ADMINISTRAȚIE
25 de troleibuze noi, puse în circulație la Cluj-Napoca. Trei linii complet noi vor fi puse la dispoziția clujenilor

Primăria Cluj-Napoca și Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA au pus în circulație marți, 25 de noi troleibuze marca Solaris Trollino. Acestea au fost achiziționate din fonduri europene și au fost furnizate de către firma poloneză Solaris Bus & Coach SA, prețul unitar al unui troleibuz fiind de 2.934.851,78 lei cu TVA.
În total, au fost achiziționate 50 de noi troleibuze, acestea fiind livrate în totalitate până la finalul anului
Prin achiziţionarea celor 50 de troleibuze se vor înlocui 50 de troleibuze vechi, ce circulă pe liniile de troleibuz 4, 5, 6, 7 și 25.
”Practic sunt cele mai moderne troleibuze existente pe piață, au toate facilitățile posibile din punct de vedere tehnic. Astăzi, 50% din flota de transport public a orașului este nepoluantă, electrică. De departe suntem administrația locală cu cea mai nepoluantă flotă de transport public din România.
Acest lucru va continua și în anii următori, obiectivul nostru fiind ca în anul 2026 întreaga flotă de transport public din oraș să fie nepoluantă.
Practic, ne dorim să le asigurăm clujenilor două lucruri: sănătate și confort. Din cele 370 de mijloace de transport care compun flota de transport public a orașului, 66% este o flotă nouă, ceea ce arată preocuparea și respectul față de clujeni și preocuparea noastră de a asigura un mediu nepoluant în Cluj-Napoca”, a declarat primarul Emil Boc.
Noile troleibuze dispun de toate dotările necesare unui transport modern: facilităţi pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă, sistem de ventilaţie şi aer condiţionat pentru sezonul cald, indicatoare de traseu electronice, sisteme de informare pentru călători cu monitoare LCD; sistem de numărare călători şi sistem de supraveghere video interioară şi exterioară. Numărul total de pasageri ce pot fi transportați de un troleibuz este de 140 persoane, din care 36 locuri pe scaune.
În acest moment, transportul public din Cluj are în dotare 41 de autobuze electrice, dintre care 11 achiziționate prin fonduri elvețiene și 30 prin fonduri europene, acestea din urmă intrând în circulaţie în anul 2019.
În prezent municipiul Cluj-Napoca are cea mai mare flotă de autobuze electrice din România și se află în primele 10 orașe din Uniunea Europeană cu autobuze electrice raportate la numărul de locuitori.
Restul de 25 de troleibuze noi ajunse la Cluj-Napoca la finalul anului trecut vor fi puse în circulație în perioada următoare.
Odată cu punerea în circulație a celor 25 noi troleibuze – din totalul de 50 achiziționate cu fonduri europene de Primăria municipiului Cluj-Napoca – jumătate din flota de vehicule destinate transportului public este electrică, nepoluanta; Cluj-Napoca dispune deja de cea mai nepoluantă flotă de transport în comun din România și ne propunem ca, până în anul 2026, întreg transportul public din municipiu să fie nepoluant.
De asemenea, două treimi din totalul celor 370 de vehicule aflate în circulație – tramvaie, troleibuze, autobuze – sunt noi, în conformitate cu standardele cele mai înalte din acest domeniu.
Cele 25 de troleibuze aflate de astăzi în circulație îndeplinesc toate standardele europene în materie, fiind prevăzute cu toate facilitățile disponibile pe piață.
Odată cu noile mijloace de transport în comun, 3 linii complet noi vor fi puse la dispoziția clujenilor, după cum urmează:
Cartierul Mănăștur – Piața Gării
Cartierul Gheorgheni – Parcul Industrial Tetarom II, cu întoarcere la Emerson:
Cartierul Mănăștur – Parcul Industrial Tetarom I.
De asemenea, pe liniile 23 si 48 autobuzele vor fi înlocuite cu troleibuze, iar troleibuzele vechi vor fi scoase din circulație.
În curând vor fi puse în circulatie și restul de 25 de troleibuze noi din acest lot, pe măsură ce acestea vor fi înmatriculate.
Caracteristici troleibuze:
– 142 locuri, din care 43 pe scaune și 1 loc pentru fotoliu rulant destinat persoanelor cu dizabilități;
– sistem de rampă de acces pentru îmbarcarea persoanelor cu dizabilități, a mamelor cu cărucioare etc.;
– sistem de supraveghere video la interior și la exterior;
– sistem de informare audio-video a călătorilor;
– sistem de numărare a călătorilor – sistem cu senzori inteligenți 3D și sistem special pentru procesarea de date și integrare cu sistemul CGMT – permite urmărirea și înregistrarea numărului de călători transportați pe anumite intervale de timp, stație, linie, număr vehicul etc.
Furnizorul noilor troleibuze este Solaris Bus & Coach SA., pretul unitar al unui troleibuz fiind de 2.934.851,78 lei cu TVA.
În total, Primăria Cluj-Napoca a achiziționat 50 de troleibuze Solaris Trollino cu finanțare europeană, valoarea totala a proiectului fiind de 147.415.957 de lei cu TVA (circa 30,9 milioane de euro).
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Incident grav pe Calea Turzii în Cluj-Napoca. Femeie căzută de la înălțime, RESUSCITATĂ de echpajul SMURD

O femeie a căzut, miercuri, de la înălțime dintr-un bloc de pe Calea Turzii, în zona Leroy Merlin.
Acesata este în stop cardio-respirator și este resuscitată de medici.
Femeie căzută de la înălțime, RESUSCITATĂ de echpajul SMURD
Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente în apropierea unui bloc de pe Calea Turzii din Cluj-Napoca, pentru a acorda îngrijiri medicale de urgență unei persoane care a căzut de la înălțime.
Forțele ISU Cluj au găsit la fața locului o femeie de aproximativ 35 de ani în stop cardio-respirator. Echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă, împreună cu pompierii, aplică manevre de resuscitare.
Revenim cu amănunte.
EVENIMENT
Sfânta Lumină de la Ierusalim va ajunge în noaptea de Înviere în toate parohiile ortodoxe din Cluj

Sfînta Lumină de la Ierusalim va ajunge și în acest an la credincioșii ortodocși din Cluj, în noaptea de Înviere.
În seara zilei de sâmbătă, 19 aprilie 2025, Sfânta Lumină va fi adusă de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, și va fi oferită tuturor delegaților eparhiilor Patriarhiei Române prezenți la Aeroportul Internaţional „Otopeni”.
Sfânta Lumină de la Ierusalim va ajunge în toate parohiile ortodoxe din Cluj
Sfânta Luminvă va fi adusă apoi cu avionul la Cluj, iar de aici va fi distribuită fiecărei parohii din județ și ”va fi luată” și de credincioși la slujba de Înviere.
”Aducerea și oferirea Sfintei Lumini de la Ierusalim tuturor parohiilor din cuprinsul Patriarhiei Române constituie, așadar, atât o mărturie a unității ecleziale, cât și o manifestare a bucuriei pascale împărtășite cu ocazia marelui praznic al Învierii Mântuitorului Iisus Hristos”, au transmis reprezentanții Patriarhiei Române.
Foto: Arhivă
ADMINISTRAȚIE
VIDEO FOTO. 40 de kilometri de drum județean reabilitat complet, între Chinteni și Dealul Jurcii. Lucrări finalizate pe DJ 109A

Consiliul Județean Cluj a inaugurat miercuri, 16 aprilie, drumul județean DJ 109A Chinteni – Vultureni – Recea Cristur – Dealul Jurcii, modernizat și reabilitat pe o lungime totală de 38,36 kilometri.
Investiția, în valoare de aproximativ 89 de milioane de lei, a fost realizată cu fonduri europene și completată din bugetul propriu al județului. Inaugurarea a avut loc în cadrul unei ceremonii oficiale organizate pe teren, la care au participat reprezentanți ai administrației județene și locale.
Alin Tișe: „Un drum care închide lucrările în întreaga zonă”
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a subliniat importanța strategică a acestui proiect pentru conectivitatea zonei rurale la rețeaua de drumuri județene.
„Acest drum de 40 de kilometri închide, practic, toată zona. Știți că în urmă cu un an s-a inaugurat drumul de la Așchileu-Vultureni-Borșa-Răscruci, de asemenea bucata de drum de la Panticeu până la Recea Cristur a fost făcută deja de anul trecut și a mai rămas această bucată de drum, o investiție de 89 de milioane de lei bani europeni, completat cu bani din bugetul județului. S-a demonstrat că atunci când există colaborare cu primăriile, cu autoritățile locale, se văd și rezultatele. Practic, în această zonă, nu mai există drum județean care să nu fie asfaltat”, a declarat Alin Tișe.
Trotuare și accese, din bani de la CJ Cluj
Președintele CJ Cluj a mai anunțat că urmează lucrări suplimentare, precum amenajarea trotuarelor și a acceselor în curți, investiții care vor fi realizate din fonduri județene.
„Acest drum mai are nevoie de câteva chestiuni importante, respectiv trotuare și accese în curți, investiții prinse în bugetul județului, care se vor realiza în acest an. În primul rând, trebuie să recepționăm acest drum, care este făcut din bani europeni, după care să continuăm cu celelalte lucrări, știu că oamenii așteaptă asta”, a mai arătat Tișe.
Lucia Suciu: „O așteptare de 15 ani pentru locuitorii din Chinteni”
Primarul comunei Chinteni, Lucia Suciu, a evidențiat dificultățile prin care au trecut locuitorii în timpul lucrărilor, dar și beneficiile pe termen lung ale acestui proiect.
„Este un moment extrem de important pentru comunitatea din Chinteni și nu numai, ci și pentru celelalte comunități care sunt în această zonă. A fost o perioadă foarte grea pentru locuitorii comunei Chinteni. În prima etapă, în urmă cu trei ani de zile, au început lucrările care vizau introducerea conductei magistrale de apă pentru Zalău. Pe urmă, au început lucrările de reabilitare a acestui tronson de drum, lucrări pe care le așteptăm de aproximativ 15 ani”, a afirmat primărița.
Edilul a menționat și lipsa trotuarelor, un aspect resimțit acut de localnici.
„O mare nemulțumire pentru locuitori a fost aceea că nu avem și trotuarele amenajate. Pentru cei care nu desfășoară activități în administrația publică, este greu de înțeles de ce, dacă avem finanțare pentru un tronson de drum, nu avem finanțare și pentru accese și trotuare. Așa sunt liniile de finanțare din fonduri europene, însă împreună cu domnii consilieri județeni și cu conducerea consiliului județean, am găsit soluția ca din fondurile proprii ale consiliului județean să demarăm lucrările de amenajare a trotuarelor în localitatea Chinteni. Este foarte greu pentru localnici să se deplaseze și pentru tineri să ajungă la Școala Chinteni”, a mai arătat Lucia Suciu.
Alexandru Cordoș: „Trăim o normalitate”
Prezent la conferință, consilierul județean Alexandru Cordoș, secretar executiv al PSD Cluj, a felicitat administrația locală și județeană pentru colaborare și pentru realizarea proiectului.
„Vreau să o felicit pe doamna primar, să felicit această comunitate și consiliul județean. Trăim o normalitate, care a fost construită în ultimii ani și care continuă și astăzi. Infrastructura este foarte importantă. Administrația comunei Chinteni este una dintre cele cu care și noi ne mândrim foarte mult. Doamna primar, vă dorim succes mai departe. Cu siguranță vom face ca această zonă și tot județul să arate așa cum ne-am dorit cu mulți ani în urmă”, a declarat social-democratul.
Proiectul de reabilitare a vizat tronsonul cuprins între km 10+200 și km 48+566, drum care străbate mai multe localități din nordul județului Cluj. Alături de alte tronsoane finalizate anterior, această lucrare contribuie la completarea rețelei județene de drumuri asfaltate din zonă.
După recepția oficială a lucrărilor, Consiliul Județean Cluj va demara execuția trotuarelor și a acceselor la proprietăți, cu finalizare estimată pentru anul în curs.
EVENIMENT
Caz cutremurător la Dej. Bărbați cercetați după ce au făcut SEX cu o copilă de 13 ani. 4 sunt sub control judiciar

Parchetul de pe lângă Judecătoria Dej efectuează cercetări în două cauze penale care vizează suspiciuni privind infracțiuni contra libertății și integrității sexuale săvârșite asupra unei fete de doar 13 ani.
Șapre bărbați au fost arestați preventiv în acest caz, iar patru au fost puși sun control judiciar.
Mai mulți bărbați cercetați după ce au făcut SEX cu o copilă de 13
Potrivit procurorilor, în cursul acestui an, mai mulți bărbați ar fi întreținut relații sexuale cu copila.
În 10 aprilie și în 14 aprilie, judecătorul, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Dej a dispus arestarea preventivă a şapte persoane, iar faţă de patru persoane s-a dispus măsura controlului judiciar.
În prezent, în cauze se efectuează cercetări în vederea documentării întregii activități infracţionale.