ADMINISTRAȚIE
25 de troleibuze noi, puse în circulație la Cluj-Napoca. Trei linii complet noi vor fi puse la dispoziția clujenilor

Primăria Cluj-Napoca și Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA au pus în circulație marți, 25 de noi troleibuze marca Solaris Trollino. Acestea au fost achiziționate din fonduri europene și au fost furnizate de către firma poloneză Solaris Bus & Coach SA, prețul unitar al unui troleibuz fiind de 2.934.851,78 lei cu TVA.
În total, au fost achiziționate 50 de noi troleibuze, acestea fiind livrate în totalitate până la finalul anului
Prin achiziţionarea celor 50 de troleibuze se vor înlocui 50 de troleibuze vechi, ce circulă pe liniile de troleibuz 4, 5, 6, 7 și 25.
”Practic sunt cele mai moderne troleibuze existente pe piață, au toate facilitățile posibile din punct de vedere tehnic. Astăzi, 50% din flota de transport public a orașului este nepoluantă, electrică. De departe suntem administrația locală cu cea mai nepoluantă flotă de transport public din România.
Acest lucru va continua și în anii următori, obiectivul nostru fiind ca în anul 2026 întreaga flotă de transport public din oraș să fie nepoluantă.
Practic, ne dorim să le asigurăm clujenilor două lucruri: sănătate și confort. Din cele 370 de mijloace de transport care compun flota de transport public a orașului, 66% este o flotă nouă, ceea ce arată preocuparea și respectul față de clujeni și preocuparea noastră de a asigura un mediu nepoluant în Cluj-Napoca”, a declarat primarul Emil Boc.
Noile troleibuze dispun de toate dotările necesare unui transport modern: facilităţi pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă, sistem de ventilaţie şi aer condiţionat pentru sezonul cald, indicatoare de traseu electronice, sisteme de informare pentru călători cu monitoare LCD; sistem de numărare călători şi sistem de supraveghere video interioară şi exterioară. Numărul total de pasageri ce pot fi transportați de un troleibuz este de 140 persoane, din care 36 locuri pe scaune.
În acest moment, transportul public din Cluj are în dotare 41 de autobuze electrice, dintre care 11 achiziționate prin fonduri elvețiene și 30 prin fonduri europene, acestea din urmă intrând în circulaţie în anul 2019.
În prezent municipiul Cluj-Napoca are cea mai mare flotă de autobuze electrice din România și se află în primele 10 orașe din Uniunea Europeană cu autobuze electrice raportate la numărul de locuitori.
Restul de 25 de troleibuze noi ajunse la Cluj-Napoca la finalul anului trecut vor fi puse în circulație în perioada următoare.
Odată cu punerea în circulație a celor 25 noi troleibuze – din totalul de 50 achiziționate cu fonduri europene de Primăria municipiului Cluj-Napoca – jumătate din flota de vehicule destinate transportului public este electrică, nepoluanta; Cluj-Napoca dispune deja de cea mai nepoluantă flotă de transport în comun din România și ne propunem ca, până în anul 2026, întreg transportul public din municipiu să fie nepoluant.
De asemenea, două treimi din totalul celor 370 de vehicule aflate în circulație – tramvaie, troleibuze, autobuze – sunt noi, în conformitate cu standardele cele mai înalte din acest domeniu.
Cele 25 de troleibuze aflate de astăzi în circulație îndeplinesc toate standardele europene în materie, fiind prevăzute cu toate facilitățile disponibile pe piață.
Odată cu noile mijloace de transport în comun, 3 linii complet noi vor fi puse la dispoziția clujenilor, după cum urmează:
Cartierul Mănăștur – Piața Gării
Cartierul Gheorgheni – Parcul Industrial Tetarom II, cu întoarcere la Emerson:
Cartierul Mănăștur – Parcul Industrial Tetarom I.
De asemenea, pe liniile 23 si 48 autobuzele vor fi înlocuite cu troleibuze, iar troleibuzele vechi vor fi scoase din circulație.
În curând vor fi puse în circulatie și restul de 25 de troleibuze noi din acest lot, pe măsură ce acestea vor fi înmatriculate.
Caracteristici troleibuze:
– 142 locuri, din care 43 pe scaune și 1 loc pentru fotoliu rulant destinat persoanelor cu dizabilități;
– sistem de rampă de acces pentru îmbarcarea persoanelor cu dizabilități, a mamelor cu cărucioare etc.;
– sistem de supraveghere video la interior și la exterior;
– sistem de informare audio-video a călătorilor;
– sistem de numărare a călătorilor – sistem cu senzori inteligenți 3D și sistem special pentru procesarea de date și integrare cu sistemul CGMT – permite urmărirea și înregistrarea numărului de călători transportați pe anumite intervale de timp, stație, linie, număr vehicul etc.
Furnizorul noilor troleibuze este Solaris Bus & Coach SA., pretul unitar al unui troleibuz fiind de 2.934.851,78 lei cu TVA.
În total, Primăria Cluj-Napoca a achiziționat 50 de troleibuze Solaris Trollino cu finanțare europeană, valoarea totala a proiectului fiind de 147.415.957 de lei cu TVA (circa 30,9 milioane de euro).
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Antrenorul Universității Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, a decis să nu conteze pe serviciile mijlocașului Ovidiu Popescu, în vârstă de 31 de ani. Tehnicianul nu a fost mulțumit de evoluțiile jucătorului, astfel că acesta nu va face parte din lotul pentru următorul sezon, scrie Golazo.
Popescu a venit la „U” Cluj în vara anului trecut, liber de contract și a fost adus cu un salariu considerabil, 150.000 de euro pe sezon.
DESPĂRȚIRE iminentă la „U” Cluj: Ovidiu Popescu nu mai intră în vederile lui Neluțu Sabău
În sezonul 2024-2025, mijlocașul a bifat 19 partide și a marcat un gol pentru „șepcile roșii”.
Înainte de transferul la Cluj, Ovidiu Popescu a evoluat timp de opt sezoane la FCSB, între 2016 și 2024, unde a fost unul dintre jucătorii importanți ai echipei.
În această perioadă, a adunat 248 de meciuri, a înscris 6 goluri și a oferit 13 pase decisive, contribuind la cucerirea Cupei României și a unui titlu.
Cota lui Ovidiu Popescu pe Transfermarkt este de 750.000 de euro.
CULTURA
VIDEO FOTO. Actorul Florin Piersic a primit Premiul de Excelență pentru o viață dedicată cinematografiei, la TIFF.24

La venerabila vârstă de 89 de ani, marele actor Florin Piersic a fost distins cu Premiul de Excelență pentru întreaga sa carieră, în cadrul Galei de Deschidere a celei de-a 24-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), desfășurată în Piața Unirii din Cluj-Napoca.
Florin Piersic, una dintre cele mai iubite figuri ale teatrului și cinematografiei românești, a pășit pe covorul roșu al festivalului alături de soția sa, Anna Török. La gala de deschidere au luat parte și fiul său, Daniel Piersic, însoțit de familie.
Momentul sosirii sale a fost întâmpinat cu entuziasm de zeci de clujeni adunați în spatele barierelor, care au dorit să-l vadă și să-i arate respectul.
O viață dedicată cinematografiei
Înainte de înmânarea premiului, au urcat pe scenă Corina Chiriac, Irina Margareta Nistor, Rodica Mandache și Medeea Marinescu, personalități marcante ale culturii române, care au împărtășit amintiri, povești de culise și gânduri emoționante despre colaborările lor cu Florin Piersic.
Discursurile lor au evidențiat nu doar cariera impresionantă a actorului, ci și moștenirea culturală pe care acesta o lasă generațiilor următoare.
Florin Piersic, discurs plin de emoție, umor și farmec pe scena TIFF
În fața a peste 3.000 de spectatori, Florin Piersic a urcat pe scena festivalului, unde a fost aclamat de mulțime. Cu carisma care l-a consacrat, a cucerit publicul printr-un discurs plin de emoție, umor și farmec.
Piersic a vorbit cu pasiune despre marile sale roluri, despre regizorii care l-au format și despre partenerii săi de scenă, rememorând momente esențiale dintr-o carieră care a traversat mai bine de șase decenii. Bineînțeles, nu au lipsit nici glumele sale savuroase, care au stârnit râsete și aplauze în rândul celor prezenți.
Seara s-a încheiat cu proiecția filmului „Christy”, o producție irlandeză recent premiată la Festivalul de la Berlin, prezentată în prezența echipei.

Ultimul act al Ligii Naționale de baschet masculin, ediția 2024-2025, ne-a oferit un decisiv între U-BT Cluj și CSM CSU Oradea. Titlul a fost adjudecat de echipa care s-a impus în meciul programat vineri seara, la Oradea Arena. După un meci echilibrat, cu multe ratări de ambele părți, clujenii câștigă titlul pentru al cincilea an consecutiv, scor final 67-68.
U-BT Cluj a deschis seria de la Oradea cu o victorie obținută la scorul de 89-82. Apoi, clujenii au cedat meciul al doilea la scorul de 80-68. Seria s-a mutat la Cluj-Napoca, unde orădenii s-au mobilizat foarte bine pentru confruntarea cu numărul III. Drept dovadă, formația antrenată de către Cristian Achim s-a impus cu 74-68. Marți, clujenii au obținut un rezultat pozitiv, scor 92-83.
Întrucât bihorenii au încheiat sezonul regulat pe o poziție fruntașă, aceștia au beneficiat de avantajul terenului propriu în jocul decisiv.
CSM CSU Oradea – U-BT Cluj, 67-68. Clujenii, CAMPIONI pentru al cincilea an CONSECUTIV
„Ne așteaptă un meci cinci, care sper să facă cinste baschetului românesc. Sper să fie o partidă pe cinste! Încărcătura și presiunea unui astfel de meci sunt foarte mari de ambele părți. Oradea se bucură de avantajul terenului propriu, însă noi avem experiență și suntem pregătiți pentru o astfel de confruntare. E logic că scopul nostru este să câștigăm. Nu garantează nimeni acest lucru, sunt două echipe bune, competitive, care au oferit meciuri de calitate. Îmi doresc ca noi să câștigăm, însă e un meci strâns și se poate întâmpla absolut orice”, a spus înaintea partidei Mihai Silvășan, antrenor U-BT Cluj.
Decisivul a pornit cu câte două reușite de la Young și Salin, cu mențiunea că finlandezul le-a marcat pe ambele de la distanță. Seria clujenilor de la distanță a continuat, iar Patrick Richard a dus scorul la 9-6. Tarolis a egalat imediat, după primul coș de trei puncte al gazdelor. Simpson a găsit și el coșul de la distanță, pentru ca Tarolis să răspundă încă o dată cu același procedeu. În partea secundă a sfertului, cele două ofensive au cam înghețat. Hankins nu a putut completa un three-point play la ultima acțiune a actului inaugural, care se încheia cu scorul de 19-16 pentru gazde.
Jocul ofensiv nu s-a deblocat nici în startul sfertului secund. Clujenii au reușit să revină în avantaj, după tripla lui Măciucă. Ulterior, un parțial de 6-0 al orădenilor l-a determinat pe Mihai Silvășan să solicite timp de odihnă. De aici, jocul s-a animat din nou. Au urmat triple consecutive semnate de Mejeris și Kris Richard. Cireașa de pe tortul primei reprize a pus-o însă Patrick Richard, cu un buzzer-beater peste Tarolis, și astfel doar două puncte stăteau între cele două echipe la intrarea la cabine: 39-37 pentru CSM CSU Oradea.
Repriza secundă a început cu câte cinci puncte de fiecare parte – clujenii de la libere, prin Simpson și Salin, orădenii prin Richard de la semidistanță și Williams de la trei puncte. În continuare s-a marcat extrem de puțin: parțial de 6-7, după șapte minute scurse din sfertul trei. U-BT Cluj-Napoca a comis trei turnovers la rând, Oradea reușind să refacă cel mai mare ecart din meci, de 5 puncte, 51-46. Doar Simpson a mai marcat în sfertul trei, de la distanță. Gazdele au ratat șanse multiple de a înscrie în ultimele posesii, iar actul terț era unul neutru: 51-49.
Actul decisiv a început cu o replică de triple, între Brown și Seeley. A mai venit o reușită din apropiere a lui Brown și una pe pătrundere a lui Pridgett, iar Mihai Silvășan întrerupea instant jocul. După trei libere marcate de Seeley, Patrick Richard a avut șansa de a egala în două rânduri. Nu s-a întâmplat, și au venit cinci puncte la rând de la Pridgett: 63-55. Simpson a oprit „sângerarea” oaspeților, cu un coș de la distanță. Finalul a fost unul interzis cardiacilor – un singur punct despărțea cele două formații, cu 100 de secunde rămase pe ceas. Patrick Richard a schimbat conducerea, 65-66, când mai erau 50 de secunde de joc.
Răspunsul a venit, după time-out-ul lui Achim, de la „Richard-ul Oradiei”. A urmat rândul lui Mihai Silvășan să solicite timp de odihnă, pentru a pregăti atacul echipei sale. Un colaps defensiv i-a oferit lui Simpson două puncte ușoare și lui U-BT din nou conducerea. Mai erau doar 24 de secunde de joc și încă un time-out, cerut de Cristian Achim. Clujenii au mai avut un fault de dat, iar Patrick Richard l-a utilizat. Kris Richard a fost neinspirat cu ultima aruncare și s-a încheiat 68-67 pentru U-BT Cluj-Napoca.
Sursa: baschet.ro

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) a dat startul celei de-a 24-a ediții vineri seară, 13 iunie 2025, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.
În cadrul evenimentului, va fi adus un omagiu actorului Florin Piersic, care a primit un Premiu de Excelență pentru întreaga sa carieră. Prezența sa la gală, alături de soția sa, Anna Torok, marchează prima apariție publică după o perioadă în care s-a confruntat cu probleme de sănătate.
VIDEO FOTO. Gala de deschidere TIFF.24: Florin Piersic, în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Cântăreața Irina Rimes a urca pe scenă pentru un moment artistic inedit.
Gala va continua cu proiecția filmului Christy, regizat de Brendan Canty, o poveste emoționantă despre maturizare și a doua șansă, premiată la Festivalul de Film de la Berlin. Filmul va fi proiectat în aer liber, pe marele ecran din Piața Unirii, în fața unui public de peste 3.000 de spectatori.
TIFF.24 propune un maraton cinematografic de 10 zile, între 13 și 22 iunie, cu un program ce include peste 200 de filme (172 de lungmetraje și 28 de scurtmetraje) din 53 de țări, selectate din peste 1.000 de titluri vizionate de echipa curatorială condusă de directorul artistic Mihai Chirilov.
Programul complet poate fi consultat pe site-ul oficial al TIFF.