Connect with us

ACTUALITATE

80 de ani de la asasinarea lui Nicolae Iorga și a lui Virgil Madgearu. Poezia prevestitoare scrisă de Iorga cu o zi înainte de împuşcare

Publicat


Presiunea căutărilor identitare

România interbelică a fost cercetară, explicată, prezentată și văzută din și prin prisma faptelor și fenomenelor care au avut loc între 1918-1941.  Inevitabil, fresca societății românești ne dezvăluie lumini și umbre, într-o alternanță sau întrepătrundere a împlinirilor și neîmplinirilor a opțiunilor democratice cu cele totalitariste, a  guvernelor și guvernărilor mai mult sau mai puțin performante, a unei clase politice (ne)adaptate suficient la marile provocări generate de noile realități de după Primul Război Mondial și întregirea statală  exprimată plebiscitar la Chișinău (27 martie/9 aprilie 1918), Cernăuți (15/28 noiembrie 1918) și Alba Iulia (18 noiembrie/1 decembrie 1918).

Nicolae Iorga şi Virgil Madgearu

Uriașa avalanșa a faptelor care s-a rostogolit cu putere în și spre societatea românească a condus inevitabil la (ne)adaptări și tensiuni, la (ne)mulțumiri și resentimente, la mutații și malformații sociale, economice, politice, etnice și religioase. Toate acestea pot fi exprimate prin (re)afirmarea identității sau impunerea unei alte identități societare.

Unii doreau și urmăreau o deschidere  puternică spre universal și european, prin introducerea modernității cu rapiditate și depășirea stărilor sociale și economice care au grevat dezvoltarea timp de secole. Alții doreau conservarea tradiției și o evoluție din și prin această paradigmă. Criticul literar Eugen Lovinescu și economistul/sociologul Ștefan Zelentin au declanșat, încă înainte de 1918, o amplă discuție pe această temă.

Numeroși intelectuali au fost atrași și s-au implicat în aceste dezbateri. Acestea au reverberat în societate și au influențat, inevitabil, spectrul social și politic din România acelor ani. De la rațiune și reținere la presiune, pasiune și violență nu a fost decât un pas. Un pas care s-a concretizat în fapte și activități negative și reprobabile.

Nu au lipsit nici puternicele influențe externe  venite dinspre mișcările extremiste. Într-un „secol al extremelor” (Eric John Hobsbawm) și al neadaptărilor la democrațiile occidentale, la uriașul set de probleme interbelice, drumul spre autoritarism și dictatură nu a fost greu de trasat.

Este cât se poate de adevărat că destructurările inevitabile de după prima conflagrație mondială au fost urmate prea puțin, uneori deloc, de (re)structurări, (re)organizări și (re)lansări care să instaureze o nouă/altă paradigmă instituțională la care au aspirat mulțimile anonime, care au „putrezit” (la propriu), au pătimit și au murit în tranșeele Marelui Război. Tentația, opțiunea și aderența la triumful iluzoriu al democrației s-a conjugat cu radicalismul bolșevismului și ascensiunea fascismului.

În fața acestor realității, presiunile și mișcările stradale, susținute și încurajate, uneori, de la cel mai înalt nivel, au electrizat și depășit frontiera rațiunii. De la contestarea democrației și a responsabilității civice și de la dictatura străzii s-a ajuns la exclusivismul social și fizic al adversarilor. Tragismul ucise umanul!!!

Trăind în cercul vostru strâmt…

În arealul acestor tensiuni, opțiunile ideilor democratice nu au lipsit. Calea spre soluționarea problemelor existente trebuia să fie renovarea structurilor democratice, prin abordări cerebrale, echilibrate lipsite de idei politicianiste, ieftine și subjugante. Reportarea, uitarea și (re)vopsirea discursului politic, așa cum se întâmplă de multe ori și astăzi, deveniseră contraproductive și periculoase.

Din „turnul lor de fildeş”, mulți oameni politici nu au înțeles sau nu au vrut să se exprime spre și pentru o societate a dialogului și raționalului. Efectele imediate: crime, pogromuri, mutilări individuale și colective, traume psihice  puternice. Efectele pe termen mediu: dictaturi, războaie, crize. Efectele pe  termen lung: distrugeri, pierderi de vieții omenești, punerea sub semnul întrebării a identității statale și chiar a civilizației.

Mulți din cei care atunci nu au priceput și perceput „timpul lor” s-au trezit în „afara istoriei” și, din păcate, au tras după ei mulțimi de oameni nevinovați, naivi și creduli. Asemănarea cu zile noastre este întâmplătoare!!!

Triumful violenței împotriva rațiunii

Extremismele se pot atenua și corecta prin rațiune și solidaritatea rațiunii. În prima linie a acestei solidarități trebuie să fie purtătorii de mesaj, oamenii de condei, dascăli, intelectuali, oameni de știință, artiști și toți cei care iubesc, rațional și predictibil viața. Fără un astfel de orizont nu se poate așeza perenitatea peste oameni, pacea și încrederea socială.

În perioada interbelică, cei care au subscris la un astfel de proiect au plătit cu viața, pentru ideile, opțiunile și acțiunile lor. Este suficient să ne amintim de I.G. Duca, Armand Călinescu, de Nicolae Iorga și de Virgil Madgearu. Ultimii cădeau sub gloanțele celor prea grăbiți să înlăture chirurgical cangrenele politicianiste interbelice, acum 80 de ani!!!

Chiar dacă prin neștiință și manipulare mânuitorii armelor morții se declarau justițiari, actele lor sunt condamnabile și nejustificate. De reflectat și regândit. Viața unui om este la fel de prețioasă ca a tuturor oamenilor.

Nu o să insist asupra biografiei lor. Este știut că Nicolae Iorga a fost, poate, cel mai mare istoric al românilor, un enciclopedist cu una dintre cele mai voluminoase opere (peste 21.000 de titluri), că a fost Doctor honoris causa a unor universități și academii prestigioase din întreaga lume. La moartea sa, 47 de universități și academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă.

Virgil Madgearu a fost unul dintre cei mai prestigioși economiști și sociologi interbelici, profesor la Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale din București. A redactat lucrări fundamentale de istorie și teorie, practică economică. A fost doctrinarul Partidului Național Țărănesc. Este membru post-mortem al Academiei Române.

Dincolo de viața și activitatea lor, de crezul lor politic exprimat și apărat cu demnitate și eroism, rămân faptele îngrozitoare care au secerat destinele celor doi, Nicolae Iorga și Virgil Madgearu. E bine să reflectăm astăzi, mâine și totdeauna. Conflictul generațional care există în stare latentă sau/și explozivă poate fi gândit și abordat rațional. Și pentru aceasta, poate că nu ar fi rău ca din când în când să rememorăm ultimile versuri scrise de Nicolae Iorga, în preziua morții sale:

Brad bătrân

„Au fost tăind un brad bătrân
Fiindcă făcea prea multă umbră
Şi-atuncea din pădurea sumbră
Se auzi un glas păgân:

O, voi ce-n soare cald trăiţi
Şi aţi răpus strămoşul nostru
Să nu vă strice rostul vostru,

De ce sunteţi aşa grăbiţi?

În anii mulţi cât el a fost
De-a lungul ceasurilor grele,
Sub paza crăcilor rebele,
Mulţi şi-au aflat un adăpost.

Moşneagul, stând pe culme drept,
A fost la drum o călăuză
Şi-n vreme aspră şi ursuză
El cu furtunile-a dat piept.

Folos aduse cât fu viu,
Ci mort, acuma când se duce,
Ce alta poate-a vă aduce
Decât doar încă un sicriu?”

Prof.univ. dr. Ioan Lumperdean



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sorin Naș (S.O.S. România): Am votat cu candidatul interzis de sistem. Mi-am anulat, astfel, votul

Publicat

Naș

Președintele Partidului S.O.S. România, filiala Cluj, Sorin Naș, a votat, duminică, la secția de votare nr. 38 din Cluj-Napoca pentru alegerile prezidențiale.

”Am votat cu candidatul interzis de sistem, iar prin acest vot dat mi-am anulat votul. M-am asigurat, astfel, că votul meu nu va fi transferat către niciunul dintre ceilalți candidați care nu mă reprezintă în niciun fel”, a spus Naș.

Reamintim că liderul Partidului S.O.S. România nu a mai putut candida la alegerile prezidențiale în urma unei decizii a CCR.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dosar penal deschis la Cluj-Napoca pentru un vot cu urna mobilă la secția 36

Publicat

De

Dosar penal vot Cluj

Polițiștii clujeni au deschis un dosar penal pentru încălcarea prevederilor privind votul cu urna mobilă.

Vizați sunt doi membri ai secției de votare nr. 36 din Cluj-Napoca.

Dosar penal deschis la Cluj-Napoca pentru un vot cu urna mobilă la secția 36

Potrivit IPJ Cluj, în jurul orei 8:00, la secția de votare nr. 36 din municipiul Cluj-Napoca, a fost semnalată o posibilă încălcare a reglementărilor privind utilizarea urnei mobile.

Potrivit primelor verificări, locțiitoarea președintelui secției de votare, o femeie, de 57 de ani, împreună cu un alt membru al secției de votare, s-au deplasat cu urna mobilă la un imobil, din cartierul Grigorescu, fără a informa forțele de ordine, context în care a fost exprimat un vot.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii de nerespectare a regimului urnei de vot, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal.

6 amenzi date la Cluj pentru nereguli

De asemenea, potrivit IPJ Cluj, pe parcursul nopții și în cursul zilei de sâmbătă, au fost semnalate 12 sesizări cu privire la posibile incidente electorale dintre care una nu s-a confirmat.

Au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale cu avertisment pentru contravenții referitoare la procesul electoral, iar alte 3 sesizări sunt în curs de verificare.

ATENȚIE! Nu faceți propagandă electorală nici pe rețelele sociale

Polițiștii clujeni atrag atenția că persoana care continuă propaganda electorală după încheierea oficială a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, considerate spațiu public, poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

Principalele fapte interzise în ziua votului, precum și pedepsele prevăzute de lege:

  • Persoana care continuă propaganda electorală sau sfătuiește alegătorii, la sediul secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
  • Tot cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei poate fi sancționată persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi.
  • Nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 și 10.000 de lei.
  • Prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoțitorul nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.
  • Comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, între orele 7:00 – 21:00, se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.
  • Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
  • Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Nu intră în categoria bunurilor interzise cele cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.
  • Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori, sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
  • Tot cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi, se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
  • Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă. Dacă fapta este comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Citește mai departe

EVENIMENT

ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 12.00, mai mică decât în 2019

Publicat

De

Alegeri prezidențiale Cluj

Procesul de vot continuă în județul Cluj. Prezență la vot, la ora 12.00, era de 14,31%.

În anul 2019, prezența la urne în județ era de peste 17%.

Clujenii votează. Prezența la urne la ora 12.00, mai mică decât în 2019

La turul I al alegerilor prezidențiale din anul 2019, în județul Cluj prezența la vot a fost, la ora 12.00, de 17,60 %. La Cluj-Napoca, până la ora 12.00, votaseră 21,35 % dintre alegători.

În această duminică, prezența la urne în județ era la ora 12.00 de 14,31%.  În Cluj-Napoca au votat până acum peste 16.50% dintre cei cu drept de vot.

Cele mai multe persoane care au votat acum la Cluj sunt din categoria de vârstă 45-64 de ani. Cea mai mică prezență la vot s-a înregistrat în rândul tinerilor cu vârste între 18 și 24 de ani.

În jurul orei 12.00, de altfel, s-a înregistrat și cel mai mare număr de votanți de până acum, în jur de 3.000.

La nivel național, prezența la urne era de peste 18%, procent în care sunt incluși și românii care au votat în diaspora.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Remus Lăpușan (PSD Cluj): Am votat pentru un președinte echilibrat, care reprezintă calea sigură pentru români

Publicat

Lăpușan

Prim-vicepreședintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, și-a exercitat dreptul fundamental de a vota la secția nr. 35 din Cluj-Napoca și i-a îndemnat pe clujeni să iasă la vot la alegerile prezidențiale, deoarece de asta depinde viitorul lor și al copiilor lor.

”Am votat pentru un președinte echilibrat, pe care îl cunosc foarte bine, pentru un președinte care reprezintă calea sigură pentru clujeni și pentru români, care știe ce înseamnă să faci politică externă, care înțelege contextul geostrategic în care ne aflăm, pentru un președinte care susține investițiile în sănătate și în educație și care, până la urmă, susține România și pe români și iubește România.

Suntem alături de candidatul pe care l-am votat și sunt convins că România este pe calea sigură în acest moment”, a spus Lăpușan.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax