Connect with us

EVENIMENT

A fost REZOLVATĂ situația platformei pentru certificatul verde COVID

Publicat


După mai multe ore în care nu a funcționat, platforma care eliberează certificatul verde digital a redevenit funcțională, în jurul orei 8.15, joi dimineața.

Platforma pusă la dispoziție de STS, care eliberează certificatul digital COVID-19 pentru călătoriile în Uniunea Europeană nu a funcționat până la ora 8.15.

Certificatele eliberate sunt valabile astfel:

– certificatele de vaccinare până la data de 30 iunie 2022

– certificatele de testare 24 de ore pentru testul rapid și 72 de ore pentru testul PCR

– certificatele de vindecare 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru Sars Cov-2 înregistrat în platforma informatică „Corona-Forms”.

Certificatele vor putea fi eliberate în format digital, iar pentru persoanele care nu au acces la acest format primăriile, direcțiile de evidență a populației și direcțiile de sănătate publică vor putea asista oamenii pentru eliberarea lor pe hârtie.

Sursa: Mediafax



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Claudiu Târziu: „Minciuna originară”

Publicat

„Prețul fiecărui obiect care se produce în România și al fiecărui serviciu pe care o companie românească îl face este influențat în mod determinant de costul finanțării și cel al energiei.

Companiile românești plătesc cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană la creditele pe care le obțin din partea băncilor care activează pe piața internă. În același timp, prețul energiei în România este cel mai ridicat din întreaga Uniune.

Un creion produs în România are un cost mai mare decât oriunde altundeva în UE

În aceste condiții, un creion produs în România are un preț de cost mai mare decât același obiect produs oriunde altundeva în UE.

Spre deosebire de concurenții săi din țările dezvoltate, fabrica românească nu are decât două posibilități: fie vinde creionul mai scump și își dinamitează singură afacerea, fie acceptă un profit mai mic, ceea ce îi limitează în mod natural capacitatea de dezvoltare.

Guvernanții de la București favorizează cu bună știință companiile străine

Acesta este adevărul gol-goluț despre modul în care guvernanții de la București favorizează cu bună știință companiile străine în detrimentul celor românești.

Pentru asta au închis minele, au distrus sistemul energetic național și au scos la mezat toate băncile cu capital românesc.

Atâta vreme cât nu vom avea finanțare la dobânzi decente, energie ieftină și resurse suficiente, nu ne vom depăși condiția de clienți captivi într-o lume în care profitul se împarte doar între cei puternici”, spune Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR și liderul delegației partidului în Parlamentul European.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Incendiu de vegetație de proporții, în Maramureș. Pompieri din Cluj, trimiși în sprijinul echipajelor locale

Publicat

Un incendiu puternic de vegetație uscată și litieră de pădure a izbucnit între localitățile Lăpușel, Coltău și Arieșu de Pădure, în județul Maramureș. Flăcările, întinse pe o suprafață de aproximativ 500 de hectare, au determinat mobilizarea forțelor de intervenție din mai multe județe, inclusiv din Cluj.

O autospecială de mare capacitate din cadrul Detașamentului Dej a fost trimisă în sprijinul echipajelor locale din Maramureș, unde peste 150 de pompieri încearcă să stingă un incendiu de vegetație de proporții.

„A fost trimisă în sprijin o autospecială de mare capacitate din cadrul Detașamentului Dej. Colegii noștri au fost trimiși să acționeze în localitatea Lăpușel, alături de celelalte forțe implicate. Colegii noștri acționează în continuare în acea zonă”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, sâmbătă seară.

FOTO: Facebook/ DSU

Incendiu de vegetație scăpat de sub control

Până în acest moment, două dintre cele trei focare au fost localizate și sunt în curs de lichidare, iar eforturile se concentrează acum asupra celui de-al treilea focar.

Incendiul de vegetație uscată și  litieră de pădure s-a produs între localitățile Lăpușel, Coltău și Arieșu de Pădure. Conform informațiilor de la fața locului, arderea s-a manifestat violent, cu flacără deschisă și degajare de fum și s-a extins la 7 locuințe fără a fi înregistrate victime. Pentru gestionarea optimă a situației de urgență s-a dispus  creșterea capacității operaționale nivel IV, sens în care personalul aflat la serviciu a fost suplimentat cu cel aflat în turele libere.

FOTO: Facebook/ DSU

90 de persoane evacuate

Din cauza intensității incendiului și a riscului pentru comunitățile locale, au fost evacuate preventiv aproximativ 90 de persoane, inclusiv dintr-o pensiune din apropiere. Până la acest moment, nu au fost raportate victime.

Dat fiind faptul că aeronavele Black Hawk intervin în  Mehedinți în scopul limitării incendiilor de vegetație din zonă, la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență a fost solicitat sprijin aerian din partea Ministerului Apărării Naționale, pentru a interveni cu aeronave aflate în dotare, în scopul limitării răspândirii  focarelor și în alte zone.

Pentru protecția populației din zonă, autoritățile au transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT, având în vedere degajările mari de fum produse de incendiu.

Mobilizare masivă de forțe

La acțiunea de stingere participă aproximativ 250 de subofițeri și 12 ofițeri de la ISU Maramureș, sprijiniți de alți 40 de subofițeri din județele limitrofe. În total, sunt implicate 15 autospeciale de stingere ale ISU Maramureș, suplimentate cu alte 8 autospeciale trimise din județele Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Cluj și Sălaj.

De asemenea, forțele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) contribuie cu 25 de subofițeri și 2 ofițeri de la Jandarmeria Română, 20 de subofițeri și 3 ofițeri de la Poliția Română, precum și cu aeronave Spartan ale Ministerului Apărării Naționale. În sprijinul operațiunii au fost trimise și două cisterne de la ISU Bihor.

Citește mai departe

Editorial Opinii

OPINIE. Dragoș Damian: Începe școala. Au să se laude cu clădirile noi, voi chiar credeți că doar asta ne va ține copiii în țară?

Publicat

Dragoș Damian, CEO Terapia

Dragoș Damian, CEO Terapia, atrage atenția că, în timp ce opinia publică este preocupată de note vechi de 40 de ani, România se confruntă cu provocări majore în educație, precum abandonul școlar, ineficiența învățământului dual și neconcordanțele dintre programa universitară și piața muncii.

„Discuția publică despre nota de la bacalaureat de acum aproape 40 de ani a lui Marcel Ciolacu a creat, de la caz la caz, valuri de curiozitate, îngrijorare sau emoție, urmate mai mult ca sigur de reflexul multor români de a merge la sertarul cu documentele „clasificate” ale familiei spre a verifica ce notă au luat la examenul cu pricina. În 1985 și 1986 dădeau bacalaureatul o mare parte dintre adolescenții născuți în 1967 și 1968, 520.000 și respectiv 500.000, așadar în jurul a un milion de tineri.

Examenul era chiar foarte greu

Bacalaureatul de acum 40 de ani se dădea în altă manieră și era un examen care într-un anume fel încurca examenul de admitere la facultate – de fapt absolvenții erau focusați pe admiterea la facultate, unde erau concurențe de 10-20 pe loc. Chiar dacă partidul trebuia să raporteze un număr mare de absolvenți de bacalaureat, examenul era chiar foarte greu. Patru zile de probe, matematică, limba română, o materie suplimentară în funcție de liceul absolvit și, în plus, o probă practică din meseria în care s-au pregătit – toți absolvenții de liceu, în caz că nu luau bacalaureatul sau nu intrau la facultate, plecau în lume cu o profesie în mână. Decrețeii făceau pe timpul liceului practică obligatorie în fabrici de producție, pe șantiere de construcții sau în ferme agricole, calificându-se într-o meserie. Învățământ dual, însă pentru toți.

Toți decrețeii care au dat bacalaureatul în 1985 si 1986 știu că nu nota de la examen i-a ajutat în cariera și viață, indiferent ce au făcut mai departe. Sistemul de învățământ de atunci, atent conectat la piața muncii, este cel care a făcut diferența.

România Educată, însă doar pentru jumătate dintre copiii noștri

Nu am găsit date despre promovabilitatea la bacalaureatul de acum aproape 40 de ani, din 1985 și 1986, când dădeau examenul decrețeii din cel mai mare contingent de populație măsurat vreodată în România. Datele din 2024, când au dat bacalaureatul zoomerii născuți marea majoritate în 2006 – circa 198.000 de copii, sub jumătate fata de cei născuți în 1967 și 1968 – arată că la examen s-au prezentat doar 115.000 de zoomeri, cu o rata de promovabilitate de 76% în vară și una ridicolă, de 24%, în toamnă. Dar promovabilitatea reală din vară este de fapt de 55% dacă ne raportam la numărul de copii născuți în 2006 care trebuiau să dea bacalaureatul anul asta. Restul, i-am ”pierdut” pe parcurs. România Educată, însă doar pentru jumătate dintre copiii noștri.

Avem nevoie de un sistem de învățământ foarte bine conectat la piața muncii

Toată povestea asta cu nota de la bacalaureat, care a distras, mai bine spus a manipulat atenția opiniei publice, este o glumă proastă. Nu ne-a lăsat să ne concentrăm pe problemele majore din sistemul de educație, pe consumul de droguri, alcool și țigări, pe școlile supraaglomerate în 3 schimburi, pe abandonul școlar, pe NEET, pe ineficiența sistemului de învățământ dual, pe prăpastia dintre programa universitară și piața muncii, pe facultățile de diplome, pe lipsa acută de personal calificat și specializat și pe toate celelalte.

Nu sunt de ajuns clădirile și dotările noi cu care se vor lauda politicienii pe 9 septembrie și nu are nici o importanță nota la bacalaureat. Avem nevoie de un sistem de învățământ foarte bine conectat la piața muncii”, arată Dragoș Damian, CEO Terapia.

Citește mai departe

ECONOMIE

VIDEO. Aeroportul Cluj, gazda conferinței „2024 Regional Air Transport Conference”. Dezvoltare și provocări, temele de anul acesta

Publicat

De

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a găzduit vineri, 6 septembrie, cea de-a treia ediție a conferinței regionale de aviație, „Regional Air Transport Conference – Regional Development and Infrastructure Challenges”.

Evenimentul găzduit de Aeroportul Cluj, organizat în colaborare cu Air Transport News, a reunit profesioniști de top din aviația civilă internațională, reprezentanți ai autorităților naționale și directori ai companiilor aeriene și aeroporturilor din Europa și România.

„O bună oportunitate să discutăm despre viitor”

David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional Cluj, a subliniat, în discursul său de bun venit, importanța evenimentului pentru viitorul aviației și dezvoltării regionale.

„Această conferință este o oportunitate bună să discutăm despre viitor, despre dezvoltare. Așa cum știți, sunt o sumedenie de provocări în domeniul aviației, în gestionarea aeroporturilor și a companiilor aeriene. Dincolo de discuțiile din cadrul conferinței, sunt convins că acest eveniment va fi o bună oportunitate să creăm legături noi”, a declarat directorul Aeroportului Cluj.

Dezvoltare spectaculoasă a domeniului aviatic în România

În cadrul conferinței, David Ciceo a vorbit despre dezvoltarea traficului aerian în România, dar și despre oportunitățile create prin fonduri europene nerambursabile.

„Piața aviatică din România are 17 aeroporturi deschise traficului internațional. Am avut, în 2023, 24.590.000 de pasageri, mai mulți decât în 2019. Și anul acesta ne așteptăm la o creștere și la depășirea pragului de 25 de milioane de pasageri la nivel național. Am avut mai mult de 27 de milioane de locuri disponibile pe curse aeriene în total în România, în 2023, ocupate, în medie, în proporție de 88%.

În România există cerere mare pentru transportul aerian. În 1999 erau doar 2,2 milioane de pasageri pe toate aeroporturile din România, față de 24,5 milioane înregistrați anul trecut. Anul trecut, doar pe Aeroportul Cluj s-au înregistrat 3,2 milioane de pasageri, mai mult decât totalul înregistrat la nivel național în 1999. Cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, toate aeroporturile din România au avut oportunitatea să investească enorm în securitate și infrastructură”, a mai spus David Ciceo.

În primele șapte luni ale acestui an, Aeroportul Cluj a fost al doilea din țară ca număr de pasageri, urmat de Aeroporturile Iași și Timișoara. Pe primul loc se situează Aeroportul Otopeni. În total, la nivel național, s-au înregistrat 14.533.500 pasageri în acest interval.

Invitați din domeniul aviației internaționale, la Aeroportul Cluj

Printre speakerii invitați să ia parte la acest eveniment s-au numărat Cătălin Radu – Director General, Aviation Administration, Kazakhstan, Onur Dedeköylü – Director Comercial, Pegasus Airlines, Glyn Hughes – Director General, Asociația Internațională a Transportatorilor Cargo (en. TIACA), Costin Iordache – Director General, TAROM, Petros Kavassalis – Profesor Asociat şi Prorector pentru Cercetare şi Inovare, University of the Aegean și alți reprezentanți de companii aeriene și aeroporturi internaționale.

Conferința s-a încheiat cu un concert de muzică clasică, cu tematica „Seară Grecească”, susținut de pianista Evgenia Votanopoulou și violonista Nina Patrikidou, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax