Connect with us
Advertisement
Advertisement

ECONOMIE

Zona metropolitană Cluj a DEPĂȘIT ca PIB/capita zonele metropolitane Cracovia, Brno, Kosice și Debrecen

Publicat


cluj napoca

Conform unei analize realizate recent de Agenția Reuters privind recuperarea decalajului economic dintre România și statele vecine, zona metropolitană Cluj a depășit ca PIB/capita zonele metropolitane Cracovia, Brno, Kosice și Debrecen.

„În acest context, precizăm că, la nivel de zone metropolitane secundare, decalajul a fost deja recuperat, din punct de vedere al Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, corelat cu puterea de cumpărare, acesta fiind cel mai frecvent utilizat instrument de comparare a nivelului de trai.

În graficul alăturat, se poate observa evoluția pe termen de 20 de ani a acestui parametru în zonele metropolitane ale orașelor secundare din Bulgaria, Cehia, Polonia, România, Ungaria și Slovacia.

grafic

Astfel, Zona Metropolitană Cluj a depășit, în urmă cu câțiva ani, zonele metropolitane constituite în jurul orașelor similare din Polonia sau Cehia.

Sursa datelor este Eurostat, cele mai recente date complete fiind din 2019, disponibile aici.

Valoarea PIB/capita la nivel de Zona Metropolitană Cluj era în 2019 de 29.800 euro (PPS), echivalentul a 95% din media Uniunii Europene. În anul 2000, această valoare reprezenta doar 31% din media UE. Această evoluție înseamnă o recuperare de 64 de puncte procentuale – aproximativ 2/3 față de medie.

Graficul este disponibil și în format interactiv, aici”, scrie pe pagina de Facebook Zona Metropolitană Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Testarea GRATUITĂ Babeș-Papanicolaou și HPV de la Cluj Arena s-a PRELUNGIT până în 13 aprilie

Publicat

testare cancer (4)

„Un test de 5 minute pentru 5 ani de liniște” este sloganul sub care se desfășoară testarea gratuită Babeș-Papanicolaou și HPV de la Cluj Arena. Deoarece femeile din Cluj s-au arătat foarte interesate de această acțiune, s-a decis prelungirea ei până în data de 13 Aprilie.

testari

Astfel, sunt așteptate toate femeile cu vârsta între 24 și 64 de ani și domiciliul în oricare din județele: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare, să efectueze un test gratuit Babeș Papanicolaou sau HPV până în data de 13 Aprilie, în intervalul orar 8.30-20.00, la Unitatea Mobilă de Testare care este amplasată la Cluj Arena.

Începând cu data de 06 Martie, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, a amplasat la Cluj Arena o unitate mobilă, complet echipată și asistată de personal medical specializat, unitate la care se efectuează testări GRATUITE HPV și Babeș-Papanicolaou, pentru prevenirea și depistarea precoce a cancerului de col uterin. Campania are un real succes si tot mai multe femei interesate de sănătatea lor doresc să își facă un test gratuit Babeș-Papanicolaou sau HPV.

Pentru informații suplimentare sau programări, se poate suna la numărul de telefon 0215 277 598, de luni până vineri, între orele 09:00-18:00

Ce este HPV?

HPV este un virus care produce o infecție transmisă prin contact sexual, cunoscut sub denumirea de Human Papiloma Virus (limba engleză) sau Virusul Papiloma Uman (limba română). Majoritatea persoanelor active sexual se pot infecta la un moment dat pe parcursul vieții lor.

Există peste 100 de tipuri de HPV. Aceste tipuri sunt fie de risc scăzut și pot să cauzeze veruci (condiloame) genitale, fie de risc înalt, caz în care pot să provoace leziuni precanceroase ale colului uterin, care dacă nu sunt depistate și nu sunt tratate la timp, se pot dezvolta lent în cancer de col uterin. Infecția cu HPV nu prezintă simptome. Pentru a depista infecția cu HPV, este important ca femeile să se testeze periodic.

Condiţii de testare

▪         Testul Babeş-Papanicolaou se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 24-29 de ani

▪         Testul HPV se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 30-64 de ani

▪         Fără histerectomie totală

▪         Fără un diagnostic confirmat de cancer de col uterin

▪         Asigurate sau neasigurate

▪         Fără bilet de trimitere, doar cu buletin/CI, cu domiciliul în Regiunea NV ( CJ, BH, SJ, SM, MM, BN)

Unde se mai realizează teste GRATUITE Babeș-Papanicolaou și HPV

Teste gratuite se realizează la cabinetele partenere ale Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca. Lista centrelor este accesibilă pe site-ul proiectului www.potisaprevii.eu secțiunea Programări.

Mai multe informații despre program găsiți accesând pagina de Facebook „Poti sa Previi” site-ul www.potisaprevii.eu sau la TelVerde (număr gratuit) 0800 390 391.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit!

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Turnul Pompierilor, noul punct de BELVEDERE al Clujului, deschis pentru public. Emil Boc, maestru de ceremonii

Publicat

De

turnul pompierilor facebook boc (6)

După mai mulți ani de șantier, timp în care s-au schimbat și constructorii, Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca a fost finalizat, iar luni a fost deschis pentru public. Cel mai nou loc din oraș, numai bun pentru selfieuri și poze cu Clujul văzut de la înălțime, a costat, în final, peste 11,1 milioane de lei.

Turnul Pompierilor va fi fără îndoială un nou punct de atracție pentru clujeni și turiști. Piramida de sticlă din vârf permite vizualizarea unei panorame de 360° asupra orașului. Turnul va fi și un spațiu dedicat evenimentelor culturale.

turnul pompierilor 1

Turnul Pompierilor, cel mai nou punct de belvedere al Clujului, deschis pentru public. Emil Boc, maestru de ceremonii

Emil Boc a făcut, luni seara, o scurtă istorie a Turnului Pompierilor, în fața obiectivului.

Primarul a anunțat că primii vizitatori vor putea urca în turn începând de marți, 21 martie. Aceata a fost însoțit de reprezentanții ISU Cluj.Turnul beneficiază și de iluminat arhitectural.

vboc turnul pomp

În perioada rece, anul acesta până la finalul lunii aprilie, programul de vizitare al Turnului Pompierilor este de la 9.00 la 17.00, iar pe perioada caldă va fi deschis între 10.00 și 18.00.

La turn fost montat inclusiv un ascensor pentru ca și persoanele cu dizabilități să poată urca în turn.

Primarul și cel care l-au însoțit au urcat, însă, pe scara reabilitată.

Prin măsurile de restaurare ale turnului s-au pus în valoare următoarele elemente de patrimoniu existente:

  • suprafețele originale ale zidăriei și finisajelor turnului medieval;
  • detaliile de piatră cioplită ale turnului medieval, mai ales gurile de tragere și ancadramentele;
  • înscrisurile și desenele de epocă pe suprafața pereților;
  • porțiunea drumului de strajă a fost reabilitată astfel încât să se adapteze refuncționalizarea accesului și circulației istorice la cerințele de astăzi;
  • au fost puse în valoare golurile laterale din interiorul turnului.
  • s-a înlocuit piramida de sticlă cu un nou segment alcătuit din două nivele, unul închis cu sticlă și unul deschis, care permite accesul publicului și vizualizarea unei panorame de 360° asupra orașului.
  • pentru ușurarea accesibilității vizitatorilor în turn inclusiv a persoanelor cu dizabilități s-a montat un ascensor de persoane, alături de o nouă scară de vizitare.

Turnul Pompierilor trebuia să fie inaugurat în vara anului 2020, însă contractul cu primul constructor a fost reziliat, iar Primăria a scos la licitație restul de lucrări de efectuat pentru finalizarea procesului de modernizare.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. 40 de metri cubi de DEȘEURI adunate din Someșul Mic, în zona Podului Porțelanului. Râurile NU sunt TOMBEROANE

Publicat

De

somes dupa curatenie (3)

După o săptămână de intervenții, angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj au finalizat lucrările de întreținere a râului Someșul Mic, în aval de Podul Porțelanului din Cluj-Napoca.

Acum zona este curată și scurgerea apei este asigurată, au anuțat pe pagina de Facebook angajații de la Apele Române Someș-Tisa.

somes inainte de curatenie (1)

somes inainte de curatenie (2)

40 de metri cubi de deșeuri adunate din Someșul Mic, în zona Podului Porțelanului. Râurile nu sunt tomberoane

Aceștia au îndepărtat 40 de metri cubi de masă lemnoasă și deșeuri menajere.

Așa arată acum zona:

somes dupa curatenie (1)

somes dupa curatenie (2)

„În această perioadă, colegii noştri continuă operațiunile similare pe Canalul Morii, în zona limitrofă Parcului Sportiv Iuliu Hațieganu și pe malul stâng al Someșului Mic, în amonte de Podul Horea.

Prin execuția acestor lucrări, retragem vegetația, dezvoltată abundent și inadecvat în albie, pentru asigurarea secțiunii de scurgere a apei.

Nu în ultimul rând, ne dorim să oferim comunității râuri îngrijite, pentru a ne bucura cu toții de această oportunitate, a unui curs de apă în proximitate”, arată cei de la Apele Române Someș-Tisa.

Aceștia le reamintesc riveranilor că locul deșeurilor e în spațiile special amenajate și că râurile nu sunt tomberoane.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujean care făcea CONTRABANDĂ cu țigări, reținut de polițiști. Peste 21.000 de țigarete netimbrate, INDISPONIBILIZATE

Publicat

De

tigari contrabanda (3)

Peste 21.000 de țigarete netimbrate, precum și un autoturism folosit la transportarea lor, au fost indisponibilizate de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminaliții Economice, în cadrul unei acțiuni de flagrant, dar și a două percheziții domiciliare efectuate.

În urma probatoriului administrat, un bărbat de 48 de ani a fost reținut pentru 24 de ore.

Clujean care făcea contrabandă cu țigări, reținut de polițiști. Peste 21.000 de țigarete netimbrate, indisponibilizate

La data de 19 martie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminaliții Economice, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dej, au organizat o acțiune de depistare în flagrant, pe DN1 C, a unui autoturism în interiorul căruia erau transportate țigarete netimbrate.

În urma controlului efectuat, în autovehicul au fost identificate 16.000 de țigarete, care nu aveau aplicat timbrul fiscal.

Percheziții la Dej

De asemenea, la aceeași dată, polițiștii au pus în executare două mandate de percheziție în municipiul Dej, atât la locuința bărbatului de 48 de ani, care se afla la volanul autoturismului în momentul opririi, dar și a unui alt bărbat, în vârstă de 44 de ani.

Perchezițiile au condus la identificarea și indisponibilizarea unui număr total de 5.069 de țigarețe.

În baza probatoriului administrat, pe numele bărbatului de 48 de ani a fost emisă o ordonanță de reținere pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat magistraților, în vederea dispunerii unei alte măsuri preventive.

În cauză sunt efectute în continuare cercetări, sub aspectul infracțiunii de contrabandă, faptă prevăzută și pedepsită de Codul Vamal.

Activitățile derulate au beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, Serviciului Criminalistic și Poliției municipului Dej.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax