Connect with us

EVENIMENT

4 cazuri de variola maimuței în România. Ce este această boală și care sunt riscurile de infectare

Publicat


variola maimutei

În această săptămână, în România au fost confirmate primele cazuri de variola maimuței, o infecție virală rară. Este vorba de 4 bărbați care sunt în stare bună, în izolare.

Joi, un nou caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România. Este vorba de un bărbat de 36 de ani, contact cu primul pacient diagnosticat cu aceeași boală în România.

„Starea de sănătate a pacientului este bună. Acesta a rămas internat”, potrivit Ministerului Sănătății.

Acesta este cel de-al patrulea caz de variola maimuței diagnosticat în țara noastră.

Riscul de a face variola maimuței în România este scăzut, dar este important să cunoașteți simptomele. Oricine are o erupție cutanată care arată ca variola maimuței și a fost expus la virus ar trebui să discute cu medicul de familie, arată autoritățile sanitare din România.

Erupția cutanată de variola maimuței poate părea inițial similară cu coșurile, veziculele sau umflăturile și poate fi însoțită de febră și frisoane.

Ce este variola maimuței?

Variola maimuței este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în părțile împădurite din Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană.

Este cauzată de virusul variolei maimuței, care aparține familiei ortopoxvirusului.

Există două tipuri de virus variolei maimuței, cel din Africa de Vest și cel bazinul Congo, Africa Centrală. Deși tipul vest-african al virusului variolei maimuței duce uneori la boli grave la unele persoane, boala este de obicei auto-limitată.

Citește și: Încă un caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România. Este al treilea de la începutul săptămânii

În medie, 1% dintre cei infectați cu tipul vest-african și până la 10% dintre cei infectați cu virusul din bazinul Congo au decedat.

Care sunt simptomele?

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Am citit că pot lua variola maimuței prin tuse și strănut. Este adevărat acest lucru?

Transmiterea între oameni poate apărea prin picături respiratorii mari. Deoarece picăturile nu pot ajunge departe, este necesar un contact prelungit față în față.

Cum poate fi redusă transmiterea virusului?

Trebuie subliniată importanța igienei mâinilor folosind apă și săpun sau dezinfectant pe bază de alcool. Este important ca o persoană cu suspiciune de variola maimuței să fie izolată și ca cei care o îngrijesc să utilizeze măsuri de protecție personală adecvate.

În timp ce un vaccin a fost aprobat pentru prevenirea variola maimuței, iar vaccinul tradițional împotriva variolei oferă protecție, trebuie menționat că aceste vaccinuri nu sunt disponibile pe scară largă.

Populațiile din întreaga lume cu vârsta sub 40 sau 50 de ani nu mai beneficiază de protecția oferită de programele anterioare de vaccinare împotriva variolei.

În cele mai multe cazuri boala este ușoară și majoritatea oamenilor se recuperează în termen de câteva săptămâni, fără tratament.

Sursa: RO Vaccinare/OMS

Foto: Ro Vaccinare/NHS England High Consequence Infectious Disease Network



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Hapoel Ierusalim – U-BT Cluj, 73-81. Clujenii obțin a două VICTORIE în EuroCup

Publicat

u bt

U-BT Cluj a disputat, miercuri în Bulgaria, un nou meci în BKT EuroCup, de această dată cu Hapoel Ierusalim, fostă câștigătoare a competiției. Din cauza situației din Orientul Mijlociu, Hapoel își dispută partidele de pe teren propriu departe de casă. După un meci pe care l-au controlat de la început la sfârșit, clujenii câștigă cu 81 la 73.

Baschetbaliștii lui Mihai Silvășan sunt pe o pantă ascendentă, după victoriile cu Veolia Towers Hamburg și CSM Constanța.

Hapoel Ierusalim – U-BT Cluj, 73-81. Clujenii obțin a două VICTORIE în EuroCup

Confruntarea programată în orașul Samokov a adus față în față ocupantele locurilor 3, respectiv 6 în grupa B din actualul sezon al BKT EuroCup. Clujenii au acumulat un succes și trei înfrângeri, în vreme ce israelienii au un bilanț de trei victorii și un singur eșec.

Principalii marcatori ai partidei au fost Harper 19 puncte, Carrington 11, Smith 10, pentru Hapoel, respectiv Guzman 20, Hervey 17, Simpson 15, Mokoka 14, pentru U BT Cluj.

Căpitanul clujenilor, Patrick Richard s-a accidentat grav în min.9 și a fost transportat la spital.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

PNL Cluj: Sabin Sărmaș și Elena Lasconi continuă să își bată joc de clujeni și să SLUȚEASCĂ domeniul public din Cluj-Napoca

Publicat

sarmas

„Articolul 16, alin. 2 din Constituția României „Nimeni nu este mai presus de lege”, este o prevedere facultativă pentru cvasi-politicienii Sabin Sărmaș (candidat așa-zis independent) și Elena Lasconi (candidat USR).

În ciuda solicitărilor pe care le-am formulat cu privire la îndepărtarea mesh-urilor ilegale ale Elenei Lasconi și ale lui Sabin Sărmaș amplasate pe raza Municipiului Cluj-Napoca, cei doi politicieni abordează o atitudine sfidătoare și batjocoritoare, continuând, cu un tupeu grosolan, să nu își asume greșelile.

PNL Cluj: Sabin Sărmaș și Elena Lasconi continuă să își bată joc de clujeni și să SLUȚEASCĂ domeniul public din Cluj-Napoca

Deși cei doi aspiranți la funcțiile din Statul român ar trebui să fie primii cunoscători și apărători ai legii, ei înțeleg să persifleze și ia în derâdere reglementările în vigoare. În loc să își prezinte scuze clujenilor și să își îndrepte greșelile, aceștia înțeleg să sluțească fața Clujului și să facă circ ieftin pe rețelele de socializare, din prea multă disperare după imagine.

Le solicităm, din nou, să îndepărteze cu celeritate materialele de propagandă amplasate ilegal, subliniind că la Cluj, legea e lege pentru toate partidele și nimeni nu poate fi mai presus de aceasta”, a comunicat PNL Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Alexandru Cordoș: Unim România prin INFRASTRUCTURĂ. Soluții reale pentru dezvoltarea Clujului

Publicat

alexandru cordos

„În fața provocărilor economice și sociale ale prezentului, nevoia de a dezvolta infrastructura națională este mai acută ca oricând. Fără drumuri rapide și o infrastructură eficientă, România nu își poate atinge potențialul de creștere economică și nu poate oferi cetățenilor o calitate a vieții mai bună.

Una dintre marile piedici în calea progresului este infrastructura deficitară. Drumurile aglomerate și lipsa autostrăzilor încetinesc dezvoltarea țării și provoacă nemulțumire în rândul cetățenilor. Clujul, deși un pol economic important, se confruntă zilnic cu blocaje și ore pierdute în trafic. Locuitorii zonei metropolitane petrec între două și patru ore pe drum, ceea ce este inadmisibil pentru un oraș cu un potențial atât de mare.

Alexandru Cordoș: Unim România prin INFRASTRUCTURĂ. Soluții reale pentru dezvoltarea Clujului

Programul de țară propus de Marcel Ciolacu răspunde acestor provocări prin investiții masive și bine direcționate în infrastructură.

În ultimii trei ani, România a dat în folosință 225 de kilometri de drumuri rapide, mai mult decât s-a realizat în ultimii 30 de ani. În prezent, 770 de kilometri de drumuri și autostrăzi sunt în lucru, iar alți 492 de kilometri se află în faza de licitație. Investițiile au crescut considerabil, ajungând la 20 de miliarde de lei în 2024, dublu față de 2022.

Pentru Cluj, acest program aduce soluții reale

Finalizăm legătura dintre centura Apahida-Vâlcele și autostrada Transilvania. Autostrada A3 prinde contur, iar drumul expres Dej-Bistrița, centura de ocolire a Dejului, vor conecta județul cu regiunile vecine.De asemenea, segmentul Cluj-Sălaj este în lucru, cu un tunel de 2,8 km.

Găsim soluții pentru realizarea centurilor de ocolire a Municipiului Cluj-Napoca și finanțarea necesară pentru finalizarea metroului.

Aceste proiecte vor transforma Clujul într-un nod de transport esențial, vor decongestiona traficul și vor atrage investiții care să stimuleze dezvoltarea regiunii.

Programul de țară nu se oprește aici

Viziunea PSD  este una națională: dublarea numărului de kilometri de drumuri rapide în următorii cinci ani, cu ajutorul fondurilor europene. România va avea 2.000 de kilometri de drumuri rapide în 2030, ceea ce va conecta regiunile între ele și cu Europa, facilitând comerțul și apropiind diaspora de casă.

Infrastructura este mai mult decât o rețea de drumuri. Este despre timp petrecut cu cei dragi, despre o economie puternică și despre un viitor construit pe fapte. România are nevoie de acest plan, un plan care să transforme Clujul și țara întreagă într-o națiune modernă și conectată”, spune Alexandru Cordoș.

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO EXCLUSIV. Medicină militară, specializare în premieră la UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca de anul viitor

Publicat

Buzoianu medicină

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca va introduce de anul viitor, în premieră, o specializarea de medicină militară de 6 ani, iar pe lângă medici, se va încerca și introducerea de locuri pentru asistenți medicali care să poată fi pregătiți în caz de război. La început, la Medicină Militară va fi una sau două grupe, urmând ca această direcție să fie dezvoltată în timp.

Învitată la podcastul Human Hub, de pe Cluj24, realizat de Cristina Pintilie Șendrea, rectorul UMFIH, Anca Buzoianu, spune că foarte multe țări din Europa, printre care și România, ar avea de suferit în condițiile în care medicii noștri  nu sunt specializați pentru a interveni în cazul unui conflict armat direct.

Ministerul Apărării Naționale a semnat deja mai multe acorduri de parteneriate cu universitățile de medicină din țară, iar la Târgu Mureș se derulează deja primul program de cursuri de asistență medicală generală militară, fiind înscriși în acest an universitar 24 de tineri.

De doi ani, UMFIH desfășoară cursuri de medicină militară, în colaborare cu Spitalul Militar Cluj-Napoca, destinate doar medicilor specialiști.

Mai multe detalii, dar și alte subiecte puteți vedea în ediția de luni a podcast-ului Human Hub.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax