Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

5.000 de părinți au apelat serviciul ALOPEDI în 6 luni. Care au fost cele mai frecvente probleme de sănătate ale copiilor

Publicat


În primele șase luni ale acestui an, aproape 5.000 de părinți din întreaga țară au cerut sfaturi medicale gratuite prin telefon la serviciul de call center ALOPEDI 0364-917.

Începând din luna mai s-a remarcat o creștere a numărului de apeluri telefonice. Comparativ cu luna ianuarie, când ALOPEDI 0364-917 a fost apelat de 479 de părinți, numărul acestora a crescut la 1.080 în mai și 1.222 în luna iunie.

Aproape 72% dintre apeluri s-au finalizat cu recomandări de îngrijire la domiciliu a copilului bolnav, nemaifiind necesară deplasarea la unitatea de primire a urgențelor sau la o altă unitate medicală.

De asemenea, în cazul a 10% dintre copii a fost recomandat consultul medical imediat, în primele două ore de la apel.

În ceea ce privește motivele pentru care părinții au solicitat sfatul medical al profesioniștilor cu experiență în evaluarea telefonică a gravității stării copilului bolnav, problemele respiratorii au fost cauza a 38% dintre apeluri, iar 21% au avut ca principal motiv de apelare problemele digestive.

Apeluri din București, Satu Mare sau Constanța

Majoritatea apelurilor din primele șase luni ale acestui an au provenit din județul Cluj, iar 40% din alte județe.

Un sfert dintre apelurile din afara Clujului au fost din București, județele Ilfov, Satu Mare și Constanța fiind pe următoarele trei locuri.

„Serviciul nostru de telemedicină a fost mai mult decât util pentru părinții ai căror copii s-au confruntat cu diverse probleme de sănătate, mai ales în această perioadă a pandemiei, marcată de o serie de restricții și reguli de distanțare.

Ceea ce e cu adevărat important e faptul că un număr semnificativ de mici pacienți au beneficiat de sfaturile medicale prompte și adecvate simptomatologiei descrise de părinți, oferite de medicii cu înaltă calificare ce deservesc ALOPEDI”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, instituție în subordinea căreia se află Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii, care gestionează ALOPEDI.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cod GALBEN de ploi în zona montană a Clujului

Publicat

ploaie

Meteorologii anunţă cod galben de ploi însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică în zona montană a Clujului și în alte câteva județe.

Specialiştii precizează că vremea continuă să se răcească. Potrivit ANM, joi, între orele 12.00 şi 23.00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin averse torenţiale şi pe arii restrânse descărcări electrice.

Cod GALBEN de ploi în zona montană a Clujului

Fenomenele periculoase se vor semnala în Carpaţii Occidentali, vestul Carpaţilor Meridionali, sud-vestul Transilvaniei şi local în Banat.

harta

„În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp. Valorile termice vor continua să scadă, astfel că se vor situa uşor sub mediile multianuale specifice acestei date”, a transmis Administraţia Naţională de Meteorologie.

Citește mai departe

EVENIMENT

Emil Boc: Eu nu sunt în campanie electorală. Tot ce fac e sub lupa publică

Publicat

De

Emil Boc campanie electorală

Primarul Clujului, Emil Boc, spune că el nu face campanie electorală pentru alegerile locale care vor avea loc în data de 9 iunie.

În cursa pentru funcția de primar al Clujului s-au înscris 10 candidați.

Emil Boc: Eu nu sunt în campanie electorală. Tot ce fac e sub lupa publică

Emil Boc, și-a depus candidatura pentru un nou mandat în funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca.

Vineri, 10 mai, începe oficial campania electorală pentru alegerile locale, care în acest an vor avea loc în aceeași zi cu cele pentru Parlamentul European.

„Eu nu sunt în campanie electorală acum. Eu întotdeauna încerc să-mi fac datoria din prima până în ultima zi a mandatului și încerc să fiu cea mai bună variantă a mea pentru clujeni”, a spus Emil Boc la Napoca Live.

Acesta a mai spus că tot ce face este sub „lupa publică” și de aceea preferă să se concentreze pe ceea ce face și pe ceea ce poate să facă pentru clujeni.

Contracandidații lui Emil Boc la primărie

Zece candidați s-au înscris în lupta electorală pentru câștigarea funcției de primar al municipiului Cluj-Napoca la alegerile locale din 9 iunie.

Potrivit dosarelor admise de către Biroul Electoral Municipal (BEM) Cluj-Napoca, contracandidații lui Emil Boc sunt Aurelia Cristea (PSD), Viorel Băltărețu (Alianța Dreapta Unită – ADU), Olah Emese (UDMR), Călin Cozma (AUR), Ramona-Victoria Strugariu (REPER), Sorin Valeriu Naș (SOS), Dan-Mihai Iacob (PUSL), Sabin Sărmaș (independent) și Sorin Virgil Vamoș (independent).

Citește mai departe

EVENIMENT

Radu Constantea (președinte „U” Cluj): Sabău are contract și pentru sezonul următor, a SEMNAT pentru doi ani

Publicat

sabau 3

Președintele Universității Cluj, Radu Constantea, a anunțat antrenorul echipei pentru sezonul viitor. În ultimele zile s-a discutat despre iminenta plecare a lui Ioan Ovidiu Sabău, deranjat de speculațiile potrivit cărora Marius Șumudică ar fi dorit de „studenți”. Miercuri, Radu Constantea a anunțat faptul că Ioan Ovidiu Sabău va fi antrenorul echipei și în sezonul viitor.

radu constantea

Acesta a semnat un contract valabil pentru doi ani. Astfel, Sabău a fost reconfirmat în funcție și își va continua proiectul început la Cluj, potrivit sportpesurse.ro.

Radu Constantea (președinte „U” Cluj): Sabău are contract și pentru sezonul următor, a SEMNAT pentru doi ani

„U” Cluj, sub comanda lui Sabău, a avut un play-out dezamăgitor. „Studenții” sunt pe locul 10, cu 30 de puncte și au nevoie de un succes la Voluntari în ultima etapă pentru a-și securiza locul la barajul pentru Conference League. În ultimele zile s-a vorbit despre posibilitatea ca Marius Șumudică să-l înlocuiască pe Sabău. În cele din urmă, tehnicianul va continua.

„Are contract și pentru sezonul următor, a semnat pentru doi ani. Cred că au fost cele două meciuri în care echipa a jucat bine, cu Petrolul și cel de la Galați, din Cupă. Cred că de acolo a venit așa un recul din punctul de vedere al echipei și mental. 80% din sezon a fost OK”, a explicat Radu Constantea.

Constantea a ținut să infirme faptul că echipa sa a luat în considerare numirea lui Șumudică în locul lui Sabău: „Nu aș vrea să comentez, dar nu este vorba de nimeni.”

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

LIVE VIDEO. Emil Boc și ambasadorul Marii Britanii testează un autobuz cu hidrogen la Cluj-Napoca

Publicat

Primarul Emil Boc și ambasadorul Marii Britanii, Giles Matthew Portman, testează, joi, un autobuz alimentat cu hidrogen pe străzile din Cluj-Napoca.

Acesta va circula până vineri, cu pasageri, pe liniile de transport în comun din municipiul, călătoriile cu acest autobuz fiind  gratuite pe tot parcursul turneului de promovare.

LIVE VIDEO. Emil Boc și ambasadorul Marii Britanii testează un autobuz cu hidrogen la Cluj-Napoca

Evenimentul din Cluj-Napoca este parte a programelor europene JIVE, de promovare a noii tehnologii în Europa Centrală și de Est, evenimente începute în noiembrie 2022.

În urma rezultatelor pozitive ale primelor două turnee de promovare – unul organizat în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023 în Slovenia, Croația, Cehia, Slovacia și Ungaria și al doilea organizat în perioada septembrie – octombrie 2023 în Polonia, Lituania,  Letonia, Estonia – acest al treilea turneu își propune să ofere oportunitatea de a prezenta la Cluj-Napoca tehnologia bazată pe hidrogen și de a permite cetățenilor și celor interesați să o experimenteze.

La eveniment au participat primarul Emil Boc, ambasadorul Marii Britanii Giles Matthew Portman, rectorul UTCN, Vasile Țopa, președintele Senatului UTCN, Nicolae Brunete, secretarul de stat în MIPE, Ovidiu Câmpean, directorul CTP, Liviu Neag.

Autobuzul va circula pe liniile 24, 30 și 35.

„Ne bucurăm că după transportul electric, Clujul va adopta un nou mijloc de transport ecologic și va trece la dimensiunea hidrogen. Este un combustibil total nepoluant, ceea ce rezultă după proces este doar apă. Nu ne vom limita la transportul rutier, vrem să extindem utilizarea hidrogenului și la termoficare și, de ce nu, la trenul metropolitan”, a spus Emil Boc.

Autobuzul cu hidrogen are o autonomie de 350 de km și încărcarea se face în 10 minute.

Intenția municipalității clujene este să cumpere, în viitor, astfel de autobuze nepoluante cu hidrogen.

 

autobuz hidrogen

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax