EVENIMENT
300 de femei beneficiază de screening mamar GRATUIT la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca. NU este necesar să fie asigurate
O campanie de screening gratuit pentru cancerul mamar va avea loc la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca.
Campania, care are loc în octombrie, luna internațională de conștientizare a cancerului mamar, se adresează femeilor de peste 50 de ani.
Înscrierile încep luni, 7 octombrie.
300 de femei beneficiază de screening mamar GRATUIT la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca. NU este necesar să fie asigurate
Campania este dedicată femeilor de peste 50 de ani, indiferent de statutul de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate.
300 de femei vor beneficia de teste de screening gratuite, prin contribuția Laboratorului de Radiologie Imagistică Medicală, Secției de Chirurgie și Compartimentului de Oncologie, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.
Aproximativ 12.000 de cazuri de cancer mamar sunt diagnosticate anual în România
Cancerul mamar reprezintă una dintre cele mai frecvente forme de cancer la femei, iar
detectarea timpurie este esențială pentru succesul tratamentului.
Conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, aproximativ 12.000 de cazuri de cancer mamar sunt diagnosticate anual în România, motiv pentru care este vital ca femeile să fie informate și să își prioritizeze sănătatea.
După vârsta de 40 de ani, arată specialiștii, mamografia devine prima investigație recomandată pentru screening, o practică ce poate salva vieți.
Campania care se desfășoară la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca își propune să ajute femeile cu vârsta peste 50 ani care în ultimii doi ani nu au efectuat o mamografie, pentru că începând cu această vârstă incidența cancerului este cea mai mare.
Astfel, acest screening nu este doar o oportunitate de a face o investigație medicală, ci și un apel la conștientizare asupra importanței îngrijirii sănătății sânilor.
Mamografia generează doar un disconfort ușor
În cadrul campaniei, femeile vor beneficia de un consult clinic mamar, o examinare mamografică și consiliere de specialitate, pentru a le sprijini în procesul de înțelegere a importanței screening-ului.
Medicii de la spitalul clujean arată că în rândul multor femei, există temeri legate de efectuarea mamografiei.
Unele doamne pot fi îngrijorate că această examinare cauzează durere sau că iradierea la care sunt expuse ar putea fi periculoasă.
Cu toate acestea, studiile au arătat că mamografia generează doar un disconfort ușor, iar doza de iradiere este nesemnificativă.
Este esențial ca femeile să fie informate și să conștientizeze că beneficiile depistării precoce depășesc cu mult riscurile potențiale.
Cum vă puteți înscrie
Înscrierile pentru campania de screening vor începe în data de 7 octombrie 2024, la ora 8.00.
Femeile care întrunesc criteriile de eligibilitate, respectiv vârsta peste 50 ani și absența efectuării unei mamografii în ultimii doi ani, se pot programa folosind formularul de contact AICI sau la telefon 0735.406.292 – de luni până vineri, între orele 9.00-14.00.
Fiecare mamografie este un pas important în protejarea sănătății
„Prin această campanie vrem să ajutăm la detecția precoce a cancerului mamar, în faza sa curabilă. Totodată acționăm pentru creșterea gradului de conștientizare în rândul femeilor despre importanța screening-ului. Ne dorim ca fiecare femeie să înțeleagă că sănătatea ei este o prioritate și că fiecare mamografie este un pas important în protejarea acesteia.
Nu sunteți singure în această călătorie. Suntem aici să vă oferim suportul necesar,” a declarat dr. Tamas-Szora Attila, medic primar radiologie imagistică, de la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca.
Potrivit reprezentanților spitalului, aceasta nu este doar o campanie medicală, este un apel la acțiune pentru toate femeile să se implice activ în propriul lor proces de menținere a sănătății.
Campanii de screening și conștientizare
Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca are o echipă de medici specializați și tehnologie de vârf și sprijină inclusiv prevenția și diagnosticul precoce, prin campanii de screening și conștientizare.
Spitalul ate 748 de angajați și o capacitate de 368 de paturi.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Cum poți recunoaște dacă o mașină a fost grav avariată? Mașinile sunt frecvent implicate în incidente minore în trafic fără urmări grave, dar în urma unui accident major un vehicul poate fi atât de rău avariat încât să nu mai fie sigur de condus. Mai mult, chiar dacă o mașină deteriorată este reparată, tot mai pot apărea defecțiuni după un timp. Având în vedere că mașinile lovite puternic sunt mai puțin dorite pe piața secundară, vânzătorii necinstiți încearcă de multe ori să ascundă c-a existat un accident.
Potrivit statisticilor întocmite de compania de date auto carVertical, în acest an, 57,5% din totalul vehiculelor verificate pe platforma din România fuseseră avariate în trecut. Având în vedere că nu orice tip de avarie afectează manevrabilitatea și siguranța mașinii, experții carVertical au realizat un studiu pentru a determina care sunt șansele de a cumpăra un vehicul grav avariat.
Repararea unei mașini grav avariate s-ar putea să nu merite
Studiul carVertical arată că, dintre toate mașinile avariate care au fost verificate pe platforma proprie în România, 0,8% au fost implicate într-un accident grav de circulație între anii 2020 și 2024. Un accident grav de circulație este considerat a fi un eveniment în care pagubele se ridică la mai mult de jumătate din valoarea vehiculului. Dacă jumătate din valoarea unei mașini de clasă economică poate ajunge până la 10.000 de euro, pagubele aduse unei mașini de lux grav avariate ar putea fi de zeci de mii de euro.
Sfaturi pentru ȘOFERI: Cum poți recunoaște dacă o mașină fost grav AVARIATĂ în trecut
93,3% dintre toate mașinile din România cu înregistrări de daune pe carVertical au suferit daune în valoare de maxim 20% din valoarea mașinii. Deși probabilitatea de a cumpăra o mașină grav avariată anterior nu este mare, achiziționarea unui astfel de vehicul ar putea duce la probleme serioase. Odată ce defectele ies la suprafață, este posibil să nu merite să reparați o astfel de mașină.
„Adesea, după ce au deteriorat o mașină, șoferii aleg să apeleze la asigurare, să o repare ieftin și să o vândă. Din păcate, o astfel de mașină ar putea aduce pierderi financiare semnificative noului proprietar. De asemenea, este important să ne amintim că ar putea fi nesigur de condus”, spune Matas Buzelis, expert auto al carVertical.
Cum să recunoașteți o mașină puternic avariată
Chiar dacă o mașină a fost implicată într-un accident și a fost grav avariată, acest lucru nu înseamnă neapărat că ar trebui trimisă la dezmembrări. Un vehicul reparat corespunzător la un service autorizat poate fi condus în continuare fără griji. Cu toate acestea, fiecare caz ar trebui evaluat individual pentru a determina dacă vehiculul avariat mai merită reparat.
Unul dintre cele mai vizibile semne care sugerează existența unor daune anterioare este uzura neuniformă a anvelopelor. În timpul unui test drive este, de asemenea, recomandabil să vă asigurați că mașina circulă în linie dreaptă și nu trage într-o parte. În timp ce conduceți ar trebui să opriți muzica și să ascultați dacă apare orice zgomot neobișnuit de la motor și de la suspensie.
Pentru a verifica dacă o mașină a fost avariată în trecut, șoferii sunt sfătuiți să-i verifice istoricul cu ajutorul carVertical. Informațiile furnizate vă vor dezvălui ce componente au fost deteriorate și care a fost amploarea pagubei. Raportul istoric poate servi, de asemenea, ca un instrument valoros în negociere, permițând cumpărătorilor să prezinte vânzătorului istoricul daunelor mașinii și să negocieze un preț mai bun. Sunt cazuri în care o mașină a avut un accident în urmă cu mulți ani de zile și între timp și-a schimbat de mai multe ori proprietarul. Prin urmare, nu fiecare vânzător cunoaște istoricul complet al vehiculului pe care-l deține.
„Raportul care prezintă istoricul mașinii vă permite să aflați ce părți ale vehiculului au fost avariate și la cât s-a estimat costul reparațiilor. Puteți ulterior merge cu aceste informații la un service auto astfel încât mecanicii să poată inspecta cu atenție modul în care au fost reparate piesele avariate în trecut”, explică Buzelis. .
Mașinile importate au cel mai ridicat nivel de risc
Mașinile importate în România din străinătate prezintă riscuri suplimentare. Ele sunt adesea aduse în țară după ce au fost implicate în accidente grave, apoi reparate cât mai ieftin și vândute ca și când nu ar avea defecte.
Germania este cea mai mare piață pentru exporturi auto din Europa, vehiculele de aici fiind expediate pe tot continentul. Potrivit datelor carVertical, 5,2% dintre mașinile avariate din Germania au avut daune a căror reparație depășește 50% din valoarea totală a vehiculului, ceea ce indică faptul că 1 din 20 de mașini ar putea cauza probleme serioase noilor proprietari. În Suedia, ponderea acestor vehicule a fost de 2,5%, în Italia – 4,8%, iar în Spania – 2,5%.
71,7% dintre mașinile din Germania care au înregistrate avarii au suferit daune în valoare de maxim 20% din valoarea lor, în Suedia – 83,5%, în Italia – 79,5% și în Spania – 85,6%. Deși mașinile cu daune anterioare minore reprezintă majoritatea, cifrele reale ar putea diferi din cauza vânzătorilor necinstiți care ascund accidentele din trecut.
Sursa: carVertical
EVENIMENT
Vremea pe următoarele patru săptămâni. Temperaturi normale perioadei, PRECIPITAȚII în a doua parte a lunii
Luna noiembrie începe cu temperaturi mai scăzute decât de obicei, săracă în precipitații. Vremea se va stabiliza treptat și va ajunge la valori normale pentru această perioadă a anului. Deficitul de precipitații din primele două săptămâni va fi urmat de o revenire la normal a ploilor în a doua jumătate a lunii.
Meteorologii au emis prognoza pentru următoarea lună.
Vremea pe următoarele patru săptămâni. Temperaturi normale perioadei, PRECIPITAȚII în a doua parte a lunii
Săptămâna 4 – 11 noiembrie
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar la nivelul întregii țări.
Săptămâna 11 – 18 noiembrie
Temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi deficitare în toate regiunile.
Săptămâna 18 – 25 noiembrie
Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.
Săptămâna 25 noiembrie – 2 decembrie
Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.
Vineri seara, CFR Cluj a întâlnit în deplasare pe Gloria Buzău, într-un meci din ultima etapă a turului din sezonul regulat a Superligii de fotbal. Clujenii ocupau locul 5 cu 20 de puncte, în timp ce Buzău era pe 14 cu 13 puncte. CFR nu stă pe roze, având doar o victorie în ultimele 6 meciuri. După una dintre cele mai urâte partide din acest tur, clujenii câștigă cele 3 puncte puse în joc prin golul lui Postolachi (min.67).
Echipele de start
Gloria Buzău (4-2-3-1): Lazar – Ciranni, Turda, Lovric, Ferraresso – Albu, Canadija – I. Gheorghe, D, Tavares, S. Pîrvulescu – C. Budescu
Rezerve: Greab, Railean, D. Dumitrașcu, Dobrosavlevici, Jipa, Tescan, A. Stan, Ișfan, R. Matos, T, Călin, Vito
Antrenor: Eugen Neagoe
Gloria Buzău – CFR Cluj, 0-1. Meci urât, rezultat BUN pentru clujeni
CFR Cluj (4-3-3): Hindrich – Rocha, Bolgado, Ilie, Camora – Fica, Djokovic, Tachtsidis – Deac, Postolachi, Kamara
Rezerve: Gal, Mogoș, Abeid, Gyorgy, Graovac, A. Keita, Artean, R. Filip, A. Păun, Korenica, P. Michael, L. Munteanu
Absent: Popa (accidentat)
Antrenor: Dan Petrescu
Stadion: Gloria (Buzău)
Arbitru: Andrei Chivulete // Asistenți: Ferencz Tunyogi, Andrei Constantinescu
Arbitru VAR: Sorin Costreie // Asistent VAR: Lucian Rusandu
Prima repriză a avut o desfășurare sinusoidală, fiecare dintre cele două echipe având momente de dominare alternativ. Au început clujenii, care în 5 minute au avut o ocazie mare, când de altfel, Kamara s-a și accidentat, fiind ulterior înlocuit de Korenica. Același Kamara a apucat, înainte să fie schimbat, să-și obțină deja obișnuitul cartonaș galben, după o simulare cu iz dîmbovițean a lui Budescu.
Apoi, buzoienii au trecut la timonă, având câteva ocazii bune. La două dintre ele s-a opus subestimatul Hindrich. Cea mai mare ocazie i-a aparținut lui Matei Ilie, atâta doar că la propria poartă.
Clujenii revin la posesie însă fără a pune în pericol poarta lui Lazar. Șuturile sunt anemice, mijlocul CFR-ului se pierde între pase înapoi și centrări tip bufa-bufa. Lipsește claritate în acțiuni, și de o parte și de alta.
Repriza a doua ar putea concura cu succes la titlul de cea mai urâtă din acest tur. Mingi bubuite, fără nicio idee clară de joc, CFR probabil n-a fost informată în ce parte e poarta adversă din moment ce majoritatea paselor erau îndreptate spre poarta lui Hindrich.
Intrarea lui Louis Munteanu rezolvă problema câștigătoarei. În min.67, Tachtsidis îl găsește bine pe acesta care pasează în careu de unde oportunistul Postolachi împinge mingea în poarta lui Lazar, pentru 0-1.
În continuare, CFR face ce știe mai bine, se bagă cu fundul în poartă, fără a avea nici cea mai mică intenție să contraatace pe fondul ieșirii din apărare a buzoienilor.
Meci urât, rezultat bun pentru clujeni.
Notele Cluj24:
Hindrich 7 – Rocha 6, Bolgado 6, Ilie 6, Camora 6 – Fica 6, Djokovic 5, Tachtsidis 6 – Deac 5, Postolachi 7, Kamara 5,
Mogoș 5, Artean, A. Păun, Korenica 5, L. Munteanu 6
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Concert de Luminație la Cimitirul Central Cluj-Napoca. Premiera ”Requiem (Missa pro defunctis)” de Luigi Cherubini
Concertul de Luminație organizat în data de 1 noiembrie, în Cimitirul Central – Házsongárd din Cluj-Napoca a ajuns deja o tradiție printre clujeni, în acest an fiind aniversat un deceniu cu o premieră absolută, și anume spectacolul ”Requiem (Missa pro defunctis)” de Luigi Cherubini.
Piesa a fost pusă în scenă doar la Filarmonica de Stat din Oradea.
Peste 50 de artiști pe scenă au urcat, vineri seara pe scena amplasată în aer liber, în fața cimitrului, iar printre ei s-au numărat soprana Diana Rad, mezzo-soprana Denisa Iamandi, tenorul Teodor Malanca și bas-baritonul Mădălin Claudiu Băban, acompaniați de corul și orchestra ”Claudiopolis”, dirijată de Vlad Eniu.
Corul și orchestra Claudiopolis sunt formate din 28 de coriști și 32 de instrumentiști, distribuția fiind completată de balerinii Ioana Cristina Terebesy, Camelia Rațiu, Alexandra Nuna, Delia Ianc, Florin Ianc, Alexandru Moldovan, Mihai Pop și Antonio Mon.
Scenografia spectacolului a fost semnată de Vlad Sebastian.
Ideea concertului
,,Luminația sau ziua morților este o sărbătoare tradițională în Ardeal. Faptul că ne întâlneam aici prieteni pentru a povesti despre oameni dragi, despre familie, profesori sau oameni importanți pentru comunitate, ne-am dat seama că este un nucleul care ne leagă.
Și cum Scena Urbană își propune să evidențieze acele lucruri care ne leagă, pentru a înlătura diferențele de vârste, naționalități, profesii ș.m.d , am spus că trebuie să facem acest moment să crească, în așa fel încât să-l perceapă fiecare la această scară’’, a declarat Daniela Maier, coordonatorul Scenei Urbane.
Ajutor pentru persoanele care nu au putut ajunge la morminte
Potrivit acesteia, organizatorii evenimentului au transmis anterior Luminației un mesaj prin care au anunțat faptul că cei care nu pot să ajungă la mormintele celor dragi și vor să le curețe, să pună o floare sau o lumânare, să îi anunțe.
”Noi am ajutat aranjând aceste morminte pentru ei, fie că erau departe, fie aveau dizabilități, erau bolnavi sau au avut diferite motive pentru care nu au putut să fie aici”, a precizat Maier.
Andreea Ungur