EVENIMENT
60 de elevi nevăzători din Cluj, inițiați în tainele caiacului. Sportul, folosit și ca terapie pentru acești copii

Asociaţia Caiac SMile din Satu Mare, lansează un nou program, „Caiacul – terapie pentru nevăzători”, care este destinat elevilor Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca.
Astfel, 60 de elevi ai Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca vor fi iniţiaţi în tainele acestui sport de către antrenori şi voluntari ai asociaţiei Caiac SMile
Copiii, care vor fi împărţiţi în trei grupe, vor învăţa bazele acestui sport sâmbătă, 28 mai, pe apele lacului Chios din Parcul Central din Cluj-Napoca, începând cu ora 10.00.
Reprezentanţii asociaţiei îi vor prelua pe tineri de la internat şi îi vor transporta înapoi după terminarea activităţilor.
„Pe toată durata programului, îi vom ghida, îi vom însoţi şi ne vom adapta nevoilor lor, oferindu-le cea mai bună experienţă în formarea lor ca viitori sportivi amatori sau de performanţă”, a declarat Gabi, unul dintre voluntarii care va participa la activităţi. Echipei Caiac SMile li se vor adăuga voluntari de la trei companii care au decis să sprijine financiar proiectul.
Caiac de probă, adus în sala de sport
Pentru a-i familiariza pe copii cu ambarcaţiunea şi cu vâslele, săptămâna trecută organizatorii au adus un caiac chiar la liceu, în sala de sport, şi i-au lăsat pe tineri să-l descopere, să-l simtă și să se urce în el.
„Pentru un tânăr nevăzător, sau cu probleme grave de vedere, senzaţia pe care o are înainte de a se urca într-un caiac şi de a pluti apoi pe lac poate fi greu de acceptat. Este important ca ei să capete încredere în ei înşişi, dar şi în antrenorii noştri”, a spus Ionuţ Stancovici, preşedintele Asociaţiei Caiac SMile.
Scopul proiectului „Caiacul – terapie pentru nevăzători” este de a le asigura elevilor nevăzători un mediu sigur şi propice dezvoltării personale, oportunitatea de socializare şi diminuarea semnificativă a sentimentului de excluziune socială.
Terapia prin mișcare combate anxietatea
Asociaţia sătmăreană continuă astfel seria de proiecte dedicate persoanelor cu diferite deficienţe, cărora le oferă acces la o arie largă de activităţi sportive.
„Printre valorile pe care le insuflăm sportivilor şi beneficiarilor proiectelor noastre se numără echitatea, egalitatea de şanse, disciplina, perseverenţa şi autodepăşirea. Prin activităţile oferite dorim să oferim şansa oricărei persoane, indiferent de nivelul de abilităţi sau statut social, de a se bucura de beneficiile terapiei prin sport.
Pentru că acesta este adevărul: terapia prin mişcare este una dintre cele mai eficiente forme de combatere a anxietăţii şi de îmbunătăţire a calităţii vieţii la nivel fizic şi psihic. Persoanele cu deficienţe sunt primele care ar trebui să aibă acces la aceste forme de terapie! Însă, în România, o recunoaştem sau nu, nivelul de accesibilizare este scăzut, iar persoanele cu nevoi speciale nu reuşesc să devină membri activi ai vieţii sociale şi, mai ales, sportive”, a adăugat Ionuţ Stancovici.
Acţiunea de acum reprezintă şi o avanpremieră a proiectului mai amplu „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret”, care urmează să se desfăşoare, pentru al doilea an consecutiv, la Cluj-Napoca, în perioada august – octombrie 2022.
Caiac SMile, din Satu Mare via Cluj, în toată ţara!
Reprezentanţii asociaţiei sunt la cel de-al treilea proiect desfăşurat în Cluj-Napoca. În vara anului 2021, antrenorii şi voluntarii au derulat programul „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret. SMile 2 Sport”, în cadrul căruia sute de copii şi tineri speciali au fost iniţiaţi atât în caiac, cât şi în baschet, tenis şi tenis de masă.
Printre cei care au răspuns „prezent” la activităţi au fost jucători ai echipei de baschet UBT, jucătoarea de tenis Ana Bogdan, Alex Benchea, alpinistul nevăzător care a escaladat Elbrus, Mont Blanc şi Kilimanjaro, şi Alexandru Bologa, judoka nevăzător medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Odată cu venirea iernii, antrenorii şi voluntarii Caiac SMile au ajuns pentru a doua oară la Cluj, de data aceasta pe pârtia Feleacu, unde, în cadrul proiectului naţional „Şi oamenii cu dizabilităţi îşi doresc să schieze” au îndeplinit visul de a schia pentru zeci de persoane cu dizabilităţi.
Citește și: FOTO VIDEO. Peste 25 de clujeni cu DIZABILITĂȚI au schiat pe pârtia de la Feleacu
Feleacului i s-au adăugat alte 9 pârtii din ţară, dotate, prin acest program, cu monoschiuri speciale.
Vara aceasta, Caiac SMile vine cu un proiect „în oglindă”: accesibilizarea lacurilor din ţară pentru persoane cu dizabilităţi. Ele vor avea ocazia să încerce, ca sport de agrement, paracanoe, cu dispozitive special adaptate pentru fiecare tip de dizabilitate în parte.
O viață mai bună pentru cei cu dizabilități
Asociaţia „Club Sportiv Caiac Smile” a fost înfiinţată în anul 2018 și are sfera de activitate în domeniul sportului. Pe lângă promovarea caiacului la nivel de sport de performanţă, misiunea membrilor asociației este de a îmbunătăţii calitatea vieţii membrilor comunităţii aflaţi în dificultate prin implicarea activă în proiecte sociale.
Egalitatea de şanse şi respectarea drepturilor omului sunt doar două dintre valorile pe baza cărora s-a fondat Asociaţia Caiac SMile.
Proiectele sociale, precum accesibilizarea lacurilor şi pârtiilor din România pentru persoanele cu dizabilităţi, au luat naştere tocmai din dorinţa reprezentanţilor asociaţiei de a promova aceste valori şi de a sublinia beneficiile pe care sportul şi terapia prin mişcare le au în rândul persoanelor defavorizate.
Foto: Caiac SMile/Facebook
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO FOTO. Livrator de mâncare pe moped, acroșat de o mașină, pe strada Corneliu Coposu din Cluj-Napoca

Un accident rutier a avut loc joi la prânz pe strada Corneliu Coposu din Cluj-Napoca. Un livrator de mâncare, aflat pe un moped, a fost lovit de un autoturism.
Incidentul a fost surprins într-o filmare postată pe grupul de Facebook Info Trafic Cluj-Napoca. La fața locului a intervenit de urgență un echipaj al Ambulanței Cluj-Napoca, care a acordat îngrijiri medicale victimei.
Deocamdată, nu se cunosc detalii despre starea de sănătate a livratorului. Revenim cu detalii pe măsură ce acestea devin disponibile.
EDUCATIE
Registratură electronică și arhivă digitalizată la UBB Cluj. Contract de peste 11 milioane de lei de reducere a birocrației

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca va digitaliza arhiva și va transforma registratura într-una electronică, astfel încât documentele care intră și ies din instituție, vor fi transmise online. Alinierea la noile tehnologii face parte din unui proiect de peste 11 milioane de lei semnat, electronic, cu compania clujeană AROBS Transylvania Software și care va fi finalizat anul viitor.
Rectorul interimar Adrian Petrușel a declarat, joi, că momentul este unul important din viața universității, digitalizarea fiind esențială în activitatea UBB.
”Contractul semnat cu AROBS sprijină comunitatea academică, începând de la studenți, cadre didactice și cercetători, până la administrația UBB, prin digitalizarea unor procese administrative. Vom avea registratură electronică, vom digitaliza arhiva, ceea ce înseamnă reducerea birocrației”, a spus Petrușel.
Potrivit acestuia, sistemul va contribui la eforturile universității de reducere a birocrației, eficientizare a activităţii şi simplificare a procedurilor prin digitalizarea a 250 de procese administrative interne în beneficiul studenților şi prin crearea unei registraturi electronice şi a unei arhive digitale.
”Studenții și angajaţii UBB vor putea iniția online multiple documente și solicitări, precum cereri de eliberare de adeverințe, cereri pentru întreruperea studiilor, de echivalare a unor discipline, de glisare taxå-buget, de returnare a unor taxe, cereri de cazare, dar și multe altele, fără a trebui să se mai deplaseze fizic la UBB sau să stea la coadă pentru a le depune și fără a mai folosi documente pe hârtie.
De asemenea, atât parcursul, cât și soluționarea acestor cereri vor putea fi urmărite online. Documentele încărcate în aceste fluxuri administrative vor fi avizate online și semnate electronic. Toate aceste fluxuri și documente nu vor mai trebui tipărite, ele putând fi arhivate electronic, respectând toate normele legale in acest sens”, a afirmat Adrian Petrusel.
Se mai păstrează și hârtia
Prorectorul Dan Lazăr a explicat că, în urma semnării noului contract, se va trece la simplificarea procedurilor registraturii și se vor arhiva digital documentele din UBB prin dezvoltarea unui sistem informatic.
Potrivit acestuia, în ceea ce privește documentele pe hârtie, acestea vor putea fi folosite, în continuare, dar acestea se vor digitiza și vor fi trimise online.
”Se va simplifica mult activitatea secretariatului cu studenții”, a spus Lazăr.
CEO AROBS, Voicu Oprean, a precizat la rândul său că proiectul va fi unul greu, fiind vorba de multe facultăți, dar a promis că anul viitor proiectulul va fi implementat.
Registratura electronică și arhiva digitală a UBB face parte din cel mai mare proiect de digitalizare dintre universitățile din România, finanțat prin PNRR, și care are o valoare de aproape 65 de milioane de lei.
EVENIMENT
Organizatorii Untold și Nicușor Dan anunță un festival de mare anvergură în Capitală, pe Arena Națională

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a susținut joi o conferință de presă alături de reprezentanții Untold Universe, pentru a anunța organizarea unui nou festival de mare amploare la București.
Festivalul ar urma să fie organizat pe Arena Națională și în împrejurimi, unde vor fi amenajate mai multe scene, iar organizatorii se așteaptă la o participare de circa 150.000 – 200.000 de persoane.
Edy Chereji, managerul festivalului Untold, a declarat că festivalul de la București probabil nu va depăși din primul an de organizare dimensiunea Untold Cluj, care va aniversa 10 ani în august 2024. Cu toate acestea, Arena Națională, având o capacitate mai mare decât Cluj Arena (cu aproximativ 25.000 de locuri mai multe pe scaune), va permite extinderea progresivă a festivalului în anii următori.
Organizatorii au semnat un protocol de colaborare pe cinci ani cu Primăria București, ceea ce asigură continuitatea festivalului și permite dezvoltarea unei experiențe unice pentru public.
Măsuri pentru diminuarea poluării fonice
Pentru a minimiza disconfortul locuitorilor din zonele adiacente stadionului, organizatorii au spus că iau în considerare implementarea unor măsuri de diminuare a poluării fonice, inclusiv panouri fonoabsorbante. Cu toate acestea, aceștia subliniază că avantajele unui astfel de festival pentru comunitate sunt semnificativ mai mari decât potențialele inconveniente.

Piața agroa-alimentară din cadrul complexului Leul din Piața Mihai Viteazul a fost închisă joi, 3 aprilie, de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.
Până la acest moment, nu sunt cunoscute neregulile găsite de comisarii ANPC în piața din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, însă informația a fost confirmată oficial pentru Cluj24 de conducerea CJCP Cluj.
Nu este încă clar dacă la control a luat parte și președintele ANPC Cristian Popescu Piedone. Miercuri, 2 aprilie, acesta a participat la o serie de controale în municipiul Arad.
Vom reveni cu detalii.