Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

6 BĂRBAȚI și un minor, implicați în BĂTAIA de la Soporu de Câmpie, săltați de polițiști și băgați după GRATII

Publicat


Polițiștii de Secției Rurală Câmpia Turzii au dispus reținerea pentru 24 de ore față de 7 bărbați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Aceștia au fost implicați în băiata generală care a avut loc în a doua zi de Paști și în urma căreia un tânăr a ajuns la spital.

Potrivit polițiștilor, în jurul orei 19.30, polițiștii Secției 4 Rurală Câmpia Turzii au fost sesizați cu privire la desfășurarea unei stări conflictuale între mai multe persoane, care s-ar fi agresat fizic, într-o zonă publică din localitatea Soporu de Câmpie.

În baza sesizării, pentru aplanarea stării conflictuale, la locul indicat s-au deplasat patrule de ordine publică, alături de luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale și jandarmi, fiind identificați și conduși la sediul unității de poliție 6 bărbați, cu vârste cuprinse între 19 și 44 de ani, dar și un minor în vârstă de 17 ani.

În urma conflictului, una dintre persoanele implicate, un bărbat în vârstă de 27 de ani, din comuna Frata a fost transportat la o unitate medicală pentru a primi îngrijiri de specialitate.

Cei 7 au fost reținuți de polițiști pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, pentru dispunerea unei măsuri preventive.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. 120 de elevi s-au întrecut la concursurile destinate micilor pompieri organizate de ISU Cluj

Publicat

De

elevi

Etapa zonală a concursurilor „Prietenii Pompierilor” și „Cu viața mea apăr viața” a avut loc marți, 14 mai 2024. Nu mai puțin de 120 de elevi, de la 15 unități de învățământ din județul Cluj, s-au întrecut în cadrul competițiilor care au devenit deja o frumoasă tradiție.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Avram Iancu” al județului Cluj a organizat concursurile în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, astfel că elevii au putut deveni adevărați prieteni ai pompierilor! În plus, scopul principal este ca cei mici să își dezvolte capacitatea de înțelegere a pericolelor generate de situațiile de urgență pentru viață și mediu.

Elevii care au luat parte la concursul „Prietenii Pompierilor” au avut de parcurs o probă teoretică și două probe practice: „Pista cu obstacole” şi „Ştafeta de 400 de metri cu obstacole”.

elevi

În schimb, „Cu viața mea apăr viața” este un concurs cu tematică de protecție civilă și a presupus o probă teoretică și una practică, în care elevii au transportat o victimă pe targă și au trecut peste diferite obstacole.

Clasamentul concursurilor

Elevii s-au străduit să obțină un timp cât mai bun, clasamentul fiind următorul:

Concursul „Prietenii Pompierilor” – Gimnaziu

I – Școala Gimnazială Frata

II – Școala Gimnazială „Ștefan Pascu” Apahida

III – Școala Gimnazială „Emil Isac” Cluj-Napoca

Concursul „Cu viața mea apăr viața” – Gimnaziu

I – Școala Gimnazială „Ion Creangă” Cluj-Napoca

II – Colegiul Național „George Coșbuc” Cluj-Napoca

III – Școala Gimnazială Cătina

Concursul „Cu viața mea apăr viața” – Liceu

I – Colegiul Tehnic Energetic Cluj-Napoca

II – Colegiul Tehnic de Transporturi Transilvania Cluj-Napoca

III – Colegiul Național „George Coșbuc” Cluj-Napoca

Rezultatele finale se vor centraliza la nivel național, iar școala câștigătoare se va califica la etapa finală, unde se va întrece cu unități de învățământ din toată țara.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. PERFORMANȚE excepționale ale elevilor clujeni la Olimpiadele de limbi moderne

Publicat

elevi olimpici

Elevii clujeni au obținut performanțe excepționale la Olimpiadele de limbi moderne.

„În lumea competitivă a educației, se evidențiază din ce în ce mai mult importanța dobândirii abilităților în limbi străine. Elevii din Cluj-Napoca demonstrează că sunt în fruntea acestui trend, obținând rezultate remarcabile la diversele olimpiade naționale de limbi străine.

elevi olimpici

FOTO. PERFORMANȚE excepționale ale elevilor clujeni la Olimpiadele de limbi moderne

La etapa națională a Olimpiadei de Limba Engleză  acești tineri au reușit să se poziționeze printre cei mai buni din țară. Au obținut 1 premiu I, 1 premiu II  și 7 mențiuni.

Cu o pregătire meticuloasă și o pasiune autentică pentru studiul  limbii engleze, elevii au demonstrat nu doar competențe lingvistice remarcabile, ci și o capacitate de analiză și interpretare a textelor în limba engleză care îi plasează în fruntea competiției.

La fel de impresionante sunt și performanțele la Olimpiada de Limba Franceză. Elevii clujeni au evidențiat nu doar cunoștințe solide de gramatică și vocabular, ci și o înțelegere profundă a culturii și a subtilităților limbii franceze.

Aceste rezultate nu sunt doar un test al abilităților lingvistice, ci și o dovadă a deschiderii spre diversitate culturală și a interesului pentru comunicare interculturală. Toate acestea s-au concretizat în 2 premii I, 1 premiu special pentru punctaj maxim la ambele probe, 1 premiu II, 1 mențiune și 2 mențiuni ISJ.

Olimpiada de Limbi Romanice a fost de asemenea un teren fertil pentru talentele din Cluj. Elevii au demonstrat că sunt la înălțime în ceea ce privește cunoașterea și înțelegerea limbilor precum spaniola, italiana și portugheza. Această diversitate lingvistică reflectă nu doar angajamentul pentru o educație polivalentă, ci și capacitatea de adaptare la contexte și culturi variate.

Premiile și mențiunile sunt după cum urmează – limba italiană : 2 premii I, 1 premiu II, 3 premii III, un premiu special pentru scriere creativă, un premiu special pentru eleganța limbii în exprimarea orală, 5 mențiuni și 1 mențiune ISJ; limba spaniolă- 3 premii I, un premiu special pentru punctaj maxim la ambele probe, 1 premiu II, 2 premii III, 5 mențiuni și 2 mențiuni ISJ; limba portugheză : 2 premii I, 1 premiu II, 3 premii III.

„Într-o lume tot mai interconectată, cunoașterea limbilor străine nu este doar un avantaj, ci devine o necesitate”

Nu trebuie să uităm nici de Olimpiada de Limba Germană, fie că vorbim de germana modernă sau de cea maternă. Elevii clujeni au dovedit că posedă nu doar competențe solide în această limbă complexă, ci și o apreciere profundă a culturii  germane. Rezultatele lor deosebite nu sunt doar o măsură a abilităților lingvistice, ci și o confirmare a relației strânse pe care Clujul o are cu comunitatea germană și cu lumea de limbă germană în general. 1 premiu I, 1 premiu III și 3 mențiuni la limba germană maternă și 1 premiu III și 3 mențiuni la limba fermană modernă stau mărturie în acest sens.

elevi olimpici

Aceste performanțe deosebite nu sunt doar un motiv de mândrie pentru elevii înșiși, ci și pentru profesorii lor, pentru părinți și pentru întreaga comunitate educațională din Cluj-Napoca. Ele reflectă o combinație de eforturi individuale, sprijin din partea familiilor și susținere din partea instituțiilor de învățământ.

Într-o lume tot mai interconectată, cunoașterea limbilor străine nu este doar un avantaj, ci devine o necesitate. Performanțele impresionante ale elevilor clujeni la diversele olimpiade de limbi străine nu fac decât să confirme că educația din Cluj-Napoca este în pas cu cerințele și provocările lumii contemporane. Acești tineri talentați nu doar că își deschid propriile orizonturi, dar și aduc o contribuție valoroasă la construirea unei comunități mai bine pregătite pentru viitorul global”, se arată în comunicatul IȘJ Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

START exproprieri pentru Parcul Est! Peste 82,7 milioane de lei, valoarea despăgubirilor

Publicat

parcul est dezbatere4

Începe exproprierea terenurilor pentru Parcul Est, cel mai întins parc din Cluj-Napoca. Valoarea despăgubirilor se ridică la 82,7 milioane de lei.

Peste 100 de imobile și terenuri aflate în proprietate publică și privată vor fi expropriate de Primăria Cluj-Napoca pentru realizarea lucrărilor de amenajare a Parcului Est, cel mai întins parc din municipiu.

Adiministrația locală a publicat Decizia de expropriere pentru Faza I a lucrărilor la Parcul Est. Intervențiile în perimetrul parcului sunt considerate lucrări de utilitate publică de interes local.

Sute de imobile și terenuri expropriate

Potrivit documentului, este vorba despre 89 de imobile și terenuri proprietate privată, cu o suprafață totală de 79.265 mp. Printre societățile expropriate se numără Iulius Mall, Energoinstal Grup, Selgros și RADP.

Acestora li se adaugă alte 53 de imobile și terenuri aflate în proprietate publică, aparținând Municipiului Cluj-Napoca, Statului Român sau Ministerului Apărării, cu o suprafață de 300.579 mp.

Prima etapă a exproprierilor vizează o suprafață de 37,9 hectare din totalul suprafeței de 54 ha a Parcului Est.

Despăgubiri de peste 82,7 milioane de lei, în prima etapă

Valoarea despăgubirilor pentru cele 89 de proprietăți private se ridică la 82.740.003 lei, din care 436.660 lei pentru construcții și 82.303.343 lei pentru terenuri.

În documentul publicat pe site-ul Primăriei se arată că Decizia de expropriere are caracter executoriu. Contestațiile asupra deciziei de expropriere nu suspendă transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile în cauză.

De asemenea, decizia de expropriere își produce efectele și în situația în care proprietarii imobilelor nu se prezintă în termen de 20 de zile calendaristice de la data notificării.

Parc urban pe 45 de hectare

Parcul Est va fi realizat pe o suprafață de peste 45,5 ha, propunerea de amenajare fiind selectată în urma unui concurs internațional de soluții.

Consilierii locali au decis, în decembrie 2023, ca proiectul să fie împărțit în două etape:

  • Faza 1 – în suprafață de 379.844 mp;
  • Faza 2 – în suprafață de 160.606 mp, reprezentând diferența până la suprafața totală a coridorului de 540.450 mp, cu o valoare estimată a despăgubirilor la nivelul anului 2023 de 210.500.318,84 lei.

Valoarea totală a investiției pentru realizarea Parcului Est este estimată la 743.437.082,11 lei cu TVA. Durata estimată de execuție a lucrărilor este de 24 de luni pentru fiecare etapă (48 luni).

Ce dotări va avea viitorul parc?

Parcul Est va cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă, un biotop unic în mediul urban.

Parcul va avea funcțiuni de loisir, specifice unui parc urban cu toate dotările – grădini publice, spații pentru expoziții, stații de încărcare pentru vehiculele electrice, sisteme moderne de iluminat și irigație.

Totodată, vor exista amenajări pentru practicarea sportului în aer liber, precum terenuri de tenis, baschet sau mini-fotbal, inclusiv sporturi indoor, prin construirea unei clădiri dedicate.

De asemenea, va fi construit și un amfiteatru cu 400 de locuri care va putea fi utilizat pentru organizarea de evenimente culturale.

Citește mai departe

EVENIMENT

Medici: Starea generală a lui Florin Piersic se ameliorează. Are o evoluție lent favorabilă

Publicat

De

Starea lui Florin Piersic se ameliorează

Starea generală a lui Florin Piersic se ameliorează, au transmis medicii care îl au în îngrijire la Spitalul de Ortopedie „Foişor”.

Acesta va mai rămâne în spital sub observație, după ce i-a fost îndepărtată proteza de la genunchi, unde a apărut o infecție care apoi s-a generalizat.

Medici: Starea generală a lui Florin Piersic se ameliorează. Are o evoluție lent favorabilă

„Evaluarea pacientului Florin Piersic, făcută în această dimineaţă (marți, n. red.), de către echipa medicală prezintă o evoluţie lent favorabilă.

Starea generală se ameliorează, parametrii biologici inflamatori înregistrează o scădere faţă de ziua precedentă”, au transmis reprezentanții spitalului.

Chiar Florin Piersic a transmis, luni, un mesaj de pe patul de spital și a mulțumit celor care l-au purtat în gând în toate aceste săptămâni când viața sa a fost în pericol din cauza unei inecții generalizate în organism, dar și medicilor care l-au tratat la Cluj-Napoca și București.

Două opreații în doar câteva zile

Flrin Piersic a suferit două intervenții chirurgicale în ultimele săptămâni. Una dintre acestea a fost făcută la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, chiar în prima zi de Paști. Medicii i-au extras sondele de stimulare și au îndepărtat stimulatorul cardiac.

O a doua opreație a avut loc la București, la Spitalul „Foișor”. Aici medicii i-au extras proteza de la genunchi şi i-au implanta una temporară.

Medicii de la Institutul Inimii au apreciat, după operație și după ce a fost transferat la București, că Florin Piersic are șanse să se recupereze, chiar dacă problema de la genunchi nu îi va permite o perioadă să umble în voie.

„Maestrul are foarte multe resurse biologice pentru a depăși acest moment dificil și să îl vedem din nou pe scenă”, a spus atunci dr. Horia Roșianu, cel care i-a extras stimulatorul cardiac.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax