Connect with us

ACTUALITATE

80 de ani de la asasinarea lui Nicolae Iorga și a lui Virgil Madgearu. Poezia prevestitoare scrisă de Iorga cu o zi înainte de împuşcare

Publicat


Presiunea căutărilor identitare

România interbelică a fost cercetară, explicată, prezentată și văzută din și prin prisma faptelor și fenomenelor care au avut loc între 1918-1941.  Inevitabil, fresca societății românești ne dezvăluie lumini și umbre, într-o alternanță sau întrepătrundere a împlinirilor și neîmplinirilor a opțiunilor democratice cu cele totalitariste, a  guvernelor și guvernărilor mai mult sau mai puțin performante, a unei clase politice (ne)adaptate suficient la marile provocări generate de noile realități de după Primul Război Mondial și întregirea statală  exprimată plebiscitar la Chișinău (27 martie/9 aprilie 1918), Cernăuți (15/28 noiembrie 1918) și Alba Iulia (18 noiembrie/1 decembrie 1918).

Nicolae Iorga şi Virgil Madgearu

Uriașa avalanșa a faptelor care s-a rostogolit cu putere în și spre societatea românească a condus inevitabil la (ne)adaptări și tensiuni, la (ne)mulțumiri și resentimente, la mutații și malformații sociale, economice, politice, etnice și religioase. Toate acestea pot fi exprimate prin (re)afirmarea identității sau impunerea unei alte identități societare.

Unii doreau și urmăreau o deschidere  puternică spre universal și european, prin introducerea modernității cu rapiditate și depășirea stărilor sociale și economice care au grevat dezvoltarea timp de secole. Alții doreau conservarea tradiției și o evoluție din și prin această paradigmă. Criticul literar Eugen Lovinescu și economistul/sociologul Ștefan Zelentin au declanșat, încă înainte de 1918, o amplă discuție pe această temă.

Numeroși intelectuali au fost atrași și s-au implicat în aceste dezbateri. Acestea au reverberat în societate și au influențat, inevitabil, spectrul social și politic din România acelor ani. De la rațiune și reținere la presiune, pasiune și violență nu a fost decât un pas. Un pas care s-a concretizat în fapte și activități negative și reprobabile.

Nu au lipsit nici puternicele influențe externe  venite dinspre mișcările extremiste. Într-un „secol al extremelor” (Eric John Hobsbawm) și al neadaptărilor la democrațiile occidentale, la uriașul set de probleme interbelice, drumul spre autoritarism și dictatură nu a fost greu de trasat.

Este cât se poate de adevărat că destructurările inevitabile de după prima conflagrație mondială au fost urmate prea puțin, uneori deloc, de (re)structurări, (re)organizări și (re)lansări care să instaureze o nouă/altă paradigmă instituțională la care au aspirat mulțimile anonime, care au „putrezit” (la propriu), au pătimit și au murit în tranșeele Marelui Război. Tentația, opțiunea și aderența la triumful iluzoriu al democrației s-a conjugat cu radicalismul bolșevismului și ascensiunea fascismului.

În fața acestor realității, presiunile și mișcările stradale, susținute și încurajate, uneori, de la cel mai înalt nivel, au electrizat și depășit frontiera rațiunii. De la contestarea democrației și a responsabilității civice și de la dictatura străzii s-a ajuns la exclusivismul social și fizic al adversarilor. Tragismul ucise umanul!!!

Trăind în cercul vostru strâmt…

În arealul acestor tensiuni, opțiunile ideilor democratice nu au lipsit. Calea spre soluționarea problemelor existente trebuia să fie renovarea structurilor democratice, prin abordări cerebrale, echilibrate lipsite de idei politicianiste, ieftine și subjugante. Reportarea, uitarea și (re)vopsirea discursului politic, așa cum se întâmplă de multe ori și astăzi, deveniseră contraproductive și periculoase.

Din „turnul lor de fildeş”, mulți oameni politici nu au înțeles sau nu au vrut să se exprime spre și pentru o societate a dialogului și raționalului. Efectele imediate: crime, pogromuri, mutilări individuale și colective, traume psihice  puternice. Efectele pe termen mediu: dictaturi, războaie, crize. Efectele pe  termen lung: distrugeri, pierderi de vieții omenești, punerea sub semnul întrebării a identității statale și chiar a civilizației.

Mulți din cei care atunci nu au priceput și perceput „timpul lor” s-au trezit în „afara istoriei” și, din păcate, au tras după ei mulțimi de oameni nevinovați, naivi și creduli. Asemănarea cu zile noastre este întâmplătoare!!!

Triumful violenței împotriva rațiunii

Extremismele se pot atenua și corecta prin rațiune și solidaritatea rațiunii. În prima linie a acestei solidarități trebuie să fie purtătorii de mesaj, oamenii de condei, dascăli, intelectuali, oameni de știință, artiști și toți cei care iubesc, rațional și predictibil viața. Fără un astfel de orizont nu se poate așeza perenitatea peste oameni, pacea și încrederea socială.

În perioada interbelică, cei care au subscris la un astfel de proiect au plătit cu viața, pentru ideile, opțiunile și acțiunile lor. Este suficient să ne amintim de I.G. Duca, Armand Călinescu, de Nicolae Iorga și de Virgil Madgearu. Ultimii cădeau sub gloanțele celor prea grăbiți să înlăture chirurgical cangrenele politicianiste interbelice, acum 80 de ani!!!

Chiar dacă prin neștiință și manipulare mânuitorii armelor morții se declarau justițiari, actele lor sunt condamnabile și nejustificate. De reflectat și regândit. Viața unui om este la fel de prețioasă ca a tuturor oamenilor.

Nu o să insist asupra biografiei lor. Este știut că Nicolae Iorga a fost, poate, cel mai mare istoric al românilor, un enciclopedist cu una dintre cele mai voluminoase opere (peste 21.000 de titluri), că a fost Doctor honoris causa a unor universități și academii prestigioase din întreaga lume. La moartea sa, 47 de universități și academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă.

Virgil Madgearu a fost unul dintre cei mai prestigioși economiști și sociologi interbelici, profesor la Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale din București. A redactat lucrări fundamentale de istorie și teorie, practică economică. A fost doctrinarul Partidului Național Țărănesc. Este membru post-mortem al Academiei Române.

Dincolo de viața și activitatea lor, de crezul lor politic exprimat și apărat cu demnitate și eroism, rămân faptele îngrozitoare care au secerat destinele celor doi, Nicolae Iorga și Virgil Madgearu. E bine să reflectăm astăzi, mâine și totdeauna. Conflictul generațional care există în stare latentă sau/și explozivă poate fi gândit și abordat rațional. Și pentru aceasta, poate că nu ar fi rău ca din când în când să rememorăm ultimile versuri scrise de Nicolae Iorga, în preziua morții sale:

Brad bătrân

„Au fost tăind un brad bătrân
Fiindcă făcea prea multă umbră
Şi-atuncea din pădurea sumbră
Se auzi un glas păgân:

O, voi ce-n soare cald trăiţi
Şi aţi răpus strămoşul nostru
Să nu vă strice rostul vostru,

De ce sunteţi aşa grăbiţi?

În anii mulţi cât el a fost
De-a lungul ceasurilor grele,
Sub paza crăcilor rebele,
Mulţi şi-au aflat un adăpost.

Moşneagul, stând pe culme drept,
A fost la drum o călăuză
Şi-n vreme aspră şi ursuză
El cu furtunile-a dat piept.

Folos aduse cât fu viu,
Ci mort, acuma când se duce,
Ce alta poate-a vă aduce
Decât doar încă un sicriu?”

Prof.univ. dr. Ioan Lumperdean



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Din ciclul „Clujeanul și PALMIERUL”: Palmierii-morișcă de la Grădina Botanică au trecut cu bine iarna

Publicat

palmier

E de notorietate faptul că românul post-decembrist își satisface nevoia de palmier, de care a fost frustrat atâta și atâta vreme, prin excursii în zone tropicale și mediteraneene. E de ajuns să urmărești paginile de socializare ca să dai peste coloanele nesfârșite de poze ale conaționalilor cu palmierii.

palmier

Noi, clujenii, suntem favorizați, pentru că avem Grădina Botanică. Aici, palmierii se simt ca acasă. Și clujenii ca la tropice…

FOTO. Din ciclul „Clujeanul și PALMIERUL”: Palmierii-morișcă de la Grădina Botanică au trecut cu bine iarna

„Primii palmieri menținuți în exterior au trecut cu bine iarna în Grădina Botanică „A. Borza”!

palmier

Este vorba despre Trachycarpus fortunei, denumit palmier morișcă, care se găsește nativ în regiunile din centrul Chinei de Sud până în nordul Myanmar-ului (Asia de Sud-Est). La noi, indivizii cultivați pot fi admirați lângă turnul de apă, în cadrul „Sectorului Sistematic”, scrie pe pagina de Facebook a Grădinii Botanice.

palmier

Foto: Facebook Grădina Botanică

Citește mai departe

EVENIMENT

L-AȚI VĂZUT? Minor de 14 ani din Cluj, DISPĂRUT de la domiciliu. Sunați la 112

Publicat

csaboi

La data de 16 aprilie a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că minorul CSABOI GHEORGHE-IOAN LIVIU, în vârstă de 14 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a plecat la data de 15 aprilie a.c., în jurul orei 18.00, de la locuința sa, iar până în prezent nu a revenit.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.80 m, greutate – 50 de kg, păr șaten închis, ochi căprui.

L-AȚI VĂZUT? Minor de 14 ani din Cluj, DISPĂRUT de la domiciliu. Sunați la 112

La momentul plecării era îmbrăcat cu pantaloni bleumarin, bluză gri cu scris imprimat albastru, pantofi sport gri.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre acesta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe

ECONOMIE

FOTO. Mircea Abrudean, la Porțile de Fier, la inaugurarea unei liniii electrice aeriene: O soluție inteligentă și ecologică

Publicat

Mircea Abrudean

CNTEE Transelectrica, companie aflată în portofoliul Secretariatul General al Guvernului, a organizat ieri seară, la sediul SET Porțile de Fier I, Ceremonia de inaugurare a Proiectului de construire a Liniei Electrice Aeriene de 400kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița.

Proiectul reprezintă o investiție de peste 150 de milioane de lei, cu o lungime totală de 117 km și, corelat cu retehnologizarea Stației Electrice de Transformare Reșița care va face posibilă și operaționalizarea Liniei de interconexiune Reșița – Pancevo (Serbia), va consolida sectorul energetic în regiunea Banat și va contribui la stabilizarea tensiunilor și, implicit, la reducerea pierderilor de putere și energie.

Realizare tehnică remarcabilă

Mircea Abrudean

Prezent la inaugurare, secretarul general al Guvernului, clujeanul Mircea Abrudean, a menționat faptul că proiectul nu este doar o realizare tehnică remarcabilă, ci și o dovadă a angajamentului României față de inovație și sustenabilitate, fiind cel mai complex din ultimii 30 de ani.

„Este un simbol al perseverenței în fața provocărilor tehnice și un exemplu al colaborării strânse între sectorul public și cel privat. În spatele acestei realizări impresionante stau ore nesfârșite de muncă, cercetare și inovare.

Această linie electrică aeriană este o soluție inteligentă și ecologică, care va contribui la reducerea emisiilor de carbon și la promovarea unei economii mai curate și mai eficiente energetic.

Este un pas important în direcția unui viitor mai durabil și va spori capacitatea de racordare la rețea pentru noii consumatori de energie electrică care doresc să-și dezvolte activitățile în această zonă”, a spus Abrudean.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Se PRELUNGEȘTE traseul liniei 18. Se înființează 8 STAȚII noi în Borhanci

Publicat

autobuze ctp

Începând de marți, 16.04.2024, autobuzele care circula pe linia 18 vor avea traseu dus-întors pe strada Romul Ladea, modificat față de situația actuală, în care întoarcerea autobuzelor înspre oraș se realiza pe străzile Voievodul Gelu și Borhanciului.

În acelasi timp, traseul actual al liniei se va prelungi cu aproximativ 750m pe strada Veseliei, unde va avea punct de întoarcere în zona numărului 58.

Se PRELUNGEȘTE traseul liniei 18. Se înființează 8 STAȚII noi în Borhanci

Odată cu modificarea traseului liniei 18 și prelungirea acesteia, pe strada Veseliei vor fi înființate stații noi de autobuz, astfel:

– 5 stații pe strada Romul Ladea, pe sensul de venire spre oras în zona numerelor poștale 127, 79, 63, 39 si 23;

– 3 statii pe strada Veseliei, în zona numerelor poștale 26, 28 și 58.

Noile stații de autobuz au fost semnalizate în teren prin indicatoare și marcaje rutiere.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax