EVENIMENT
Zvonuri de sfârșit de an: „U” Cluj, în tratative cu un nou ANTRENOR. Boc nu confirmă
Bursa zvonurilor de final de an e dominată de eventuala înlocuire a lui Ioan Ovidiu Sabău la cârma Universității Cluj. Conducerea clubului ar fi contactat un fost antrenor al rivalei CFR pentru a prelua banca tehnică. Primarul Emil Boc nu confirmă aceste zvonuri.
Rezultatele din ultimele etape, culminând cu acel 0-4 în fața rivalei locale, l-au făcut pe Ioan Ovidiu Sabău să se gândească din nou la plecare, scrie Fanatik.
Zvonuri de sfârșit de an: „U” Cluj, în tratative cu un nou ANTRENOR. Boc nu confirmă
Se pare că „U” Cluj l-a contactat pe Toni Conceicao. Antrenorul portughez, care a câștigat Cupa și Supercupa României alături de CFR Cluj, este liber de contract după despărțirea de naționala Camerunului, pe 28 februarie 2022.
Deși deocamdată nu au existat negocieri concrete cu tehnicianul în vârstă de 62 de ani, Radu Constantea, președintele lui „U” Cluj, l-a contactat pe Toni Conceicao și l-a întrebat dacă îi surâde ideea postului de antrenor principal pe banca „șepcilor roșii”.
„În noiembrie, Conceicao a fost văzut în tribune pe Cluj Arena”
Câștigător al Cupei (2009) și al Supercupei României (2009 și 2016) cu CFR Cluj, Toni Conceicao este reticent în a prelua banca celor de la „U” Cluj, tocmai din cauza istoricului legat de marea rivală a „alb-negrilor”, CFR Cluj.
Antrenorul portughez se teme că suporterii lui „U” Cluj i-ar putea fi ostili și că nu va fi primit cu brațele deschise pe Cluj Arena. Totuși, acțiunile demarate de conducere indică faptul că Ioan Ovidiu Sabău va fi, oricum, înlocuit. În noiembrie, Conceicao a fost văzut în tribune pe Cluj Arena, la un meci disputat de „studenți” acasă.
„Moțul” a lăsat de înțeles că se gândește să plece după înfrângerea dură cu CFR Cluj.
Zvonurile nu sunt confirmate de primarul Emil Boc. Acesta a declarat joi că este bucuros că Ioan Ovidiu Sabău a decis, în cele din urmă, să rămână la „U”.
„Mă bucur că Sabău a decis să rămână la Universitatea… Este un U-ist pur sânge și reprezintă cel mai bine simbolul Universității, din toate punctele de vedere”, a declarat Boc la Napoca Live.
Primarul a mai spus că a înțeles supărarea lui Sabău după rezultatul din meciul cu CFR Cluj, din Gruia.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
CTP Cluj: Se PRELUNGEȘTE programul unor linii, duminică seara, după finalul meciului „U” – FCSB. Care sunt acestea
Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. informeaza publicul calator ca, in data de 10 noiembrie 2024, pentru a permite spectatorilor sa se deplaseze de la Cluj Arena spre domiciliu dupa incheierea meciului de fotbal FC Universitatea Cluj – FCSB, programul de transport public va fi prelungit in intervalul orar 23:00–23:45 pe linia de autobuz 30 (Cart. Grigorescu – Str. A. Vlaicu), liniile de troleibuze 6 (Str. Bucium – Str. A. Vlaicu), 25 (Str. Bucium – Str. Unirii) si liniile de tramvai 101 (Str. Bucium – P-ta Garii) si 102 (Str. Bucium – Bd. Muncii).
De asemenea, reamintim calatorilor ca pot utiliza si liniile de noapte 25 N (Str. Unirii – Str. Bucium), 54 N (Cart. Zorilor – Cart. Grigorescu), respectiv 5 N (P-ta Garii – Str. T. Vuia) ale caror programe pot fi consultate pe site-ul companiei www.ctpcj.ro si in aplicatia de mobil Tranzy.
Un nou studiu, realizat de o echipă de la Universitatea de Medicină Wenzhou din China, arată de câte ore de somn avem nevoie pentru o “îmbătrânire reușită”
Studiul a implicat 3.306 participanți cu vârste de peste 45 de ani, ale căror obiceiuri de somn au fost înregistrate în 2011, 2013 și 2015, urmate de un control al sănătății cinci ani mai târziu.
STUDIU: De câte ore de somn avem nevoie pentru o „îmbătrânire reușită”
Datele analizate de cei de la Universitatea de Medicină Wenzhou, au arătat că cei care dorm cel puțin șapte ore de pe noapte tind să aibă o sănătate semnificativ mai bună mai târziu în viață, potrivit Mediafax, care citează Science Alert.
„Îmbătrânirea reușită a fost evaluată în 2020 și a fost definită ca fiind lipsită de boli cronice grave, fără deficiențe fizice, cu o funcție cognitivă ridicată, sănătate mintală bună și viață activă”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.
Până la sfârșitul perioadei de studiu, doar 455 de persoane (13,8%) au bifat toate criteriile de pe listă. Dintre acestea, 307 (aproximativ două treimi) dormeau constant mai mult de șapte ore pe noapte.
Obiceiurile de somn studiate
Participanții au fost împărțiți în cinci grupuri în funcție de obiceiurile lor de somn pe parcursul celor patru ani: stabil lung (8-9 ore de somn în mod regulat), stabil normal (7-8 ore în mod regulat), în scădere (de la 8 la mai puțin de 6), în creștere (de la mai puțin de 6 la peste 8) și stabil scurt (5-6 ore în mod regulat).
Șansele de “îmbătrânire reușită” au fost semnificativ mai mari în rândul grupurilor cu somn stabil de lungă durată și normal stabil (17,1 % și, respectiv, 18,1 %) în comparație cu cele din grupurile cu somn în scădere (9,9 %), în creștere (10,6 %) și scurt stabil (8,8 %).
Echipa a luat în considerare în analiza sa factori precum greutatea, consumul de alcool și sexul, deși natura studiului nu poate confirma o legătură directă cauză-efect.
Ceea ce oferă, însă, este o dovadă în plus a importanței unui somn consistent și prelungit. Cercetarea a fost publicată în BMC Public Health.
Foto: pixabay.com
CFR Cluj a întâlnit-o, vineri seara în deplasare, pe Dinamo, într-un meci din prima etapă a returului Superligii de fotbal. În tur, clujenii au câștigat cu 3-2. Înainte de acest meci, echipele ocupau locurile 2, respectiv 3. Au rămas pe aceleași locuri, având în vedere că meciul s-a terminat egal, 1-1. Au marcat Homawoo (min.33) respectiv Louis Munteanu (min.45+2).
Echipe de start:
Dinamo: Golubovic – Costin, K. Boateng, Homawoo, Opruț – Olsen, Gnahore, Cîrjan – Milanov, Selmani, Politic
Rezerve: Ailiesei, Licsandru, Soro, Abdallah, Bordușanu, P. Neagu, Bani, Patriche, A. Caragea, Rotund, Luna, Mărginean
Absent: Florescu (accidentat)
Antrenor Zeljko Kopic
Dinamo – CFR Cluj, 1-1. Noroc cu Munteanu și cu Hindrich
CFR Cluj: Hindrich – Mogoș, Bolgado, Abeid, Camora – Djokovic, K. Keita, Tachtsidis – Deac, L. Munteanu, Postolachi
Rezerve: Gal, Răcășan, M. Ilie, Boben, Graovac, Artean, R. Filip, A. Păun, Fica, Korenica, Nkololo, P. Michael
Absent: Kamara (accidentat)
Antrenor Dan Petrescu
Stadion „Arcul de Triumf”
Arbitru Adrian Cojocaru (Galați). Asistenți George Neacșu (Câmpulung Muscel), Adrian Vornicu (Iași)
Arbitru VAR Viorel Flueran (Craiova). Asistent VAR Andrei Antonie (București)
Prima repriză a fost echilibrată, cu puține ocazii de poartă. De remarcat două șuturi anemice ale CFR-ului, unul prin Postolachi în min.5, al doilea al lui Louis Munteanu în min.13.
Golul a picat în min.33, când Homawoo înscrie pentru 1-0 cu o lovitură de cap după un corner care n-a fost. Dinamo mai înscrie o dată însă golul e anulat pentru offside.
În minutele de prelungire, Louis Munteanu profită de o gafă în apărarea lui Dinamo, Golubovic ciocnindu-se de Boateng și înscrie elegant pentru 1-1. La această fază, portarul s-a accidentat și a trebuit schimbat.
În repriza a doua, jocul a părut mai încâlcit, cu multe pase greșite și de-o parte și de alta. Otto Hindrich are trei intervenții salvatoare, în timp ce CFR are la rândul ei două ocazii mari, prin Keita și Michael.
Ultimele minute au venit cu presiune la poarta clujenilor, însă fără efect pe tabelă. Rezultat echitabil, care menține ambele echipe pe aceleași locuri ca la începutul partidei. De notat arbitrajul extrem de slab al lui Adrian Cojocaru.
Notele Cluj24:
Hindrich 8 – Mogoș 5, Bolgado 6, Abeid 6, Camora 6 – Djokovic 6, K. Keita 6, Tachtsidis 7 – Deac 6, L. Munteanu 8, Postolachi 5, M. Ilie 6, Fica 6, Korenica 6, P. Michael 5
CULTURA
Sfinții Arhangheli, veghetori ai familiei și bolnavilor. Rituri și practici în satul tradițional clujean
Ultima mare sărbătoare a toamnei, înaintea Postului Crăciunului, ținută pe 8 noiembrie, este închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.
În vechime, în casele țărănești, icoanele Arhanghelilor, pictate pe sticlă sau pe lemn, vegheau familia și o păzeau de boli și primejdii, alături de icoana Maicii Domnului, arată specialiștii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Sfinții Arhangheli, veghetori ai familiei și bolnavilor. Rituri și practici în satul tradițional clujean
Existau în satul românesc o serie de rituri și practici, care se săvârșeau în această zi.
Astfel, dacă sărbătoarea cădea într-o zi de vineri, cum este astăzii, oamenii mergeau în zorii zilei la fântâni și izvoare și se stropeau cu „apă neîncepută”, pentru a fi sănătoși și pentru a avea belșug.
Cu această apă stropeau și locuințele pentru a fi alungate toate relele.
Tot în această zi, cu apă neîncepută, fetele spălau limba clopotului de la biserică, „pentru a fi frumoase, iubite și grabnic pețite”.
Bolnavii, vegheați de Arhanghelul Mihail
Când cineva era bolnav, se spunea că era bine să bea apă din pumnii unui om ce poartă numele Arhanghelilor Mihail sau Gavriil, ca să se vindece, arată specialiștii de la CJCPCT Cluj.
Se mai credea că bolnavii sunt vegheați de Arhanghelul Mihail, care stătea la „capul” patului și întorcea viața în trupul celui suferind, sau la „picioarele” patului, când curma firul suferinței, după cum se arată în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania – Sărbători, credințe, rituri, mituri”, scris de etnologul Maria Bocșe.
Arhanghelii erau și apărători ai turmelor de oi. În credința populară, ei apără agoniseala de toamnă a oamenilor și animalele din gospodărie, ferindu-le de „prada fiarelor sălbatice”.
Foto: Arhanghelul Mihail, icoana pe lemn, secolul al XVIII -lea, biserica de lemn din Ticu sat, jud. Cluj/ Arhiva CJCPCT Cluj