Connect with us

EVENIMENT

38 de cetățeni străini, depistați muncind fără forme legale la Cluj, în primele luni ale anului

Publicat


Polițiștii din cadrul Serviciului pentru Imigrări al Județului Cluj au depistat, în primele patru luni ale anului, zeci de persoane aflate în situații ilegale. Angajatorii care nu au respectat legea au fost sancționați.

Poliţiştii din cadrul Serviciului pentru Imigrări al Judeţului Cluj au continuat, în primele 4 luni ale acestui an, să desfășoare activități specifice în domeniul migrație, pentru reglementarea dreptului de ședere al străinilor, pentru prevenirea și combaterea șederii ilegale, precum și pentru asigurarea unui control eficient al respectării legislației privind încadrarea în muncă a străinilor.

De unde provin cei mai mulți cetățeni străini

În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie, au fost asigurate măsuri de management  al șederii și rezidenței pentru 2.829 de persoane, dintre care 2364 străini din state terțe și 465 cetățeni ai Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene. Cei mai mulți străini provin din Nepal – 598 , Sri Lanka – 408, India – 197, Bangladesh – 106, iar din cei 465 cetățeni ai Uniunii Europene Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene, majoritatea sunt din Franța – 179.

În aceeași perioadă, au fost emise 1.991 de permise de ședere, dintre care 1958  pentru ședere temporară și 33 pentru ședere pe termen lung. Pentru cetățenii Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene fost eliberate 442 de certificate de înregistrare și 23 cărți de rezidență permanentă.

Majoritatea străinilor vin la muncă și la studii

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: angajare – 1804, studii – 233, membrii de familie ai unor cetățeni români – 67.

În perioada analizată au fost înregistrate 318 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare, fiind emise 127 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați, iar 66 de cereri au fost respinse.

Pe linia altor activități specifice privind admisia, au fost înregistrate 17 invitații pentru cetățenii din state terțe (dintre care 8 fiind aprobate, 2 respinse) și 52 cereri pentru reîntregirea familiei, dintre care 17 au fost avizate pozitiv.

Zeci de persoane aflate în situații ilegale

Activitatea de prevenire și combatere a muncii nedeclarate a fost intensificată, în vederea creșterii gradului de siguranță al cetățeanului. Astfel, pe linia combaterii șederii ilegale, au fost organizate 99 de activități specifice de control, în urma cărora au fost depistați în situații ilegale 38 străini.

Au fost emise 26 decizii de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 sau 30 de zile de pe teritoriul României (10 pentru ședere ilegală, 6 ca urmare a refuzului prelungirii dreptului de ședere, 6 decizie la solicitare, 3 revocare drept sedere și 1 ca urmare a revocării vizei de intrare).

Ca urmare a emiterii deciziilor de returnare, față de 8 străini, a fost instituită măsura nepermiterii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, pentru o perioadă cuprinsă între  6 luni și 5 ani, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În perioada analizată au fost emise 5 decizii de returnare sub escortă, iar 5 persoane au fost introduse în centrele de custodie publică, până la îndepărtarea de pe teritoriul țării noastre.

146 de sancțiuni în valoare de peste 150.000 lei

Totodată, au fost aplicate 146 de sancțiuni contravenționale (din care 18 au fost aplicate persoanelor juridice), în valoare totală de 158.300 de lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, și a prevederilor O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru cetățenii ucrainieni au fost emise 106 permise de ședere pentru protecție temporară.

Polițiștii de imigrări din Județul Cluj vor continua acțiunile specifice pentru reglementarea dreptului de ședere al străinilor, pentru prevenirea migrației ilegale și combaterea muncii nedeclarate, contribuind astfel la asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ECONOMIE

Hidroelectrica poate prelua fără limite noi CLIENȚI

Publicat

aplicatie hidroelectrica e1678567308461 1024x641

Hidroelectrica a dat asigurări, miercuri, că nu există un număr limită de clienți pe care compania îi poate prelua în această perioadă, în contextul îngrijorărilor apărute recent în spațiul public privind limitarea numărului de clienți.

„Compania are capacitatea operațională și logistică necesară pentru a gestiona eficient toate solicitările de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice, indiferent de volumul cererilor. Pentru a facilita procesul de contractare și pentru a evita timpii de așteptare de la punctele fizice de Relații cu Clienții, recomandăm cu prioritate utilizarea portalului online dedicat”, se menționează într-un comunicat transmis AGERPRES.

Hidroelectrica poate prelua fără limite noi CLIENȚI

Conform acesteia, platforma digitală oferă o soluție simplă, rapidă și la îndemâna tuturor celor care doresc să devină clienți Hidroelectrica.

Tot miercuri, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a lansat o campanie națională de informare publică, destinată consumatorilor de energie electrică, în contextul în care, la data de 1 iulie 2025, va înceta schema de plafonare-compensare aplicabilă prețurilor din sectorul energetic.

Campania are rolul de a sprijini consumatorii să ia decizii informate, să își exercite dreptul de a-și schimba furnizorul fără costuri suplimentare și să utilizeze în mod eficient instrumentele de comparare a ofertelor disponibile în piață.

Potrivit sursei citate, aceasta se înscrie în angajamentul autorității de a garanta o piață concurențială transparentă, funcțională și echitabilă. Campania se derulează în regim non-comercial și include difuzarea a două spoturi video și două spoturi radio.

Guvernul a stabilit, recent, prelungirea perioadei de plafonare a prețurilor la energie electrică până la 1 iulie și cu 12 luni la gaz.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ce români vor primi VOUCHERE pentru energie, după 1 iulie. Care este VALOAREA lor

Publicat

bani sprijin romania vouchere (1)

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a spus că propunerea aflată în prezent în discuție este să fie acordată, și după 1 iulie, suma de 71 de lei pe tichet, în fiecare lună, sub formă de vouchere pentru energie, românilor vulnerabili.

„Astăzi când discutăm suntem într-o fază matură cu privire la tichetele de energie, fiindcă obiectivul pe care noi, Ministerul Muncii, îl avem, având în vedere că noi suntem cei care ne ocupăm de protejarea consumatorilor vulnerabili, de cei care ar putea fi în sărăcie energetică, obiectivul nostru este ca după 1 iulie, când nu vom mai avea plafonare, să venim cu o variantă care să îi ajute în continuare pe români să-şi menţină posibilitatea de a-şi plăti facturile la energie.

simona bucura oprescu

simona bucura oprescu

Ce români vor primi VOUCHERE pentru energie, după 1 iulie. Care este VALOAREA lor

Împreună cu colegii noştri de la Ministerul Energiei, de la STS, de la Poşta Română şi cu colegii noştri de la ANPIS s-a lucrat la o formă consolidată astfel încât după 1 iulie să venim cu tichete care vor fi oferite consumatorilor care îndeplinesc condiţiile”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu, potrivit ProTV.

Ea a precizat că acest act normativ ar putea fi aprobat de Guvern până la 1 iulie.

”În zilele următoare intenţia noastră este de a finaliza acest act normativ şi de a veni cu acesta în transparenţă astfel încât imediat ce noul guvern va fi învestit să dăm posibilitatea ca până în 1 iulie actul normativ să fie aprobat de Guvern”, a adăugat ministrul Muncii.

Simona Bucura-Oprescu a afirmat că propunerea este ca un asemenea tichet să aibă valoarea de 71 de lei şi să fie acordat lunar.

”Valoarea la care este gândit actul normativ în acest moment, dar repet, şi azi şi mâine vor mai fi întâlniri pe acesta şi sigur aici este şi o componentă de impact financiar, valoarea la care colegii noştri au făcut în momentul acesta propunerea de act normativ este de 71 de lei pe tichet, acordat lunar”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

În prezent, un consumator care are un venit mediu lunar de 1.386 de lei pe membru de familie este considerat vulnerabil.

Citește mai departe

EVENIMENT

„Bursucul” vrea un fost jucător al CFR-ului. Ultima oară a jucat la UTA

Publicat

costache

Dan Petrescu îl dorește la CFR Cluj pe Valentin Costache, de 26 de ani, fost jucător al echipei, care rămâne liber de contract la UTA. Impedimentul ar fi pretențiile financiare ridicate ale acestuia, scrie Fanatik.

În ciuda dorinței antrenorului, patronul Neluțu Varga nu are de gând să își dea acordul la banii pe care îi vrea Costache. Revenirea în Gruia a lui Valentin Costache va fi posibilă doar în cazul în care fotbalistul își va diminua pretențiile.

„Bursucul” vrea un fost jucător al CFR-ului. Ultima oară a jucat la UTA

Dacă se va concretiza transferul, Valentin Costache nu ar fi la prima sa experiență în Gruia. În ianuarie 2018, ardelenii l-au transferat de la Dinamo în schimbul sumei de 700.000 de euro. Și atunci, ca și acum, pe banca CFR-ului stătea tot Dan Petrescu.

Descălecatul lui Costache la CFR Cluj s-a încheiat în vara lui 2022, când a fost cedat la Rapid în schimbul sumei de 100.000 de euro. Extrema stângă în vârstă de 26 de ani a îmbrăcat tricoul actualei vicecampioane de 145 de ori, reușind să marcheze 14 goluri și să ofere 15 assist-uri.

În perioada petrecută în Gruia, Vali Costache a cucerit nu mai puțin de șapte trofee. El a ieșit campion cu ardelenii în 2018, 2019, 2020, 2021 și 2022 și a cucerit două Supercupe, în 2018 și în 2020.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Emil Boc: Toate cele 500 de biciclete din cadrul programului Bike Sharing vor fi ÎNLOCUITE anul acesta

Publicat

biciclete

Conform edilului Emil Boc, în acest an, toate cele 500 de biciclete din cadrul programului Bike Sharing vor fi înlocuite. 150 au fost înlocuite din martie, a doua tranșă va veni în iulie, urmând ca la final de an să fie înnoite toate 500.

„Anul acesta, toate cele 500 de biciclete din cadrul programului Bike Sharing vor fi înlocuite. Din luna martie, 150 de biciclete noi au intrat în program, în iulie mai vin 174 iar 176 de biciclete noi vor veni până la sfârșitul anului. Vechiul dispare, noul prinde viteză la Cluj-Napoca. Încurajăm mobilitatea alternativă la mașină într-un oraș în continuă mișcare.

VIDEO. Emil Boc: Toate cele 500 de biciclete din cadrul programului Bike Sharing vor fi ÎNLOCUITE anul acesta

Vreau să vă spun că media zilnică de utilizare a bicicletelor în programul Bike Sharing este de 350 de biciclete și da, ne gândim la extinderea acestui program inclusiv cu biciclete electrice. Mulțumesc tuturor celor care aleg bicicleta. Clujul se mișcă verde, Clujul se mișcă înainte”, a spus primarul Emil Boc.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate