Connect with us

EVENIMENT

Ziua Sfinţilor 40 de mucenici, în 9 martie. Sărbătoarea începerii PRIMĂVERII. Tradiţii și obiceiuri

Publicat


40 de sfinti mucenici e1646768763140

Creștinii ortodocși sărbătoresc, pe 9 martie, Ziua Sfinţilor 40 de mucenici din Sevastia. Aceştia au trăit în timpul împăratului Liciniu (308-324) şi erau soldaţi în armata romană staţionată în Sevastia, localitate din Armenia antică, scrie Alba24.ro.

Cu acest prilej, românii urmează o serie de obiceiuri și tradiții populare, cea mai cunoscută fiind băutul celor 40 sau 44 de pahare, o datină veche urmată în toate regiunile țării.

Tot în această zi, gospodinele se întrec în pregătirea celor mai delicioase rețete de mucenici, pe care îi împart la biserică, în cinstea celor trecuți în viața de apoi.

Cine au fost cei 40 de mucenici

Sfinții 40 de Mucenici erau soldați creștini și făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia.  Aceștia nu erau doar romani de origine, ci și greci, amestecați cu armeni.

Aflând despre credința lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost întemnițați timp de opt zile și bătuți cu pietre. Prin semne divine au fost însă întăriți în dreapta credință. După aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare, în lacul Sevastiei. La miezul nopții, unul dintre cei 40 de mucenici, a ieșit din apă din cauza gerului. Alergând spre baia caldă, pusa de cei ce slujeau idolilor, a murit. Cei rămași să îndure gerul au început să se roage: „Ajută-ne Dumnezeule, Mântuitorul nostru, ușurează-ne sarcina și alină iuțimea văzduhului, că spre Tine nadăjduim, ca să nu ne rușinăm și să cunoască toți că ne-am mântuit strigând către Tine”. În urma acestei rugăciuni s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. Unul dintre soldații de pază, uimit că în miezul nopții o lumină din cer încălzește apa și că o cunună din cele 40, pogorâte peste mucenici, nu are peste cine să se așeze, s-a aruncat în apă, mărturisind că și el este creștin.

Pentru că au fost scoși vii din lac, comandanții au poruncit să li se zdrobească picioarele cu ciocanele. Toți martirii au trecut la cele vesnice în urma acestui supliciu. Trupurile lor au fost puse într-un car, ca să fie duse spre ardere și apoi să fie aruncate în lac. Numai Meliton, un tânar soldat, a supraviețuit torturii. Pentru că mai respira, ostașii nu l-au pus în car. Mama sa, știind că cei 39 de confrați în suferință aveau pregătită împărăția cerurilor, își ia fiul în brațe și merge cu el să-l pună în car. Dăcă îi dorea salvarea, trebuia să fie lipsit de credința în Hristos. Meliton moare pe drum, în brațele mamei sale.

Cei patruzeci de Sfinți Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Ziua Sfinților 40 de mucenici – Tradiții și obiceiuri de 9 martie

Conform tradiţiei creştine, sfinţii martiri au fost 40, însă după cea geto-dacică au fost 44, atâtea fiind şi zilele dintre 9 Martie şi 23 Aprilie. Folcloristul Simion Florea Marian a tiparit o legendă, din Fratautul Vechi – Moldova, unde se vorbeşte de ziua celor 44 de Sfinţi.

Cea mai cunoscută tradiție de Sfinții 40 de Mucenici, respectată de bărbați în toate colțurile țării, este băutul celor 40 sau 44 pahare cu vin. Se spune că vinul reprezintă sângele celor 40 de mucenici care au fost sacrificați în cetatea Sevastiei. Tradiția populară mai spune că dacă bărbații consumă 44 de pahare vor fi feriți de boli și vor avea noroc în anul care urmează.

Potrivit tradiţiei populare, femeile fac în această zi mucenici în formă de opturi. Aceştia sunt duşi la biserică pentru a fi binecuvântaşi, iar apoi sunt consumaţi în familie.

În ziua mucenicilor, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinţilor Mucenici 40 de colaci numiţi sfinţi, mucenici sau brădoşi. În Moldova, aceştia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, şi sunt copţi din aluat de cozonac şi apoi unşi cu miere şi nucă.

În Dobrogea, se păstrează aceeaşi formă numai că mucenicii sunt mai mici şi sunt fierţi în apă cu zahăr, scorţişoară şi nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncaţi Sfinţii Mucenici.

Începutul primăverii, marcat de ziua Măcinicilor este evidenţiat şi de alte numeroase obiceiuri, credinţe şi practici magice: credinţa că în noaptea de Măcinici se deschid mormintele şi Porţile Raiului, aşteptarea spiritelor morţilor cu focuri aprinse şi mese întinse; obiceiul aprinderi focurilor rituale sacrificiale, de purificare a spaţiului şi de sprijinire a Soarelui într-un moment de cumpănă, când ziua devine egală cu noaptea; purificarea oamenilor, vitelor şi construcţiilor prin afumarea lor cu tămâie, cârpe aprinse şi apă sfinţită; protecţia magică a casei şi anexelor gospodăreşti prin presărarea cenuşii de la focurile aprinse la Măcinici; efectuarea unor observaţii şi previziuni meteorologice; aflarea norocului; „retezarea stupilor” şi scoaterea lor de la iernat; tăierea primelor corzi de viţă de vie şi altele.

Un alt obicei este pornirea simbolică a plugului. Sărbătoare consacrată agricultorilor, scoaterea plugului în faţa casei în mod festiv reprezintă deschiderea ciclului sărbătorilor de primăvară şi totodată a muncilor câmpului specifice anotimpului. Era momentul în care plugarii încheiau înţelegerile pentru întovărăşire, pecetluite întotdeauna de o petrecere de pomină.

Se spune că tot ce e semănat în această zi o să rodească de 40 de ori mai mult, iar cine nu respectă sărbătoarea va suferi 40 de zile.

Ziua mucenicilor era şi un prilej de prognozare a vremii. Se consideră că dacă plouă în această zi, va ploua şi de Paşte; dacă tună, vara va fi prielnică tuturor culturilor; dacă îngheaţă în noaptea dinaintea acestei zile, atunci toamna va fi lungă.

În credinţele daco-romanilor, în această zi se termina ciclul celor „nouă babe” (murea Baba-Dochia), care semnificau iarna şi începea şirul zilelor „moşilor”, ce marcau începutul zilelor agricole.

Bătrânii, înarmaţi cu bâte sau cu maiuri lovesc pământul, încercând prin această acţiune magică să trezească forţele adormite ale pământului. În acelaşi scop se aprind şi focurile rituale. În ziua de Măcinici, toate gunoaiele se ard, ca să vină primăvara mai curând. Peste focuri sar tinerii, flăcăi şi fete, în scopuri de purificare a trupului.

Cultul moşilor, care patronează ciclurile naturale şi asigură belşugul ogoarelor şi sporul vitelor în noul an se află în centrul atenţiei sătenilor. În cinstea lor, în ziua de Măcinici se fac copturi rituale ce se oferă de pomană. Femeile fac măcenici, pe care îi numesc sfinţişori sau bradoşi. Aceştia sunt în formă de om, opturi, melc, spirală sau albină. Se duc la biserică şi se împart săracilor. Tot acum se face şi un fel de turtă în chip de om fără ochi, numită Uitata. Ea se dă copiilor s-o mănânce cu miere şi se face pentru morţii care, din greşeală, n-au fost pomeniţi peste an. Există şi datina ca, în această zi, fiecare să bea 40 de pahare cu vin, câte unul pentru fiecare din cei 40 de mucenici, ştiut fiind că numărul 40 se asociază morţilor.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

U Cluj tot urcă în clasament şi a ajuns acum pe loc de play off. Clasamentul la zi

Publicat

De

U Cluj aînvins pe FC U 1948 Craiova cu 2-1 şi a urcat pe locul 6 în clasament, care este loc de play off.

Rezultate:

Vineri 1 decembrie
FC Voluntari – FC Petrolul Ploieşti 0-0, Stadion ”Anghel Iordănescu” – Voluntari
Cartonaşe roşii: Ismael Diomande (Petrolul, 77), Patricio Matricardi (FC Voluntari, 89).
Arbitru: George Cătălin Găman (Craiova); arbitri asistenţi: Andrei Constantinescu (Bucureşti), Florian Alexandru Vişan (Galaţi); al patrulea oficial: Andrei Antonie (Bucureşti)
Arbitru video: Florin Andrei (Târgu Mureş); arbitru asistent video: Cristina Mariana Trandafir (Bucureşti)
Observatori: Alexandru Deaconu (Bucureşti) – CCA, Constantin Stătescu (Bucureşti) – LPF

CSM Politehnica Iaşi – FC Farul Constanţa 2-3 (0-3), Stadion ”Emil Alexandrescu” – Iaşi
Au marcat: Shayon Harrison (56), Alin Roman (64), respectiv Constantin Budescu (10), Rivaldinho (16), Louis Munteanu (45+8).
Arbitru: Szabolcs Kovacs (Carei); arbitri asistenţi: Ferencz Tunyogi (Zalău), Stelian Slabu (Braşov); al patrulea oficial: Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe)
Arbitru video: Ionuţ Coza (Cernica); arbitru asistent video: Vlad Bârleanu (Bucureşti)
Observatori: Costin Ioan Toma (Piatra Neamţ) – CCA, Ioan Mironaş (Piatra Neamţ) – LPF

Sâmbătă 2 decembrie
AFC UTA Arad – AFC Hermannstadt 2-0 (0-0), Stadion ”Iuliu Bodola” – Oradea
Au marcat: Kevin Luckassen (79), Claudiu Micovschi (82).
Arbitru: Horia Gabriel Mladinovici; arbitri asistenţi: Mircea Mihail Grigoriu, Cosmin Vatamanu (toţi din Bucureşti); al patrulea oficial: Robert Avram (Piteşti)
Arbitru video: Iulian Călin (Ştefăneşti/Argeş); arbitru asistent video: Romică Bîrdeş (Piteşti)
Observatori: Octavian Şovre (Satu Mare) – CCA, Ion Craiu (Bucureşti) – LPF

AFC Botoşani – FC Rapid Bucureşti 0-0, Stadion Municipal – Botoşani
Arbitru: Andrei Moroiţă (Ploieşti); arbitri asistenţi: Ovidiu Artene (Vaslui), Ionel Valentin Dumitru (Gherghiţa/Prahova); al patrulea oficial: Vlad Băban (Iaşi)
Arbitru video: Sorin Costreie (Voluntari); arbitru asistent video: Bogdan Dumitrache (Bucureşti)
Observatori: Teodora Albon (Cluj-Napoca) – CCA, Cătălin Popa (Vaslui) – LPF

Universitatea Craiova – FC CFR 1907 Cluj 1-0 (0-0), Stadion ”Ion Oblemenco” – Craiova
A marcat: Elvir Koljic (90).
Arbitru: Adrian Viorel Cojocaru (Galaţi); arbitri asistenţi: George Florin Neacşu (Câmpulung Muscel), Mircea Orbuleţ (Bucureşti); al patrulea oficial: Iulian Dima (Bucureşti)
Arbitru video: Cătălin Popa (Piteşti); arbitru asistent video: Marius Badea (Râmnicu Vâlcea)
Observatori: Aron Huzu (Sibiu) – CCA, Paul Cazan (Bucureşti) – LPF

Duminică 3 decembrie
FC Universitatea Cluj – FC U 1948 Craiova 2-1 (1-1), Cluj Arena – Cluj-Napoca
Au marcat: Ianis Stoica (19), Daniel Popa (53), respectiv Yassine Bahassa (39).
Arbitru: Andrei Florin Chivulete (Bucureşti); arbitri asistenţi: Imre-Laszlo Bucsi (Sfântu Gheorghe), Mihăiţă Necula (Bucureşti); al patrulea oficial: Florin Ovidiu Mazilu (Satu Mare)
Arbitru video: Istvan Kovacs (Carei); arbitru asistent video: Raul Constantin Ghiciulescu (Lugoj)
Observatori: Ioan Onicaş (Zalău) – CCA, Ioan Bogdan (Arad) – LPF

FC FCSB – SC Oţelul Galaţi 0-2 (0-1), Arena Naţională – Bucureşti
Au marcat: Samuel Teles (7), Juri Cisotti (64).
Cartonaş roşu: Florinel Coman (FCSB, 90+7).
Arbitru: Marcel Bîrsan (Bucureşti); arbitri asistenţi: Vladimir Urzică (Piatra Neamţ), Adrian Popescu (Craiova); al patrulea oficial: Iuliana Elena Demetrescu (Râmnicu Vâlcea)
Arbitru video: Rareş George Vidican (Satu Mare); arbitru asistent video: Ciprian Florin Danşa (Satu Mare)
Observatori: Dan Victor Berbecaru (Râmnicu Vâlcea) – CCA, Marian Bucurescu (Bucureşti) – LPF

Luni 4 decembrie
ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe – Dinamo Bucureşti (Arena Sepsi OSK – Sfântu Gheorghe, 20:00)

Clasament

loc echipa M V E Î GM-GP P

1 FCSB 18 11 4 3 31-18 37
2 CFR Cluj 18 9 5 4 31-18 32
3 Universitatea Craiova 18 9 5 4 26-17 32
4 Rapid 18 8 7 3 33-20 31
5 Petrolul Ploieşti 18 5 11 2 21-17 26
6 Universitatea Cluj 18 6 8 4 27-26 26
7 FC Hermannstadt 18 5 10 3 24-18 25
8 Farul Constanţa 18 7 4 7 27-30 25
9 Oţelul Galaţi 18 4 11 3 18-17 23
10 UTA 18 5 7 6 21-25 22
11 FC Voluntari 18 5 6 7 24-31 21
12 Sepsi OSK 17 5 5 7 19-20 20
13 Politehnica Iaşi 18 4 7 7 21-26 19
14 FC U Craiova 1948 18 5 3 10 28-33 18
15 Dinamo 17 2 4 11 9-28 10
16 FC Botoşani 18 0 9 9 18-35 9

Citește mai departe

EVENIMENT

Americanii se întorc pe lună după după 50 de ani. Modul de asolizare în ianuarie 2024

Publicat

De

luna sangerie pixabay ktphotography

La peste 50 de ani după ultima misiune din programul spaţial Apollo, Statele Unite vor încerca să plaseze din nou un modul de asolizare pe Lună în data de 25 ianuarie 2024, a anunţat miercuri John Thornton, CEO-ul companiei americane Astrobotic, ce ar putea deveni prima firmă privată care reuşeşte o astfel de performanţă, informează AFP, transmite Agerpres.

Modulul de alunizare, denumit Peregrine, nu va avea niciun astronaut la bord. El va transporta însă cinci instrumente ştiinţifice ale NASA, care doreşte să studieze mediul lunar pentru a pregăti viitoarele sale misiuni Artemis cu echipaj uman.

Agenţia spaţială americană a ales în urmă cu mai mulţi ani să acorde unor companii sarcina de a trimite experimente ştiinţifice şi tehnologice pe Lună – un program denumit CLPS.

Acele contracte cu preţuri fixe vor permite dezvoltarea economiei lunare şi furnizarea unui serviciu de transport spaţial la un preţ mai scăzut.

„Ceea ce încercăm noi să facem este să încercăm o lansare şi o asolizare pe suprafaţa Lunii la un cost ce reprezintă doar o fracţiune din ceea ce ar costa prin metodele clasice”, a declarat într-o conferinţă de presă John Thornton, CEO-ul companiei Astrobotic, al cărei sediu general se află în oraşul american Pittsburgh.

„Doar aproximativ jumătate din misiunile care au fost lansate spre suprafaţa Lunii au reuşit. Deci, este o provocare cu adevărat colosală. Voi fi îngrozit şi entuziasmat în acelaşi timp în toate fazele misiunii”, a adăugat el.

Lansarea este programată pe 24 decembrie din Florida cu ocazia zborului inaugural al noii rachete dezvoltate de grupul industrial ULA, denumită Vulcan Centaur.

Sonda spaţială va avea apoi nevoie de „câteva zile” pentru a ajunge pe orbita lunară, dar va trebui să aştepte până pe 25 ianuarie înainte să încerce să alunizeze, pentru ca toate condiţiile de luminozitate la nivelul scoarţei selenare să fie întrunite, a explicat John Thornton.

Coborârea va fi realizată în sistem autonom, fără intervenţie umană, dar va fi urmărită de la centrul de control al companiei americane.

În primăvara acestui an, un start-up japonez, ispace, a încercat deja să devină prima companie privată care reuşeşte o asolizare controlată pe Lună, însă misiunea s-a încheiat prin prăbuşirea vehiculului spaţial. Israel a înregistrat la rândul său un eşec similar în 2019.

Doar patru ţări au reuşit să trimită cu succes vehicule pe Lună prin intermediul agenţiilor lor spaţiale: Statele Unite, Rusia, China şi, recent, India.

În plus faţă de Astrobotic, NASA a încheiat contracte şi cu alte companii private, precum Firefly Aerospace, Draper şi Intuitive Machines. Aceasta din urmă îşi va realiza lansarea inaugurală cu ajutorul unei rachete construite de SpaceX, în ianuarie.

Oficialii de la NASA „sunt conştienţi de riscuri şi au acceptat că unele dintre aceste misiuni nu vor avea succes”, a declarat Chris Culbert, coordonator al programului CLPS. „Însă, chiar dacă nicio alunizare nu va fi reuşită, CLPS a avut deja un impact asupra infrastructurii comerciale care este necesară pentru a înfiinţa o economie lunară”, a adăugat el.

Prin programul său Artemis, NASA doreşte să înfiinţeze o bază pe suprafaţa Lunii.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. S-a deschis patinoarul de la Sala Sporturilor

Publicat

De

Patinoarul de la Sala Sporturilor a fost deschis, iar micii şi marii clujeni pot să-şi testeze îndemânarea cu care alunecă pe patine.

„Târgul de Iarnă și patinoarul s-au deschis pe platoul Sălii Sporturilor.

În această iarnă clujenii se pot bucura de un nou spațiu de relaxare, amenajat special pentru sezonul rece în zona platoului Sălii sporturilor „Horia Demian”.


Târgul de iarnă este deschis din 1 Decembrie și aduce, pe lângă atmosfera și produsele specifice târgurilor de Crăciun, patinoarul de 700mp ca principală atracție.


Mai multe informații, pe pagina Târgul de Iarnă Cluj-Napoca. Foto via Visit Cluj | Municipiul Cluj-Napoca”, anunţă primarul Emil Boc.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat de 71 de ani, înecat în Arieş. IPJ Cluj a deschis dosar penal

Publicat

De

Cadavrul uni bărbat a fost găsit de pompieri în râul Arieş, iar IPJ Cluj a deschis în cauză un dosar penal pentru ucidere din culpă.

„La data de 3 decembrie a.c., în jurul orei 15.40, Poliția municipiului Turda a fost sesizată, prin apel 112, despre faptul că în râul Arieș, în zona unui complex comercial din Turda, ar fi fost găsit cadavrul unei persoane de sex masculin.

La fața locului a fost dirijată o echipă operativă de polițiști, alături de echipaje ISU Cluj, care au procedat la scoaterea acestuia din apă.

Din primele verificări efectuate la fața locului, nu au fost identificate urme vizibile de violență pe corpul persoanei.

Ulterior, polițiștii au stabilit identitatea acesteia, fiind vorba despre un bărbat de 71 de ani, din municipiul Turda.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, urmând a fi stabilită cauza decesului după efectuarea expertizei medico-legale”, informează IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax