CULTURA
76 de ani de la moartea lui Zaharia Bârsan, întemeietorul Teatrului Național din Cluj
Zaharia Bârsan, scriitor, poet și dramaturg, a fost primul director al Teatrului Național din Cluj.
Un actor cu un temperatment puternic, acesta se bucura de o mare popularitate în întreaga Transilvanie în acele vremuri.
76 de ani de la moartea lui Zaharia Bârsan, întemeietorul Teatrului Național din Cluj
Zaharia Bârsan s-a născut la 11 ianuarie 1878 la Sânpetru în județul Brașov. La Sânpetru urmează şcoala primară, iar din 1889 devine elev al Gimnaziului superior greco-ortodox român din Braşov. Printre colegii şi prietenii lui gimnazişti s-au numărat I. Scurtu, Sextil Puşcariu, Octavian Goga, I. Lupaş, H. Petra-Petrescu.
El debutează în ianuarie 1897 la „Convorbiri literare”, sub semnătura Sân-Petreanul, cu poezia “În zori”. Își continuă studiile la Liceul grăniceresc din Năsăud, iar apoi la Institutul Clinciu-Popa din Bucureşti. Examenul de bacalaureat îl susține la Liceul „Gheorghe Lazăr” şi se înscrie la Conservatorul de Artă Dramatică. El va participa ca auditor şi la cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti. Distribuit, încă de pe băncile Conservatorului, în diferite roluri, Bârsan va absolvi, în 1901, clasa de declamaţie condusă de C.I. Nottara.
Zaharia Bârsan devine directorul Teatrului din Cluj în 1919, la înființarea instituției
La 14 mai 1919, la insistenţele lui Tiberiu Brediceanu, Teatrul Naţional va fi preluat de Consiliul Dirigent Român, reprezentat prin Onisifor Ghibu, secretar general pentru resortul Instrucţiunii şi Artelor, arată reprezentanții teatrului clujean.
Zaharia Bârsan care se bucura și de prestigiu, nu doar de popularitate, este numit, la 18 septembrie 1919, director al Naţionalului. El va deţine calitatea de director Teatrului Național din Cluj între anii 1919 – 1927, și apoi între anii 1931 şi 1936.
În 1938 s-a pensionat, dar până în 1940 a continuat să fie profesor la Conservatorul din Cluj, unde preda încă din anul 1919. În 1945 a fost declarat director onorific al Teatrului Naţional din Cluj.
Zaharia Bârsan a murit la cluj, la 13 decembrie 1948 la Cluj. Avea 70 de ani. Este înmormântat în Cimitirul „Sfânta Vineri” din București, alături de soţia sa, actriţa Olimpia Bârsan.
Foto:
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Alegeri parțiale locale în comuna Valea Ierii, în 4 mai, pentru alegerea unui nou primar. Care este motivul
Hotărârea Guvernului care stabileşte ziua de 4 mai ca dată pentru organizarea alegerilor prezidențiale, primul tur, și a alegerilor locale parţiale pentru preşedintele Consiliului Judeţean Bihor şi pentru primari din 17 localități, printre care și Valea Ierii din județul Cluj, a fost publicată in Monitorul Oficial și intră în vigoare la data de 30 martie.
Potrivit actului normativ adoptat de Executiv, localitățile în care vor avea loc alegeri locale parţiale pentru primari sunt:
Comuna Cabesti (Bihor)
Comuna Rieni (Bihor)
Comuna Avrämeni (Botoşani)
Comuna Cosula (Botoşani)
Oraşul Oţelu Rosu (Caras-Severin)
Comuna Lăpuşnicel (Caraş-Severin)
Comuna Valea Ierii (Cluj)
Comuna Limanu (Constanța)
Comuna Gura Ocnitei (Dambovița)
Comuna Buturugeni (Glurglu)
Comuna Heleşteni (lasi)
Oraşul Ulmeni (Maramures)
Comuna lancu Jianu (Oit)
Comuna Mihäeşti (Oit)
Orasul Busteni (Prahova)
Municipiul Zalău (Salaj)
Comuna Drăgăneşti-Vlaşca [Teleorman)
Alegerile din Bihor au loc în contextul in care Ilie Bolojan a demisionat din funcția de preşedinte al Consiliului Judeţean după ce a fost ales senator, fiind președintele Senatului.
Ales în iunie 2024, dar și-a pierdut mandatul
Primarul din Valea Ierii, Dorin Nap (PSD), ales în 9 iunie 2024. a fost condamnat definitiv anul trceut de către Curtea de Apel Cluj la doi ani și 11 luni de închisoare cu suspendare pentru furt de arbori și fals intelectual.
Primarul a fost judecat pentru săvârșirea infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier, furt de arbori din fondul forestier şi fals intelectual.
Mai mult, Curtea de Apel Cluji i-a interzis acestuia să ocupe funcții publice, pe o perioadă de trei ani.
Astfel, în urma ordinul prefectului Irina Munteanu primarul Nap și-a pierdut mandatul, astfel că în 4 mai vor fi organizate alegeri locale parțiale pentru funcția de primar.
Curtea Supremă a decis interzicerea TikTok în SUA de duminică, dacă aplicația nu este vândută de compania chineză ByteDance, informează Sky News, citat de Mediafax.
TikTok va fi interzis în SUA începând de duminică, conform unei decizii definitive a Curții Supreme, care impune vânzarea aplicației de către compania chineză ByteDance. Președintele în exercițiu, Joe Biden, a anunțat că nu va pune în aplicare interdicția, lăsând decizia în mâinile lui Donald Trump, care va prelua mandatul luni.
Într-un comunicat al Casei Albe, se menționează că TikTok ar trebui să rămână disponibil pentru utilizatorii americani, dar cu alt proprietar, astfel încât să se elimine riscurile de securitate națională invocate de Congres. ByteDance a refuzat în repetate rânduri să vândă aplicația, deși acest lucru ar putea preveni interdicția.
Va interveni Trump?
Cu peste 170 de milioane de utilizatori în SUA, TikTok este una dintre cele mai populare aplicații, dar se confruntă cu incertitudini majore. Potrivit unor informații, compania ar putea dezactiva aplicația pentru utilizatorii americani.
Donald Trump, cunoscut ca un susținător al aplicației și cu peste 14,7 milioane de urmăritori pe TikTok, ar putea încerca să atenueze impactul interdicției. Totuși, acesta nu poate anula decizia Curții Supreme. El ar putea, însă, să decidă să nu o aplice sau să încurajeze platformele precum Apple și Google să mențină aplicația pe magazinele lor.
Consiliul Studenților din UBB Cluj-Napoca (CSUBB) anunță un nou beneficiu pentru pentru studenții instituției, și anume accesul gratuit la Bazinul de Înot „Universitas” din Parcul Babeș.
”Studenții UBB vor putea folosi gratuit bazinul de înot al universității, în zilele de sâmbătă și duminică, între orele 12:00-16:00.
Accesul se face pe baza carnetului de student valabil. Mulțumim Universității Babeș-Bolyai pentru sprijinul oferit în implementarea acestei facilități importante, care susține bunăstarea și dezvoltarea armonioasă a comunității studențești!”, arată CSUBB.
De asemenea, studenții UBB au acces gratuit la sălile și terenurile de sport din Parcul Sportiv “Hațieganu”, în afara programului didactic și a competițiilor sportive organizate.
Maxim 18 ore/săptămână/sală sau teren, iar accesul se face pe baza unei rezervări prealabile la Serviciul Parc Sportiv.
Inaugurat în 2009
Complexul de Nataţie „Universitas”, situat în Complexul Sportiv Universitar „Iuliu Haţieganu”, reîntregeşte complexul de baze sportive(terenuri şi săli de sport), aflate în patrimoniul Universităţii „Babeş-Bolyai”.
A fost inaugurat la 27 septembrie 2009, iar de la 01 februarie 2010 s-a deschis, propriu-zis, pentru activitatea didactică de înot dar, şi pentru publicul larg. Reprezintă, în primul rând, o bază didactică pentru studenţii F.E.F.S. care îşi desfăşoară, zilnic, orele de nataţie; de agrement pentru alte persoane, dar şi o bază de iniţiere în tehnica de înot pentru copii şi adulţi.
Complexul oferă un bazin de dimensiuni olimpice (50 x 20,6 metri), cu 8 culoare prevăzute cu block-start-uri; cu o temperatură a apei cuprinsă între 26 -28 ºC, iar a mediului ambiant de 28 – 30 ºC şi o adâncime cuprinsă între 1,80 şi 2,00 metri.
Calitatea apei de îmbăiere este verificată, în permanenţă, chimic şi microbiologic, de o instalaţie automată ultramodernă de tratare a apei.
Complexul beneficiază de vestiare şi săli de duş dispuse pe trei niveluri, săli de curs pentru studenţi, birouri pentru profesori şi un cabinet medical. Are în dotare şi o tribună pentru spectatori cu o capacitate de 556 locuri.
Serviciul de salvamari este prezent pe toată durata orarului de funcţionare al bazinului. Publicul larg are acces in permanenţă în acest interval orar, prin achiziţionarea unui bilet/abonament, în timp ce activitatea didactică a studenţilor are loc în paralel cu alte activităţi, pe culoarele rezervate.
La bazinul mic, temperatura apei este cuprinsă între 30 – 32° C, iar adâncimea între 0,80 – 1,20 m, iar la bazinul mare, temperatura apei este cuprinsă între 26 – 28° C, iar adâncimea între 1,8 – 2 m.
Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin vineri seara la un accident rutier petrecut pe centura Vâlcele-Apahida.
”În accident au fost implicate un autoturism și un autocamion, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Trei persoane sunt evaluate de către echipajele medicale, iar la misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și două ambulanțe SMURD.
Toate cele trei persoane prezintă, la o primă evaluare, afecțiuni ușoare”, a transmis ISU Cluj.
UPDATE Cele trei persoane au refuzat transportul la spital.