Connect with us

EVENIMENT

300 de femei beneficiază de screening mamar GRATUIT la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca. NU este necesar să fie asigurate

Publicat


Spitalul Municipal Cluj-Napoca

O campanie de screening gratuit pentru cancerul mamar va avea loc la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca.

Campania, care are loc în octombrie, luna internațională de conștientizare a cancerului mamar, se adresează femeilor de peste 50 de ani.

Înscrierile încep luni, 7 octombrie.

300 de femei beneficiază de screening mamar GRATUIT la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca. NU este necesar să fie asigurate

Campania este dedicată femeilor de peste 50 de ani, indiferent de statutul de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

300 de femei vor beneficia de teste de screening gratuite, prin contribuția Laboratorului de Radiologie Imagistică Medicală, Secției de Chirurgie și Compartimentului de Oncologie, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.

Aproximativ 12.000 de cazuri de cancer mamar sunt diagnosticate anual în România

Cancerul mamar reprezintă una dintre cele mai frecvente forme de cancer la femei, iar
detectarea timpurie este esențială pentru succesul tratamentului.

Conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, aproximativ 12.000 de cazuri de cancer mamar sunt diagnosticate anual în România, motiv pentru care este vital ca femeile să fie informate și să își prioritizeze sănătatea.

După vârsta de 40 de ani, arată specialiștii, mamografia devine prima investigație recomandată pentru screening, o practică ce poate salva vieți.

Campania care se desfășoară la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca își propune să ajute femeile cu vârsta peste 50 ani care în ultimii doi ani nu au efectuat o mamografie, pentru că începând cu această vârstă incidența cancerului este cea mai mare.

Astfel, acest screening nu este doar o oportunitate de a face o investigație medicală, ci și un apel la conștientizare asupra importanței îngrijirii sănătății sânilor.

Mamografia generează doar un disconfort ușor

În cadrul campaniei, femeile vor beneficia de un consult clinic mamar, o examinare mamografică și consiliere de specialitate, pentru a le sprijini în procesul de înțelegere a importanței screening-ului.

Medicii de la spitalul clujean arată că în rândul multor femei, există temeri legate de efectuarea mamografiei.

Unele doamne pot fi îngrijorate că această examinare cauzează durere sau că iradierea la care sunt expuse ar putea fi periculoasă.

Cu toate acestea, studiile au arătat că mamografia generează doar un disconfort ușor, iar doza de iradiere este nesemnificativă.

Este esențial ca femeile să fie informate și să conștientizeze că beneficiile depistării precoce depășesc cu mult riscurile potențiale.

Cum vă puteți înscrie

Înscrierile pentru campania de screening vor începe în data de 7 octombrie 2024, la ora 8.00.

Femeile care întrunesc criteriile de eligibilitate, respectiv vârsta peste 50 ani și absența efectuării unei mamografii în ultimii doi ani, se pot programa folosind formularul de contact AICI sau la telefon 0735.406.292 – de luni până vineri, între orele 9.00-14.00.

Fiecare mamografie este un pas important în protejarea sănătății

„Prin această campanie vrem să ajutăm la detecția precoce a cancerului mamar, în faza sa curabilă. Totodată acționăm pentru creșterea gradului de conștientizare în rândul femeilor despre importanța screening-ului. Ne dorim ca fiecare femeie să înțeleagă că sănătatea ei este o prioritate și că fiecare mamografie este un pas important în protejarea acesteia.

Nu sunteți singure în această călătorie. Suntem aici să vă oferim suportul necesar,” a declarat dr. Tamas-Szora Attila, medic primar radiologie imagistică, de la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca.

Potrivit reprezentanților spitalului, aceasta nu este doar o campanie medicală, este un apel la acțiune pentru toate femeile să se implice activ în propriul lor proces de menținere a sănătății.

Campanii de screening și conștientizare

Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca are o echipă de medici specializați și tehnologie de vârf și sprijină inclusiv prevenția și diagnosticul precoce, prin campanii de screening și conștientizare.

Spitalul ate 748 de angajați și o capacitate de 368 de paturi.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un fotbalist de la U Cluj, convocat de Mircea Lucescu la Națională. VEZI lotul pentru partidele cu Cipru și Lituania

Publicat

De

Mircea Lucescu

Un singur fotbalist de la cele două echipe clujene, U Cluj și CFR Cluj, care evoluează în Superligă, a fost convovat de Mircrea Lucescu la Naționala României.

Selecționerul a anunțat lotul pentru următoarele două partide ale Naționalei în grupa C2 a Ligii Națiunilor.

Un fotbalist de la U Cluj, convocat de Mircea Lucescu la Națională. VEZI lotul pentru partidele cu Cipru și Lituania

Mircea Lucescu a convocat la Naționala României 25 fotbaliști. 16 dintre aceștia evoluează în străinătate și 9 de la formații din SuperLigă, iar unul singur este de la Cluj.

Este vorba de Alexandru Chipciu de la Universitatea Cluj.

Lista fotbaliștilor convocați la Națională

Reunirea lotului are loc duminică, 6 octombrie, la Centrul Național de Fotbal Mogoșoaia.

Lotul făcut de Mircea Lucescu pentru partidele cu Cipru și Lituania este următorul.

Portari:

  • Florin Niță (Damac | Arabia Saudită, 26/0),
  • Horațiu Moldovan (Sassuolo | Italia, 11/0),
  • Ștefan Târnovanu (FCSB, 2/0)

Fundași:

  • Andrei Rațiu (Rayo Vallecano | Spania, 23/1),
  • Cristian Manea (FC Rapid 1923, 25/2),
  • Andrei Burcă (Baniyas | EAU, 33/1),
  • Radu Drăgușin (Tottenham | Anglia, 23/0),
  • Virgil Ghiță (Cracovia | Polonia, 1/0),
  • Alexandru Pașcanu (FC Rapid 1923, 0/0),
  • Nicușor Bancu (Universitatea Craiova, 41/2),
  • Alexandru Chipciu (Universitatea Cluj, 45/6)

Mijlocași:

  • Deian Sorescu (Gaziantep | Turcia, 19/0),
  • Dennis Man (Parma | Italia, 30/8),
  • Nicolae Stanciu (Damac | Arabia Saudită, 76/15),
  • Răzvan Marin (Cagliari | Italia, 61/7),
  • Marius Marin (Pisa | Italia, 24/0),
  • Darius Olaru (FCSB, 22/0),
  • Adrian Șut (FCSB, 2/0),
  • Ianis Hagi (Rangers | Scoția, 41/5),
  • Florinel Coman (Al-Gharafa | Qatar, 18/1),
  • Valentin Mihăilă (Parma | Italia, 26/5),
  • Alexandru Mitriță (Universitatea Craiova, 20/4)

Atacanți:

  • George Pușcaș (Bodrum | Turcia, 45/11),
  • Denis Alibec (Farul Constanța, 40/5),
  • Denis Drăguș (Trabzonspor | Turcia, 17/4).

Naționala de fotbal a România va juca sâmbătă, 12 octombrie, la Larnaca, împotriva naționalei din Cipru, și marți, 15 octombrie, în deplsare, cu Lituania.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. 4 DEALERI de droguri, care avea mandate de execurate a pedepsei, prinși de polițiștii clujeni

Publicat

De

Dealeri de droguri prinși la Cluj

Patru bărbați condamnați pentru infracțiuni de efectuarea de operațiuni cu substanțe interzise și trafic de droguri de mare risc, au fost depistați, vineri, de polițiștii clujeni.

Aceștia au fost duși direct la Penitenciarul Gherla.

4 DEALERI de droguri, care avea mandate de execurate a pedepsei, prinși de polițiștii clujeni

Dealerii au fost găsiți în urma unei acțiuni a polițiștilor de la Secției 6 Rurală Florești, care au colaborat cu Serviciul de Investigații Criminale. fiind sprijiniți de Serviciul pentru Acțiuni Speciale și Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca.

Astfel potrivit IPJ Cluj, au fost depistați patru bărbați cu vârste între 35 și 56 de ani, pe numele cărora Tribunalul Cluj a emis, la data de 4 octombrie 2024, mandate de executare a pedepsei cu închisoarea.

Cei în cauză au fost condamnați la pedepse cuprinse între 2 și 5 ani, în regim de detenție, pentru comiterea infracțiunilor de efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive și trafic de droguri de mare risc, ambele infracțiuni fiind săvârșite în formă continuată.

După depistare, aceștia au fost conduși și predați reprezenanților Penitenciarului Gherla, în vederea executării pedepselor.

Citește mai departe

EVENIMENT

Invitație la plimbare pe „Promenada inimilor”, pe malul Someșului din Cluj-Napoca. Ce beneficii are mersul pe jos

Publicat

promenada inimilor

Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Inimii, în data de 5 octombrie 2024, Primăria Cluj-Napoca, în colaborare cu Fundația Română a Inimii, cluburile Rotary din Cluj-Napoca, UMF “Iuliu Hațieganu” şi Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj continuă programul “Promenada Inimilor”, prin inaugurarea unor noi trasee pe malul Someşului.

„Primele promenade au fost inaugurate în anul 2013 în Parcul Central, respectiv în Parcul Rozelor. Astfel, se oferă clujenilor posibilitatea de a face plimbări pe trasee ce trebuie parcurse într-o anumită perioadă de timp, fie că este vorba despre pacienţi cu afecţiuni cardice, fie că sunt persoane sănătoase interesate de măsuri de prevenţie a bolilor cardiovasculare.

„Promenada inimilor”, pe malul Someșului, în Cluj-Napoca

Amintim faptul că bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în România, dar şi în Europa, iar mersul pe jos reprezintă cel mai simplu mijloc de a preveni apariția bolilor de inimă pentru persoanele sănătoase, iar la cardiaci contribuie la scăderea riscului de apariție a unor complicații. Tot cu această ocazie, a fost refăcut traseul din Parcul Central.

Vă aşteptăm în data de 5 octombrie, ora 11, la pasarela de lângă Parcul Rozelor, pentru o plimbare pentru sănătate, pe “PROMENADA INIMILOR”, a comunicat Primăria Cluj-Napoca.

La ce ajută o plimbare în aer liber?

Medicii susțin că printre beneficiile mersului pe jos se numără:

– mentinerea unei greutati optime;
– prevenirea sau gestionarea unor afectiuni, inclusiv boli de inima, accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala, cancer si diabet de tip 2;
– îmbunatatirea sanatatii cardiovasculare;
– întarirea oaselor si a muschilor;
– îmbunatatirea rezistentei musculare;
– cresterea nivelului de energie;
– îmbunatatirea starii de spirit;
– îmbunatatirea memoriei si a somnului;
– mentinerea echilibrului si a coordonarii corpului;
– întarirea sistemului imunitar;
– reducerea riscului de a dezvolta raceala sau gripa;
– gestionarea imbunatatita a functiilor organismului, cum ar fi colesterol ridicat, rigiditate musculara;
– reducerea grasimii corporale;
– scaderea glicemiei;
– cresterea fluxului de oxigen in corp, cortizol, epinefrina si
noradrenalina;
– poate antrena stima de sine si reduce simptomele de izolare sociala;
– reducerea anxietatii si a depresiei;
– stimuleaza gandirea creativa.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ordine de chemare pentru clarificarea situației militare, împărțite clujenilor de către Poliție. Mulți au 50 de ani

Publicat

ordine

Poliția Cluj a început de câteva zile să împartă ordine de chemare pentru clarificarea situației militare a unor clujeni, mulți reclamând faptul că au în jur de 50 de ani și nu înțeleg de ce are nevoie Armata de astfel de informații.

”Polițiștii mi-au adus acasă acest ordin de chemare de la Centrul Militar Zonal în care mi s-a pus în vedere să mă prezint la o unitate militară la jumătatea lunii.

Eu am 50 de ani, nu înțeleg de ce trebuie să știe Armata care este situația mea militară, familială, dacă sunt căsătorit sau divorțat, câtă vreme nu sunt eligibil să fiu chemat sub arme?

Eu am terminat armata cu peste 30 de ani în urmă, sunt în vârstă, am nepoți, nu mai pot ține o pușcă în mână, așadar de ce trebuie să dau explicații privind situația mea militară? Sper că nu se urmărește, de fapt, altceva.

Sunt neliniștit chiar dacă se precizează că acest ordin nu poate avea ca efect încorporarea, concentrarea sau mobilizarea mea. Adică mă gândesc la războiul din Ucraina, cine știe ce va aduce viitorul”, a spus un clujean pentru Cluj24.

Antrenament de verificare

Reprezentanții IPJ Cluj au precizat că împărțirea acestor ordine de chemare face parte din atribuțiile instituției și că nu este prima oară când astfel de documente sunt distribuite.

De asemenea, reprezentanții Armatei au precizat că este vorba doar despre un antrenament pentru a verifica situația cetățenilor, a datelor lor personale, dacă mai locuiesc la aceeași adresă, fiind o acțiune care s-a mai desfășurat până acum.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax