EVENIMENT
50.000 de euro pentru BRADUL magic creat de designerii UNTOLD. Banii vor ajunge la copii NEVOIAȘI
Luna Magic Tree, un brat creat de designerii din echipa UNTOLD a fost unu dintre cei mai licitați pomi de Crăciun la cel mai mare eveniment caritate al anului. Acesta s-a licitat cu suma de 50.000 de euro la Festivalul Brazilor de Crăciun, organizat de Salvați Copiii România.
Bradul creat de arhitecții și designerii echipei UNTOLD, LUNA MAGIC TREE, a fost unul dintre cei mai licitați brazi la gala caritabilă organizată de Salvați Copiii România la Muzeul Național de Artă din București.
După o ,,luptă” asiduuă, creația organizatorilor UNTOLD a fost licitată cu suma de 50.000 de euro de către Kaufland România. Toți banii vor ajunge la organizația Salvați Copiii România.
,,Este prima noastră participare la Festivalul Brazilor de Crăciun, dar cu siguranță nu va fi ultima! După succesul pe care l-am avut în acest an, suntem motivați să revenim și la edițiile viitoare, să ne aducem și noi mica noastră contribuție la marele bine pe care îl face Salvați Copiii România an de an.
Și cum binele se face alături de oameni de încredere, le mulțumim pentru încrederea acordată partenerilor noștri, Kaufland România!”, a declarat Edy Chereji, director de comunicare UNTOLD.
Danna-Katharina Scheidereiter, manager CSR Kaufland România a spus la rândul său că Luna Magic Tree s-a dovedit a fi de neratat.
,,UNTOLD și Kaufland România este un parteneriat durabil și un câștig pentru educația copiilor vulnerabili din România. Împreună demonstrăm că implicarea face diferența!”
26 de artiști și designeri au creat în atelierele lor brazi unici pentru evenimentul din acest an. În licitația de la gală au intrat doar 14, iar bradul LUNA MAGIC TREE by UNTOLD a fost printre finaliști.
LUNA MAGIC TREE a fost creat de arhitecții și designerii celui mai mare festivalul de muzică din Europa, UNTOLD, iar conceptul o dezvăluie pe Luna, generatorul de energie magică și blândă a Universului UNTOLD, o energie menită să îmbrățișeze bucuria dăruirii și a copilăriei.
Este primul an în care UNTOLD a participat la acest minunat eveniment și își dorește ca acest brad să dăruiască fericire, zâmbet și magie tuturor.
,,Folosind LUNA ca simbol al luminii, al magiei, al feminității și al energiei materne am creat un brad menit să lumineze suflete. La lumina Lunii se regăsesc 7 brazi, simbol al trăiniciei, al prosperității și ai vieții, brazi populați de licuricii universului UNTOLD.
Luna Magic Tree by UNTOLD aduce un mesaj de unitate și bucurie și ne dorim ca LUNA să vă poarte pe ale sale raze magice”, a declarat Corina Gheorgheza, storyteller UNTOLD.
Banii strânși la licitație vor ajunge la organizația Salvați Copiii România care își dorește să le ofere o șansă mai bună la viață copiilor pentru care educația este un lux.
Festivalul Brazilor de Crăciun este o misiune de tradiție, întinsă de-a lungul ultimilor 21 de ani, în care s-au strâns peste 6 milioane de euro pentru copiii nevoiași ai României.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Întârzieri pe Aeroportul Cluj, din cauza condițiilor meteo din Marea Britanie. Trafic aerian perturbat pe marile aeroporturi
Mai multe zboruri de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj înregistrează întârzieri, duminică, din cauza vremii nefavorabile care a perturbat operațiunile pe aeroporturi majore din Germania și Marea Britanie.
Ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile din Germania și Marea Britanie, mai multe zboruri din și spre Cluj au fost întârziate, duminică. Două avioane care trebuie să sosească la Cluj de pe aeroportul Londra Luton, respectiv din Leeds au întârzieri, potrivit informațiilor afișate pe site-ul Aeroportului Cluj.
De asemenea, un zbor operat de Wizz Air de pe Aeroportul Londra Luton a aterizat cu o întârziere de o oră și jumătate, duminică dimineață.
Din cauza decalării prigramului, cel mai probabil, sunt întârzieri anunțate și la decolarea unor aeronave de pe Aeroportul Cluj.
Aeroporturi închise temporar, în Marea Britanie
În Marea Britanie, zăpada abundentă a determinat închiderea temporară a pistelor pe mai multe aeroporturi, inclusiv Liverpool, Manchester, Leeds și Bristol. Regiunile centrale și nordice ale Angliei se află sub Cod Portocaliu de ninsoare, iar stratul de zăpadă a ajuns la 25 cm în unele zone.
Probleme pe aeroporturile din Germania, din cauza zăpezii
Aeroporturile din München, Frankfurt și Stuttgart sunt afectate de ninsori abundente și gheață, cauzând întârzieri și anulări ale zborurilor, potrivit Biziday. Aeroportul din München a anunțat că, din cauza vremii severe prognozate, operațiunile de zbor vor fi restricționate, mai ales în dimineața zilei de 5 ianuarie. La Frankfurt, mai multe plecări, inclusiv către Paris, Veneția și Praga, au fost anulate.
Aeroportul din Stuttgart a raportat, de asemenea, întârzieri, deși pistele au fost eliberate. Serviciul meteorologic german a emis avertizări pentru Bavaria, unde sunt prognozate ploi înghețate.
O avertizare meteo cod galben este valabilă în zona de munte, la altitudini de peste 1700 m, în Munții Apuseni, Carpații Orientali și jumătatea de vest a Carpaților Meridionali.
Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică, o avertizare cod galben de intensificări ale vântului și polei, valabilă până marți, 7 ianuarie, la ora 10.
În intervalul menționat vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, temporar și de 80…90 km/h, precum și în Banat și Crișana, unde vor fi viteze de 40…50 km/h.
În cursul nopții de duminică spre luni (5/6 ianuarie) și în primele ore ale zilei de luni (6 ianuarie) în Maramureș, nordul Crișanei și al Transilvaniei și pe alocuri în Moldova vor fi precipitații slabe, la început ninsori, apoi lapoviță și ploi ce vor depune pe arii restrânse polei.
Totodată, de duminică, 5 ianuarie, ora 23 până marți, 7 ianuarie, ora 10 în Munții Apuseni, Carpații Orientali și jumătatea de vest a Carpaților Meridionali, în special la altitudini de peste 1700 m, temporar, vântul va prezenta intensificări, cu rafale de 90…110 km/h.
EDUCATIE
Șefa IȘJ Cluj, Marinela Marc: Îmi doresc să se producă modificările legislative care să permită descentralizarea în învățământ
Marilela Marc, șefa Inspectoratului Școlar Cluj, a transmis un mesaj, pe pagina de Facebook, la început de an.
Aceasta spune că de la anul 2025 își dorește ca descentralizarea în învățământul preuniversitar să devină realitate.
Șefa IȘJ Cluj, Marinela Marc: Îmi doresc să se producă modificările legislative care să permită descentralizarea în învățământ
“La început de an 2025, îmi doresc ca în sistemul de educație preuniversitar să se producă modificările legislative care să permită descentralizarea”, a transmis Marinela Marc.
Principiul descentralizării decizionale, care presupune redistribuirea autorității decizionale de la nivelurile centrale către cele locale, pentru a răspunde adecvat nevoilor beneficiarilor se promite constant și este “afirmat” și în legea învățămțntului, însă nu este aplicat.
Reducerea consumului de droguri în școli
De asemenea, șefa IȘJ Cluj a vorbit și despre reforma curriculară, dar și despre politici publice “în care accentul să se pună pe formarea acelor competențe care să îi ajute pe elevi să facă transferul cunoștințelor acumulate în situații noi de învățare, să fie adaptabili și conștienți de importanța dezvoltării personale, a învățării pe tot parcursul vieții, să aibă spirit critic, capacitatea de a discerne între bine și rău, adevăr și minciună, dar mai ales să fie educați în spiritul valorilor adevărate”.
“Ne preocupă excelența în educație în școlile clujene, dar și asigurarea egaltății de șanse și ridicarea nivelului educațional în comunitățile dezavantajate, unde educația rămâne singura șansă a copiilor de a avea un viitor, identificarea de soluții pentru a reduce violența și consumul de droguri în mediul școlar”, a mai spus Marinela Marc.
Elevii clujeni se vor întoarce la școală în data de 8 ianuarie 2025, după vacanța de iarnă.
EVENIMENT
ATENȚIE, șoferi. Au crescut amenzile. Cât scot din buzunar cei care vorbesc la telefon în timp ce conduc mașina
Șoferii vor scoate mai mulți bani din buzunar în acest an dacă încălcă regulile de circulație.
De la 1 ianuarie 2025, Guvernul a renunțat la plafonarea punctului de amendă, iar salariul minim pe economie a crescut, astfel că se majorează și amenzile pentru șoferi.
ATENȚIE, șoferi. Au crescut amenzile. Cât scoat din buzunar cei care vorbesc la telefon în timp ce conduc mașina
Sancțiunile rutiere sunt calculate în funcție de noul salariu minim brut.
Astfel, punctul de amendă va reprezenta 5% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, care de la începutul anului este de 4.050 de lei.
Astfel, dacă punctul de amendă în 2024, plafonat, era 165 de lei, în 2025 acesta va de 202,5 lei.
Amenzi pentru utilizarea telefonului sau conducerea sub influența alcooluluisau drogurilor
Astfel, șoferii care utilizează telefonul mobil în timp ce condus sunt pasibili de o amendă de până la 1.620 de lei. De asemenea, cei care conduc sub influența alcoolului sau drogurilor, vor trebui să plătească amenzi de 4.000 de lei sau chiar mai mult.
Amenzile pe clase de sancțiuni:
- Clasa I: 2-3 puncte de amendă – între 405 lei și 607,5 lei
- Clasa II: 4-5 puncte de amendă – între 810 lei și 1.012,5 lei
- Clasa III: 6-8 puncte de amendă – între 1.215 lei și 1.620 lei;
- Clasa IV: 9-20 puncte de amendă – între 1.822,5 lei și 4.050 lei;
- Clasa V, doar persoanelor juridice: 21 la 100 de puncte de amendă – între 4.252,5 lei și 20.250 lei.