EVENIMENT
200 de polițiști clujeni, la datorie în minivacanța de 1 Decembrie
În perioada 30 noiembrie – 4 decembrie, minivacanța de 1 Decembrie, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Cluj vor intensifica activitățile pentru menținerea ordinii și liniștii publice.
Polițiștii vor fi prezenți în special în zonele în care se vor crea aglomerări de persoane, măsurile având scopul prevenirii, dar și intervenției prompte în cazul unor eventuale fapte antisociale.
200 de polițiști clujeni, la datorie în minivacanța de 1 Decembrie
Potrivit IPJ Cluj, zilnic vor fi prezenți la datorie aproximativ 200 de polițiști din structurile de ordine publică, rutieră, investigații criminale și economice, arme, explozivi și substanțe periculoase, dar și acțiuni speciale.
La nivelul întregului județ vor avea loc numeroase adunări publice și evenimente caracterizate de diversitate, printre care amintim târgurile de Crăciun sau evenimentele ocazionate de Ziua Națională a României.
Polițiștii rutieri vor fi prezenți pe întreaga rețea de drumuri din județ, pentru fluidizarea circulației și prevenirea evenimentelor rutiere și, bineînțeles, pentru depistarea și luarea măsurilor legale față de acei conducătorilor auto care încalcă prevederile legale.
De asemenea, specialiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase demarează activități de informare cu privire la articolele pirotehnice, precum și acțiuni de verificare a legalității operațiunilor cu astfel de articole.
În cazul în care sunteți martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială nu ezitați să solicitați ajutorul celei mai apropiate patrule de poliţie sau apelați la numărul unic de urgenţă 112
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Echipa clujeană U-Banca Transilvania a fost învinsă marți seară, 3 decembrie 2024, de Cedevita Olimpija Ljubljana, într-un meci disputat în capitala Sloveniei, în cadrul returului grupelor din competiția europeană.
Partida s-a încheiat cu scorul de 103-96 în favoarea gazdelor, după ce slovenii au dominat primele trei sferturi, în timp ce U-BT a câștigat ultimul act al întâlnirii.
Cedevita a dominat primele trei sferturi
Meciul a început într-o notă echilibrată, cu Cedevita adjudecându-și primul sfert la limită, scor 24-23. Gazdele au continuat să controleze jocul în al doilea sfert, pe care l-au câștigat tot cu avantaj minim, 26-23, intrând la pauză cu un avans fragil. În sfertul trei, echipa slovenă a reușit să se distanțeze semnificativ, câștigând secvența cu 25-17.
U-Banca Transilvania a avut o revenire notabilă în ultimul sfert, când a reușit să preia inițiativa, câștigând actul final cu 33-28, însă diferența acumulată de gazde în primele trei sferturi s-a dovedit decisivă.
Bilanț identic în grupă, înaintea confruntării
Cele două formații au intrat în această confruntare cu un bilanț identic în grupă, fiecare acumulând patru victorii și patru înfrângeri. Meciul era o oportunitate pentru clujeni să își ia revanșa după înfrângerea suferită în tur, la Cluj-Napoca, unde slovenii s-au impus cu 93-86.
Deși clujenii nu au reușit să obțină victoria la Ljubljana, meciul rămâne un semnal de luptă pentru echipă.
Din 2025, aproximativ 10.000 de copiii ar putea primi vouchere de 1.500 de lei, pentru tratamente stomatologice prin programul „Un copil, un zâmbet”, propus de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Prin acest program, copiii vor avea acces la consultații, investigații, tratamente și proceduri stomatologice pe teritoriul României.
Din 2025, copiii ar putea primi VOUCHERE de 1.500 de lei, pentru tratamente stomatologice
Programul acoperă și costurile pentru aplicarea aparatelor ortodontice, toate serviciile fiind realizate în conformitate cu prevederile legii.
Sprijinul se acordă copiilor cu vârste între 6 și 18 ani și este sub forma unui voucher digital menit să acopere costurile consultațiilor, procedurilor și tratamentelor stomatologice, inclusiv aplicarea de aparate ortodontice, în funcție de indicațiile medicului, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern.
Cum se obțin aceste vouchere
Voucher-ul poate fi obținut pe baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere depuse de părintele sau tutorele beneficiarului programului.
Declarația pe propria răspundere trebuie să ateste faptul că, pe parcursul anului 2025, nu s-a mai acordat un sprijin financiar similar prin intermediul altui program finanțat din fonduri publice.
Acordarea sprijinului financiar se realizează în ordinea cronologică a depunerii dosarelor complete şi declarate eligibile.
Condiții pentru a primi voucherul
– cel puțin un părinte trebuie să fie cetățean român și cu domiciliul în România;
– venitul familiei nu trebuie să depășească 8.000 lei net/lună.
Consultările, investigațiile, tratamentele stomatologice și aplicarea aparatelor ortodontice trebuie realizate într-o unitate medicală stomatologică autorizată din România.
În prezent, normele de aplicare ale legii nu au fost încă anunțate, iar pentru ca programul să devină funcțional, este necesar ca proiectul de Hotărâre de Guvern să fie aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.
Sursa: Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse
EVENIMENT
UPDATE. Ați văzut-o? O adolescentă de 14 ani a plecat dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca și nu s-a mai întors
Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată marți cu privire la dispariția minorei Rostaș Francesca Andra, în vârstă de 14 ani, dintr-un centru de plasament din municipiu. Poliția solicită ajutorul cetățenilor pentru a o găsi.
Rostaș Francesca Andra, în vârstă de 14 ani, a plecat voluntar marți dintr-un centru de plasament situat din Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a mai revenit.
„La data de 3 decembrie a.c., în jurul orei 17.00, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că în aceeași zi, în jurul orei 16.00, minora ROSTAȘ FRANCESCA ANDRA, de 14 de ani, a plecat voluntar dintr-un centru de plasament situat în municipiu, iar până în prezent nu a mai revenit”, a transmis IPJ Cluj.
Ați văzut-o?
SEMNALMENTE: Înălțime aproximativă – 1,52 m, greutate aproximativă 50 de kg, ochii căprui, părul brunet.
În momentul plecării, aceasta era îmbrăcată cu geacă de culoare portocaliu, pantaloni de trening de culoare verde închis și pantofi de culoare albă.
„Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minora plecată voluntar, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!”, a făcut apel IPJ Cluj.
Update
„Minora a revenit în centrul de plasament. Din primele verificări, aceasta nu ar fi fost victima vreunei infracțiuni”, a transmis IPJ Cluj, marți seară.
EDUCATIE
VIDEO FOTO. Profesorii au învins studenții la fotbal, într-un meci aniversar organizat de UMF Cluj
Luni, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, a organizat un meci de fotbal între profesori și studenți, cu ocazia aniversării a 105 ani de învățământ medical la Cluj. Meciul, desfășurat în Parcul Iuliu Hațieganu, s-a încheiat cu o victorie clară a cadrelor didactice.
Acest eveniment organizat cu scopul de a celebra într-un mod aparte istoria învățământului medical, a adus pe teren, pentru o seară, două generații diferite, care se întâlnesc de obicei doar în laboratoare, în sălile de curs și bineînțeles la examene.
Profesorii au câștigat meciul cu scorul 7-3
„Examenul” de luni seara a fost în favoarea profesorilor, care au reușit să câștige meciul cu scorul 7-3, demonstrând că talentul trebuie de experiență și strategii bine gândite.
Echipele au avut un format de 5+1, cu rezerve, iar meciul a fost o demonstrație de muncă în echipă și fair-play. Totodată, evenimentul a oferit o lecție despre cum profesorii și studenții nu trebuie să colaboreze doar în sala de curs, ci pot colabora și în afara facultății, pentru momente de relaxare și distracție, iar sportul poate uni generațiile.
105 ani de învățământ medical la Cluj
În anul 1919, Universitatea maghiară din Cluj-Napoca, s-a transformat în Universitate românească, ca urmare a evenimentelor politice ce au avut loc în 1918. Universitatea a primit numele de Universitatea Regele Ferdinand I și a fost impărțită în patru facultăți: Medicină, Științe, Drept, Litere și Filosofie. Iuliu Hațieganu a fost primul decan al Facultății de Medicină și unul dintre principalele persoane care au contribuit la introducere învățământului medical în limba română, la Cluj.
Astfel, evenimentul a fost o oportunitate de a sărbători istoria învățământului medical românesc în Cluj, dar și legătura dintre cadrele didactice și studenți, punându-se accent pe colaborare și unitate, și celebrând tradiția Universității „Iuliu Hațieganu”.
Timeea Morocoj