EVENIMENT
Ziua PREMATURULUI: O privire asupra impactului și eforturilor de îngrijire

Anual, la nivel mondial, 15 milioane de bebeluși din întreaga lume vin pe lume înainte de termen, iar în România, numărul lor ajunge la aproximativ 20.000. Deoarece nașterea prematură reprezintă o provocare medicală importantă, pentru care este nevoie de dotări speciale în spitale, dar și de informare cu privire la măsurile necesare pentru ca acești copii să se dezvolte sănătos, în fiecare an, pe 17 noiembrie, de Ziua Mondială a Prematurității, organizațiile și asociațiile internaționale își propun să crească gradul de conștientizare a populației asupra nașterilor premature și a complicațiilor asociate.
Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA: Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung
Ziua PREMATURULUI: O privire asupra impactului și eforturilor de îngrijire
Șansele de supraviețuire și, ulterior, de dezvoltare normală ale copilului prematur sunt substanțial îmbunătățite dacă este îngrijit într-o secție de terapie intensivă neonatală, în care există echipamente și tehnologii moderne, dar mai ales medici și asistente medicale bine pregătiți în îngrijirea prematurilor și a nou-născuților în stare critică.
Regina Maria deține, în cadrul maternităților din rețea, secții de neonatologie dotate cu tehnologie medicală de cel mai înalt nivel. De exemplu, în cadrul Secției de Neonatologie a Spitalului Regina Maria din Cluj, sunt tratați bebeluși începând de la 32 de săptămâni.
”În primele zile de viață ne preocupă foarte mult stabilizarea respiratorie și cardio-circulatorie a nou-născutului”, explică Dr. Camelia VIDRA, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj, vorbind despre provocările pe care le au medicii neonatologi în momentul în care un bebeluș vine pe lume înainte de termen. ”În funcție de gradul de prematuritate, pot fi necesare intervenții mai mult sau mai puțin complexe, de care depinde salvarea vieții sau durata spitalizării. O altă provocare este acoperirea nevoilor nutriționale și energetice, în condițiile în care majoritatea prematurilor, chiar și cei cu vârsta apropiată de termen, nu sunt capabili să se alimenteze pe cale enterală.”
„Un nou-născut prematur reprezintă o provocare în fiecare zi”
Tranziția la viața extrauterină a prematurului necesită aceleași procese de adaptare ca și în cazul nou-născutului la termen, punctează Dr. Camelia VIDRA. ”O tranziție normală presupune un anumit grad de maturizare a tuturor organelor și sistemelor, pentru a fi capabili să se descurce pe cont propriu. Evident, în cazul nou-născutului prematur, gradul de imaturitate și rezervele limitate pot face tranziția dificilă. Este motivul pentru care, în lipsa asistenței specializate, acești copii nu ar supraviețui.”
Având în vedere toate aspectele, echipa medicală care are în grijă astfel de cazuri nu include doar medici de excelență, ci și asistenți medicali cu un înalt grad de expertiză și profesionalizare. De exemplu, deoarece un copil născut prematur trebuie să beneficieze de o atenție sporită, pe toată perioada de spitalizare o asistentă medicală poate avea în grijă doar unul sau doi astfel de bebeluși.
”Un nou-născut prematur reprezintă o provocare în fiecare zi, îndeosebi din cauza complexității și diversității situațiilor întâlnite. Un astfel de bebeluș este “imprevizibil”, deoarece starea sa de bine depinde de un cumul de factori care se pot schimba dintr-un moment în altul”, menționează Dorina Coroi, Asistent Șef, Secție Neonatologie Spital Cluj.
„Cele mai dificile momente sunt cele de așteptare”
Tocmai de aceea, în astfel de cazuri, provocările profesionale pentru un asistent medical sunt legate mai degrabă de identificarea timpurie a semnelor sau simptomelor complicațiilor ce pot apărea în procesul de îngrijire al prematurului, precum și căutarea soluțiilor de a rezolva “situațiile de criză” nou apărute, alături de echipa medicală, subliniază Asistent Șef Dorina Coroi.
„Un prematur este expus la aceleași pericole ca și un copil născut la termen”
La o secție de neonatologie care are în grijă bebelușii născuți înainte de termen, cele mai dificile momente sunt cele de așteptare. ”Ca medic neonatolog, aștepți ca pacientul să răspundă la tratament, să se stabilizeze, acestea sunt cele mai grele momente. În aceeași categorie se încadrează, însă, și apariția diferitelor complicații posibile și, uneori, inevitabile ale prematurității. De cele mai multe ori, ne atașăm de micii pacienți și ne dorim din tot sufletul să aibă o evoluție cât mai blândă, deoarece orice survine pe parcurs ne afectează și pe noi”, spune Dr. Camelia VIDRA.
Pe de altă parte, pentru bebelușul născut înainte de termen, ”cele mai grele momente includ tranziția la viața extrauterină, precum și depășirea diferitelor episoade acute (detresă respiratorie, enterocolită, infecțiile, hemoragiile etc).”
„Încercăm să implicăm cât de repede și cât de mult părinții în îngrijirea propriului copil”
Practic, un prematur este expus la aceleași pericole ca și un copil născut la termen, însă, în cazul primului, există mai multe riscuri, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, atrage atenția Dr. Camelia VIDRA. Printre acestea se numără ”dificultățile de adaptare la viața extrauterină, hipotermia, insuficiența respiratorie și cardio-circulatorie, infecțiile, hemoragiile, enterocolita ulcero-necrotică, complicațiile neurologice și neuropsihice, dar și afectarea vizuală, auditivă, cognitivă, emoțională și socială.”
Acestea sunt aspecte de care părinții trebuie să fie foarte conștienți, rolul lor în îngrijire fiind esențial. La început, un medic neonatolog se poate confrunta cu dificultăți în depășirea temerilor sau a barierelor de comunicare, însă, pe măsură ce se stabilește un grad de încredere, părinții devin foarte deschiși. Reacția lor inițială depinde foarte mult de cât de pregătiți au fost pentru această situație anterior, dacă se așteptau la prematuritate sau dacă aceasta a survenit neașteptat.
”Încercăm să implicăm cât de repede și cât de mult părinții în îngrijirea propriului copil, în funcție de disponibilitatea lor și de starea nou-născutului. Faptul că pot fi prezenți oricând și oricât de mult îi ajută să câștige încredere și să înțeleagă tot ceea ce se întâmplă”, afirmă Dr. Camelia VIDRA.
„Personalul medical are în vedere și nevoile mamei”
”Un nou-născut înainte de termen care primește căldura mamei se va stabiliza mai ușor și mai repede”, subliniază Asistent Șef Dorina Coroi. ”Din punct de vedere medical, asistentul oferă cele mai bune îngrijiri, la indicația medicului, dar componenta esențială, cea a dragostei, nu o putem satisface la fel ca mama.
”Primul contact cu părinții este unul esențial, pentru că stabilește viitoarea relație pe care echipa medicală o va construi cu ei pe toată perioada de spitalizare. ”Este important ca părinții să vadă în noi, echipa medicală, oameni deschiși, comunicativi, îndreptați către căutarea soluțiilor particularizate și eficiente”, adaugă Dorina Coroi.
De asemenea, personalul medical are în vedere și nevoile mamei. ”În aceste cazuri, îngrijirea bebelușului poate fi una de durată, de ordinul zilelor sau al săptămânilor, drept urmare este extrem de important să oferim experiențe pozitive mamelor nou-născuților prematuri. Comunicarea asistentei medicale cu mama nou-născutului prematur este caldă, rolul său fiind de a transmite clar informații corecte, complete și la timp, dar și de a fi un ascultător activ, cu atenție la cerințele, dorințele și nevoile mamei”, completează Asistenta Șefă a Spitalului Regina Maria din Cluj.
„Regina Maria a dezvoltat și un Program de Follow-up al Copilului Prematur”
Relația doctor-pacient nu se încheie odată cu ieșirea din spital și, de multe ori, medicul neonatolog menține legătura cu părinții unui copil născut prematur. ”Unii pacienți ni se “lipesc” mai tare de suflet și păstram o relație apropiată cu ei. Alteori, ne bucură doar să auzim câteva vești bune, la intervale mai mari de timp. Să știm că au crescut și că evoluează bine este ceea ce ne dorim cel mai mult”, menționează Dr. Camelia VIDRA.
În general, bebelușii născuți înainte de termen necesită și monitorizare ulterioară, până la 1 an de viață. Tocmai de aceea, Regina Maria a dezvoltat și un Program de Follow-up al Copilului Prematur, care continuă, după externarea din maternitate, prin evaluarea și terapia copiilor născuți înainte de termen și a celor care au avut nevoie de terapie intensivă.
Programul se adresează copiilor care au venit pe lume înainte de 37 de săptămâni de sarcină și celor care au avut nevoie de terapie intensivă neonatală, iar rolul acestuia este de a depista din timp semnele unor posibilele patologii asociate prematurității, ceea ce permite adoptarea celor mai bune soluții terapeutice. Serviciile disponibile includ evaluări și tratamente nutriționale, medicale, neuromotorii, de dezvoltare, psihologice și psihosociale.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Chiria pentru un apartament cu două camere a ajuns, la Cluj-Napoca, la 580 de euro. Creștere de 16% într-un an

Singura zonă din țară unde chiriile sunt mai mari decât la Cluj-Napoca este Sectorul 1 din București, se arată într-un studiu.
La nivel național, în luna noiembrie 2023, prețul chiriilor a continuat să crească la Cluj-Napoca, chiar dacă procentul față de luna octombrie a acestui an nu este semnificativ.
Per total, însă, chiriașilor li se cer prețuri cu 22% mai mari decât anul trecut, potrivit unei analize a platformei de imobiliare Storia.
Chiria pentru un apartamet cu două camere a ajuns, la Cluj-Napoca, la 580 de euro. Creștere de 16% într-un an
La Cluj-Napoca, în luna noiembrie a acestui an, prețurile medii solicitate pentru închirierea garsonierelor și apartamentelor cu trei camere au crescut cu 3% față de cele din luna anterioară, în timp ce prețurile pentru închirierea apartamentelor cu două camere au crescut cu 1%.
Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, prețurile medii ale chiriilor au crescut cu 10% în cazul garsonierelor, cu 16% în cazul apartamentelor cu două camere și cu 17% pentru apartamentele cu trei camere.
360 de euro pentru o garsonieră la Cluj-Napoca
Astfel, în luna noiembrie a.c. prețul mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 360 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 580 de euro, iar apartamentele cu trei camere se închiriază cu un preț mediu de 750 de euro.
„Sectorul 1 din București este singura zonă din țară mai scumpă decât Cluj-Napoca în ceea ce privește închirierea de apartamente. Această evoluție reflectă nu doar o creștere a cererii pentru proprietăți premium într-o locație centrală, ci și o tendință evidentă în dinamica prețurilor și preferințelor clienților.
Accesul rapid la facilități urbane și creșterea atractivității comerciale au contribuit la această creștere a cererii, influențând în mod direct și dinamica prețurilor”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.
EVENIMENT
Electric Castle 2024: Massive Attack, Bring Me The Horizon și Shaquille O’Neal (DJ Diesel)

Festivalul Electric Castle a anunțat lista primilor artiști care vor fi prezenți la Castelul Banffy de la Bonțida, județul Cluj, în perioada 17-21 iulie 2024. Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age sunt headliners confirmați, astfel că a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.
Lista artiștilor e completată de Chase and Status (live), Marc Rebillet, Nina Kraviz, Bonobo, Dj Shadow, Sleaford Mods, printre multe alte nume, și un invitat supriză: Shaquille O’Neal aka DJ Diesel, legendă NBA și autoproclamat „dubstep dad”.
Fanii au șansa de a vedea toate aceste nume la Electric Castle la un preț al abonamentului de numai 119 euro, o promoție specială până în 20 decembrie.
Au pus bazele trip hop, unul din cele mai influente stiluri muzicale ale ultimelor decade, și au inspirat o întreagă generație de artiști prin extraordinara lor putere creativă în muzică, arte vizuale și activism. Massive Attack își merită pe deplin statutul de trupă cult iar organizatorii Electric Castle sunt onorați să ofere publicului șansa de a asculta, live, piese iconice precum Teardrop, Angel sau Unfinished Sympathy.
Revenire la EC

Dj Shadow
E timpul pentru noi mosh pit-uri electrice la scena principală: Bring Me The Horizon revin la EC, în plin turneu de promovare a unui nou album ce va surprinde fanii cu un sound diferit.
La prima prezență a trupei în România, Queens of The Stone Age (QOTSA) promit un masterclass în rock!
QOTSA este pregătită cu un show ce trece prin toate perioadele din cariera legendarei trupe, de la hituri precum Nobody Knows și I Sat By The Ocean, la recentul Carnavoyeur. Să-l vezi pe Josh Homme live, pe mainstage la Electric Castle, este un vis ce trebuie împlinit de oricine iubitor de rock alternativ.
Chase and Status
Cu 3 piese simultan în topurile din întreaga lume, Chase and Status sunt, în prezent, în formă maximă. Unii dintre cei mai buni artiști D’n’B vor fi la castel în formulă live, ceea ce se întâmplă foarte rar pentru duo-ul britanic.
Două legende, ambele cu rădăcini în trip hop și o carieră impresionantă în spate: DJ Shadow, omul ce a transformat sampling-ul în artă, și Bonobo, producătorul a cărui discografie e o întreagă călătorie între stiluri muzicale, sunt, de asemenea, pe afișul Electric Castle 2024.
Loop Daddy
Pandemia i-a priit de minune lui Marc Rebillet (foto), când o lume întreagă i-a descoperit set-urile improvizate în propria sufragerie.
Între timp, „Loop Daddy”, porecla inspirată de tehnicile de live-looping pe care le folosește, a trecut la concerte sold out și pregătește un show unic pentru Electric Castle, în timp ce Nina Kraviz va aduce în festival stilul ei unic ce combină house și techno.
Una dintre cele mai recognoscibile figuri din lume, indiferent dacă e pe terenul de baschet sau în spatele platanelor: Shaquille O’Neal e pe afișul EC ca DJ Diesel, omul ce a convertit energia din sport în set-uri intense de dubstep.
Nominalizare la Grammy
Două trupe de ascultat pe repeat până la concertele lor la EC: Khruangbin, un amestec molipsitor de soul, funk și rock psihedelic, și Sleaford Mods, trupa britanică ce probează că muzica punk continuă să evolueze.
Dintre prezențele feminine în line up, fanii tinerei Kenya Grace așteaptă să descopere varianta de concert Strangers, no. 1 în Marea Britanie în această toamnă.
După o nominalizare la premiile Grammy, Jayda G, producătoarea ce a lansat remix-uri pentru nume mari ca Taylor Swift sau Dua Lipa, își face debutul și la EC.
Hospitality Night @ Electric Castle înseamnă, la ediția a 10-a, un show extins cu Degs, Unglued, Camo & Krooked feat. DAXTA, Anaïs, HOAX și PVC.
Abonamente în rate
Abonamentele pentru ediția 2024 a festivalului sunt disponibile la prețul de 119 euro, în ofertă specială până la data de 20 decembrie, cu posibilitatea de achiziție în 6 rate.
Lista completă a artiștilor confirmați, toate tipurile de abonamente disponibile și opțiunile de cazare în campingul festivalului pot fi găsite pe www.electriccastle.ro.
EVENIMENT
Lecții de tango, întâlniri cu actori și un recital Ada Milea la Noaptea Porților Deschise de la Teatrul Național din Cluj-Napoca

Teatrul clujean își deschide porțile sâmbătă seara, în 9 decembrie, și îi așteaptă pe clujeni și turiști până după miezul nopții. Cei care doresc pot dona și jucării pentru copiii din spitale.
Ghizi la cea de a XI-a ediție a Nopții Porților Deschise sunt cei din echipa Teatrului Național Cluj-Napoca, iar „invitații” vor fi primiți într-o atmosferă intimă, neconvențională, prietenească și familială care anulează delimitările obișnuite dintre sală și scenă.
Lecții de tango, întâlniri cu actori și un recital Ada Milea la Noaptea Porților Deschise de la Teatrul Național din Cluj-Napoca
„La fel ca în fiecare an, evenimentele incluse în program se vor desfășura într-un impresionant decor festiv, toate experiențele cultural-artistice fiind deci marcate de bucuria, entuziasmul și generozitatea care definesc perioada sărbătorilor de iarnă”, arată organizatorii evenimentului.
Participanții vor avea ocazia să învețe primii pași de tango în cadrul unui curs de inițiere susținut pe Scena mare de Horia Pop și Ioana Lascu de la Compania de Tango Cluj.
De asemenea, ei pot alege să pătrundă misterele teatrului de umbre împreună cu Roxana Purdea sau pe cele ale improvizației scenice cu Diana Buluga (ambele ateliere se vor desfășura în Foaier, la rangul II).
Concert de colinde și cantece de iarnă
Programul serii cuprinde și patru concerte de colinde și cântece de iarnă, toate desfășurându-se în Sala mare și acoperind varii stiluri și tradiții muzicale: Visează Crăciunul, susținut de Corul Junior VIP, Concert de colinde tradiționale românești cu Grupul vocal Anatholis, Holiday Harmonies cu Paula Maria Seichei, Adonis Tanța, Cristina Tureanu și Renata Burcă și, nu în ultimul rând, Concert’n 4-1+1, susținut de Ada Milea împreună cu actorii Teatrului Național, Anca Hanu, Cristian Rigman și Radu Dogaru.
Q&A cu actori și spectacol de stand-up comendy
„Curiozitățile celor mai îndrăzneți dintre spectatorii noștri vor fi satisfăcute în cadrul unei sesiuni de Întrebări și răspunsuri cu actorii Diana Buluga, Ionuț Caras, Diana-Ioana Licu și Mihai-Florian Nițu, moderată de Matei Rotaru.
În stilul său inconfundabil, familiar și totodată mereu surprinzător, Dragoș Pop va încheia seara cu Best „Off”, un spectacol de Stand-up comedy care demonstrează că buna dispoziție și umorul nu țin cont de oră”, arată reprezentanții Teatrului Național din Cluj-Napoca.
Târg de Crăciun la teatru
Pe tot parcursul evenimentului, oaspeții vor putea completa lista de cadouri la un cochet Târg de Crăciun organizat la rangul II, cu un etaj mai sus beneficiind și de un cadru de socializare amenajat cu ajutorul Cafenelei Sisters și completat de o zonă de joacă fără limită de vârstă, în care vor fi puse la dispoziția doritorilor mari și mici jocuri de societate sau activități de desen și bricolaj pentru Crăciun.
Campanie umanitară
Respectând o tradiție de mare importanță pentru Teatru și comunitate, ediția de anul acesta va fi și ea dedicată unei campanii umanitare.
În cadrul proiectului Teddy Bear Hospital, realizat sub egida Organizației Studenților Mediciniști Cluj, se va desfășura campania intitulată, în spiritul perioadei, Teddy, spiridușul lui Moș Crăciun.
De-a lungul întregii seri, în foaierul teatrului, spectatorii mărinimoși sunt așteptați să doneze acele jucării care, deși nu mai au parte de iubirea celor mici, se află încă în stare foarte bună și ar putea deci să-i bucure pe copiii din spitalele clujene.
Pentru siguranţa spectatorilor şi a evenimentului, accesul se face numai în limita locurilor disponibile, au mai arătat reprezentanții Teatrului din Cluj-Napoca.
Noaptea Porților deschise va avea loc sâmbătă, 9 decembrie, începând cu ora 18.00.
ADMINISTRAȚIE
Exproprierile pentru metroul din Cluj-Napoca vor costa 283 de milioane de lei. Vizate, 500 de case și terenuri

Un proiect de Hotărâre de Guvern prevede alocarea a 283 de milioane de lei pentru exproprierea terenurilor necesare construirii metroului din Cluj-Napoca, arată Economedia.
Astfel, ar urma să fie vor fi expropriate 486 de imobile (case și terenuri) cu o suprafață totală de peste 400.000 mp din care aproape 60 000 mp. construiți.
Ședința de Guvern va avea loc după întoarcerea premierului Marcel Ciolacu din SUA, unde se află într-o vizită oficială.
Guvernul va aproba 283 milioane lei pentru exproprierile necesare metroului din Cluj-Napoca. Vizate, 500 de case și terenuri
,,Pentru realizarea lucrărilor pentru „Tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”, este necesară ocuparea unei suprafețe de teren de 418.188 mp, aferentă unui număr de 486 de imobile proprietate privată, construcții în suprafață totală de 58.402 mp, împrejmuiri în suprafață totală de 5.209,28 ml, masa lemnoasă în cantitate de 22,68 mc., de pe raza municipiului Cluj-Napoca și localității Florești, pentru care este necesară a fi aprobată declanșarea procedurilor de expropriere”, se arată în proiect.
Citește și Premierul Ciucă și ministrul Grindeanu, la Primăria Cluj-Napoca, la semnarea contractului de metrou
Potrivit documentului, pentru magistrala 1 de metrou din Cluj-Napoca mai este nevoie de ocuparea unei suprafețe de 12 800 mp, proprietate publică a statului român și alți 172.000 mp. din proprietatea Primăriilor Cluj Napoca și Florești.