluj.

Update:

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului: un scurtcircuit produs la o priză.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate