Connect with us

CULTURA

Peste 20.000 de participanți, la Jazz in the Park. Festivalul revine între 5-7 iunie 2026 și Marcos Valle pe afiș

Publicat


Jazz in the Park 13 – a daytime festival –  a fost o ediție cu mult soare, la propriu și la figurat. Primul festival al verii a deschis sezonul cu trei zile pline de muzică bună, momente de suflet, tihnă și mesaje care contează.

Cei peste 20.000 de participanți au trăit  o experiență completă în panerai replica Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca – cu concerte memorabile și o atmosferă relaxată, în stilul Jazz in the Park.

Cele patru scene ale festivalului au găzduit peste 50 de artiști, DJ sets și sesiuni de improvizație, într-un decor natural unic. Hill Stage și Backyard Stage au omega Replica uk adus în fața publicului concertele principale, în timp ce Friends Stage a fost spațiul pentru vinyl sets, iar scena Jam iwc Replica Session a rămas deschisă în fiecare seară pentru jam-uri spontane între muzicieni și public.

Momente memorabile la Jazz in the Park 13

Printre headlinerii acestei ediții s-au numărat Ibrahim Maalouf – cu noul său proiect „Trumpets of Michel-Ange”, Seun Kuti & Egypt 80, Kokoroko, Nneka și Alabaster DePlume. Unul dintre momentele centrale ale ediției a fost prima rezidență artistică din istoria Jazz in the Park: colaborarea dintre JazzyBIT și pianistul cubanez Omar Sosa, cu șase nominalizări la Grammy. Proiectul lor – născut din prietenie și susținut de festival – a fost prezentat în premieră absolută pe Hill Stage, într-un concert intens și profund.

„Ediția din acest an a Jazz in the Park a demonstrat că 13 e un număr noroc. Se spune că norocul ți-l faci cu mâna ta, dar de această dată l-am făcut împreună cu oamenii care au luat la pas ulițele Parcului Etnografic, care au stat în fața scenelor, care au descoperit fiecare activitate și care au trăit festivalul exact cum și-au dorit. Împreună am avut parte de cel mai bun Jazz in the Park Festival de până acum”, a declarat Denisa Dan, manager Jazz in the Park.

 Ibrahim Maalouf, Kokoroko, Seun Kuti și Nneka – headlineri cu mesaj

Jazz in the Park a fost mereu mai mult decât un festival: un manifest cultural, o invitație la empatie, reflecție și conectare. Fiecare seară a fost marcată de momente speciale. Vineri, Ibrahim Maalouf a oferit un concert memorabil, încheiat cu un moment de reculegere pentru victimele conflictelor din Orientul Mijlociu – o seară care a emoționat publicul și a creat o conexiune aparte.

Sâmbătă, Hill Stage a vibrat cu afrobeat și energie: Kokoroko și Seun Kuti & Egypt 80 au ridicat publicul în picioare și au transmis mesaje puternice despre libertate și solidaritate. Alabaster DePlume a adus poezie și introspecție, într-un concert terapeutic și plin de mesaj, exprimându-și și el solidaritatea cu Palestina. Iar duminică, colaborarea JazzyBIT & Omar Sosa – născută din prietenie și conturată într-o rezidență artistică – a fost una dintre cele mai emoționante experiențe muzicale ale ediției.

Finalul a aparținut artistei Nneka, care a încheiat festivalul cu un concert intens și profund, în stilul său inconfundabil, între soul, reggae și hip-hop, cu puternice mesaje sociale.

Publicul, pregătit pentru Jazz in the Park 14 – 5-7 iunie 2026

În cadrul festivalului, au fost vândute aproximativ 1.600 de abonamente pentru ediția din 2026, la un preț special: 150 de lei. Următoarea ediție va avea loc între 5–7 iunie 2026, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, iar primul nume confirmat este Marcos Valle, care nu a mai putut ajunge anul acesta din motive personale, dar care și-a confirmat prezența pentru 2026.

Pentru cei care nu au apucat să își rezerve locul, organizatorii au lansat un nou pachet limitat de 500 de abonamente, denumit „LOVE SUPREME”, inspirat de legendarul album semnat John Coltrane. Acestea sunt disponibile la prețul de 189 de lei, un discount de 40%, pe site-ul oficial: bilete.jazzinthepark.ro.

Jazz in the Park – o experiență completă, dincolo de muzică

Jazz in the Park nu a fost doar despre concerte. A fost și despre dialog, gândire critică și inspirație. În cadrul seriei „Întâlniri pe prispă”, publicul a fost invitat la conversații cu artiști, jurnaliști, lideri culturali și personalități publice. Tema din acest an – Adaptare / Reinventare – a adus pe scenă idei despre schimbare, curaj și rolul culturii într-o lume în continuă transformare.

De asemenea, festivalul a găzduit ateliere, expoziții, instalații artistice și zone de relaxare, cu activități pentru toate vârstele. Publicul a fost parte activă a festivalului, inclusiv prin proiectul People’s Aftermovie, care a invitat participanții să-și documenteze video experiența și să contribuie la povestea colectivă a Jazz in the Park.

​​DESPRE JAZZ IN THE PARK

​​Jazz in the Park este un festival manifest care combină muzica bună cu promovarea de valori pozitive în comunitate. Festivalul a găzduit până acum peste 500 de concerte de jazz cu artiști internaționali și este astăzi unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen. În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei „Best Small European Festival”, la cea de-a XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards. A devenit, astfel, primul festival de jazz din Europa (și implicit din România) care a obținut o distincție la acest eveniment. De asemenea, festivalul a fost finalist de 5 ori la aceeași categorie, ultima nominalizare fiind chiar pentru ediția de anul trecut.

Evenimentele marca Jazz in the Park sunt organizate de Fapte, asociație care dezvoltă oameni și comunități prin evenimente culturale. Calendarul următor cuprinde:

  • Jazz in the Park Competition 2025 | Parcul Central „Simion Bărnuțiu” | 19-21 septembrie
  • Jazz in the Park Festival 2026 | Parcul Etnografic „Romulus Vuia” | 6-8 iunie



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Raliu cu mașini clasice la Cluj-Napoca. Va conta precizia conducerii și navigația, nu viteza

Publicat

raliu

Raliul Carpathian Classic 2025 de la Cluj-Napoca este un raliu de regularitate unde accentul este pus pe precizia conducerii și navigației, nu pe viteză, ceea ce-l face accesibil atât pentru mașini clasice, cât și moderne.

Evenimentul se va desfășura în perioada 19-21 iunie, parcul tehnic urmând va fi localizat pe esplanada estica a stadionului Cluj Arena.

Clasele de competitie

Classic – masini mai vechi de 30 de ani (atestate istoric)
YoungTimer – masini fabricate intre anii 1995 si 2005
Modern Heritage – masini moderne care au un pedigree sportiv
Electric – autoturisme full electrice
Programul Carpathian Classic
19 Iunie 2025 – Inscrierea echipajelor si City Demo
20 Iunie 2025 – START ziua 1 – Lunch Break – FINISH ziua 1
21 Iunie 2025 – START ziua 2 – Lunch Break – FINISH ziua 2 – PREMIERE

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, își lansează a treia carte – ”Cezarul, Dumnezeu, Iubirea”

Publicat

carte

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, își lansează joi, de la ora 17.00 la Grand Hotel Italia , a treia carte, care vine să întregească căile străbătute de autor prin intermediul cărților anterioare. De aceasta dată este vorba despre o fericită reunire a unor idei dedicate sentimentelor, credinței și puterii.

Prinse în capitole distincte, așa cum o sugerează de altfel și titlul cărții: Cezarul, Dumnezeu, Iubirea – Regatul Puterii * Regatul Credinței * Regatul Iubirii, sub forma unui jurnal de idei, cum îl definește Alin Tișe, textele componente se întregesc într-un tot în care se reflectă imaginea autorului.

Care consideră fundamentale cele trei aspecte ale vieții.

O lectură care dezvăluie atât sentimente și emoții, cât și principii care clădesc realități solide.

O invitație de a pătrunde într-o lume altfel, văzută prin ochii cuiva care a cunoscut realitățile despre care vorbește!

Prima carte a lui Tișe, ”Poveste pentru tata”, a fost lansată în 5 septembrie 2024, urmată de cea de-a doua, intitulată ”Fluturele Dor și Floarea de Apă – Religia Iubirii”, prezentată public în 19 decembrie 2024.

carte

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Consilierul local George Trif, ales președintele USR Cluj-Napoca

Publicat

De

George Trif

Filiala Cluj-Napoca a găzduit în acest weekend alegeri pentru noua conducere a organizației locale. În urma voturilor membrilor a fost ales ca președinte George Trif, în prezent lider de grup al consilierilor locali USR în Consiliul Local Cluj-Napoca. Acesta are 36 de ani și este consultant software.

Din Biroul Local fac parte:

STURZA Dan-Mihai, antreprenor și inginer mecanic, 54 de ani – vicepreședinte
HELMER Robert-Paul, inginer software și consilier local, 27 de ani – vicepreședinte
CORLEA Mădălina, juristă, 29 de ani – vicepreședinte
MIHĂIESCU Bogdan-Gabriel, economist, 37 de ani – vicepreședinte
IONESCU Dinu, manager de proiect, 52 de ani
MUREȘAN Ioan-Vlad, programator, 38 de ani
ARAMĂ Denisa-Cristiana, studentă la Facultatea de Drept, 22 de ani
MERCEAN Bogdan-Tudor, student la Facultatea de Drept, 20 de ani
PUSKAS Andrei-Teodor, tehnician în turism, 24 de ani
VASIAN Mircea-Bogdan, geomatician, 37 de ani
MARIN Călin, antreprenor și inginer software, 23 de ani
MIHU Cosmin, programator, 32 de ani

Cine este și ce vrea George Trif

George Trif este membru al comisiei de urbanism din Consiliul Local Cluj-Napoca și un pasionat de dezvoltare urbană. Este membru fondator al filialei locale și ferm susținător al politicilor de transparență și eficiență administrativă promovate de către USR.

„În acest mandat filiala noastră va continua să fie o voce care se aude nu doar în campanii, ci în fiecare zi. O filială care stabilește agenda publică, care oferă soluții reale și care este cu adevărat acasă pentru fiecare clujean care își dorește o administrație corectă și un oraș în care să trăiască cu bucurie. Noua conducere are prioritatea de a construi și va face acest lucru pe patru piloni de activitate:

1.    Vom fi prezenți în inima fiecărui cartier al Clujului,

2.    Vom menține partidul deschis către comunitate,

3.    Vom atrage alături de noi cei mai buni oameni,

4.    Și, cel mai important, vom face ca vocea noastră să fie auzită”, a transmis George Trif.

Filiala USR Cluj-Napoca va fi condusă de o echipă cu o vârstă medie de 33 ani, cu experiență foarte diversă, învestiți cu un mandat care include pregătirea următoarelor alegeri, din 2028.

George Trif îl înlocuiește în funcție pe Viorel Băltărețu, care a demisionat după rezultatele proaste ale alegerilor locale de anul trecut.

Citește mai departe

EVENIMENT

”Baxtalo dives le romane chibenqe!”. Ziua limbii romani sărbătorită la Cluj

Publicat

romani

Ziua Limbii Romani, o zi cu profundă însemnătate pentru identitatea, cultura și patrimoniul comunității rome din România și din întreaga Europă, este sărbătorită luni, 16 iunie.

”Ziua Limbii Romani este recunoscută oficial în România, conform Legii nr. 28/2016, ca un pas esențial spre recunoașterea contribuției romilor la patrimoniul cultural național și european.

Este un moment în care reafirmăm importanța protejării și promovării limbii romani în educație, în spațiul public, în cultură și în familie.

Simbol al rezilienței

Limba romani este un simbol al rezilienței noastre, dar și o punte de legătură între tinerii romi și rădăcinile lor. Tinerii trebuie să știe de unde vin pentru a ști încotro se îndreaptă.

Prin păstrarea și cultivarea limbii, ne afirmăm demnitatea, contribuim la diversitatea culturală a României și combatem uitarea.

Fac un apel către toate instituțiile publice, organizațiile civice și mass-media să sprijine și să promoveze limba romani – nu doar azi, ci în fiecare zi. Doar prin cunoaștere și respect reciproc putem construi o societate incluzivă și echitabilă.

Baxtalo dives le romane chibenqe! (La mulți ani limbii romani!)”, a transmis președintele organizației de tinere a Partidei Romilor ”Pro Europa” Cluj, Dragoș Roșianu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate