Connect with us

ACTUALITATE

27 de MINORE au NĂSCUT anul trecut la Cluj. Cea mai TÂNĂRĂ mamă are doar 13 ani. Propunerile Direcției de Protecție a Copilului

Publicat


Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj trage un semnal de alarmă și vine cu propuneri pentru prevenirea sarcinii la minore. Din 2018 și până acum, 58 de minore din județul Cluj au devenit mame.

Cele mai multe nașteri la fete care aveau sub 18 ani au fost consemnate în anul 2020, potrivit DGASPC Cluj.

Potrivit directorului DGASPC Cluj, Nicoleta Molnar, în anul 2018 au fost în evidența direcției 11 mame minore, în anul 2019 au fost 13, iar în anul 2020, în evidența acestei direcții au fost 27 de mame minore.

În același timp, în primul trimestru al acestui an au intrat în evidența direcției încă 7 mame minore.

Nicoleta Molnar a precizat pentru Cluj24.ro că în anul 2018 vârsta cea mai mică la care o fetiță de devenit mamă a fost de 13 ani, în anul 2019 a fost de 15 ani, la fel și în anul 2020, iar în primul trimestru al acestui an, cea mai tânără mamă avea 13 ani.

Educația în școli are o importanță majoră

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj vine cu propuneri privind prevenirea sarcinii la minore, iar cea mai importantă este educație în școli.

Acest lucru trebuie să se facă prin existența programelor coerente de educație pentru sănătate, potrivit DGASPC.

Astfel, printre propuneri se numără:

  • furnizarea de informații care să asigure un comportament sexual fără risc, să prevină sarcina la minore și abuzul sexual atât pentru fete cât și pentru băieți.
  • implementarea de programe educaționale dedicate adolescenților care au abandonat școala și cu analfabetism funcțional și care sunt vulnerabili la comportamente sexuale cu risc
  • programe de educație parentală, acestea trebuind să fie făcute cu implicarea părinților pentru dobândirea unor abilităţi care să le permită să informeze şi să ghideze adolescenţii în dezvoltarea unui comportament sexual sigur şi responsabil
  • implicați și formați profesori instruiți și psihologi/consilieri școlari.

Contracepție gratuită pentru mama minoră

De asemenea, DGASP Cluj susțin că este nevoie de o abordare unitară a mamei minore în serviciile sociale.

Iar acest lucru se poate face prin:

  • încurajarea mamei minore în continuarea școlarizării și evitarea abandonului școlar.
  • oferirea prestațiilor sociale prevăzute de lege pentru mama minoră.
  • suport social și psihologic pentru menținerea nou-născutului în familie.
  • existența programelor de suport tip “școala mamei” pentru mama minora.
  • contracepție gratuită pentru mama minoră.

Adolescenții din medii vulnerabile trebuie să primească o mai mare atenție

Printre propuneri se numără și existența serviciilor de planificare familială, cu accent pe adolescenții proveniți din medii vulnerabile social. De asemenea:

  • existența serviciilor de planificare familială dedicate adolescenților, cu respectarea confidențialității și intimității pentru a fi accesate de aceștia.
  • serviciile de planificare familială să acopere și mediul rural.
  • gratuitate la contracepție pentru adolescenți.
  • formarea, angajarea, redistribuirea de personal pentru servicii de planificare familiala prin medici de familie, mediatori sanitari, asistente medicale comunitare.
  • distribuirea în comunități vulnerabile de materiale informative/broșuri și de material contraceptiv prin mediatori sanitari și asistente medicale comunitare.

DGASPC Cluj arată că este nevoie și de un parteneriat al autorităților cu mass-media și cu rețelele sociale, care să includă nu doar campanii de sensibilizare, ci și de promovare de programe de educație parentala pentru ca părinții să ghideze adolescenții în dezvoltarea de comportamente sexuale sigure.

De asemenea, trebuie promovat și rolului cabinetelor de planificare familială și accesul gratuit la contracepție.

Serviciile oferite acum de DGASPC Cluj mamelor minore

  • evaluare psihologică, evaluare socială în teren la locuința mamei minore în colaborare cu SPAS;
    demersuri la poliție;
  • vizite de monitorizare în teren după integrarea nou-născutului în familie împreună cu reprezentanții SPAS;
  • consiliere psihosocială, medierea relației mamei minore cu familia extinsă pentru menținerea copilului nou născut în familie, demersuri la unitatea școlară pentru continuarea școlarizării în funcție de fiecare caz, acompaniere pentru drepturi și prestații, cum ar fi indemnizație de creștere copil și alocație de stat
  • informare privind prevenirea unei sarcini nedorite, consiliere privind accesul la contracepție,
    ocrotire în cadrul centrului maternal pentru prevenirea separării cuplului mama minora-copil,
  • demersuri pentru instituire măsură de plasament în familia extinsă a nou-născutului.

Dacă demersurile de menținere în familie eșuează, se instituie plasament la asistent maternal profesionist pentru nou-născut sau la centrul rezidențial în cazul copilului cu dizabilități grave, dependent de îngrjire de specialitate, au arătat reprezentanții DGASPC Cluj.

Sursa: DGASPC Cluj

Foto: pixabay.com



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sorin Naș (S.O.S. România): Am votat cu candidatul interzis de sistem. Mi-am anulat, astfel, votul

Publicat

Naș

Președintele Partidului S.O.S. România, filiala Cluj, Sorin Naș, a votat, duminică, la secția de votare nr. 38 din Cluj-Napoca pentru alegerile prezidențiale.

”Am votat cu candidatul interzis de sistem, iar prin acest vot dat mi-am anulat votul. M-am asigurat, astfel, că votul meu nu va fi transferat către niciunul dintre ceilalți candidați care nu mă reprezintă în niciun fel”, a spus Naș.

Reamintim că liderul Partidului S.O.S. România nu a mai putut candida la alegerile prezidențiale în urma unei decizii a CCR.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dosar penal deschis la Cluj-Napoca pentru un vot cu urna mobilă la secția 36

Publicat

De

Dosar penal vot Cluj

Polițiștii clujeni au deschis un dosar penal pentru încălcarea prevederilor privind votul cu urna mobilă.

Vizați sunt doi membri ai secției de votare nr. 36 din Cluj-Napoca.

Dosar penal deschis la Cluj-Napoca pentru un vot cu urna mobilă la secția 36

Potrivit IPJ Cluj, în jurul orei 8:00, la secția de votare nr. 36 din municipiul Cluj-Napoca, a fost semnalată o posibilă încălcare a reglementărilor privind utilizarea urnei mobile.

Potrivit primelor verificări, locțiitoarea președintelui secției de votare, o femeie, de 57 de ani, împreună cu un alt membru al secției de votare, s-au deplasat cu urna mobilă la un imobil, din cartierul Grigorescu, fără a informa forțele de ordine, context în care a fost exprimat un vot.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii de nerespectare a regimului urnei de vot, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal.

6 amenzi date la Cluj pentru nereguli

De asemenea, potrivit IPJ Cluj, pe parcursul nopții și în cursul zilei de sâmbătă, au fost semnalate 12 sesizări cu privire la posibile incidente electorale dintre care una nu s-a confirmat.

Au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale cu avertisment pentru contravenții referitoare la procesul electoral, iar alte 3 sesizări sunt în curs de verificare.

ATENȚIE! Nu faceți propagandă electorală nici pe rețelele sociale

Polițiștii clujeni atrag atenția că persoana care continuă propaganda electorală după încheierea oficială a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, considerate spațiu public, poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

Principalele fapte interzise în ziua votului, precum și pedepsele prevăzute de lege:

  • Persoana care continuă propaganda electorală sau sfătuiește alegătorii, la sediul secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
  • Tot cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei poate fi sancționată persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi.
  • Nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 și 10.000 de lei.
  • Prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoțitorul nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.
  • Comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, între orele 7:00 – 21:00, se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.
  • Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
  • Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Nu intră în categoria bunurilor interzise cele cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.
  • Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori, sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
  • Tot cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi, se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
  • Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă. Dacă fapta este comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Citește mai departe

EVENIMENT

ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 12.00, mai mică decât în 2019

Publicat

De

Alegeri prezidențiale Cluj

Procesul de vot continuă în județul Cluj. Prezență la vot, la ora 12.00, era de 14,31%.

În anul 2019, prezența la urne în județ era de peste 17%.

Clujenii votează. Prezența la urne la ora 12.00, mai mică decât în 2019

La turul I al alegerilor prezidențiale din anul 2019, în județul Cluj prezența la vot a fost, la ora 12.00, de 17,60 %. La Cluj-Napoca, până la ora 12.00, votaseră 21,35 % dintre alegători.

În această duminică, prezența la urne în județ era la ora 12.00 de 14,31%.  În Cluj-Napoca au votat până acum peste 16.50% dintre cei cu drept de vot.

Cele mai multe persoane care au votat acum la Cluj sunt din categoria de vârstă 45-64 de ani. Cea mai mică prezență la vot s-a înregistrat în rândul tinerilor cu vârste între 18 și 24 de ani.

În jurul orei 12.00, de altfel, s-a înregistrat și cel mai mare număr de votanți de până acum, în jur de 3.000.

La nivel național, prezența la urne era de peste 18%, procent în care sunt incluși și românii care au votat în diaspora.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Remus Lăpușan (PSD Cluj): Am votat pentru un președinte echilibrat, care reprezintă calea sigură pentru români

Publicat

Lăpușan

Prim-vicepreședintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, și-a exercitat dreptul fundamental de a vota la secția nr. 35 din Cluj-Napoca și i-a îndemnat pe clujeni să iasă la vot la alegerile prezidențiale, deoarece de asta depinde viitorul lor și al copiilor lor.

”Am votat pentru un președinte echilibrat, pe care îl cunosc foarte bine, pentru un președinte care reprezintă calea sigură pentru clujeni și pentru români, care știe ce înseamnă să faci politică externă, care înțelege contextul geostrategic în care ne aflăm, pentru un președinte care susține investițiile în sănătate și în educație și care, până la urmă, susține România și pe români și iubește România.

Suntem alături de candidatul pe care l-am votat și sunt convins că România este pe calea sigură în acest moment”, a spus Lăpușan.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax