Connect with us
"

ADMINISTRAȚIE

680 de milioane pentru 12 km din Autostrada Transilvania. Porţiunea e lângă Cluj

Publicat


Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat azi câştigătorul pentru proiectarea şi execuţia sectorului de autostradă dintre Zimbor şi Poarta Sălajului.

Contractul este în valoare de 680,4 milioane de lei pentru 12,24 kilometri.

Preţul unui kilometru de autostradă se ridică la 55,58 milioane de lei, fără TVA.

Ofertantul desemnat câştigător este Asocierea SC SA&PE Construct SRL – SC Spedition UMB SRL – SC Tehnostrade SRL, cu preţul de 680.405.395,28 lei fără TVA şi un punctaj total de 100 puncte, din care 45 de puncte pentru componenta financiară şi 55 de puncte pentru componenta tehnică.

“Vineri, 12.06.2020, CNAIR a transmis adresele de comunicare a rezultatului procedurii de atribuire a contractului având ca obiect “Proiectare şi execuţie Autostrada Braşov – Târgu Mureş – Cluj – Oradea, Secţiunea 3B: Mihăieşti – Suplacu de Barcău, Subsecţiunea 3B2: Zimbor – Poarta Sălajului (km 13+260 – km 25+500) către toţi ofertanţii. Preţul pe km de autostradă este de 55.588.676,08 lei fără TVA, reprezentând 11.495.238,86 euro fără TVA”, arată CNAIR.

Durata contractului este de 156 de luni, din care 12 luni perioada de proiectare, 24 luni perioada de execuţie a lucrărilor şi 120 de luni perioadă de garanţie a lucrărilor.

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Matia Corvin când era machetă. Singurul rege născut la Cluj. Statuia a intrat în proces de curăţare

Publicat

La 118 ani de la inaugurare, statuia lui Matia Corvin a intrat într-un proces de curăţare. În imagine este macheta monumentului lui Matia Corvin din Cluj-Napoca, într-o carte poştală din 1907 (arhiva www.cluj24.ro).

Marele premiu de la Paris

Ansamblul monumental Matia Corvin (regele Matia ecvestru și cei patru generali ai săi) a fost dezvelit în 1902. În Piața Mare a Clujului, actuala Piaţa Unirii. Macheta lucrării (în imagine) a obținut în anul 1900 marele premiu al Expoziției Universale de la Paris. Macheta este opera artiștilor János Fadrusz și Lajos Pákey.

Festivitățile de inaugurare a statuii au avut loc pe 12 octombrie 1902.

În 1919 au existat demersuri pentru înlăturarea sau mutarea monumentului, considerat element al naționalismului maghiar, dar Nicolae Iorga a găsit soluția salvării lui, prin evidențierea originii române a regelui Matia pe o plăcuță trilingvă amplasată pe latura nordică a postamentului.

În 1940, inscripția respectivă a fost îndepărtată, iar în 1992 primarul Gheorghe Funar a dispus amplasarea citatului din Nicolae Iorga pe soclul statuii, pe latura sudică, la fațadă. Cu ocazia restaurării monumentului în 2010 plăcuța cu citatul respectiv a fost mai întâi înlăturată complet, apoi așezată pe postament, pe 23 mai2011.

Ansamblul monumental Matia Corvin a fost restaurat între anii 2010-2011, cu finanţarea ministerelor culturii din România și Ungaria.

Dezvelirea monumentului restaurat a avut loc pe 2 aprilie2011. S-a făcut în prezența premierului Emil Boc și a ministrului culturii Hunor Kelemen. Din partea guvernului ungar au fost prezenți Zsolt Semjén, Miklós Réthelyi și Géza Szőcs.

Din tată român, rege al Ungariei

Matia Corvin (23 februarie1443, Cluj-6 aprilie1490, Viena), născut Matia de Hunedoara, cunoscut și ca Mateiaș, a fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei. A condus Regatul Ungariei între anii 1458-1490. Viitorul rege s-a născut la Cluj, ca al doilea fiu al lui Ioan de Hunedoara, în casa lui Jakab Méhffi (existentă încă în Cluj), potrivit wikipedia.

(M. A.)

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Razii de amploare ale poliţiştilor clujeni. Au fost verificate locurile aglomerate. Zeci de amenzi în legătură cu coronavirusul

Publicat

Poliţiştii clujeni au derulat mai multe acţiuni, în mai multe locuri din judeţ. Au fost vizate în speciale locurile de agrement, aglomerate.

ACȚIUNE CU EFECTIVE MĂRITE ÎN CLUJ-NAPOCA

La data de 11 iulie a.c., sub autoritatea Instituției Prefectului, s-a desfășurat o acțiune în sistem integrat, participând polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca, jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și ai Grupării mobile Cluj –Napoca, polițiști locali din cadrul Poliției Locale Cluj-Napoca, inspectori din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj și Protecția Consumatorului, specialiști din cadrul DSVSA Cluj, DSP Cluj și ISCTR Cluj și lucrători din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj.

Acțiunea s-a desfășurat în 3 etape, acționându-se în zone din municipiu unde exista riscul aglomerării de persoane, respectiv piețe, supermaket-uri, parcuri, baze sportive, centre comerciale, terase, mijloace de transport în comun, săli de jocuri, zone de agrement, Lacul Tarnița și Băile Cojocna.

S-a acționat în vederea respectării măsurilor pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 și conștientizarea populației cu privire la necesitatea respectării acestora.

În prima etapă, desfășurată în intervalul orar 11.00-13.00, s-a verificat respectarea măsurilor de siguranță în zona piețelor, supermarketurilor, parcurilor, bazelor sportive, zonelor de agrement Lacul Tarnița și Băile Cojocna.

Peste 80 de persoane au fost legitimate, fiind verificate 62 de societăți comerciale și 12 locații de agrement.

În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 31 de sancțiuni contravenționale.

14 persoane au fost sancționate pentru nerespectarea măsurilor de protecție împotriva noului coronavirus, 7 conducători auto au fost sancționați pentru încălcări ale normelor rutiere în vigoare și alte 10 persoane au fost sancționate pentru abateri ale altor norme legale.

În intervalul orar 18.00-12.00, s-a desfășurat cea de-a doua etapă a acțiunii, efectuând-se verificări în centrele comerciale, terasele din zona centrală a municipiului și restaurante atât din municipiu, cât și din comunele arondate.

Totodată, au fost efectuate verificări în 57 de mijloacele de transport în comun.

Au fost legitimate peste 150 de persoane și au fost verificate 78 de societăți comerciale.

În urma abaterilor constatate, s-a impus aplicarea unui număr de 22 de sancțiuni contravenționale, 19 dintre acestea fiind aplicate pentru nerespectarea Legii 55/2020, privind măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Cea de-a 3-a parte a acțiunii, a fost dedicată sălilor de jocuri aflate pe raza municipiului Cluj-Napoca.

În intervalul orar 23.00-01.00, au fost verificate 42 astfel de locații, fiind legitimate peste 50 de persoane.

În urma verificărilor, nu au fost constatate abateri ale normelor de protecție împotriva virusului COVID-19, fiind aplicate 2 sancțiuni contravenționale conform Legii 61/1991R, pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Acțiunile vor continua.

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR RUTIERI ÎN CLUJ-NAPOCA

La data de 11 iulie a.c., în intervalul orar 16.00-18.00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Cluj-Napoca împreună lucrători din cadrul ISCTR au acționat pe  Bulevardul  Muncii din municipiul Cluj-Napoca.

Scopul acțiuni – verificarea respectării măsurilor privind protecția împotriva COVID-19.

Totodată, au fost verificate și alte aspecte privind legalitatea transportului de persoane.

În cadrul acțiunii au fost legitimate peste 70 de persoane, fiind verificate 25 de mijloace de transport în comun.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale, 9 dintre acestea pentru nerespectarea măsurilor privind protecția împotriva noului virus și 3 sancțiuni pentru abateri ale normelor privind circulația pe drumurile publice.

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR DIN CÂMPIA TURZII

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpia Turzii împreună cu cei a Secției 4 Poliției Rurală Câmpia Turzii au acționat în vederea limitării răspândirii noului tip de coronavirus.

În cadrul acțiunii desfășurate la data de 11 iulie a.c., în intervalul orar 16.00-20.00, polițiștii au verificat respectarea măsurilor legale pe terasele din municipiu, dar și în mijloacele de transport în comun.

În cadrul acțiunii au fost verificate 21 de terase din municipiu și comunele arondate, fiind verificate 13 mijloace de transport în comun.

În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale, pentru nerespectarea măsurilor privind răspândirea COVID-19, abateri ale normelor rutiere în vigoare, dar și pentru abateri la Legea 61/1991R. privind încălcarea unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Sursa: IPJ Cluj

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Oferte pentru două tronsoane clujene de autostradă. 30 km cu 1,45 miliarde

Publicat

Clujenii mai pot avea circa 30 de kilometri de autostradă, după ce azi au fost depuse ofertele pentru proiectarea şi excuţia a două tronsoane. Unul este Nădăşelu-Mihăieşti, iar celălalt, Mihăieşti-Zimbor, în judeţul Sălaj. Preţul pentru cei 30 de kilometri este de circa 1,5 miliarde de lei. Iar lucrările ar trebui să fie terminate în 3 ani.

“Două oferte depuse pentru proiectarea şi execuţia sectorelor de autostradă Nădaşelu – Mihăiesti şi Mihăieşti – Zimbor! Joi, 09 iulie 2020, a avut loc depunerea ofertelor pentru procedura de atribuire a contractului “Proiectare şi execuţie Autostrada Braşov – Târgu Mureş – Cluj – Oradea, Subsecţiunea 3A2: Nădaşelu – Mihaiesti (km 8+700-km 25+500), Subsectiunea 3B1: Mihaieşti – Zimbor (km 0+000 – km 13+260)”, informează CNAIR SA.

În cadrul acestei proceduri ofertele au fost depuse de către următorii ofertanţi:
1. Asocierea China Communications Construction Company Limited – S.C. DIMEX 2000 COMPANY SRL
2. Asocierea S.C. SPEDITION UMB S.R.L. – S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. – S.C. ELECTROMONTAJ S.A.
Valoarea estimată a contractului este de 1.452.517.863,47 Lei fără TVA.

Contractul are o perioadă de proiectare de 12 luni şi o perioadă de execuţie a lucrărilor de 24 luni. Garanţia lucrărilor este între 5 şi 10 ani, în funcţie de perioada ofertată în cadrul factorului de evaluare.

Obiectul contractului îl reprezintă proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru construcţia Autostrăzii Braşov – Târgu Mureş – Cluj – Oradea, Subsecţiunea 3A2: Nădăşelu – Mihăieşti (km 8+700-km 25+500) în lungime de 16,80 km şi Subsecţiunea 3B1: Mihăiesti – Zimbor (km 0+000 – km 13+260 în lungime de 13,26 km.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Ungaria a adoptat bugetul pe anul viitor! România are un alt Orban. În ţara vecină creşte bunăstarea

Publicat

Parlamentul Ungariei a adoptat deja Bugetul Autorităţilor Publice Centrale ale Ungariei pentru anul 2021. În România, acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. Ba chiar, de cele mai multe ori, bugetul pe un an a fost adoptat după ce au trecut câteva luni din anul respectiv.

Ungaria se aşteaptă la creşterea PIB cu 4,8%

“În cadrul dezbaterii generale, ministrul ungar de Finanţe, Mihály Varga, a spus: bugetul pentru anul viitor este un buget al protecţiei economice, în cadrul căruia au fost menţinute resursele dedicate sprijinirii familiilor cu copii, asigurării venitului cuvenit pensionarilor, păstrării locurilor de muncă existente şi creării unora noi, chiar şi în această situaţie în care trebuie menţinută starea de alertă privind situaţia epidemiologică”, potrivit hirado.hu.

Conform aceleiaşi surse, Guvernul maghiar se aşteaptă la o creştere dinamică a PIB-ului de 4,8%, la o inflaţie moderată de 3% şi un obiectiv de deficit de 2,9% din PIB, care îndeplineşte criteriile de la Maastricht.

Datoria publică scade, cresc alocările pentru sănătate şi educaţie

În 2021, datoria publică urmează să scadă la 69,3% din PIB, faţă de nivelul de 72,6% estimat pentru sfârşitul anului curent.

“Unul dintre pilonii bugetului îl reprezintă fondul pentru asigurări de sănătate şi apărare împotriva epidemiilor, care
include resursele necesare pentru protejarea populaţiei, pentru apărarea împotriva epidemiei şi pentru funcţionarea sistemului sanitar, în valoare totală de 2944 de miliarde de forinţi (8,3miliarde euro). Celălalt pilon important al bugetului este fondul pentru protecţia economică, care oferă sprijinul necesar pentru continuarea programelor dedicate protecţiei şi repornirii economiei, pentru dezvoltări şi investiţii majore şi prioritare, respectiv pentru măsurile legate de sprijinirea ocupării forţei de muncă, în valoare totală de peste 2600 de miliarde de forinţi (7,4
miliarde euro).

Anterior, ministrul Finanţelor din Ungaria a spus că, în 2021, fiecare dintre domeniile prioritare va putea beneficia de mai multe resurse, astfel că, anul viitor, pentru sprijinirea familiilor vor fi disponibili aproape 2295 de miliarde de forinţi (6,5 miliarde euro), ceea ce înseamnă o creştere de 67 de miliarde de forinţi faţă de anul acesta. Va fi menţinut sistemul de impozitare special al familiilor, va fi majorată indemnizaţia pentru îngrijirea la domiciliu, va fi crescută capacitatea grădiniţelor şi creşelor.

Mihály Varga a mai spus că în 2021 pentru educaţie vor fi cheltuiţi aproximativ 2030 de miliarde de forinţi (5,7 miliarde euro), ceea ce înseamnă o creştere de 78 de miliarde de forinţi faţă de anul curent. Anul viitor, pentru salariile personalului din sistemul public vor fi asiguraţi 4477 de miliarde de forinţi (12,7 miliarde euro), ceea ce înseamnă cu 387 de miliarde de forinţi mai mult decât anul acesta, mai arată sursa citată.

Citește mai departe