ACTUALITATE
Incendiu la o casă din localitatea Bunești. Un bărbat a suferit arsuri și a fost transportat la spital. Pompierii încearcă să stingă flăcările

Un incediu a avut loc în comuna Mințiu Gherlii, localitatea Bunești, o casă fiind cuprinsă de flăcări. În aceste momente pompierii încearcă să stingă focul. Un bărbat a suferit arsuri și a fost transportat la spital.
„Alerta a fost dată, în jurul orei 19.30, iar la fața locului au fost dislocate două autospeciale și un echipaj SMURD, din cadrul detașamentului de pompieri Dej, precum și o autospecială din cadrul SVSU Gherla.
Salvatorii SMURD au acordat asistență medicală de urgență unui bărbat, în vârstă de aproximativ 65 de ani, care a fost transportat la spital cu arsuri la nivelul capului și spatelui, pe aproximativ 15% din suprafața corpului, bărbatul fiind conștient și cooperant.
În momentul sosirii pompierilor, flăcările se manifestau generalizat la întreaga locuință, respectiv parter și acoperiș”, a transmis ISU Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
Patru angajați ai E.ON România au fost desemnați „Ambasadorii Binelui”, în prima ediție a campaniei

Compania E.ON va finanța cu 40.000 de euro proiecte din zonele de educație, sport și sănătate, declarate câștigătoare în urma campaniei „Ambasadorii Binelui”, al cărei scop este implicarea angajaților grupului energetic în susținerea comunităților în care trăiesc, prin implementarea unor proiecte inițiate chiar de ei.
Desfășurată în perioada 31 august-25 septembrie, campania și-a propus să aloce un buget de 10.000 de euro pentru fiecare proiect câștigător, inițiatorii acestuia primind titulatura de „Ambasadorii Binelui”.
Patru angajați ai E.ON România au fost desemnați „Ambasadorii Binelui”, în prima ediție a campaniei
Un juriu format din directorii companiilor operaționale E.ON a analizat proiectele propuse de angajați, criteriile de jurizare fiind date de strategia și obiectivele CSR (Responsabilitate Socială Corporativă). La departajare au fost punctate în mod deosebit originalitatea, precum și impactul în comunitate.
Proiectele câștigătoare sunt:
- Amenajarea unui spațiu de joacă la Creșa Ciurbești (jud. Iași) pentru cei 55 de copii care nu au un astfel de spațiu recreativ;
- Patinajul Speranței: Deschizând drumuri pentru viitor (Târgu Mureș), care urmărește susținerea a 15 copii cu Sindromul Down la competiții de patinaj;
- Energie digitală în școli, prin care trei școli din mediul rural, cu copii din medii defavorizate, vor fi dotate cu calculatoare și rețea Wi-Fi;
- Cupa Moș Crăciun la oină, prin care se urmărește încurajarea sportului în rândul a 120 de copii din mediul rural (Frasin, Salcea, Dumbrăveni, Putna, Zamostea – județul Suceava).
La acest moment, amenajarea spațiului de joacă de la Creșa Ciurbești este aproape finalizată și astfel micuții locatari vor putea în curând să se bucure de toboganele și leagănele pregătite pentru ei. Și proiectul „Patinajul Speranței: Deschizând drumuri pentru viitor” a prins viață la Târgu Mureș, 15 copii pregătindu-se intens pentru competiții de patinaj.
Compania E.ON s-a implicat încă din primii ani de la intrarea pe piața de energie din România în proiecte și inițiative menite să susțină comunitățile locale.
Prin identificarea de soluții pe termen lung la o parte dintre problemele cu care se confruntă acestea, E.ON a contribuit semnificativ la îmbunătățirea condițiilor de viață, siguranță și educație, sumele investite în astfel de inițiative ajungând la aproape 18 milioane de euro.
Îmbunătățirea condițiilor de învățare, a culturii siguranței la nivelul publicului larg, adulți și copii, a eficienței energetice, promovarea acțiunilor sustenabile, dar și sprijinirea celor defavorizați sunt obiectivele urmărite în inițiativele E.ON de responsabilitate socială.
Proiectele au avut circa 550.000 de beneficiari, iar angajații E.ON, 4.700 la număr, au dăruit peste 15.000 de ore de voluntariat comunității.
Despre E.ON România
Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieței de energie, având în România o prezență consolidată de-a lungul a 18 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfășurând activități de distribuție, respectiv de furnizare a energiei şi a soluțiilor energetice pentru circa 3,4 milioane de clienți.
De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,2 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3,37 miliarde de euro.
EDUCATIE
FOTO. Noul sediu al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Stadiul lucrărilor. Va fi gata anul viitor

Vechea construcție care trebuia să fie Spitalul de Urgență al Clujuluim, care a fost lăsată ani de zile în paragină, s-a transformat radical. Aici va fi noul sediu al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”, iar constructorul va finaliza lucrările anul viitor.
Până la acestă oră, Construcții Erbașu a finalizat toate lucrările de rezistență, iar acum se lucrează la finisaje interioare și instalații electrice, sanitare și de termoventilare la nivelul tuturor corpurilor.
Noul sediu al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Stadiul lucrărilor. Va fi gata anul viitor
De asemenea, potrivit constuctorului, la sala de spectacole se montează tâmplăriilor și se decorează fațada.
Restul corpurilor de clădire, respectiv universitatea, cămin studențesc, atelier și sala de sport, au fațadele exterioare finalizate, iar la interior s-a realizat vopsitoria lavabilă pentru pereți și se montează tavanele și pardoselile de piatră, parchet și gresie).
Următorul pas va fi realizarea tratamentelor acustice, montarea tâmplariei interioare și a dotărilor arhitecturale.
Mai mult decât o academie
După finalizarea lucrărilor, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca va deveni un adevărat „hub” cultural și educațional care va avea sală de spectacole cu o capacitate de 1.000 de persoane, sală de orgă cu 216 locuri, amfiteatru cu 224 de locuri, bibliotecă, săli de curs, săli de studiu individual și diferite alte săli de repetiţii, de încălzire pentru artişti, săli individuale pentru dirijor şi solist sau săli de regie.
De asemenea, vor fi laboratoare, vestiare pentru artişti, spaţiu pentru depozitarea decorurilor, adăpost de protecţie civilă pentru 140 de persoane la demisolul clădirii, cămin studențesc cu 56 de camere pentru un număr de 180 de studenţi și o sală de sport.
Citește și: FOTO/ Academia de Muzică Cluj-Napoca va avea cea mai MARE sală de CONCERTE. ”Bijuterie” cu peste 1.000 de locuri
Proiectul este finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin Compania Națională de Investiții.
Dirigenția de șantier a acestui proiect este realizată de Baseli Drum Consult.
EDUCATIE
FOTO. Profesorul Sergiu Mișcoiu de la UBB Cluj este Ofițer al Palmelor Academice. Medalia i-a fost înmânată la Ambasada Franței

Prof. univ. dr. Sergiu Mișcoiu, directorulul Centrului de Cooperări Internaționale al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a primit medalia de Ofițer al Palmelor Academice, în cadrul unei ceremonii publice desfășurate la Ambasada Franței de la București.
Această înaltă distincție a statului francez este acordată în semn de recunoaștere pentru contribuția adusă la dezvoltarea și promovarea culturii franceze în mediul academic și în societate.
Profesorul Sergiu Mișcoiu de la UBB Cluj este Ofițer al Palmelor Academice. Medalia i-a fost înmânată la Ambasada Franței
Profesorul clujean a primit medalia de la Excelența Sa Nicolas Warnery, Ambasadorul Fraței în România
Prof. univ. dr. Sergiu Mișcoiu s-a bucurat de această recunoaștere grație parcursului său universitar în România și Franța, fiind doctor și, apoi, conducător de doctorate în științe politice la Universitatea Babeș-Bolyai și la Universitatea Paris-Est.
El conduce de două decenii masteratul internațional francofon în dublă diplomă de Studii Politice Europene Comparate, și a înființat și dezvoltat în ultimul deceniu și Centrul de Studii Africane al UBB.
Profesorul Sergiu Mișcoiu a transmis că pentru el este o imensă onoare, care vine la un deceniu după ce a fost distins cu titlul Ofițer al Palmelor Academice în grad de Cavaler.
Foto: Facebook/Sergiu Mișcoiu
EVENIMENT
FOTO. Cătălin Cherecheș, prins cu mii de euro la el. Edilul din Baia Mare are și cetățenie italiană

Fugarul Cătălin Cherecheș, condamnat de Curtea de Apel Cluj la 5 ani de închisoare, a fost prins în Germania cu mii de euro asupra lui.
Potrivit unor surse din Poliția Română, Cherecheș are și o carte de identitate emisă de autoritățile din Italia.
Cătălin Cherecheș, prins cu mii de euro la el. Edilul din Baia Mare are și cetățenie italiană
Primarul orașului Baia Mare, care a fugit din țară în data de 24 noiembrie, cu câteva ore înainte de a se pronunța sentința în procesul în care este acuzat de luare de mită, a fost prins marți, 28 noiembrie de poliția germană în Augsburg.
Citește și: Cătălin Cherecheș a fost PRINS. Acesta a fost depistat și REȚINUT de poliția germană la Augsburg
Cherecheș a fost depistat în gară, în timp ce încerca să fugă de oamenii legii. Cel mai probabil, acesta urma să plece în Italia. El a fost prins cu mii de euro asupra lui. De asemenea, acesta are și cetățenie italiană.
Fuga lui Cătălin Cherecheș, care era sub control judiciar, a provocat un adevărat cutremur în Ministerul de Interne și a dus la demiteri din funcții.
Citește și: Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, e de NEGĂSIT. Poliția l-a dat în URMĂRIRE națională
El a ieșit sin țară prin Vama Petea, cu un taxi, folosind o carte de identitate a unui văr. În aceeași zi, pe numele lui a fost emis un mandat european de arestare.