Connect with us

CULTURA

1 noiembrie: Ziua Morților sau Luminația. Cimitirele din Transilvania se umplu de flori și de lumină

Publicat


Luminația sau Ziua Morților în Transilvania

Ziua Morților sau Luminația se înscrie în rândul sărbătorilor din vechiul cult al morților.

În lumea apuseană, sărbătorirea Luminației începe după vecernia din seara zilei de 1 noiembrie.

1 noimebrie: Ziua Morților sau Luminația. Cimitirele din Transilvania se umplu de flori și de lumină

Conform tradiției, la 1 noiembrie, de Luminație, credincioșii merg la cimitir, curăță mormintele și le înfrumusețează cu flori și lumânări aprinse, în amintirea celor care i-au însoțit pe drumul vieții.

În plus, se înalță rugăciuni particulare și la liturghie pentru sufletele răposaților și cinstirea acelora care au murit în prietenia sau în pacea lui Hristos.

Pomenirea celor adormiți la Biserică

În bisericile ortodoxă și greco-catolică, ziua din săptămână pentru pomenirea generală a celor adormiți este sâmbăta.

Din toate sâmbetele unui an bisericesc, două sunt consacrate în chip special pomenirii generale a morților: sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului de sec de carne și sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt. Ele mai sunt cunoscute sub denumirea de „Moșii de iarnă și de vară”.

Sâmbăta lui Lazăr, care precede Floriile, este o zi în care se pomenesc cei răposați, în cimitire.

În Transilvania și Banat, credincioșii ortodocși și greco-catolici fac pomenirea celor adormiți în ziua de 1 noiembrie, la biserică, iar la cimitir în după-amiaza sau în seara aceleiași zile.

Originea Luminației

În Evul Mediu, pe 1 Noiembrie, după Sfânta Liturghie dedicată Zilei tuturor sfinților, oamenii își petreceau după-amiaza în cimitire, rugându-se pentru sufletele răposaților. Așa se explică originea consacrării primei zile din Brumar drept zi de pomenire a morților

De aici provine și obiceiul de a merge pe 1 noiembrie în cimitir, de a duce flori sau coronițe de flori, de a aprinde lumânări și a spune rugăciuni pentru sufletele morților.

În biserici, se săvârșește vecernia (slujba de seară) în memoria celor trecuți în veșnicie.

În bisericile protestante, Ziua Morților nu există, însă și credincioșii protestanți, evanghelici, reformați merg în cimitire, duc flori, aprind lumânări și se roagă. Obiceiul a fost preluat şi de Biserica Greco-Catolică.

În timp, Biserica Ortodoxă a preluat această sărbătoare dedicată sufletelor celor decedați, care devine astfel ecumenică.

Ziua în care morții îi vizitează pe cei vii

În legendele populare, noaptea de 1 noiembrie este cea în care porțile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar cei morţi vin să îi viziteze pe cei vii.

Credincioşii catolici, ortodocşi (care au împrumutat această tradiţie), reformaţi, evanghelici, protestanţi, pregătesc din timp mormintele, curăţându-le, vopsindu-le, iar în ziua luminaţiei le împodobesc cu flori şi lumânări sau candele aprinse.

Potrivit Sfintei Scripturi, după moarte urmează Judecata particulară, în urma căreia omul ajunge să se împărtășească fie de fericire, fie de suferință, stări date de modul viețuirii pe pământ (unit cu Dumnezeu sau despărțit de El).

Aceste stări nu sunt definitive, ele durează până la Judecata Universală, când va avea loc învierea întregului neam omenesc și când vor avea loc hotărârile finale legate de starea de fericire sau suferință, conform creștinortodox.ro.

Semnificații religioase

Semnificația Zilei Morţilor se regăsește în tradiţia Bisericii Romano-Catolice, însă aceasta a fost preluată în timp și de ortodocși, luterani, calvini sau unitarieni.

Ziua de 1 noiembrie este trecută în calendarul romano-catolic ca fiind Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, iar ziua de 2 noiembrie este momentul în care se pomenesc în mod special morţii.

Sărbătoarea tuturor Sfinților la catolici

Referitor la sărbătoarea de sorginte catolică, 1 noiembrie are două semnificaţii: pe de o parte este o zi de cinstire a tuturor sfinţilor, iar pe de altă parte este ziua de pomenire a morţilor.

Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor îşi are originea în practica Bisericii din Antiohia, care chiar din primele veacuri (secolul IV) ale creştinătăţii îi celebra pe toţi martirii cunoscuţi şi necunoscuţi.

Referiri la această sărbătoare se regăsesc la Sfântul Vasile cel Mare care în omiliile (predicile) sale vorbeşte şi despre Sfinţii Martiri prăznuiţi în prima duminică după Rusalii.

În Biserica Romano-Catolică, sărbătoarea a fost introdusă oficial de Papa Bonifaciu în prima duminică după Rusalii, la fel ca şi în Răsărit.

Sărbătoarea morților la celți

Mai târziu, sărbătoarea a fost mutată pe 1 noiembrie, „iar din anul 1004 va deveni o zi de pomenire a morţilor, ce va rămâne în tradiţia occidentală până astăzi”, se arată pe site-ul bisericii din Milano Nord.

Tot aceeaşi sursă menţionează că în momentul în care călugării irlandezi au plecat să evanghelizeze Galia s-au confruntat cu diferite practici păgâne de origine celtă, printre care era şi sărbătoarea morţilor, „Samhain“ (Zeul Morţilor, Principele Întunericului).

„La celţi, începutul unui nou an era sărbătorit pe 1 noiembrie, fiind considerat sfârşitul sezonului soarelui şi începutul sezonului întunericului şi a frigului.

Acest moment de trecere de la un sezon la altul era marcat de druizi (preoţii celţilor) prin dansuri, incantaţii şi alte manifestări religioase.

Sărbătoarea în sine era celebrată începând cu noaptea de 31 octombrie până a doua zi, la 1 noiembrie, iar uneori putea să dureze chiar trei zile. Oamenii participau la această sărbătoare îmbrăcaţi în costume făcute din piei şi oase de animale.

Celţii credeau că în această noapte spiritele celor morţi puteau să revină în casele lor terestre, pentru a-şi căuta un nou trup”, se mai arată pe pagina de internet a bisericii din Milano Nord.

De ce facem pomenire morților?

Biserica îi numește pe cei trecuți în viața de dincolo „adormiți”, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existență în alt mod de existență.

Hristos îi va dărui cuvântului „adormit”, înțelesul care îl asociază cu învierea.

Când Mântuitorul ajunge în casa lui Iair, a cărui fiică, de numai 12 ani, de abia murise, spune: „Nu plângeți; n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52).

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

ANALIZĂ. Cluj-Napoca, în topul orașelor cu cele mai RIDICATE prețuri pe metru pătrat la apartamente

Publicat

blocuri

Prețurile medii ale apartamentelor de vânzare – vechi și noi – au înregistrat în martie 2025 o creștere de 12% comparativ cu aceeași lună a anului 2024, se arată într-o analiză Storia. Cluj-Napoca și Brașov se regăsesc în topul orașelor cu cele mai ridicate prețuri pe metru pătrat atât pentru apartamentele noi, cât și pentru cele vechi, reflectând o cerere constantă și un interes crescut pentru aceste piețe.

În martie 2025, prețul mediu cumulat pentru apartamentele vechi și noi din Cluj-Napoca a fost de 3.087 euro/mp, în creștere cu 16% față de martie 2024. Apartamentele noi au ajuns la un preț mediu de 3.100 euro/mp, iar cele vechi la 3.074 euro/mp.

ANALIZĂ. Cluj-Napoca, în topul orașelor cu cele mai RIDICATE prețuri pe metru pătrat la apartamente

Prețul mediu al unei garsoniere (40 mp) a fost de 123.480 euro, al unui apartament cu două camere (55 mp) a fost de 169.785 euro și al unui apartament cu trei camere (75 mp) a fost de 231.525 euro. Comparativ cu martie 2024, prețurile au crescut cu 17.440 euro pentru o garsonieră, cu 23.980 euro pentru un apartament cu două camere și cu 32.700 euro pentru un apartament cu trei camere.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Primarul Emil Boc: Pasajele de la Tăietura Turcului și Calea Baciului intră „în linie dreaptă”

Publicat

pasaj nou baciu

Clujenii vor beneficia în curând de două pasaje menite să decongestioneze traficul dintre comuna Baciu și Cluj-Napoca.

Primarul Emil Boc a anunțat noi pași spre implementarea a celor două proiecte pentru pasajele de la Tăietură Turcului și Calea Baciului. Licitația pentru pasajul de pe Calea Baciului ar urma să fie aprobată de Ministerul Transporturilor chiar în această săptămână.

„În cadrul electrificării căii ferate Cluj-Oradea, intrăm în linie dreapta cu pregătirea lucrărilor la pasajul de la Tăietură Turcului. De asemenea, pot să vă spun că săptămâna această, la Ministerul Transporturilor se va aprobă scoaterea la licitație a pasajului de pe Calea Baciului, în continuarea pasajului de la Tăietură Turcului, care va decongestiona traficul de acolo și ne va ajuta să avem o mai bună circulație dinspre Baciu spre Cluj-Napoca”, a declarat edilul Emil Boc, la Ziua Live.

Două pasaje-cheie pentru fluidizarea traficului

Pasajul de pe Calea Baciului, un proiect distinct, dar conectat cu cel de la Tăietură Turcului, a fost votat în Consiliul Local Cluj-Napoca încă din 2022 și ar urma să fie finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Intrările în Cluj sunt cele cu trafic sugrumat. Calea Baciului este una dintre ele. Pasajul de la Tăietura Turcului nu rezolvă în totalitate descongestionarea traficului. Am obținut aprobarea pentru două pasaje prin PNRR, în urma discuțiilor de peste șase luni cu Ministerul Transporturilor. S-a concluzionat că aceste două pasaje pot fi susținute financiar”, explica la acel moment primarul Emil Boc.

Pasajul de la intrarea și ieșirea din Baciu va fi construit pe strada Tudor Vladimirescu, care se continuă cu Calea Baciului, și va intersecta strada Corneliu Coposu și strada Școlii.

Termen de finalizare, 2026?

Având în vedere că finanțarea urma să fie asigurată prin PNRR, lucrările trebuie finalizate până în 2026 la ambele pasaje.

Prin aceste două proiecte, administrația locală își propune să reducă semnificativ timpul petrecut în trafic pentru cei care circulă zilnic între Baciu și Cluj-Napoca, una dintre zonele cu cel mai ridicat grad de congestionare a traficului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Consiliul Județean Cluj și stadionul Cluj Arena, iluminate în albastru, de Ziua Internațională a Conștientizării Autismului

Publicat

Ziua Internațională a Conștientizării Autismului va fi marcată și anul acesta de Consiliul Județean Cluj. Două instituții din Cluj-Napoca vor fi iluminate simbolic în culoarea albastru.

Consiliul Județean Cluj se alătură demersurilor prin care, pe 2 aprilie, este marcată Ziua Internațională a Conștientizării Autismului.

Consiliul Județean Cluj și stadionul Cluj Arena, iluminate în albastru

Pentru a susține această inițiativă, în seara zilei de miercuri, 2 aprilie 2025, sediul Consiliului Județean Cluj, situat în municipiul Cluj-Napoca, pe Calea Dorobanților nr. 106, precum și stadionul Cluj Arena, aflat în administrarea instituției, vor fi iluminate în culoarea albastru.

Prin acest gest simbolic, Consiliul Județean Cluj dorește să atragă atenția asupra tulburărilor din spectrul autist și a provocărilor cu care se confruntă persoanele diagnosticate și familiile acestora.

„Este o inițiativă lăudabilă și binevenită, pe care am decis să o susținem cu toată convingerea. Deși gestul nostru este unul simbolic, avem încredere că, în acest fel, putem contribui la creșterea gradului de conștientizare privind nevoia de sprijin și atenție acordată persoanelor cu autism. Fie că vorbim despre incluziune, acces la educație, servicii de sănătate sau alte drepturi, este esențial să fim alături de acești oameni și familiile lor”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Majoretele ”Eclipse” Cluj au obținut 37 de medalii, din care 27 de aur, și 2 trofee speciale la Campionatul Național

Publicat

Zeci de medalii pentru majoretele de la clubul Eclipse Cluj

27 de medalii de aur, 9 de argint, una de bronz, dar și 2 trofee speciale, au obținut majoretele de la Clubul Sportiv ”Voința” la Campionatul Național care a avut loc la Cluj-Napoca.

Fetele au concurat la solo, duo, trio și pe echipe, și au reușit să obțină rezultate extraordinare, roade ale muncii de luni de zile.

Majoretele ”Eclipse” Cluj au obținut 37 de medalii la Campionatul Național

”Eclipsa de soare ne va purta noroc” a spus un părinte cu o zi înainte de Campionatul Național de Majorete, care a avut loc în fața Sălii Sporturilor ”Horia Demian” din Cluj-Napoca. Și așa a fost.

Astfel, prima parte a Campionatului Național a adus majoretelor de la Clubul Sportiv Voința, care au concurat la categoriile solo, duo și trio, 17 medalii de aur și 4 medalii de argint.

Care sunt medaliile:

  • Locul 1, solo pom precadete – Negrean Anastasia
  • Locul 1, pom precadete formatie- Cluj Napoca
  • Locul 1, pom precadete formatie – Huedin
  • Locul 1, pom precadete formatie – Apahida
  • Locul 1 , solo flag cadete – Balasz Karina
  • Locul 1, solo flag junioare – Radanta Raluca
  • Locul 2, open pom cadete – Boariu Erika
  • Locul 1, open pom junioare – Radanta Raluca

  • Locul 1, pom cadete – Balasz Karina
  • Locul 2, pom junioare – Danciu Teodora
  • Locul 1 , pom senioare – Borz Sonia
  • Locul 1, duo flag cadete – Boariu Erika, Olah Beatrisz
  • Locul 1, duo open baton cadete – Pop sandra, Tescar Rania
  • Locul 1, duo baton cadete – Olah Beatrisz, Boariu Erika
  • Locul 2, trio open pom junioare – Curelea Mara, Chis Natalia, Corpodean Antonia
  • Locul 1, trio pom cadete – Melian Iris, Pop Sandra, Tescar Rania.

Alte 15 medalii la echipe

Fetele sunt din Cluj-Napoca, dar și din Huedin și Apahida sau Cluj-Napoca, de la Școala Gimnazială ”Nicolae Iorga”, Liceul Teoretic ”Avram Iancu” sau alte școli din Cluj-Napoca. Toate au participat la sute de ore de antrenament în ultimele luni pentru a-și vedea visul de urca pe podium împlinit.

La echipe, sportivele ”Eclipse” au obținut nu mai puțin de 10 medalii de aur, 5 medalii de argint și o medalie de bronz. Fetele au concurat la toate grupele de vârstă, respectiv precadete, cadete, junioare, senioare și grandsenioare, pentru categoriile open pom, defile pom, tradițional pom, open baton, defile baton, baton și flag – în premieră la un campionat național.

De altfel, una dintre medaliile de aur a fost obținută la categoria Grandseniori, care este formată din 21 părinți și 3 senioare, pentru că, ”în familiaEclipse, puterea exemplului este foarte importantă”, arată reprezentanții clubului.

Care sunt medaliile:

  • Locul 1, junioare defile baton – Cluj Napoca
  • Locul 3, cadete L0 defile pom cadete – Sc. Nicolae Iorga
  • Locul 2, cadete L0 defile pom – Lic. Avram Iancu
  • Locul 1, cadete L0 defile pom – Huedin
  • Locul 1, cadete L1 open baton – Cluj Napoca
  • Locul 1, junioare open baton – cluj Napoca
  • Locul 1, cadete L0 baton – Apahida

  • Locul 2, cadete L1 open pom – Cluj Napoca
  • Locul 2, junioare open pom – Cluj Napoca
  • Locul 1,cadete L0 pom – Apahida
  • Locul 1, cadete L1 pom – Cluj Napoca
  • Locul 2, junioare pom – Cluj Napoca
  • Locul 1 , grand seniori pom – Cluj Napoca
  • Locul 1, cadete L1 traditional pom – Cluj Napoca
  • Locul 1, junioare traditional pom – Cluj-Napoca
  • Locul 2, senioare traditional pom – Cluj Napoca

Trofele pentru ”cel mai mare punctaj” obținut în concurs, au fost acordate din partea juriului, sportivei Sonia Borz la categoria Solo Baton și echipei de senioare la categoria Pom Tradițional.

Școala de majorete de la Cluj e recunoscută și pe plan internațional

”Eclipse” are acum un un palmares internațional de succes și participări la marile evenimente publice din județ. ”Sufletul” echipei este antrenoarea Virgilia Nona, care a înființat prima grupă de majorete în anul 2016 și de atunci este instructor, antrenor ș arbitru internațional de majorete.

Alături de Sonia Borz, Patrisia Vajas, Alexandra Rus, Larisa Nyerges și Balazs Karina, Virgilia pregătește sportivele pentru competiții și spectacole în toată țara și în străinătate. Clubul Sportiv Voința, Colegiului Ortodox Mitropolitul ”Nicolae Colan” și BT Arena din Cluj-Napoca sunt cele care au deschis ușile sălilor de sport, găzduind antrenamentele majoretelor de la „Eclipse”. În pregătirea majoretelor sunt combinate mai multe stiluri de dans, respectiv balet, latino, jazz, hip-hop, dansuri sportive, împreună cu elemente de gimnastică.

Foto: Clubul Sportiv ”Eclipse” Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate