ACTUALITATE
A început BAC-ul. Peste 4.000 de absolvenți de liceu din Cluj susțin probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale

Luni a început prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an. 4.004 absolvenți de liceu din județul Cluj vor susține, în perioada 6 – 16 iunie, probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, potrivit IȘJ Cluj.
Examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2022, a început luni, 6 iunie, cu probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, programate a se desfășura în intervalul 6 – 16 iunie, la nivelul a 62 de unități de învățământ preuniversitar liceal din județul Cluj.
A început BAC-ul: Peste 4.000 de absolvenți de liceu din Cluj, înscriși la examen
În județul Cluj, 4.004 absolvenți de liceu, 3.675 din promoția curentă și 329 din seriile anterioare, s-au înscris pentru a susține probele de competențe, integral sau parțial, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, potrivit Inspectoratului Școlar Judeșean Cluj.
Probele de evaluare a competențelor se vor susține potrivit calendrului, astfel:
- 6 – 8 iunie 2022_ Proba A – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
- 8 – 9 iunie 2022_ Proba B – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;
- 8 – 10 iunie 2022_ Proba D – evaluarea competențelor digitale;
- 14 – 16 iunie 2022_ Proba C – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.
Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se face, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă și un alt cadru didactic, de aceeaşi specialitate, din unitatea de învăţământ preuniversitar sau, după caz, din altă unitate de învățământ, în situația în care unitatea școlară respectivă nu dispune de resursa umană specializată).
Canditații nu primesc note sau calificative
Rezultatele obţinute de către fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă și într-o limbă de circulaţie internaţională nu se exprimă prin note sau prin calificative admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în funcție de grilele naționale sau europene.
De asemenea, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă tot prin stabilirea nivelului de competenţă, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile metodologiei de examen, au transmis reprezentanții IȘJ Cluj.
În situația în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.
Toate probele sunt monitorizate audio-video.
ATENȚIE! Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.
Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.
Calendar BAC 2022: Probele scrise
Probele scrise din cadrul examenulu national de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2022, încep luni, 20 iunie 2022, cu examenul la Limba şi literatura română.
Proba obligatorie a profilului este programată marți, 21 iunie 2022, fiind urmată miercuri, 22 iunie 2022, de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba si literatura maternă se va desfășura joi, 23 iunie 2022.
Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie 2022, până la ora 12:00. Pentru depunerea contestațiilor a fost alocat intervalul orar 12:00 – 18:00, în aceeași zi. Afișarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie 2022.
Examenul național de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise și au fost notați cel puțin cu 5 la fiecare dintre acestea, obținând cel puţin media 6 la probele scrise.
Sursa: IȘJ Cluj
Foto: Arhivă
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Peste 5 milioane de lei, alocați de Primăria Cluj-Napoca cultelor religioase, din bugetul local

Consilierii locali din Cluj-Napoca au aprobat, în ședința din 13 iunie, alocarea a 5.250.000 de lei din bugetul local, finanțare nerambursabilă pentru cultele religioase din municipiu.
Finanțarea va fi folosită pentru lucrări de construcție, reparații și restaurări la lăcașuri de cult și imobile aparținând cultelor religioase.
Biserica Ortodoxă, principala beneficiară
Cultul ortodox primește cea mai mare sumă – 3.500.000 de lei, direcționată în principal către:
- 000 lei pentru continuarea lucrărilor la centrul misionar;
- 000 lei pentru realizarea mozaicului în Catedrala Mitropolitană și restaurarea iconostasului.
Sprijin și pentru alte culte
Finanțare consistentă au primit și alte culte religioase importante din oraș:
- Cultul greco-catolic – 500.000 lei, pentru construcția complexului Catedralei Greco-Catolice din Piața Cipariu
- Cultul reformat – 500.000 lei
- Cultul unitarian – 400.000 lei, sumă destinată reparațiilor fațadei clădirii de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr. 7, unde funcționează Liceul Teoretic Brassai Samuel
- Cultul romano-catolic și franciscan – 260.000 lei
- Cultul penticostal – 90.000 lei
EVENIMENT
VIDEO. Primarul sportiv. Emil Boc, flotări, cros și antrenament de arte marțiale la Sports Festival

Primarul Clujului, Emil Boc, a participat la activitățile din cadrul Sports Festival, care a avut loc în acest sfârșit de săptămână, în zona Parcului Central și a Aleii Stadionului din Cluj-Napoca.
Într-un clip postat pe rețelele de socializare, edilul este filmat făcând 15 flotări la unul dintre standurile festivalului, urmate de un scurt antrenament de arte marțiale, sub îndrumarea unui instructor.
Forma sa fizică nu a trecut neobservată, fiind încurajat de antrenorul de la stand: „Foarte bine, domnul primar, foarte bine. Deja puteți face orice sport. Se vede că practicați.”
„Vă invit să faceți sport și mișcare în fiecare zi!”
Primarul a transmis un mesaj de încurajare pentru toți cetățenii: „Zeci de sporturi pot fi practicate în aceste zile la Cluj-Napoca, în zona Parcului Central, la Sports Festival. Felicitări organizatorilor pentru acest eveniment de excepție! Vă invit să faceți sport și mișcare în fiecare zi!!!”
Amintim că Emil Boc a participat duminică și la Crosul Supereroilor, eveniment caritabil desfășurat în cadrul Sports Festival, unde a alergat alături de sute de clujeni pentru a susține cauza Via Transilvanica.
Sports Festival a transformat din nou Clujul într-o capitală a sportului, cu activități dedicate tuturor vârstelor și nivelurilor de pregătire, de la demonstrații, inițieri gratuite, până la competiții și sporturi inedite.
EVENIMENT
Două persoane rănite grav în Cheile Turzii, preluate de elicopterul SMURD și transportate la spital

Intervenție de urgență duminică după-amiază în Cheile Turzii, unde două persoane au fost grav rănite în urma unui accident survenit într-o zonă greu accesibilă. Salvatorii montani din cadrul Serviciului Salvamont-Salvaspeo Cluj au intervenit la fața locului.
Potrivit reprezentanților Salvamont Cluj, două persoane rănite grav în Cheile Turzii au fost preluate de elicopterul SMURD. Acestea au fost transportate la spital la Târgu Mureș.
ISU Cluj a confirmat că nu a fost implicat în intervenție, întreaga acțiune fiind gestionată de salvamontiști. Salvatorii au solicitat sprijin aerian, iar elicopterul SMURD a fost chemat pentru evacuare rapidă către o unitate medicală de specialitate din Târgu Mureș.
Ulterior, echipa Salvamont a fost solicitată pentru o altă intervenție în zonă, aceasta fiind în desfășurare.
FOTO: Arhivă
ADMINISTRAȚIE
Se înființează o nouă linie de transport public în comuna Florești. TRASEUL liniei M27

Un nou traseu de transport public va deservi zona Răzoare din comuna Florești, potrivit unui proiect de hotărâre votat în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca din 13 iunie.
La inițiativa primarului municipiului Cluj-Napoca, acesta a fost mandatat să voteze în cadrul Adunării Generale a Asociației Metropolitane de Transport Public Cluj în favoarea înființării liniei M27. Noul traseu va contribui la îmbunătățirea conectivității în cea mai mare comună din România.
Detalii despre traseu
Lungimea totală a traseului în interiorul localității Florești va fi de 6,20 km.
Traseul liniei M27: Metro Nord – AutoTransilvania – Metro Sud – Polus Center (la DN1) – Valea Gârboului – Răzoare (Biserica) – Răzoare Vest – Amethyst – Metro Sud – Polus Center (la DN1)
Linia M27 este menită să asigure un acces mai facil către principalele puncte comerciale și zone rezidențiale din Florești, dar și o legătură mai rapidă cu DN1 și rețeaua de transport metropolitan.