Connect with us

EVENIMENT

60 de elevi nevăzători din Cluj, inițiați în tainele caiacului. Sportul, folosit și ca terapie pentru acești copii

Publicat


caiac caiac smile facebook

Asociaţia Caiac SMile din Satu Mare, lansează un nou program, „Caiacul – terapie pentru nevăzători”, care este destinat elevilor Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca.

Astfel, 60 de elevi ai Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca vor fi iniţiaţi în tainele acestui sport de către antrenori şi voluntari ai asociaţiei Caiac SMile

Copiii, care vor fi împărţiţi în trei grupe, vor învăţa bazele acestui sport sâmbătă, 28 mai, pe apele lacului Chios din Parcul Central din Cluj-Napoca, începând cu ora 10.00.

Reprezentanţii asociaţiei îi vor prelua pe tineri de la internat şi îi vor transporta înapoi după terminarea activităţilor.

„Pe toată durata programului, îi vom ghida, îi vom însoţi şi ne vom adapta nevoilor lor, oferindu-le cea mai bună experienţă în formarea lor ca viitori sportivi amatori sau de performanţă”, a declarat Gabi, unul dintre voluntarii care va participa la activităţi. Echipei Caiac SMile li se vor adăuga voluntari de la trei companii care au decis să sprijine financiar proiectul.

Caiac de probă, adus în sala de sport

Pentru a-i familiariza pe copii cu ambarcaţiunea şi cu vâslele, săptămâna trecută organizatorii au adus un caiac chiar la liceu, în sala de sport, şi i-au lăsat pe tineri să-l descopere, să-l simtă și să se urce în el.

„Pentru un tânăr nevăzător, sau cu probleme grave de vedere, senzaţia pe care o are înainte de a se urca într-un caiac şi de a pluti apoi pe lac poate fi greu de acceptat. Este important ca ei să capete încredere în ei înşişi, dar şi în antrenorii noştri”, a spus Ionuţ Stancovici, preşedintele Asociaţiei Caiac SMile.

Scopul proiectului „Caiacul – terapie pentru nevăzători” este de a le asigura elevilor nevăzători un mediu sigur şi propice dezvoltării personale, oportunitatea de socializare şi diminuarea semnificativă a sentimentului de excluziune socială.

Terapia prin mișcare combate anxietatea

Asociaţia sătmăreană continuă astfel seria de proiecte dedicate persoanelor cu diferite deficienţe, cărora le oferă acces la o arie largă de activităţi sportive.

„Printre valorile pe care le insuflăm sportivilor şi beneficiarilor proiectelor noastre se numără echitatea, egalitatea de şanse, disciplina, perseverenţa şi autodepăşirea. Prin activităţile oferite dorim să oferim şansa oricărei persoane, indiferent de nivelul de abilităţi sau statut social, de a se bucura de beneficiile terapiei prin sport.

Pentru că acesta este adevărul: terapia prin mişcare este una dintre cele mai eficiente forme de combatere a anxietăţii şi de îmbunătăţire a calităţii vieţii la nivel fizic şi psihic. Persoanele cu deficienţe sunt primele care ar trebui să aibă acces la aceste forme de terapie! Însă, în România, o recunoaştem sau nu, nivelul de accesibilizare este scăzut, iar persoanele cu nevoi speciale nu reuşesc să devină membri activi ai vieţii sociale şi, mai ales, sportive”, a adăugat Ionuţ Stancovici.

Acţiunea de acum reprezintă şi o avanpremieră a proiectului mai amplu „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret”, care urmează să se desfăşoare, pentru al doilea an consecutiv, la Cluj-Napoca, în perioada august – octombrie 2022.

Caiac SMile, din Satu Mare via Cluj, în toată ţara!

Reprezentanţii asociaţiei sunt la cel de-al treilea proiect desfăşurat în Cluj-Napoca. În vara anului 2021, antrenorii şi voluntarii au derulat programul „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret. SMile 2 Sport”, în cadrul căruia sute de copii şi tineri speciali au fost iniţiaţi atât în caiac, cât şi în baschet, tenis şi tenis de masă.

Printre cei care au răspuns „prezent” la activităţi au fost jucători ai echipei de baschet UBT, jucătoarea de tenis Ana Bogdan, Alex Benchea, alpinistul nevăzător care a escaladat Elbrus, Mont Blanc şi Kilimanjaro, şi Alexandru Bologa, judoka nevăzător medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Odată cu venirea iernii, antrenorii şi voluntarii Caiac SMile au ajuns pentru a doua oară la Cluj, de data aceasta pe pârtia Feleacu, unde, în cadrul proiectului naţional „Şi oamenii cu dizabilităţi îşi doresc să schieze” au îndeplinit visul de a schia pentru zeci de persoane cu dizabilităţi.

Citește și: FOTO VIDEO. Peste 25 de clujeni cu DIZABILITĂȚI au schiat pe pârtia de la Feleacu

Feleacului i s-au adăugat alte 9 pârtii din ţară, dotate, prin acest program, cu monoschiuri speciale.

Vara aceasta, Caiac SMile vine cu un proiect „în oglindă”: accesibilizarea lacurilor din ţară pentru persoane cu dizabilităţi. Ele vor avea ocazia să încerce, ca sport de agrement, paracanoe, cu dispozitive special adaptate pentru fiecare tip de dizabilitate în parte.

O viață mai bună pentru cei cu dizabilități

Asociaţia „Club Sportiv Caiac Smile” a fost înfiinţată în anul 2018 și are sfera de activitate în domeniul sportului. Pe lângă promovarea caiacului la nivel de sport de performanţă, misiunea membrilor asociației este de a îmbunătăţii calitatea vieţii membrilor comunităţii aflaţi în dificultate prin implicarea activă în proiecte sociale.

Egalitatea de şanse şi respectarea drepturilor omului sunt doar două dintre valorile pe baza cărora s-a fondat Asociaţia Caiac SMile.

Proiectele sociale, precum accesibilizarea lacurilor şi pârtiilor din România pentru persoanele cu dizabilităţi, au luat naştere tocmai din dorinţa reprezentanţilor asociaţiei de a promova aceste valori şi de a sublinia beneficiile pe care sportul şi terapia prin mişcare le au în rândul persoanelor defavorizate.

Foto: Caiac SMile/Facebook

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

S-a emis acordul de MEDIU pentru centura metropolitană a Clujului

Publicat

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Cluj anunță că a finalizat procedura de reglementare pentru proiectul de centură metropolitană a municipiului Cluj-Napoca și a emis acordul de mediu.

Potrivit APM Cluj, este vorba despre „ETAPA I – DRUM TRANSREGIO  FELEAC  TR 35– CENTURA METROPOLITANĂ-  din cadrul proiectului general  DRUM  TRANSREGIO  FELEAC TR 35” pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca; comuna Florești: satele Florești și Luna de Sus; comuna Gilău: sat Gilău; comuna Baciu: satele Baciu, Suceagu și Popești; comuna Apahida: satele Apahida, Sânnicoară și Subcoastă; comuna Feleacu: sat Feleacu; comuna Căpușu Mare: sat Căpușu Mare, județul Cluj, titular: municipiul Cluj-Napoca/ Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Drumuri din România (CNAIR).

”Acordul de mediu prezintă proiectul propus, descrie impactul asupra mediului înconjurător și stabilește condițiile și măsurile care trebuiesc respectate, atât în perioada de construire a proiectului, precum și în faza de operare.

Citește și În august ar urma să fie aprobată Centura Metropolitană a Clujului la nivel de Guvern

Prin programul de monitorizare a factorilor de mediu se va urmări derularea proiectului și modul în care va fi influențată calitatea mediului înconjurător.

În perioada de emitere a acordului de mediu, APM Cluj, în colaborare cu beneficiarii proiectului, proiectanții, evaluatorii de mediu și cu consultarea publicului, au elaborat o variantă care să nu aibă impact negativ semnificativ asupra mediului.

Avizul admis după doi ani

Procedurile de obținere a avizului și a acordului de mediu s-au derulat pe parcursul a aproximativ 2 ani, în conformitate cu legislația și standardele naționale și europene de mediu, și în acord cu nevoia de dezvoltare urbană a zonei metropolitane Cluj- Napoca”, arată APM Cluj.

Drumul Transregio Feleac TR35 este important deoarece acesta va asigura atât tranzitul pe axa principală Vest- Est în municipiul Cluj-Napoca, conectând arii de interes urban și periurban (Gilău-Florești-Cluj-Napoca-Apahida), cât și conexiunea cu autostrada A3 și Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj- Napoca.

Prin realizarea acestui obiectiv vor fi decongestionate sectoare cu frecvente aglomerări actuale și va crește gradul de siguranță a traficului rutier, asigurându-se astfel o infrastructură sustenabilă, bazată pe conectivitate și accesibilitate regională, în contextul cererii de transport în creștere.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod GALBEN de vijelii în Cluj și în alte 29 de județe

Publicat

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată care va afecta, total sau parţial, 30 de judeţe din ţară pe parcursul zilei de vineri.

harta

În intervalul orar 13:00 – 21:00, în nord-vestul, centrul şi local în sudul ţării, precum şi în zonele de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului şi vijelii (cu viteze de peste 55…75 km/h), descărcări electrice, averse torenţiale şi izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp.

Sursa: Agerpres

 

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Clujul dansează din nou în Parcul Iulius, pentru diversitate și incluziune

Publicat

De

dance

Evenimentul Dance Romania a ajuns la a treia ediție. Organizat de Center for Peace and Violence Prevention (CPVP), o organizație umanitară internațională dedicată culturii păcii și respectului pentru demnitatea umană, în zone de conflict și post-conflict, acest festival a apărut pe timp de pandemie și  promite să se transforme într-un brand.

„Dance Romania a pornit de la nevoia de a socializa în primul an de pandemie, dar și de a sparge prejudecăți. Este un eveniment umanitar care își propune să unească toate comunitățile prin dans, înlăturând barierele ridicate de frică, discurs al urii și discriminare”, explică Charles Wratto, fondator și președinte al Center for Peace and Violence Prevention și inițiatorul evenimentului.

dance 2

Ce aduce diferit a treia ediție a Dance Romania, sâmbătă, 2 iulie, în Parcul Iulius din Cluj-Napoca?

În primul rând, un număr mult mai mare de instructori de dans: 22 în total, dintre care 11 doar în echipa Zumba. „Instructorii noștri, care participă cu toții pro bono la eveniment, vin din Cluj, Sibiu, Ecuador și Nigeria, iar la pupitrul festivalului va sta în permanență DJ M.I.G. din Nigeria. Cu toții își donează timpul lor, energia și cunoștințele de dans și muzicale pentru ca scopul Dance Romania să devină tot mai cunoscut și tot mai multă lume să îl îmbrățizeșe”, spune Camelia Jula, PR Manager CPVP.

Trei trupe de majorete

dance 3

O altă surpriză a acestei ediții este prezența a trei trupe de majorete, care vor da startul evenimentului. Este vorba de echipele Eclipse și Elite ale Clubului Sportiv Voința din Cluj și echipa BuuCheer, care aparține de Studioul BuuFit din Florești. Eclipse și Elite sunt antrenate de Virgilia Cezara Maria Nona, fostă campioană europeană la categoria majorete tradiționale și actuală campioană națională la categoria Performance Cheer.

Fetele sunt, la rândul lor, multiple medaliate la diverse competiții de profil și campioane naționale la categoria Majorete Tradiționale cu Pomponi, Majorete Show și Performance Cheer. La rândul lor, fetele de la BuuCheer dețin titlul de vicecampioane naționale la categoria Performance Cheer.

Și, nu în ultimul rând, avem dansuri noi, alături de cele deja consacrate, precum și nume noi în echipa de instructori de dans.

Ce ritmuri ne vor încânta sâmbăta aceasta?

dance 4

„Dansăm Zumba, Afro House și Kuduro, Salsa, Bachata, Kizomba, Breaking, Hip-hop, Afro Beats (Naija Fusion & Azonto), Naija Afro și Freestyle.

Sperăm ca vremea să țină cu noi, să fie frumoasă, iar avantajul dansului pe iarbă, între copaci, este că vom avea și un pic de umbră dacă soarele va deveni prea arzător”, spune Charles Wratto.

La acest festival de dans nu trebuie să știi să dansezi: accentul cade pe a deprinde împreună pași noi, stiluri noi, chiar dacă… nu ai dansat niciodată în viața ta! Publicul este implicat în totalitate, alături de instructorii de dans, care au menirea de a ne ghida și a ne arăta specificul fiecărui dans.

CPVP organizează acest eveniment în cadrul programului său „Diversity and Inclusion” (Diversitate și Incluziune), cu ajutorul exclusiv al unei echipe de voluntari și cu sprijinul câtorva parteneri inimoși.

Programul evenimentului:

13:00 – 13:15 Trupele de majorete Eclipse, Elite și BuuCheer

13:15 – 13:55 Zumba (1) – Echipa Zumba

13:55 – 14:35 Salsa – Sabrina și Sorin

14:35 – 15:15 AfroHouse și Kuduro – Daria și Mona

15:15 – 15:45 DJ M.I.G, Freestyle, ITEM 7

15:45 – 16:25 Hip-hop – Maria

16:25 – 17:05 Afrobeats (Naija Fusion & Azonto) – Tina

17:05 – 17:45 Bachata – Victor și Adriana

17:45 – 18:25 Breaking – Simina

18:25 – 19:05 9ja Grooves – Luke Justice

19:05 – 19:45 Kizomba – Fidias Vasquez

19:45 – 20:25 Zumba (2) – Echipa Zumba

20:25 – 21:00 Freestyle

Evenimentul este gratuit și deschis oricui.

Mai multe detalii se găsesc pe pagina evenimentului:

Dance Romania powered by CPVP

Parteneri:Cluj24, Știrile Transilvaniei, Digitalio, EBS Radio, Sepia Art, TVR Cluj

Eveniment organizat cu sprijinul:

Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și Iulius Mall

 

 

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Tamara a fugit de război cu cei doi nepoți gemeni. Aniversarea unui an de la naștere, la Cluj. Тамара втекла з війни

Publicat

De

tamara

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Tamara a locuit o viață în orașul Boryspil din Ucraina, iar la cei 59 de ani a fost nevoită să fugă din calea bombardamentelor cu soțul Igor, fiica Katya și cei doi nepoți gemeni, Mihail și Daniel.

Familia a ajuns la Cluj, unde micuții au aniversat în 10 iunie un an de la naștere.

”Pe 24 februarie, dimineața, ne-am trezit de la o explozie care a avut loc la Boryspil. Ne-am adunat toate lucrurile, ne-am gândit să mergem la muncă. Am decis să retragem toți banii, dar nu am ieșit.

tamara

Apoi ne-am dat seama că trebuie, totuși, să plecăm din țară, dar fiica mea Katya nu credea că este o idee bună. Am plecat, totuși, și am stat 5 zile la casa de la țară până când o rachetă a lovit la 3 km distanță. Acest incident ne-a determinat să ne hotărâm să mergem în România”, a povestit Tamara.

Au dormit în sala de sport a unei școli

Aceasta a plecat împreună cu toată familia la Hmelnițki, unde au petrecut noaptea, după care au ajuns la Cernăuți, unde au dormit într-o sală de sport a unei școli.

”Am ajuns la granița cu România cu cei doi copii mici iar de acolo am ajuns la Cluj-Napoca. Oameni au fost foarte amabili, le mulțumesc foarte mult pentru tot ce au făcut pentru noi. Sperăm că războiul se va termina cât mai repede”, a mai spus Tamara.

Aceata plănuiește să se întoarcă, acasă. în Ucraina, nu să rămână la Cluj.

*** *** *** *** *** *** ***

Тамара втекла з війни з онуками-близнюками. Річний ювілей від дня іх народження в Клужі

Тамара жила в українському місті Бориспіль і у віці 59 років змушена була тікати від вибухів разом із чоловіком Ігорем, дочкою Катею та онуками-близнюками, Михайлом і Данилом.

Сім’я приїхала в Клуж, де малеча відсвяткувала свій день народження 10 червня, через рік після народження.

«Вранці 24 лютого ми прокинулися від вибуху в Борисполі. Зібрали все, подумали йти на роботу. Ми вирішили зняти всі гроші, але не вийшли.

Тоді ми зрозуміли, що нам все одно треба виїхати з країни, але моя донька Катя не вважала це гарною ідеєю. Але ми поїхали і залишилися на дачі 5 днів, поки ракета не вдарила за 3 км. Цей випадок визначив, що ми вирішили поїхати до Румунії», – розповіла Тамара.

Вони спали в шкільному спортзалі

З сім’єю поїхала до Хмельницького, де переночували, а потім до Чернівців, де спали в шкільному спортзалі.

«Я прибула на кордон з Румунією з двома маленькими дітьми, а звідти прибули до Клуж-Напоки. Люди були дуже добрі, дуже дякую вам за все, що ви для нас зробили. Сподіваємося, що війна закінчиться якнайшвидше», – додала Тамара.

Вона планує повернутися додому, в Україні, не залишатися в Клужі.

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM).

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate