ACTUALITATE
A 15-a ediție a Transilvania Jazz Festival are loc la Cluj între 5 și 7 noiembrie
În perioada 5-7 noiembrie se va desfășura la Cluj-Napoca cea de-a 15-a ediție Transilvania Jazz Festival. Acesta va avea loc la Academia Națională de Muzică “Gheorghe Dima” – Sala Studio și online, transmis live de la Cluj către iubitorii de muzică bună din lumea întreagă.
„Cea de-a 15-a aniversare a evenimentului TRANSILVANIA JAZZ FESTIVAL va fi una specială, adaptată situației pandemice mereu imprevizibile. Tuturor ne lipsesc întâlnirile culturale de valoare, nemijlocite, care lasă amintiri în memoria fiecărui spectator, dar și în cea colectivă, a comunității din care facem parte, fizic ori cultural.
Dat fiind contextul social actual, am reunit toate forțele ca să putem continua să dăm viață proiectului nostru și al comunității clujene, păstrând vie și împărtășind, ca de fiecare dată, cu dumneavoastră, muzica de jazz, simbol etern al libertății de expresie artistică.
Pentru prima dată, TRANSILVANIA JAZZ FESTIVAL se va desfășura în format hibrid (format clasic, la sală și transmisie online), punându-ne în față o experiență inedită, care să ne aducă împreună, în sală și în fața ecranelor (prin intermediul canalelor de comunicare online ale festivalului – Youtube si Facebook).
Motivația realizării proiectului TJF 2021 în sistem hibrid vine din nevoia de revenire la o viață socială și culturală activă, în contextul oboselii acumulate atât de artiști, cât și de public, deopotrivă, oferind un eveniment cu real impact în agenda culturală clujeană și nu numai. Proiectul a fost gândit pentru a re-conecta publicul la evenimentele
muzicale live de calitate, precum concertele de jazz, care nu se adresează unui grup restrâns, elitist, ci este o mișcare culturală îmbrățișată de tot mai mulți oameni.
Urmându-și strategia artistică, TJF 2021 va prezenta publicului, și anul acesta, muzicieni de excepție ai jazzului internațional contemporan.
Astfel, programul propus pentru ediția 2021 este:
𝗩𝗶𝗻𝗲𝗿𝗶, 𝟱 𝗻𝗼𝗶𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲
𝗗𝗮𝘃𝗶𝗱 𝗛𝗲𝗹𝗯𝗼𝗰𝗸 𝘚𝘰𝘭𝘰𝘱𝘪𝘢𝘯𝘰 | 𝘗𝘭𝘢𝘺𝘪𝘯𝘨 𝘑𝘰𝘩𝘯 𝘞𝘪𝘭𝘭𝘪𝘢𝘮𝘴
𝗗𝗮𝗽𝗵𝗻𝗮 𝗟𝗲𝘃𝘆 & 𝗧𝗮𝗺𝗶𝗿 𝗠𝗶𝗹𝗲𝗿
𝗦â𝗺𝗯ă𝘁ă, 𝟲 𝗻𝗼𝗶𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲
#𝗻𝗲𝘄𝗧𝗼𝗴𝗲𝘁𝗵𝗲𝗿 – film documentar, proiecție în prezența producătorului 𝗔𝗻𝗱𝗿𝗲𝗶 𝗣𝗼𝗽𝗼𝘃, Forumul Cultural Austriac
𝗛𝗲𝗹𝗯𝗼𝗰𝗸 / 𝗦𝘁𝘂𝗱𝗻𝗶𝘁𝘇𝗸𝘆 / 𝗝𝗮𝗻𝘀𝗲𝗻 | 𝘛𝘩𝘦 𝘕𝘦𝘸 𝘊𝘰𝘰𝘭
𝗗𝘂𝗺𝗶𝗻𝗶𝗰ă, 𝟳 𝗻𝗼𝗶𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲
𝗗𝗨𝗢 𝗘𝗿𝗻𝘀𝘁 𝗥𝗲𝗶𝗷𝘀𝗲𝗴𝗲𝗿 & 𝗛𝗮𝗿𝗺𝗲𝗻 𝗙𝗿𝗮𝗮𝗻𝗷𝗲
𝗦𝗲𝗯𝗮𝘀𝘁𝗶𝗮𝗻 𝗦𝘁𝘂𝗱𝗻𝗶𝘁𝘇𝗸𝘆 | 𝘒𝘠-𝘚𝘰𝘭𝘰!
𝗗𝗮𝘃𝗶𝗱 𝗛𝗲𝗹𝗯𝗼𝗰𝗸 – Solopiano
𝗗𝗮𝘃𝗶𝗱 𝗛𝗲𝗹𝗯𝗼𝗰𝗸 revine la Cluj cu un nou proiect, înregistrat la renumita casă de discuri ACT Music: un album solo dedicat compozitorului John Williams. Vom putea retrăi acum atmosfera din filme precum „Războiul Stelelor”, „Harry Potter”, „Superman”, „Indiana Jones”, „E.T.” sau „Fălci” în interpretarea lui David Helbock care re-creează cu măiestrie și virtuozitate.
David e cel care și-a asumat un proiect maraton în 2009 când a compus o piesă nouă în fiecare zi timp de un an! El este totodată câștigător al celei mai mari competiții de pian de jazz din lume, cea de la Festivalul de la Montreux (2007) și a premiului publicului la ediția din 2010.
𝗗𝗮𝗽𝗵𝗻𝗮 𝗟𝗲𝘃𝘆 & 𝗧𝗮𝗺𝗶𝗿 𝗠𝗶𝗹𝗲𝗿 – voce / pian
𝗗𝗮𝗽𝗵𝗻𝗮 𝗟𝗲𝘃𝘆 este o cântăreață, compozitoare și aranjoare aventuroasă care îmbină împreună jazz-ul cu muzică etnică și cu accente de piese clasice. Pe albumul lui Daphna, Late Night Journey, apare și saxofonist tenor Lew Tabackin. Albumul a fost înregistrat în Tel Aviv și New York cu o trupă internațională de muzicieni din SUA, Israel și Europa.
„Pentru mine, jazz-ul este un traseu creat în timpul mersului pe jos. Este un mod de a te simți conectat și de a atinge oamenii, o călătorie de exprimare a sinelui” mărturisește Daphna.
𝗧𝗮𝗺𝗶𝗿 𝗠𝗶𝗹𝗲𝗿 s-a născut în Tadjikistan și a crescut ascultând muzică clasică acasă și cântând la pian clasic. La 23 de ani, primește o bursă la Berklee College of Music din Boston, unde a absolvit pianul de jazz sub conducerea lui Ray Santisi și a lui Laszlo Gardoni. Întors în Israel, Tamir înregistrează alături de artiști de jazz locali și internaționali precum Dianne Reeves și Michael Varekamp și a cântat în numeroase trupe la festivaluri și cluburi din diferite țări. Este membru al Daphna Levy & The ClassiCats, profesor de pian și aranjor pentru diverse trupe și orchestre.
𝗛𝗲𝗹𝗯𝗼𝗰𝗸 / 𝗦𝘁𝘂𝗱𝗻𝗶𝘁𝘇𝗸𝘆 / 𝗝𝗮𝗻𝘀𝗲𝗻 – pian/ trompeta / chitara
𝗗𝗮𝘃𝗶𝗱 𝗛𝗲𝗹𝗯𝗼𝗰𝗸 formează acum un trio nou alături de chitaristul 𝗔𝗿𝗻𝗲 𝗝𝗮𝗻𝘀𝗲𝗻 și de trompetistul 𝗦𝗲𝗯𝗮𝘀𝘁𝗶𝗮𝗻 𝗦𝘁𝘂𝗱𝗻𝗶𝘁𝘇𝗸𝘆 și este clar când vorbește despre asta cât de departe s-a mutat de la grupul său anterior, cu care a mai fost la Cluj: „În Random Control Trio am avut o mulțime de instrumente pe scenă, se schimbau multe instrumente… și multe note.”
Noul grup este mai mult despre emoții și ele sunt cel mai important lucru în muzică.” Despre 𝗔𝗿𝗻𝗲 𝗝𝗮𝗻𝘀𝗲𝗻, originar din Kiel, Helbock zice că „este un muzician foarte generos într-un fel subtil, foarte concentrat și calm, pentru care contează doar muzica.”
𝗦𝘁𝘂𝗱𝗻𝗶𝘁𝘇𝗸𝘆 este originar din Pădurea Neagră, iar lui Helbock îi place „stilul său de a se juca cu acel sunet foarte aerisit” și faptul că poate crea o gamă de timbre și stări cu un singur instrument.
Toți cei trei muzicieni interpretează melodic și totodată „suntem cu toții capabili să ne reținem și să le oferim spațiu celorlalți”. Helbock a fost inspirat de inovațiile și conceptele lui Lennie Tristano care a spus odată că „funcția principală a muzicianului de jazz este cea de a simți”.
Helbock, Jansen și Studnitzky au interiorizat această maximă. Pe „The New Cool” ea devine un fel convingător și natural de a face muzică. Și de a fi.
𝗗𝗨𝗢 𝗘𝗿𝗻𝘀𝘁 𝗥𝗲𝗶𝗷𝘀𝗲𝗴𝗲𝗿 & 𝗛𝗮𝗿𝗺𝗲𝗻 𝗙𝗿𝗮𝗮𝗻𝗷𝗲 – violoncel/pian
Violoncelistul și compozitorul olandez Ernst Reijseger este un influent muzician de improvizație care a dezvoltat un vocabular personal pe instrumentul său. Compozițiile și colaborările sale transcend stilurile muzicale și formele de artă. El este un partener creativ pentru producători de filme și de teatru, actori, povestitori, poeți, dansatori, dj’s, pictori, sculptori, fotografi, suflători de sticlă, inventatori și chiar cai. Din 2004, Reijseger a compus muzică de film pentru Werner Herzog, Alex și Andrew Smith și alții.
Harmen Fraanje, pianist, compozitor și profesor, conduce mai multe proiecte precum: proiectul său solo, trio Reijseger Fraanje Sylla, un cvartet cu Magic Malik, Brice Soniano și Toma Gouband, un nou duo cu trompetistul norvegian Arve Henriksen, un trio cu muzicienii finlandezi Aino Peltomaa la voce și Mikko Perkola la viola da gamba și un duo cu chitaristul olandez Anton Goudsmit.
Harmen este, de asemenea, foarte activ ca sideman în diferite proiecte din scena jazz europeană, precum Mats Eilertsen Trio și Fragile Quartet ale lui Michael Moore. Înregistrările proiectelor în care este implicat au fost
lansate de case de discuri renumite precum ECM, Winter & Winter, Outhere Music, Hubro Music, Challenge Jazz. Totodată, este reprezentantul secției de pian jazz și profesor principal la Conservatorium van Amsterdam / University of the Arts Amsterdam.
𝗦𝗲𝗯𝗮𝘀𝘁𝗶𝗮𝗻 𝗦𝘁𝘂𝗱𝗻𝗶𝘁𝘇𝗸𝘆 -trompeta/pian
𝗦𝘁𝘂𝗱𝗻𝗶𝘁𝘇𝗸𝘆 𝗮𝗹𝗶𝗮𝘀 𝗞𝗬 a fost dintotdeauna un călător între tărâmurile jazz-ului, a muzicii clasice și a celei electronice. În compozițiile sale inimitabile, nici măcar o singură notă nu este de prisos. Este detaliat, minimalist și transparent, dar afișează o adâncime emoțională profund personală. Prea edgy pentru pop, prea emoționant pentru jazz, prea opulent pentru electronică și cu un groove ritmic departe de avangardă, a creat ceva revigorant de nou.
Studnitzky este deja un interpret apreciat la nivel internațional atât la trompetă, cât și la pian. Puțini instrumentiști ai generației sale au apărut pe scenele atâtor cluburi și festivaluri din întreaga lume precum el. A cântat și a înregistrat cu nume precum Funk Unit de Nils Landgren, Jazzanova, Mezzoforte, Nightmares On Wax, Moritz von Oswald, Emiliana Torrini sau Dominic Miller.
Din 2014 Sebastian Studnitzky este profesor de jazz la Universitatea de Muzică din Dresda, Jazz Institut Berlin
și Züricher Hochschule der Künste. În 2015 a fost premiat cu JAZZ Echo, iar în 2020 cu OPUS Klassik.
Condiții de participare la eveniment:
Accesul publicului la concerte este permis în baza certificatului UE privind SARS-CoV-2.
Purtarea măștii și respectarea tuturor normelor de siguranță sanitară în spațiile festivalului este obligatorie.
Festivalul este organizat conform normelor în vigoare la data la care au loc concertele. Regulile de participare vor fi anunțate și suplimentate sau eliminate pe măsură ce vor fi anunțate public de către autorități.
Mai multe informatii gasiti AICI”, informează organizatorii.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 19,4%, în luna decembrie 2024 față de intervalul similar din 2023, in timp ce pe segmentul de maşini ”verzi” s-a consemnat un salt de 25.1%, pe întreg anul trecut, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere şi înmatriculari (DGPCI), prelucrate de Asociația Producătorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) și citate de Agerpres.
Conform statisticii, per total autovehicule, decembrie 2024 vine cu o crestere de 23.9% a inmatriculärilor comparativ cu aceeaşi lună din anul anterior, precum și cu o majorare de 40% față de luna noiembrie 2024.
Autoturismele (care reprezintă aproximativ 80% din total piață) au înregistrat, în luna decembrie 2024, un volum de 13.386 unități cu +19.4% mai mult faţă de luna similară din 2023.
Pe intreg anul 2024, segmentul SUV este pe prima poziție, cu o cotă de piață de 48.6% si o crestere de 15% faţă de anul 2023. urmat de segmentul C (cotă de piață de 29% si o crestere de 4%) si segmentul B (cotă de piață de 14% și o scădure de 9,8%).
În funcţie de tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate. In fuia decembrie a anului trecut, motorizările pe benzină plus mild hybrid benzină înregistrează o crestere de 22% față de perioada similară din 2023, ajungând astfel la o pondere de 58.8%. Autoturismele echipate cu motoare diesel plus mild hybrid diesel consemnează, în acelaşi interval de analiză, o scădere de 23.7% si o cotă de 9.2% din total.
Spring și Tesla, în top
La capitolul autoturisme electrificate, respectiv cele electrice (100% si hibride plug-in), precum şi cele full hybrid (care dispun si de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă), acestea deţineau, in decembrie 2024, o cotă de piață de 32%, care depăşeşte cu 22.8 puncte procentuale cota deținută de motoarele diesel.
Pe intreg anul 2024, acest segment de autoturisme au înregistrat o cotă de piață de 25.1%, cu 11.3 puncte procentuale mai muit față de motorizările diesel plus mild hybrid diesel.
Totodată, autoturismele full electrice aveau o cotă de 6.5%, în 2024 din piață faţă de anul 2023, când reprezentau 10.7%, in timp ce autoturismele plug-in hybrid duţineau o cotă de piață de 4.3% în comparatie cu 3,8%, cu un an in urma.
La nivelul anului trecut cele mai vândute autoturisme electrice au fost: Dacia Spring-cu 3.263 unități, în scădem cu 52.5% față de anul 2023. Testa Model 3 (cu 1.679 de unități. +64,3%) si Tesla Model Y (846 de unităţi, -59.3%).
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Finalistele Miss Tourism World din China. Clujeanca Ioana Oleleu nu a prins top 5
Finala concursului Miss Tourism World s-a încheiat, sâmbătă, la Shenzhen (China), dar clujeana Ioana Oleleu, reprezentanta României nu s-a clasat, din păcate, între primele 5.
Concursul a fost câștigat de reprezentanta Braziliei, urmată de cele din Polonia, Taiwan, Thailanda și Peru.
Ioana Oleleu a reprezentat România în finală și a purtat, printre altele, o rochie roșie, creația designerului clujean Iulia Sasu, însă nu a prin topul primelor 5 clasate.
Aceasta este fiica unuia dintre liderii PSD Cluj, Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA.
EVENIMENT
FOTO. TIR răsturnat între Poieni și Ciucea, pe DN1 E60. Patru bărbați, evaluați medical de SMURD
Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit sâmbătă seara la un accident rutier petrecut între localitățile Poieni și Ciucea, pe DN1 E60, unde un TIR s-a răsturnat.
”Echipajele noastre au găsit la fața locului un autotren răsturnat, respectiv un autoturism avariat. Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar patru bărbați au fost evaluați de către echipajul SAJ. În cele din urmă, cu toții au refuzat transportul la spital.
La misiune a mai luat parte o autospecială cu modul de descarcerare”, au precizat reprezentanții ISU Cluj.
Și polițiștii clujeni cercetează cum a avut loc accidentul.
Echipa de fotbal CFR Cluj a remizat sâmbătă cu echipa poloneză Legia Varșovia, scor 2-2, într-un meci amical disputat în cantonamentul de la Oliva Nova lângă Valencia (Spania).
Clujenii au condus la pauză cu scorul de 2-1, prin golurile marcat de Tachtsidis, pentru polonezi înscriind Morishita încă în minutul 5.
Polonezii au egalat în minutul 90 din repriza a doua prin Szczepaniak.
Foto: Facebook – Legia Varșovia