Connect with us

ACTUALITATE

1.000.000 de români MORŢI între poze. PRIMA grozăvie a LUMII. 107 ani de la început, 102 de la sfârşit. Primul război mondial

Publicat


Între imaginile de pe margini (arhiva Cluj24) e Primul război mondial, cu 16 milioane de morţi! Dintre ei, peste un milion au fost români. Se împlinesc 107 ani de la izbucnire (28 iunie 1914) şi 102 de ani de la încheiere, prin semnarea Tratatului de la Versailles (28 iunie 1919).

Într-o imagine e o ilustrată editată imediat după atentatul de la Sarajevo. În următoarea, un prizonier român întors din lagăr. Iar în cealaltă e publicaţia L`Illustration din mai 1919 cu apăsătoarea atmosferă de la Conferinţa de Pace de la Paris. Acolo era şi Ionel Brătianu (vizibil în imagine). În urma conferinţei respective, ţara noastră îşi întregea graniţele şi devenea România Mare.

Orori ale Primului Război

Primul război mondial a izbucnit prin asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand al Austriei, moștenitor al tronului Austro-Ungariei, de către naționalistul iugoslav Gavrilo Princip, la Sarajevo, pe 28 iunie 1914. Crima a declanșat o criză diplomatică şi Austro-Ungaria a dat un ultimatum Regatului Serbiei.

Primul război mondial a durat, de fapt, până pe 11 noiembrie 1918, dar încheierea oficială a fost pe 28 iunie 1919, la Conferinţa de Pace de la Paris, când a fost semnat Tratatul de la Versailles între forțele Aliaților (Franța, Anglia, SUA, Italia, Japonia, Polonia, România, Serbia, Cehoslovacia) și cele ale Puterilor Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman, Bulgaria).

*în imagine, un prizonier român în Primul Război Mondial, Vasile Bucur, întors din Rusia în 1918 (arhiva Cluj24)

La război au participat peste 70 de milioane de militari. Peste 9 milioane de combatanți și 7 milioane de civili au murit. Printre ei, se estimează că au murit peste 330.000 de militari români şi, direct sau indirect, peste 700.000 de civili români.

(MaAv)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




2 Comentarii

1 Comentariu

  1. Cristian Badea

    iulie 5, 2021 la 8:39 am

    Cifra este incompleta. Regatul a pierdut 330.000 de soldați, Ardealul , Crișana, Banatul, Bucovina au pierdut 180.000 de români morți pe front sau în prizonierat, Basarabia a pierdut la rândul ei 120.000 de soldați morți în lupta sau in detenție.
    Victimele civile in provinciile exterioare vechiului regat au fost mai putine întrucât acestea nu au fost teatru de război principal(o campanie de 2 luni in 1916 in estul și sudul Ardealului, ofensiva Brusilov de 3 luni in Bucovina și jafurile comuniste din 1917 in Basarabia).

    Intervenția imediata a armatei române in 1918, a evitat foametea și jafurile generalizate care au afectat alte tari din fostele imperii imediat după război.

    Din păcate, vechiul regat nu s-a putut apăra la început și astfel timp de doi ani a suferit nu doar ororile războiului ci și ocupația care a jefuit nu doar statul (de la trenuri la acoperișurile instituțiilor publice) dar și toată hrana produsă.
    Pentru prima data, Muntenia, Oltenia și Dobrogea au cunoscut foametea , datorata ocupanților care au rechiziționat totul, lăsând infime cantități (rații stabilite ca subsizstență in funcție de vârsta, ocupație, sex etc, care se dădeau , după ce îți luau totul).

    A fost un genocid programat asupra romanilor regățeni care au suferit cumplit pentru dreptul celorlalți români de a fi liberi și care azi sunt batjocoriți de imbecili fără școala dar și fără caracter.

    Astfel, pe lângă cei 650.000 de români morți sub arme, dintre care 350.000 din vechiul regat(tratamentul prizonierilor români in Germania și Bulgaria ar fi fost crime de război la Nuremberg), 180.000 din provinciile vestice și 120.000 din cele estice, adăugăm 650.000 de civili români regățeni care au murit de malnutriție și boli asociate mizeriei la care au fost supuși de ocupant sau pe care au trebuit să-l sufere în refugiu.

    Trebuie menționat ca nicio împroprietărire a țăranilor nu a fost realizată transjudețean, in toate provinciile, împroprietăririle s-au făcut in apropierea locului nașterii.

    Românii regățeni au vărsat proporțional cel mai dur bir al sângelui pentru România Mare.

    • Redactia Cluj24.ro

      iulie 5, 2021 la 3:06 pm

      Mulţumim de precizări. Foarte interesant

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău, o bijuterie a Transilvaniei, își redeschide porțile în weekend. Renovarea a durat 7 ani

Publicat

De

Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău se redeschide

Castelul din Gilău se redeschide în acest weekend pentru public, după un proces de renovare meticulos și amplu, care a durat șapte ani.

Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău va fi de acum un centru cultural multifuncțional și o destinație turistică de excepție.

Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău, o bijuterie a Transilvaniei, își redeschide porțile în weekend. Renovarea a durat 7 ani

Clujenii și turiștii sunt invitați pe 17 și 18 mai să participe la Zilele Porților Deschise și la un picnic special pentru familii.

Evenimentul include activități captivante pentru toate vârstele, aducând la viață atmosfera medievală într-un cadru autentic și plin de istorie.

Programul celor două zile de evenimente este:

Vineri, 17 mai 2024

  • 17:00-19:00
    Activități medievale pentru copii și adulți, organizate de Compania Salina, incluzând tir cu arcul și arbaleta, jocuri medievale, demonstrații de scrimă, confecționarea de bijuterii și multe altele.
  • Tururi ghidate în limbile maghiară și română, în colaborare cu Asociaţia Korzo.
  • Muzică populară din Ţara Călatei, cu participarea lui Varga István „Kiscsipás”.
  • Picnic

19:00: Concertul formației Tokos.

Sâmbătă, 18 mai 2024

12:00 – 20:00:

  • Activități medievale pentru copii și adulți, organizate de Compania Salina, incluzând tir cu arcul și arbaleta, jocuri medievale, demonstrații de scrimă, confecționarea de bijuterii și multe altele.
  • Tururi ghidate în limbile maghiară și română, în colaborare cu Asociaţia Korzo.
  • Muzică populară din Ţara Călatei,
  • Picnic

19:00: Concert și jam session cu Loose Neckties Society. Invitat special: Novák Péter.

Intrarea în incinta castelului este gratuită și se face pe jos, pe la intrarea principală prin intrarea principală de pe strada 1 decembrie 1918 nr. 243.

Pentru evitarea aglomerației, se recomandă ca mașinile să fie lăsate în parcarea din zona centrală a Gilăului.

Proiect de 7,12 milioane de euro. Va fi renovat și parcul

Renovarea Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău a fost inițiată de omul de afaceri Elek Nagy și a fost realizată cu ajutorul biroului de proiectare arhitecturală Tektum Architectura & Arta și a biroului de consultanță pentru proiecte RegioConsult.

În 2017, proiectul a câștigat finanțare europeană, iar lucrările au început în 2018, cu cooperarea ADD Concept și Kvadrum Axis.

Valoarea totală a proiectului a fost de 7,12 milioane de euro (peste 30 de milioane de lei), finanțarea fiind asigurată de Uniunea Europeană, guvernul Ungariei și Fundația „Tradiții Transilvane” prezidată de Elek Nagy, care a contribuit cu peste 3 milioane de euro.

Renovarea va continua anul viitor cu restaurarea parcului castelului și a castrului roman, într-un proiect de 2,15 milioane de euro.

Cea mai veche parte a castelului din Gilău, construită la începutul secolului al XV-lea

Castelul din Gilău își are începuturile în secolul al XIII-lea, când surse scrise menționează deja o curte nobiliară aici, ca unul dintre centrele întinsei moșii a episcopilor Transilvaniei, situată la vest de Cluj.

Prima mențiune documentară a centrului domeniului episcopal (curia) din Gilău datează din 1373.

Cea mai veche parte a castelului din Gilău, reședința episcopului, a fost construită la începutul secolului al XV-lea.

Planul actual al castelului, cu formă pătrată și întărit cu turnuri cilindrice la colțuri, a fost realizat în anii 1540, când, din cauza înaintării turcilor, Statileo János, unul dintre ultimii episcopi catolici medievali din Transilvania, a construit o cetate modernă.

Principii Rákóczi, dar și membri ai familiei Bánffy au locuit la castel

În Evul Mediu, cetatea și moșia care aparțineau episcopiei Transilvaniei și-au schimbat frecvent proprietarii.

În perioada domniei celor doi principi Rákóczi, castelul a fost transformat într-una dintre cele mai spectaculoase reședințe princiare din Transilvania, un palat confortabil cu modificări semnificative la clădirile interioare și fortificații.

Castelul a funcționat ca una dintre cele mai importante reședințe ale principilor Rákóczi până în anii 1660, apoi a fost preluată de Dénes Bánffy pentru familia sa.

În anii 1830-1840, castelul a căpătat forma actuală, însă a fost distrus parțial de un incendiu în 1861 și reconstruit după 1871.

Școala pentru copii cu dizabilități

Naționalizat în perioada comunistă, castelul a funcționat ca școală pentru copii cu dizabilități între 1972 și 2002.

În 2012, castelul a fost restituit fiului ultimului proprietar, Tamás Barcsay, profesor de istorie stabilit în Canada.

Doi ani mai târziu, Elek Nagy, un om de afaceri cu multiple legături clujene, a cumpărat castelul monument istoric, pe care mai apoi l-a donat Fundației „Tradiții Transilvane”.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj caută ÎNLOCUITOR pentru Otele. Pe cine ar vrea „Bursucul”

Publicat

adrian mazilu

Având în vedere că CFR Cluj și-ar putea vinde omul de gol, pe Philip Otele, în această vară, Dan Petrescu caută variante de înlocuire.

Una dintre acestea ar putea fi Adrian Mazilu, 18 ani, fostul jucător al Farului, vândut la Brighton în iarnă pe 3 milioane de euro și de acolo împrumutat la Vitesse Arnhem.

CFR Cluj caută ÎNLOCUITOR pentru Otele. Pe cine ar vrea „Bursucul”

„Bursucul” l-ar fi cerut pe acesta pentru noul sezon, iar oficialii ardelenilor ar negocia deja cu cei de la Brighton pentru un nou împrumut.

Mazilu evoluează deja pentru naționala sub 21 de ani a României, unde a jucat nu mai puțin de 7 meciuri și este o variantă bună pentru atacul CFR-ului, care l-ar putea pierde în această vară pe Philip Otele.

2.5 milioane de euro este cota de piață a lui Mazilu, conform Transfermarkt.

Foto: AntenaSport

Citește mai departe

EVENIMENT

Spitalul Militar Cluj: Florin Piersic a fost infectat cu stafilococ auriu, înainte de internare

Publicat

De

Florin Piersica început recuperarea medicală

Conducerea Spitalului Militar din Cluj-Napoca a transmis noi informații în legătură cu actorul Florin Piersic care a fost internat în aprilie în această unitate sanitară.

Asta după ce au apărut informații potrivit cărora actorul s-ar fi infectat în spital.

Spitalul Militar Cluj: Florin Piersic a fost infectat cu stafilococ auriu, înainte de internare

„Pacientul Florin Piersic s-a prezentat în data de 17 aprilie cu o stare generală alterată în contextul unei septicemii. Simptomele au debutat cu trei zile anterior prezentării la spital, conform declarațiilor membrilor familiei.

Pacientul fost evaluat rapid în serviciul de urgență al spitalului, unde s-a constatat existența unui proces inflamator la nivelul genunchiului protezat și analizele de laborator au confirmat existența unui proces septic”, au arătat reprezentanții Spitalului Militar Cluj, care au arătat că fac aceste precizări cu acordul actorului și al familiei acestuia.

Procesul septic, identificat și la nivelul valvelor cardiace

În Spitalul Milirat din Cluj s-au recoltat încă de la prezentare hemoculturi și urocultură care s-au pozitivat cu stafilococ auriu.

„Același germen a fost evidențiat și la nivelul protezei articulare. S-a inițiat tratament antibiotic, iar după stabilizare clinică și pregătirea intervenției chirurgicale, s-a efectuat procedura ortopedică pentru asanarea procesului septic de la nivelul protezei implantate în alt serviciu în urmă cu 5 ani.

Încă de la internare a existat suspiciunea identificării unui proces septic la nivelul valvelor cardiace, fapt confirmat prin ecocardiografie, care a evidențiat însămânțare bacteriană și la nivelul stimulatorului cardiac implantat în urmă cu aproximativ 10 ani la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

Ulterior, s-a solicitat consult de specialitate la Institutul Inimii din Cluj-Napoca și conform recomandărilor comisiei multidisciplinare care a evaluat pacientul, s-a decis transferul acestuia pentru tratament de specialitate în serviciul respectiv, la data de 30 aprilie.

Apoi, medicii din Institutul Inimii din Cluj-Napoca, de comun acord cu familia, au decis transferul pacientului la București”, au mai arătat reprezentanții spitalului.

Florin Piersic a început recuperarea

Florin Piersic a fost supus la două intervenții chirurgicale. Prima operație a avut loc în prima zi de Paști la Institutul Inimii din Cluj-Napoca și a constat în  extragerea sondelor de stimulare și îndepărtarea stimulatorului cardiac.

Cea de a două operație, cea de îndepărtare a protezei de la genunchi, de unde a pornit infecția generlizată, a avut loc joi, 9 mai, la Spitalul de Ortopedie „Foișor” din București,

La 88 de ani, Florin Piersic a trecut cu bine de cele două operații și a început recuperarea medicală.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. Iarmaroc și Etnostory pentru un sfârșit de săptămână bucolic

Publicat

iarmaroc

Sfârșitul de săptămână îi îmbie pe clujeni să iasă din casă, pentru că și vremea se va încălzi. Ofertele de evenimente sunt dominate de două cu caracter bucolic și anume un iarmaroc ca la sat și Etnostory, o poveste foto a tradiției populare.

Iarmaroc la Sat și Muzeul Etnografic al Transilvaniei vă invită în perioada 17-19 mai 2024, între orele 10:00-20:00 la prima ediție a Festivalului Creației și Artelor, care va avea loc în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” (secția în aer liber a Muzeului).

iarmaroc

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. Iarmaroc și Etnostory pentru un sfârșit de săptămână bucolic

În perioada 17-26 mai, la etajul 1, zona Nike din Iulius Mall va găzdui expoziția de fotografie etnografică „ETNOSTORY”. Aceasta este rezultatul colaborării dintre Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și Iulius Mall și reprezintă o fereastră deschisă către tradițiile și frumusețile satului românesc contemporan.

etnostory

Vineri, 17 mai, de la ora 19.00, Euphoria Music Hall vă invită la  un concert al renumitei trupe „Taxi”.

taxi

Hip-hop hardcore și rap

Tot de la 19.00 dar în Form Space concertează „Onyx”.

„Pregătește-te să fii captivat de energia electrizantă și muzica lor captivantă. ONYX este cunoscut pentru amestecul lor unic de hip-hop hardcore și rap, care este garantat să te pună pe picioare și să dansezi pe ritmul lor.

Experimentați talentul brut și carisma molipsitoare a lui Sticky Fingaz și Fredro Starr în timp ce interpretează hiturile lor emblematice precum „Slam” și „Throw Ya Gunz”. Aceasta este șansa ta de a fi martorul prezenței lor legendare pe scenă”, sună invitația organizatorilor.

onyx

De la 22.00, în Club NOA aveți întâlnire cu Puya.

puya

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 20.00, în Form Space concertează „Alternosfera”, trupă aflată în turneu aniversar la împlinirea a 25 de ani de activitate.

alternosfera

Rock cu Celelalte Cuvinte

De la 20.00, în Hardward Pub v-așteaptă „Celelalte Cuvinte”. De 42 de ani împreună, Celelalte Cuvinte este una dintre cele mai longevive trupe rock din România.

Păstrându-şi, de-a lungul timpului, atât componenţa cât şi stilul a devenit o trupă-legendă a rockului românesc, cu o identitate aparte.

Sonorităţile muzicale ale trupei sunt identificate imediat de orice fan. Niciodată comercialul nu a fost un criteriu de creaţie sau interpretare în cazul de faţă.

Bucură-te de una dintre cele mai frumoase experiențe muzicale live și cântă alături de artiștii tăi preferați.

celelalte cuvinte

Iubitorii de operă sunt invitați duminică, 19 mai, de la ora 18.30, la Opera Română, unde va avea loc spectacolul de balet în două acte (23 de scene) „Zorba”, pe un libret de Lorca Massine, după romanul Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis.

Mitul grecului pe nume Zorba – reprezentantul omului modern, nonconformist, tânjind în permanență după libertate și independență – a îmbrăcat, de-a lungul timpului, diverse ipostaze. Pornind de la celebrul roman al scriitorului grec Nikos Kazantzakis, continuând cu ecranizarea lui Michael Cacoyannis, povestea turistului american John care ajunge pe tărâm grecesc și dorește să se familiarizeze cu obiceiurile locului a fost transpusă și în pași de dans, în 1988.

Zorba lui Mikis Theodorakis

Baletul creat de Lorca Massine pe muzica renumitului compozitor grec Mikis Theodorakis a fost reprezentat în premieră mondială la Arena di Verona, apoi la Marele Teatru din Varșovia (1991) și pe alte scene din întreaga lume, cucerind cu ușurință atât prin componenta sa lirică dată de dragostea autentică, dar imposibilă dintre John și localnica Marina, cât și prin atitudinea plină de viață a lui Zorba – un om liber, fără identitate, care, mai mult pentru a înfrunta destinul, decide să îl ajute pe John în fața amenințărilor venite din partea băștinașilor.

O poveste despre realitatea de multe ori crudă a vieții sau a morții și încrederea că, niciodată, micile prilejuri de bucurie nu vor lipsi, este reluată pe scena clujeană, în versiunea soliștilor și ansamblului de balet al Operei Naționale Române, sub semnătura coregrafului american Lorca Massine.

zorba

De la 20.00, la Teatrul Maghiar se joacă „Maria Stuart” a lui Friederich Schiller. Schiller artistul: un poet excelent, dar a fost cunoscut în primul rând ca dramaturg.

Piesa sa Maria Stuart este și astăzi o piesă preferată.

Opera dramatică a lui Schiller nu este doar o descriere a unor evenimente istorice, ci și o explorare profundă a lumii caracterelor și pasiunilor umane.

maria stuart

Jazz-ul de duminică seara

De la ora 20.00, în Insomnia concertează Elena Mîndru. Vocalista și compozitoarea Elena Mîndru este astăzi una dintre cele mai valoroase reprezentante ale jazzului european.

Originară din România și locuind în Finlanda, Elena și-a dezvoltat o carieră internațională, încântând publicurile din întreaga lume ca solistă alături de orchestre simfonice și big band-uri, precum și alături de propria sa formație. Muzica lui Elenei transcende granițele, îmbinând jazz-ul cu elemente de muzică folk și world. Colaborând cu pianistul Tuomas J. Turunen, ea creează compoziții care au ca teme speranța și conștientizarea ecologică.
elena mindru

Sursa/ Foto: Zile și Nopți

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax