EVENIMENT
10.000 de euro donați de TIFF pentru lupta împotriva cancerului de sân și a cancerului de col uterin

TIFF – Festivalul Internațional de Film Transilvania a desfășurat un covor turcoaz la deschiderea ediției 2023 de la Cluj, alăturîndu-se luptei împotriva cancerului de sân și de col uterin. Mai mult, TIFF donează 10.000 de euro Fudanției Renașterea, care susține cauza femeilor care luptă cu aceste boli și o diagnosticare precoce.
România are cea mai ridicată mortalitate prematură de prin cancer de sân și cancer cervical din Europa. În pofida progreselor din domeniul medical legate de prevenție, diagnostic și tratament, peste 22.000 de femei își pierd viața din cauza cancerului anual în România, din care 1 din 4 prin cancer de sân și cancer de col uterin, arată reprezentanții TIFF, care citează studii internaționale.
10.000 de euro donați de TIFF pentru lupta împotriva cancerului de sân și a cancerului de col uterin
Cele două afecțiuni oncologice ce afectează femeile din România determină o povară apăsătoare, atât din perspectiva pacientelor și familiilor lor, cât și din perspectiva comunitară, societală și economică.
Deși statistica este una sumbră, conștientizarea, prevenția, depistarea precoce și accesul la tratamente adecvate, reprezintă căi de îmbunătățire a ratei de supraviețuire în cancerul de sân sau cel de col uterin.
„Numeroase vieți ar putea fi salvate prin politici de sănătate ce prioritizează prevenția prin vaccinarea anti-HPV, accesul la screening pentru cancer de col și cancer de sân, diagnosticare precoce, precum acces la tratament adecvat al fiecarul caz diagnosticat și suportul psiho-social de care au nevoie aceste paciente.
Întrucât povara bolii cancerului de col uterin și a cancerului de sân este în creștere, este foarte important ca, la nivel de societate și individual chiar, să ne mobilizăm pentru a combate aceste tipuri de cancer ce răpesc din viitorul acestei țări.
TIFF se alătură cauzei și donează 10.000 de euro către Fundația Renașterea, care susține femeile din România în lupta împotriva cancerelor femeii și le promovează drepturile”, a declarat Tudor Giurgiu, președintele Festivalului de Film de la Cluj.
„Mulțumim organizatorilor TIFF și tuturor partenerilor noștri care ne susțin programele pentru a oferi cât mai multor femei din România acces la educație pentru sănătate și screening. Din păcate, în România, prea multe femei sunt diagnosticate cu cancer în stadii avansate.
Acest lucru este consecința lipsei de informare și a barierelor de ordin geografic și financiar. De aceea este nevoie să ne concentrăm pe prevenție – prin vaccinare anti HPV și screening.
Extrem de importante sunt depistarea timpurie și accesul la tratamente inovatoare care salvează și prelungesc vieți. Deși mai avem de parcurs pași importanți pentru a ne alătura celorlalte state europene în ceea ce privește rata supraviețuirii din cancere feminine, un efort comun din partea autorităților, al societății civile și al industriei farma, poate contribui la modificarea statisticilor nefavorabile ale României, în context European, în ceea ce privește incidența și mortalitatea din cancerele feminine”, a transmis și Mihaela Geoană, președinte fondator al Fundației Renașterea.
Covorul roșu s-a transformat într-unul turcoaz la deschiderea TIFF.22
Anunțul donației a avut loc aseară la Gala de deschidere a Festivalului de Film International Transilvania TIFF, ediția XX, desfășurată în Piața Unirii din Cluj. De altfel, covorul roșu tradițional, de gală, a fost înlocuit cu un covor de culoare turcoaz – culoare simbol folosită pentru a face cunoscută lupta împotriva cancerelor feminine.
Fondat în 2002, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) este primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România și unul dintre cele mai importante evenimente de gen din regiune, cu peste 100.000 de participanți la fiecare ediție.
TIFF are loc anual în inima Transilvaniei, în Cluj-Napoca. Din 2021, datorită TIFF, Cluj-Napoca face parte din rețeaua UNESCO City of Film.
Cancerul de sân și de col uterin în România
Cancerul de sân este malignitatea cel mai frecvent diagnosticată în rândul femeilor din România, iar 30% dintre femeile diagnosticate cu cancer de sân în stadiu incipient dezvoltă cancer metastatic. Această boală are un impact negativ asupra tuturor aspectelor calității vieții pacienților, determinând inclusiv suferința psihologică, declin funcțiilor fizic și infertilitate.
Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) este diagnosticat mai frecvent la femei cu vârsta sub 50 de ani, și este un cancer agresiv, cu o tendință mare de metastazare și risc crescut de recidivă comparativ cu formele non-TNBC.
Cu o pondere de 15-20% din totalul cancerelor mamare, cancerul de sân triplu negativ este responsabil pentru aproximativ 30% decesele cauzate de cancerul mamar.
La nivel național, cancerul de col uterin constituie o problemă majoră de sănătate publică, fiind al treilea cel mai frecvent cancer diagnosticat și a patra cauză de mortalitate prin cancer la sexul feminin. Incidența bolii în România este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare.
Peste jumătate (53%) din cazurile de cancer de col uterin apar la femeile sub 55 ani, vârste la care ele sunt nu doar foarte active în viața profesională, ci și piloni importanți ai familiilor lor.
Cancerele determinate de HPV sunt printre puținele malignități ce beneficiază de o soluție eficace de prevenție primară. Vaccinarea previne infecția cu virusul HPV și afecțiunile asociate acestuia, HPV fiind direct responsabil de apariția a peste 90% din cazurile de cancer de col uterin.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Bogdan Mara (director sportiv CFR Cluj): Cine leagă două victorii ia un AVANS. Băieții au PRIME de obiectiv importante

În duminica Paștelui se joacă pe Arena Națională meciul dintre CFR Cluj și FCSB. Bogdan Mara, oficialul ardelenilor, nu crede că titlul se va decide, indiferent de rezultatul partidei.
„E un meci extrem de important și e cel mai strâns play-off din istorie. Cine leagă două victorii ia un avans. Să fie sănătoși dacă ei cred că sunt campioni dacă vor câștiga acest meci”, a spus Mara pentru Fanatik.
Bogdan Mara (director sportiv CFR Cluj): Cine leagă două victorii ia un AVANS. Băieții au PRIME de obiectiv importante
Directorul sportiv al lui CFR Cluj și-ar dori ca titlul să se decidă la în Gruia într-un meci de totul sau nimic: „Noi vom juca la victorie și ne dorim să ajungem la ultima etapă să vedem ce putem face și să jucăm cu titlul pe masă. Trebuie să o luăm pas cu pas pentru că mai avem și Cupa României. E un final de sezon de foc pentru noi”.
Daniel Bîrligea, fostul atacant al lui CFR Cluj, nu va juca pentru FCSB, iar Bogdan Mara a explicat situația: „Nu știu ce vor face ei cu Bîrligea, e treaba și strategia lor. Sunt niște lucruri și niște acorduri făcute între cluburi, dar una e ce e în contract și alta discuția pe care au avut-o cei doi patroni și s-au înțeles pe această temă.
„Jucătorii sunt foarte motivați”
Deci sunt două chestii legate, nu e vorba neapărat de bani. Sunt niște chestii de principii și de respect între cluburi până la urmă. Eu cred că CFR Clul i-a ajutat cu Bîrligea și jucătorul i-a ajutat mult și în Europa”.
Bogdan Mara a vorbit și de atmosfera din vestiarul lui CFR Cluj: „Jucătorii sunt foarte motivați, i-am văzut la antrenamente și nu avem nicio problemă medicală. Ne dorim să facem un meci bun pentru că va fi o partidă extrem de dificilă. Sunt campioana en-titre și au făcut un sezon foarte bun în Europa”.
În privința adversarei, de un lucru e sigur: „FCSB e o echipă extrem de puternică și omogenă. Au jucători valoroși pe toate posturile și au câștigat mult la capitolul experiență, plus că sunt campioana en-titre. Dan Petrescu i-a analizat foarte bine și știe ce are de făcut.
Nu cred că o să fie mai mult de 15.000 de spectatori pentru că se joacă în ziua Paștelui. Nu e confortabil nici pentru noi sau pentru jucători dar nu avem ce face. Suntem însă încrezători că vom avea un final de sezon frumos”.
Modificări în echipă
Bogdan Mara e conștient că Dan Petrescu nu va putea folosi același 11 la fiecare meci în acest final de sezon: „Luăm totul pas cu pas. Acum avem meciul în campionat, dar și Cupa României e la fel de importantă. E clar că la meciul de Cupă va trebui să facem câteva schimbări pentru că apoi vine meciul cu Dinamo.
Încercăm ca băieții să fie motivați din toate punctele de vedere inclusiv, financiar, și au prime de obiectiv importante. Vom încerca și ei știu ce au în contracte”, a mai spus directorul sportiv al ardelenilor.
EVENIMENT
Echipa Knights cheerleaders a CCS Cluj-Napoca PARTICIPĂ la Campionatul Mondial de Cheerleading din Orlando-SUA

Echipa Knights cheerleaders a Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca participă la Campionatul Mondial de Cheerleading din Orlando, în SUA, ce se desfășoară în luna aprilie.
În fiecare an, mii de majorete și sute de echipe concurează pentru o licitație la The Cheerleading Worlds, care se desfășoară în fiecare aprilie la ESPN Wide World of Sports. Campionatul Mondial de Majorete însumează cele mai provocatoare performanțe, energie pozitivă și emoții împărtășite în cadrul comunității All Star.
Echipa Knights cheerleaders a CCS Cluj-Napoca PARTICIPĂ la Campionatul Mondial de Cheerleading din Orlando-SUA
Pentru echipele alese să participe, o invitație la această competiție internațională All Star este cea mai mare onoare, adunând cei mai talentați sportivi într-o singură etapă. Acest eveniment anual este un omagiu dedicat expertizei, atletismului, hotărârii și pasiunii comune care caracterizează majoretele All Star.
De la începutul său, cu doar 14 echipe în 2004, The Cheerleading Worlds a înflorit, cuprinzând peste 500 de echipe anual. Peste 10.500 de sportivi All Star din 25 de națiuni se reunesc pentru The Cheerleading Worlds, recompensa supremă după un sezon de muncă grea, antrenament și concentrare.
Knights cheerleaders este prima echipă de cheerleading din Cluj-Napoca, înființata în 2014, inițial ca echipă de liceeni si studenți iar apoi structura s-a dezvoltat ajungând acum să aibă în componență peste 100 de sportive, care își desfășoară pregatirea sportivă în 4 categorii de vârstă:
– TINY Knights 5-7 ani
– MINI Knights 8-12 ani
– JUNIORI Knights 13-16 ani
– SENIORI Knights peste 16 ani
Activitățile principale ale echipei sunt participarea la programul de antrenament regulat (2 sau 3 antrenamente pe săptămână), tabere sportive, workshopuri de specialitate, competiții naționale și internaționale, precum și participarea la evenimente culturale și de divertisment cu scopul de a promova cheerleadingul ca alternativă de petrecere a timpului liber pentru tineri și de implicare în activități sportive de performanță.
„Astăzi, trupa de sportivi români Knights cheerleaders a pornit spre Statele Unite ale Americii.
22 de sportivi ai Team România, care fac parte din echipa Knights cheerleaders a Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, vor reprezenta țara noastră la World Cheerleading Championships – Campionatul Mondial de Cheerleading din Orlando, Statele Unite ale Americii.
Le dorim mult succes și îi felicităm pe toți cei implicați în acest proiect, sportivi, antrenori, părinți, pentru curaj, muncă și perseverență”, scrie pe pagina de Facebook a CCS Cluj.
ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Emil Boc a primit CADOU o Priceasnă cântată din inimă de o locatară a centrului pentru seniori din Cluj-Napoca

Primarul Emil Boc a distribuit, în Vinerea Mare, cadouri de Paști seniorilor de la Centrul de Îngrijire și Asistență din Cluj-Napoca. Acolo, edilul a primit, la rândul lui, un cadou: o Priceasnă cântată de Eleonora Ciuciui.
VIDEO. Emil Boc a primit CADOU o Priceasnă cântată din inimă de o locatară a centrului pentru seniori din Cluj-Napoca
„Azi, în Vinerea Mare, când am distribuit cadouri de Paști seniorilor de la Centrul de Îngrijire și Asistență din Cluj-Napoca, am avut plăcuta surpriză să o reîntâlnesc pe doamna Eleonora Ciuciui.
Și de data aceasta, ne-a încântat cu o Priceasnă cântată din suflet și cu drag!
O postez și eu pentru toți clujenii în această Zi Sfântă.
O priceasnă este o cântare religioasă populară, specifică tradiției ortodoxe românești, care se interpretează de obicei în timpul slujbelor sau în afara lor, cu o profundă încărcătură emoțională și spirituală.
În esență, priceasna este o rugăciune cântată — simplă, curată, venită din inimă, care aduce lacrimi și liniște.
Este o formă de apropiere a sufletului de Dumnezeu prin muzică.
Mulțumim, Elena Ciuciui”, a scris Boc pe Facebook.

Analistul Ion Novăcescu a încercat o sumară analiză de profiling despre omul de afaceri Dorel Goia în emisiunea de la Cluj Live TV, la care a fost invitat de către jurnalistul Cluj24, Florin Danciu.
Personajul din mijlocul imaginii este unul dintre cei mai bogați, puternici și discreți români.
Pe internet o să găsiți doar vreo două imagini cu el de când era tânăr.
Este un mare industriaș clujean, care controlează grupul Teraplast din Bistrița (evaluat la cca. 250 milioane euro); are fabrici în Austria și Ungaria.
Și deține în conturi zeci de milioane de euro.
A fost șef de promoție a Facultății de Istorie a UBB.
Cred că a fost coleg de an sau cel puțin în generația lui Ioan Aurel Pop, șeful Academiei Române și a lui Vasile Pușcaș, fostul ministru și negociator al aderării țării la UE.
Numele lui e Dorel Goia și este unul dintre cei mai duri, energici, intransigenți și infailibilibili oameni pe care i-am întâlnit.
A lăsat în urma lui un șir lung de „cadavre”, peste care a călcat fără a claxona sau frâna.
Au contat mereu banii, scopul, eficiența, adrenalina, confortul, plăcerea și interesul.
M-am aflat rar în apropierea sa. De fiecare dată toate simțurile modulului meu de apărare și luptă mi se activau, iar alarma suna frenetic „EVACUAREA!”
Ca să aveți o idee despre ritmul, intensitatea și durata unei zile de muncă a acestui om, e bine să știți că ședința cu directorii săi începea la 7 dimineața, iar în zilele când era vreo criză, începea la ora 6.
Șase zile din săptămână el încă lucrează de la 6 la 23, cel puțin.
Unul dintre directorii săi, mai tânăr decât Dorel Goia cu vreo 20 de ani, om energic și foarte muncitor, mi-a mărturisit, acum câțiva ani, că a rezistat o lună la ritmul, intensitatea muncii și la stresul alături de patronul său. După 30 de zile a clacat fizic și psihic.
Gândurile, deciziile și acțiunile lui Dorel Goia aveau mereu corespondent în bani.
Dorel Goia a ajuns acum în cărucior.
Vorbește greu, însă mintea îi este la fel de ascuțită.
La fel îi este și limba. Feliază scurt, chirurgical, chiar și o femeie frumoasă, dar neinspirată în urări ipocrite. (Am fost martor, miercuri, la acest moment, in cel mai prețios restaurant clujean.)
Dorel Goia a ales ca în Săptămâna Mare (miercuri) să inaugureze Fundația „Ioan și Maria” (numele părinților săi), care va funcționa într-o casă ultra-modernă, pe care a ridicat-o pe locul fostei case părintești din cartierul Mănăștur.
E la umbra celui mai înalt bloc din Cluj (25 de etaje), măruntă printre alte blocuri mari. Dar frumoasă, bine gândită în interior și ultra-modern dotată.
După 12 ani de procese, Dorel Goia a recâștigat terenul casei unde și-a trăit copilăria și adolescența, în mijlocul unor cireși dulci și roditori.
În casa aceasta, Fundația „Ioan și Maria” va oferi copiilor săraci din Cluj-Napoca educație, dulciuri, pateuri, fructe, căldură și răcoare într-un program de „școală după școală”, susținut de profesori și preoți buni.
Tot aici, copiii vor avea acces la opt calculatoare moderne și la internet liber și rapid.
Dorel Goia nu are copii.
Însă are foarte mulți bani pe care continuă să-i înmulțească zi de zi.
Și un tânăr vânjos, dar învinețit la ochi, care-i împinge căruciorul.
Dorel Goia a mărturisit că s-a luptat greu cu tentația de a ridica un bloc pe pământul copilăriei sale, bloc pe care să-l convertească într-un milion de euro.
Inima lui a biruit, însă.
El a cerut ca în jurul casei să se planteze opt cireși din cel mai dulce și roditor soi de cireș românesc.
Se bucură că mlădițele sunt la locul lor și nu le-a furat nimeni.
Vor rodi și vor dărui cândva. Atunci când el nu va mai fi.
Cu dl. Dorel Goia am avut ocazia să stau de vorbă o singură dată vreme de 15 minute, acum opt ani.
M-a chemat la biroul său din fabrica de panificație pe care o are în Cluj Napoca.
A răspuns cererii mele de a o ajuta pe doamna Profesoară Iza Schleier, mamă singură, cu trei copii, pentru ajutorarea căreia am făcut evenimentul cu scriitoarea Irina Binder, în 17 mai 2017.
Dorel Goia mi-a dăruit atunci 3000 de lei pentru Iza.
Eu i-am oferit cartea mea – Ion I C Brătianu și opțiunea occidentală a României. A fost uimit, deși s-a străduit să nu observ.
De atunci, mi-a mai scris, interesandu-se de alte cărți pe care le-am scris, spunându-mi că ar vrea să le citească.
În cei opt ani care au trecut, nici eu nu am mai îndrăznit să îi cer o sponsorizare, nici dânsul nu și-a putut permite să citească Modernizarea României. 1875-1938, cartea mea care-l interesa cel mai mult și despre care îmi mai scria. Dorel Goia e istoric. Printre cei mai citiți și intuitivi. Acesta fiind un har foarte rar.
Miercuri m-a invitat la inaugurarea casei și a Fundației care poartă numele părinților săi.
La eveniment au fost oameni de vază ai Clujului și Bistriței. Printre ei, mitropolitul Andrei și Emil Boc.
A fost și Sorin Apostu, fostul primar al Clujului.
Care de cum m-a văzut m-a ispitit, m-a încercat și m-a bucurat spunându-mi că, fiind Săptămâna Mare, el mă iartă.
Mărturisesc că o legiune de draci a început să horească replici în capul meu la auzul Iertării acordate de acest om. Însă Inima m-a convins că e totuși cel mai prețios Dar pe care l-am primit la acel eveniment.
Miercuri, la evenimentul său caritabil, Dorel Goia a crăpat puțin ușa ferecată a inimii sale.
Printre cuvintele rostite greu i-am ascultat dorurile nespuse prin viu grai.
Unul este al tihnei când se dădea jos din cireș și umplea cu cireșe negre strachina de lut ars de pe masa de sub umbrar, la care-l așteptau părinții săi.
Ioan și Maria
Care l-au plămădit să fie Om.