Connect with us

EVENIMENT

71,6 milioane de euro pentru spitalele COVID. Unităţile clujene care primesc bani

Publicat


16 proiecte în valoare de 71,6 milioane de euro au fost depuse până în prezent pentru dotarea unităţilor sanitare din reţeaua COVID – 19, iar primele 10 cereri vor fi semnate la jumătatea acestei luni, potrivit ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

El a prezentat, în şedinţa de Guvern de joi, informaţii despre contractarea fondurilor destinate spitalelor din reţeaua COVID-19. Finanţările, în valoare de 350 milioane euro, sunt asigurate prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare.

Mai multe spitale clujene

„În cadrul apelului POIM au fost depuse deja 16 cereri de finanţare în valoare de 71,6 milioane de euro. Evaluarea proiectelor depuse a început imediat şi estimăm că primele 10 cereri de finanţare vor fi semnate la mijlocul acestei luni. Reamintesc că am lansat acest apel de proiecte, aşa cum am promis, la data de 15 mai. Suplimentar, managerii spitalelor beneficiază de asistenţa angajaţilor MFE pentru a depune cât mai repede proiectele în sistemul informatic MySMIS”, a anunţat ministrul Fondurilor Europene.

Alte 95 de cereri de finanţare se află în pregătire şi urmează să fie transmise spre evaluare în perioada imediat următoare.

Până în prezent au fost depuse mai multe cereri de finanţare.

Municipiul Lupeni, pentru extinderea şi dotarea A.T.I. Spitalul Municipal Lupeni (Spital suport pacienţi COVID-19 pozitiv), proiect de 3,41 milioane de euro. Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar – Arseni” Bucureşti, pentru dotarea Unităţii de Primiri Urgenţe şi a Secţiei Anestezie Terapie Intensivă ale Spitalului pentru gestionarea crizei COVID – 19, proiect de 3,45 milioane de euro.

UAT Judeţul Cluj pentru dotarea Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca în contextul pandemiei COVID-19, proiect în valoare de 2,56 milioane de euro.

UAT Judeţul Cluj pentru consolidarea capacităţii Judeţului Cluj în gestionarea crizei sanitare COVID-19, proiect de 3,21 milioane de euro. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea pentru creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19 în municipiul Oradea şi judeţul Bihor, proiect de 9,18 milioane euro.

Milioane pentru Institutul Inimii Cluj

De asemenea, au mai fost depuse cereri pentru Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova pentru combaterea Virusului prin Dotarea Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova, proiect de 2,75 milioane de euro.

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Craiova pentru combaterea Virusului prin Dotarea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Craiova, proiect de 9,97 milioane de euro. Spitalul Clinic Municipal Filantropia Craiova pentru combaterea răspândirii Virusului prin Dotarea Spitalului Clinic Municipal Filantropia din municipiul Craiova, proiect de 9,95 milioane de euro. Serviciul de Protecţie şi Pază – U.M. 0149 Bucureşti pentru consolidarea capacităţii centrului medical din cadrul Serviciul de Protecţie şi Pază pentru gestionarea crizei sanitare COVID-19, proiect de 2,33 milioane de euro.

Institutul Inimii de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Niculae Stăncioiu” pentru consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19 la nivelul Institutului Inimii de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare Niculae Stăncioiu, proiect de 3,20 milioane de euro.

Institutul Oncologic Cluj

Alte cereri de finanţare sunt pentru Institutul Oncologic Prof. Dr.I.Chiricuţă Cluj-Napoca. Pentru creşterea capacităţii de diagnosticare şi îngrijire a pacienţilor oncologici şi a personalului propriu în perioada crizei sanitare COVID-19, proiect de 1,26 milioane de euro.

UAT Municipiul Carei pentru creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19 în municipiul Carei, proiect de 490.000 de euro; judeţul Arad pentru îmbunătăţirea capacităţii unităţilor medicale din judeţul Arad în contextul pandemiei COVID-19, proiect de 4,18 milioane de euro. Institutul Clinic Fundeni pentru gestionarea în timp util şi eficient de către Institutul Clinic Fundeni a crizei sanitare COVID-19, proiect de 5,13 milioane de euro. Judeţul Giurgiu pentru dotarea medicală performantă pentru STOPare COVID 19 la nivelul judeţului Giurgiu – CO-STOP, proiect de 511.900 euro; Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” pentru proiectul COVID19-CARE – Creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19 prin dotarea cu echipamente şi aparatură medicală a Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, proiect de 9,99 milioane de euro.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Cei doi clujeni pe biciclete au pedalat până la „capătul lumii”, în Ushuaia, Argentina. Promovează sportul și lectura

Publicat

După multe ore de pedalat și nenumărate aventuri, Gabriel Bota și Rudolf Nyari au ajuns la „capătul lumii”, în Ushuaia, Argentina.

Cei doi clujeni, cunoscuți pentru inițiativa lor îndrăzneață „Read&Ride”, au pedalat neobosiți prin peisajele spectaculoase și provocările unei călătorii care pare desprinsă dintr-o poveste.

„După 12 ore de pedalat și multe aventuri, am ajuns în Ushuaia! El Fin del Mundo! Doi “nebuni” duc o carte! Suntem prea obosiți să facem o relatare detaliată dar mâine promitem să punem multe poze! Drumul a fost ca într-o poveste!  Vă mulțumim pentru că ne urmăriți!”, au transmis cei doi aventurieri din inima Țării de Foc.

Lectură și sport până la capătul lumii

Gabriel Bota și Rudolf Nyari, organizatori ai Festivalului Internațional de Carte Transilvania, și-au propus să inspire românii să citească și să facă sport prin puterea exemplului. „Read&Ride to El Fin del Mundo” este cea de-a treia ediție a acestui proiect de suflet, care îmbină cultura și aventura.

În anul 2017, Gabriel Bota, directorul FICT se urca pe bicicletă să parcurgă 5000 de kilometri, prin zece țări europene și să citească în acest timp zece cărți. A reușit, motiv pentru care în anul 2022 a pornit într-o nouă aventură, de data aceasta nu singur, ci cu prietenul său, Rudolf Nyari, spre Cercul Arctic. În timpul acelei călătorii, cei doi clujeni au primit peste 8000 de mesaje de la tineri din toată țara, cu felicitări și promisiunea că vor citi și vor face sport. Au străbătut cu bicicleta 3 țări în timp record și au ajuns până la Nordkapp.

Ushuaia, cel mai sudic oraș din lume

După doi ani de la „Read&Ride 2 Arctic Circle”, a venit momentul pentru o nouă aventură dificilă, o călătorie cu bicicleta până la capătul lumii, un tur al Țării de Foc pe Carretera Austral, de la Oceanul Pacific la Oceanul Atlantic, de la Punta Arenas la Ushuaia, de la Strâmtoarea lui Magellan la Canalul Beagle, până la ultimul loc de Sud al lumii, chiar deasupra Antarcticii, la Capul Horn. În mod specific, „El Fin del Mundo” este folosit pentru a desemna regiunea extrem sudică a Americii de Sud, în special Țara de Foc și orașul Ushuaia din Argentina. Ushuaia este considerat cel mai sudic oraș din lume și este adesea numit „la capătul lumii” datorită poziției sale izolate și extreme.

Călătoria lor până la „capătul lumii” nu este doar un test de rezistență fizică și mentală, ci și un omagiu literar. Cei doi au luat cu ei cartea „Toate pânzele sus!” de Radu Tudoran, o operă care a însuflețit generații de cititori să viseze la prietenie, curaj și descoperirea necunoscutului. Ei plănuiesc să lase această carte într-un loc simbolic la sud de Ushuaia, un tribut adus scriitorului care, prin cuvintele sale, a explorat o lume pe care n-a văzut-o niciodată.

De la Cluj la Ushuaia. Un drum presărat cu provocări

Aventura a început în Cluj-Napoca, unde cei doi s-au îmbarcat într-o călătorie de 3 zile cu avionul, cu escale în Istanbul, Sao Paulo, Santiago de Chille și aterizarea finală din Punta Arenas. De acolo, au urcat pe biciclete și au pornit spre „capătul lumii”.

În 8 zile de pedalat intens, ei au înfruntat ploi torențiale, temperaturi scăzute, vânt cu o viteză de 40-70 km/h și porțiuni dificile de drum. În ciuda acestor obstacole, au parcurs peste 1700 de kilometri, cu etape de până la 16 ore zilnic.

Ushuaia, supranumit „capătul lumii”, este cel mai sudic oraș din lume, aflat pe țărmul Canalului Beagle, la granița cu Antarctica. Pentru Gabriel și Rudolf, acesta nu este doar un punct geografic extrem, ci un simbol al determinării și al viselor împlinite.

Citește mai departe

CULTURA

Noaptea Porților Deschise la Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca: S-ar putea ca la anul să fie închis Teatrul Național

Publicat

Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca a găzduit sâmbătă, 7 decembrie, a XII-a ediție a evenimentului Noaptea Porților Deschise, combinând decorațiunile de sărbători cu cele din materiale ecologice.

Anul acesta, Noaptea Porților Deschise de la Teatrul Național „Lucian Blaga” a avut ca temă arta ecologică, prin proiectul EcoArt, care a ajutat la realizarea unui copac din PET-uri de plastic, în fața teatrului, punctul de interes al invitaților.

„Sânziana Tarța, actrița noastră, și-a dorit, pentru că ideea a plecat de la ea, dar noi și teatrul am fost extrem de încântați de această idee de a creea o instalație din materiale ecologice, din materiale de fapt din plastic reciclabil, ca să atragem atenția asupra faptului că de fapt toate obiectele pe care noi le aruncăm pot fi refolosite, că ele pot avea o viață cu mult mai lungă decât cea pe care le-o dăm în activitatea noastră cotidiană și că nu trebuie aruncate.

De fapt, arta poate să ofere o a doua șansă a obiectelor pe care le avem și pe care nu le luăm în considerare în mod normal. Până la urmă, punem sub semnul acestui prim pas spre întâlnirea dintre ecologie și artă această noaptea a porților deschise” declară Emma Pedestru, de la secretariatul literar al Teatrului Național.

Ateliere, concerte și târg handmade

În cadrul evenimentului s-au desfășurat diverse activități, atât pentru copii, cât și pentru întreaga familie: atelier de măști, atelier de teatru de umbre și Cafeneaua Sisters. Pe lângă aceste activități, au avut loc concerte de colinde, concerte de jazz cu Corina Sîrghi, povești de Crăciun, trupa Fără Zahăr cât și un Târg de Crăciun interior.

„Am încercat să avem o declinare de voci, de melodii, de inventivitate muzicală, care este într-un fel și teatrală, pentru că participă și artiști plastici. Avem, pe lângă latura aceasta muzicală, și un spectacol de lectură, o reinterpretare a Poveștii de Crăciun. Și aici, Tudor Vulcanu, unul dintre cei doi regizori ai Teatrului Național, a venit cu o idee extraordinară, în care avem o întâlnire frumoasă între muzică, desen, live care va ilustra lectura actorilor, lectura interpretativă și atelierele”, afirmă Emma Pedestru.

Ultima ediție a Nopții Porților Deschise?

Ediția a XII-a ar putea fi ultima a evenimentului Noaptea Porților Deschise, acesta urmând să revină, probabil, doar peste câțiva ani.

„E un sentiment straniu anul acesta, pentru că s-ar putea să fie ultima noapte a porților deschise în Teatrul Național. S-ar putea ca la anul să fie închis Teatrul Național. Încă nu știm, dar dacă intrăm în renovare, s-ar putea să nu mai apucăm să facem Noaptea Porților Deschise aici, în această clădire, decât peste câți ani, când va fi gata teatrul. E o strângere de inimă, pentru că va însemna o mică ruptură față de ceea ce știam noi, față de ceea ce publicul cunoștea și va trebui să găsim noi energii de întâmpinare a publicului și a nevoilor lor”, a mai arătat Emma Pedestru.

Andreea-Francesca Nagy

Citește mai departe

EVENIMENT

EXCLUSIV. Vasile Pușcaș: Acum 20 de ani, pe 8 decembrie, se încheiau negocierile de aderare a României la Uniunea Europeană

Publicat

Profesorul clujean Vasile Pușcaș

Negociatorul-șef al aderării României la Uniunea Europeană, Vasile Pușcaș, profesor și diplomat clujean, a transmis publicației Cluj24 gândurile sale la împlinirea a 20 de ani de la încheierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

„Cu toții ne-am întrebat ce grozăvii ne așteaptă ca urmare a alegerilor prezidențiale din 8 decembrie 2024. Nu vom afla răspunsul deoarece acel scrutin a fost anulat și va fi reprogramat. Personal, asociam astfel de interogații chinuitoare cu o altă zi de 8 decembrie, cea din 2004. Atunci am închis și ultimul capitol din negocierile de aderarea la Uniunea Europeană, ceea ce însemna că drumul era deschis către decizia Consiliului European de a agrea rezultatul finalizării acelor negocieri și îndeosebi a conținutului Tratatului de Aderare. Evenimentul respectiv a trecut aproape neobservat deoarece românii trăiau ultimele zile dinaintea rundei a doua a alegerilor prezidențiale, care au fost la fel de contorsionate și pline de scandaluri ca și ceea ce am trăit în aceste zile.

„La București toți liderii politici erau în plin scandal electoral”

Pentru mine, ca Negociator șef al României, tot anul 2004 a fost un coșmar deoarece a fost un an electoral de la început până la sfârșit. Iar semnele îngrijorătoare au apărut încă din decembrie 2003 când Parlamentul European a cerut „înghețarea” negocierilor de aderare ale țării noastre.

Lucrându-se la o nouă strategie de extindere a Uniunii Europene, la Bruxelles se discuta despre scenariul ca România să stea la porțile Uniunii până la „Sfântu-Așteaptă”! Iar pe fondul campaniilor electorale românești din acel an au fost destui „mesageri” ai unor partide politice, grupuri de interese, așa-zise ONG-uri, elitiști autointitulați lideri de opinie etc. ce vizitau instituțiile europene și transmiteau sugestia de a nu se finaliza negocierile de aderare a României.

Tot atunci, importante componente ale administrației locale și centrale se arătau „obosite” să mai aplice programele de pregătire a aderării. Și Uniunea Europeană era în plin proces de prefacere, fiind aștepată parafarea și ratificarea unui Tratat Constituțional. Din octombrie s-au auzit voci politice în Olanda care se opuneau aderării României la UE. La începutul lui decembrie am reușit să temperăm acele atitudini olandeze, dar cu câteva zile înainte de 8 decembrie, la Comisie se știa că Finlanda se va împotrivi finalizării negocierilor României.

Iar la București toți liderii politici erau în plin scandal electoral, alții își făceau bagajele de plecare și nimeni nu avea timp și chef să stingă „incendiile” negocierilor de aderare. Firește că Negociatorul șef a trebuit să găsească soluții. Acesta a fost mediul intern și extern în care a trebuit să derulăm, în 2004, faza finală a negocierilor de aderare, desi populația continua să susțină acest proces într-un procent impresionant!

„Fluxurile internaționale de presă titrau că România nu va încheia în 2004 negocierile de aderare”

Împreună cu membrii echipei noastre de negociere am plecat la Bruxelles, în dimineața de 8 decembrie 2004, pentru ceea ce trebuia să fie închiderea ultimului capitol (Concurența) din cele 31. Deja negociam cu o Comisiei Europeană nouă, cea condusă de fostul premier portughez Barroso. Prima întâlnire am avut-o chiar cu președintele Barroso, urmând apoi discuții programate cu alți demnitari comunitari.

Președintele Barroso ne-a primit foarte zâmbitor, dar când i-am spus de ce suntem la Bruxelles, a replicat scurt că el va susține ceea ce va propune comisarul finlandez pentru Extindere, zicând că detalii vom afla când ne vom vedea cu dl. Olli Rehn. Cu acesta, întâlnirea era programată pentru ora 15. Între timp am vizitat alți demnitari europeni, dar aveam nerăbdarea de a mă afla în fața comisarului pentru Extindere. La ora 15 fix, dl. Rehn ne-a primit glacial și din start a spus că România nu va încheia negocierile, deoarece a primit semnale că în țara noastră mai sunt probleme cu îndeplinirea criteriilor de aderare, erau unele state membre care se opuneau (nu a menționat Finlanda!) și nici nu ar putea spune când Comisia va recomanda finalizarea negocierilor de aderare, putând fi în 2005, în 2006 sau altcândva. Foarte arogant și poruncitor a spus că deja a convocat o conferință de presă, la ora 15:30, ceea ce însemna că nu mai era dispus să asculte argumente din partea noastră. Am ieșit din cabinetul comisarului Rehn și am declarat că eu nu voi participa la acea conferință de presă deoarece era o abordare în afara principiilor agreate pentru negocierile de aderare. Plecând spre ieșire, m-am întors din drum și am intrat în sala de presă pentru a vedea limbajul pe care-l folosea comisarul european. A fost foarte sec și chiar a denaturant realitatea din România, iar pentru jurnaliștii acreditați la Bruxelles dl. Rehn le-a dat „știrea bombă”. La ora 16, deja fluxurile internaționale de presă titrau că România nu va încheia în 2004 negocierile de aderare. Desigur, cu satisfacție cinică, aceeași știre a năvălit și în redacțiile din România.

„La ora 19, COREPER a agreat cu unanimitate finalizarea negocierilor de aderare”

La ora 18 l-am sunat pe premierul Adrian Năstase, care era înaintea ultimei dezbateri televizate cu contracandidatul Traian Băsescu. I-am spus că într-o oră urmează să închid capitolul Concurență și, mai mult, vor fi declarate încheiate negocierile de aderare a României la UE, urmând ca în 9-10 decembrie să finalizez textul Tratatului de Aderare. Premierul a fost mirat și mi-a zis că el deja primise informări despre neterminarea negocierilor de aderare. I-am replicat că eu nu i-am transmis o astfel de informare, nu aveam timp de clarificări, dar așteptam de la dumnealui, în max 15 min., mandatul de a finaliza negocierile întrucât avusesem mandat doar pentru capitolul Concurență. I-am trimis rapid proiectul de mandat de negociere și l-am primit imediat cu semnătură. La ora 19 am intrat în sala de negociere și COREPER a agreat cu unanimitate închiderea capitolului Concurență și finalizarea negocierilor de aderare. Președinția olandeză a Consiliului UE s-a scuzat că, întrucât evenimentul s-a desfășurat într-un mod neobișnuit, nu a pregătit cupa de șampanie, promițând că o va dubla la reuniunea politică din 14 decembrie. Și s-a ținut de cuvânt!

„Drumul spre statutul de mebru al UE a fost foarte greu”

În 17 decembrie 2004, după alte „întâmplări neobișnuite”, Consiliul European a aprobat finalizarea negocierilor de aderare și a aprobat textul Tratatului de Aderare, care urma să fie semnat în primele luni ale anului următor. Am scris aceste amintiri la sugestia unui jurnalist care, în urmă cu 20 de ani, s-a străduit să informeze corect opinia publică românească despre procesul aderării la Uniunea Europeană.

Pentru contemporanii noștri, care astăzi nu știu cum s-a realizat aderarea la UE, le repet că nici la Bruxelles și nici în alte state membre, România nu a fost „țara dorită” ca membru în Uniune. Că drumul spre statutul de membru al UE a fost foarte greu, au fost nenumărate piedici interne și externe.

În 8 decembrie 2004 am putut spune că am trecut de toate barierele. Am finalizat negocierile de aderare cu toată opoziția publică a Comisiei Europene (apropo, de „neobișnuința cazului României”!). Desigur, în România nu s-a spus mai nimic despre acest drum, căci a fost o campanie electorală ce ținea cont doar de interese personale și de grup, cât mai puțin de interesul national, de binele Țării.

Iar după ce s-a terminat confruntarea politică a alegerilor a urmat bătălia politicianistă a acaparării cât mai multor avantaje personale și de grup, care se spera să fie amplificate după aderarea la Uniunea Europeană, în 1 ianuarie 2007. Redistribuția nedreaptă a beneficiilor aderării la Uniune a făcut ca euro-optimismul românilor să se diminueze tot mai mult și, pentru că liderii români se comportau în Uniunea Europeană ca și cum s-ar fi aflat în Fanar, milioane de cetățeni ai României au plecat să se integreze direct în statele evoluate din Uniunea Europeană.

A fost un cost de țară pe care nu l-am putut estima în timpul negocierilor de aderare, deoarece nu-mi puteam imagina că liderii politici din România vor refuza să gândească și să aplice o strategie post-aderare benefică tuturor cetățenilor români!”, a scris profesorul clujean Vasile Pușcaș.

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Bărbat de 78 de ani din Cluj-Napoca, dat dispărut după ce a plecat de acasă și nu a mai revenit

Publicat

Un bărbat în vârstă de 78 de ani a fost dat dispărut după ce, sâmbătă dimineață, acesta a plecat de acasă și nu a mai revenit. Polițiștii apelează la ajutorul clujenilor pentru a-l găsi.

La data de 7 decembrie a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că, în jurul orei 07.00, NAGEL ZOLTAN-IULIU, de 78 de ani, a plecat voluntar de la domiciliul din municipiul Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a mai revenit.

Bărbat de 78 de ani din Cluj-Napoca, dat dispărut

SEMNALMENTE: Înălțime aproximativă – 1,75 m, cu barbă, deficiențe de vorbire.

În momentul plecării, acesta era îmbrăcat cu un trening albastru, pantaloni negri, încălțăminte neagră și o vestă gri, iar pe cap purta o șapcă albastră.

„Persoanele care pot furniza orice informaţii despre acesta, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!”, a transmis IPJ Cluj.

UPDATE

„Bărbatul a fost depistat. Din cercetările preliminare nu a fost victima vreunei infracțiuni. Mulțumim pentru sprijinul acordat!”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax