Connect with us

ACTUALITATE

Ziua Deținuților Politici Anticomuniști. 71 de ani de la execuția lui Traian Gligor și Traian Mârza, doi partizani din Apuseni

Publicat


În fiecare an, la 9 martie, este marcată Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989 în România. În 1945, la Bucureşti se instaura oficial regimul comunist, impus de Uniunea Sovietică. Cele 5 decenii care au urmat rămân cea mai neagră pagină din istoria modernă a ţării.

În această perioadă, opozanţii regimului au fost aruncaţi în lagăre şi temniţe, unde peste 800.000 şi-au găsit sfârşitul, printre ei aflându-se studenți, monahi, preoți ortodocși, intelectuali.

Acum 71 ani, în data de 9 martie 1949, doi membri ai rezistenței anticomuniste din munți, Traian Gligor și Traian Mârza, erau împușcati de trupele de Securitate când aveau doar 25 respectiv 24 de ani.

Au fost încolțiți într-o casă în satul Mesentea, comuna Galda de Jos, și încercuiți de zeci de militari. Dar s-au apărat din răsputeri, deși în locuința în care se adăposteau, au fost aruncate grenade ofensive și incendiare, și s-au tras focuri de armă timp de șapte ore.

După afirmațiile martorilor, pentru a-i grăbi moartea, un securist a mai tras în capul lui Gligor Traian două focuri de armă.

Cadavrele lor au fost expuse public și sătenii din Mesentea și satele din apropiere au fost chemati special să vadă, și să se îngrozească, de sfârșitul tragic al celor doi tineri. În final, au fost îngropați în grădina casei unde fuseseră ucisi, într –o groapă comună.

În anul 2016, echipa de cercetători din partea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, în parteriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj –Napoca, au descoperit locul crimei, și au recuperat osemintele pământești ale celor doi eroi.

Arheologul și cercetătorul Gheroghe Petrov, a publicat pe pagina sa de socializare, o postare dedicată acestui momentului istoric

  • „9 Martie 1949 – 9 Martie 2020 / Recuperarea din țărână a adevărurilor ascunse ale începuturilor comunismului în România. Imagini și dovezi palpabile ale unei crime.
    Satul MESENTEA, comuna Galda de Jos, județul Alba. Rămășițele pământești a doi partizani anticomuniști, MÂRZA TRAIAN (n.1925) și GLIGOR TRAIAN (n.1923), uciși la 9 martie 1949 într-o luptă disproporționată cu zeci de cadre și soldați din Securitate, Miliție și Armată. Despuiate de haine, cadavrele victimelor au fost aruncate într-o groapă comună, niciodată marcată, săpată într-o grădină unde zeci de ani s-a făcut agricultură peste mormânt. Au fost căutați începând din anul 2008 prin anchete periodice desfășurate în zonă, în cele din urmă mormântul comun fiind descoperit, iar rămășițele pământești au fost deshumate și recuperate în cursul unei intervenții arheologice organizate în vara anului 2016 de IICCMER în colaborare cu Parchetul Militar din Cluj”.

Cine au fost cei doi eroi

Mârza Traian s-a născut la 15 decembrie 1925 în satul Galtiu, comuna Sântimbru, judeţul Alba. Părinții săi au fost Mârza Ioan și Crișan Eudochia, amândoi de religie greco-catolică.

Aceștia au avut împreună patru copii, doi băieți și două fete, în prezent toți decedați. Familia avea o stare materială relativ bună, fiind încadrată în categoria țăranilor mijlocași, iar tatăl fusese primar la Galtiu în timpul guvernărilor liberale din perioada interbelică. A urmat șapte clase primare în localitatea natală după care a rămas lângă părinți, ocupându-se cu agricultura și creșterea animalelor.

Mârza Traian a fost încorporat în armată pentru satisfacerea stagiului militar într-o unitate militară din București, unde a dobândit gradul de sergent. Din convingeri politice, în octombrie 1948 a dezertat din armată, s-a întors în localitatea natală și în scurt timp s-a retras în munți, alăturându-se partizanilor din gruparea lui Ștefan Popa.

Fratele său, Mârza Aurel (n. 1920–d. 1988), absolvent al Facultății de Medicină din Cluj, a fost arestat în sept. 1948 pentru activitate contrarevoluționară, executând aproape 14 ani de detenție în mai multe închisori și lagăre de muncă.

Gligor Traian s-a născut la 18 aprilie 1924 în comuna Livezile (fostă Cacova), jud. Alba. Părinții săi au fost Gligor Irimie și Muntean Ana, amândoi de religie greco-catolică. Cei doi au avut împreună patru copii, trei băieți și o fată, în prezent toți decedați. În ordinea venirii pe lume, aceștia au fost Virgil, Gheorghina, Gherasim și Traian.

Familia era încadrată în categoria țăranilor mijlocași, având în proprietate o anumită suprafață de pământ și mai multe animale. Gligor Traian a urmat șapte clase primare după care a rămas lângă familie, ocupându-se cu agricultura și creșterea animalelor. Se cunoaște că a fost încorporat în armată pentru îndeplinirea stagiului militar, însă nu se știe când a revenit acasă. Cert este că la sfârșitul anului 1948 el era deja plecat în munți, alături de partizani.

TOP articole in ultimele zile

ȘTIREA TA – Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

ȘTIREA TA – Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.



Citește Ziua Deținuților Politici Anticomuniști. 71 de ani de la execuția lui Traian Gligor și Traian Mârza, doi partizani din Apuseni pe Alba24.ro



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Toamna își arată roadele la Zilele Recoltei 2024. Bunătăți pe platoul Sălii Sporturilor din Cluj

Publicat

Gospodinele își pot face provizii pentru iarnă în cadrul unei noi ediții a Zilelor Recoltei, între 20 și 22 septembrie, pe platoul Sălii Sporturilor din Cluj-Napoca.

Consiliul Județean Cluj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, organizează între 20 și 22 septembrie a XII-a ediție a Zilelor Recoltei la Cluj-Napoca.

Producătorii locali își aduc recolta pe platoul Sălii Sporturilor

Evenimentul se va desfășura pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”, cu un program cuprins între orele 8:00 și 22:00.

„Așteptate cu nerăbdare atât de fermieri, cât și de locuitorii orașului, Zilele Recoltei reprezintă o strânsă legătură cu trecutul. Acum, ca și odinioară, aici se reunesc zeci de fermieri clujeni, mai mari sau mai mici, care au ocazia să-și prezinte și să-și valorifice rodul muncii de peste an. În același timp, locuitorii municipiului Cluj-Napoca pot să achiziționeze legumele și fructele necesare pentru a-și asigura necesarul pentru sezonul rece, sau pot opta pentru produsele gata preparate. Suntem convinși că și această ediție a sărbătorii dedicate pământului și roadelor sale va fi una de succes atât pentru producători, cât și pentru cumpărători”, a transmis Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Fructe, legume și conserve gata de pus în cămară

Zilele Recoltei la Cluj-Napoca reunesc aproximativ 120 de mici întreprinzători și fermieri clujeni care vor prezenta celor interesați fructe și legume de sezon provenite din fermele clujene, de la cartofii de Râșca, la ceapa de Mihai Viteazu și legumele de Jucu.

Gospodinele vor avea la dispoziție și varză, conopidă, ardei sau gogoșari, vinete și roșii, precum și pătrunjel, cimbru, mărar sau hrean.

Fructele vremii, de la mere, la pere de toamnă și piersici de vie, până la struguri de masă sau de vin, ori must proaspăt stors, de toate sunt de găsit și degustat la Zilele Recoltei.

Citește mai departe

EVENIMENT

România, aproape de ELIMINAREA vizelor pentru SUA. Rata de respingere, sub 3%

Publicat

SUA

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru a anunțat că România este „foarte aproape de îndeplinirea tuturor criteriilor tehnice pentru eliminarea vizelor de Statele Unite”.

Este vorba despre vizele turistice și pentru afaceri. Pentru a fi eliminate, rata de respingere trebuie să fie de sub 3%, potrivit legislației americane, scrie Alba24.ro.

România, aproape de ELIMINAREA vizelor pentru SUA. Rata de respingere, sub 3%

„Suntem la câteva săptămâni distanță de a bifa și ultima cerință tehnică – rata de respingere – înainte de a considera acest proiect finalizat”, a scris ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru pe contul său de Facebook.

Potrivit legii americane, pentru ca o țară să fie inclusă în programul american Visa Waiver, rata de respingere trebuie să fie sub 3%.

Ce este programul VISA Waiver

VISA Waiver Program (VWP) este un program al guvernului Statelor Unite care permite cetățenilor din anumite țări să călătorească în SUA pentru turism, afaceri sau tranzit pentru o perioadă de până la 90 de zile fără a fi necesară obținerea unei vize.

Acest program facilitează călătoriile internaționale și simplifică procedurile de intrare în SUA pentru cetățenii din țările participante.

Condiții pentru a beneficia de VISA Waiver:

Cetățenia – Programul este disponibil doar pentru cetățenii din țările care fac parte din VWP (în prezent, peste 40 de țări, majoritatea din Europa, Asia și America de Nord).

Scopul călătoriei – Călătoria trebuie să fie în scop turistic, de afaceri sau de tranzit și să dureze maximum 90 de zile.

Pașaport electronic – Călătorii trebuie să dețină un pașaport electronic cu date biometrice și cip încorporat, emis de o țară participantă la program.

Autorizația ESTA – Înainte de a călători, cetățenii din țările eligibile trebuie să obțină o autorizație de călătorie online, numită ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Aceasta trebuie aprobată înainte de plecare.

Beneficiile programului:

Simplificarea procesului de intrare în SUA pentru scurte vizite.
Nu este nevoie de o viză tradițională, ceea ce economisește timp și costuri.
Visa Waiver nu se aplică pentru cei care doresc să lucreze, să studieze sau să emigreze în SUA.

Citește mai departe

EVENIMENT

Străzi fără apă în Cluj-Napoca și Dej din cauza unor avarii. Anunțul Companiei de Apă Someș

Publicat

robinet apă bun

Compania de Apă Someș anunță că, în vederea efectuarii unor lucrări de remediere avarii la reteaua publica de alimentare cu apa, care necesita interventie imediata, se întrerupe, luni, furnizarea apei potabile în Cluj-Napoca și Dej.

În Cluj-Napoca sunt afectate str. Arges intre str. Paris si str. Constanta, ora estimata pentru reluarea serviciului fiind 17:00.

În Dej, sunt afectate str. Văii – partial; str. Stejarului; str. Fagului; str. Frasinului; str. Visinului; str. Ursului; str. Zimbrului; str. Pitigoiului; str. Cucului; str. Viorelelor; str. Galbenelelor; str. Salinei; str. Zmeurei; str. Cerbului; str. Busuiocului, ora estimata pentru reluarea serviciului fiind 15:00.

Avaria nu poate fi prevăzută

”Ne cerem scuze pentru situatia creata independent de eforturile Companiei de a asigura continuitatea serviciului, neexistand modalitati alternative de furnizare a apei.

Aparitia unei avarii pe reteaua publica de alimentare cu apa nu poate fi prevazuta si este insotita, de regula, de intreruperea imediata a furnizarii apei.

În consecinta, in astfel de situatii, anuntarea intreruperii furnizarii apei poate fi ulterioara sistarii efective a alimentarii cu apa.

Compania de Apa Somes S.A. face eforturi sa anunte cat mai operativ avariile in scopul instiintarii utilizatorilor asupra zonei afectate si orei estimate pentru reluarea serviciului la parametri normali”, a transmis compania.

Citește mai departe

Editorial Opinii

OPINIE. Dragoș Damian: Nicolae Ciucă, se prăbușește producția industrială. Te rog ascultă-i pe șefii de fabrici din România

Publicat

dragos damian ciucă

”Nicolae Ciucă a intrat în multe fabrici în ultimii doi ani și, în orice caz, mulți membrii marcanți PNL au avut contacte cu fabricile din România. Cel puțin doctrinar principiile liberale ale economiei sunt favorabile mediului de afaceri. Sună grăitor conceptele generoase ”linia roșie a cotei unice”și ”fără taxe noi”, însă diavolul stă în detalii, pentru că în România avem un festival criptic de încălcare flagrantă tocmai a celor două concepte”, susține CEO Terapia, Dragoș Damian.

Potrivit acestuia, amnistia fiscală dată recent este o formă distorsionată de încălcarea conceptelor ”linia roșie a cotei unice” și ”fără taxe noi”.

”Menținerea cu proptele a zeci de companii de stat care înregistrează pierderi de ani de zile este alt exemplu de viciere a conceptelor ”linia roșie a cotei unice” și ”fără taxe noi”.

Și, nu în ultimul rând, criminalitatea fiscală de nestăvilit – ne lovim la tot pasul de evaziune fiscală și muncă la negru – râde în față conceptelor ”linia roșie a cotei unice” și ”fără taxe noi”.

Se prăbușește producția industrială

Nicolae Ciucă, să avem curaj să privim realitatea în față. Cade economia pentru că se prăbușește producția industrială, cheia dezvoltării unei economii sustenabile. Și nici măcar nu are legătură cu principiile ”linia roșie a cotei unice” și ”fără taxe noi”.

Scade cererea, în special pe piața internă, fabricile din țară sunt incapabile să facă față importurilor, produsele importate au prețuri mai mici pentru că sunt fabricate cu subvenții la ele în țară și sunt susținute de diplomație economică.

Nu se produce resursa umană calificată și specializată, sistemul de învățământ este total decuplat de piața muncii, copiii noștri nu termină scoală sau, după ce termină studiile obligatorii, uneori chiar cu burse, pleacă din țară.

Aprobările pentru finanțările investițiilor industriale noi se dau foarte încet și greoi, durează ani de zile până se pune în execuție un proiect.

Lanțurile de aprovizionare cu echipamente, materii prime și materiale sunt tot mai lungi și mai scumpe din cauza dependenței de Asia, conflictelor din Ucraina și Marea Roșie și complicațiilor incredibile din Schengen-ul terestru.

Colectarea creanțelor începe să devina o problemă gravă cu efect de domino când este vorba de proiecte finanțate din fonduri publice – întârzierile la plata de aproape un an sunt noua normalitate.

”Îi bai când n-ai lucrul tău”

Nicolae Ciucă, tot mai mult din ceea ce consumăm vine din import pentru ca noi nu mai avem fabrici și uzine. Toată tehnologia, echipamentele și materialele pentru marile proiecte din PNRR vin din import pentru că noi nu mai avem fabrici și uzine.

Toată tehnologia, echipamentele și materialele din Green Deal și Digital vin din import pentru că noi nu mai avem fabrici și uzine.Ce mai, toate lucrările de refacere după inundațiile de săptămâna trecută vor fi executate cu tehnologie, echipamente și materiale care vin import pentru că noi nu mai avem fabrici și uzine.

O spun cu regret, vin din import până și banalele batiste, accesorii vestimentare.

O să stăm cu mâna întinsă la străini să primim din import lucruri simple pe care am fi putut să le fabricăm în tară. Deja stăm cu mâna întinsă pentru mâncare, chimie, energie și apărare.

Nicolae Ciucă, vorba lui Ion și Gheorghe, doi ardeleni care pierd trenul ce trebuia să-i ducă la București să vândă telemea, ”îi bai când n-ai lucrul tău”.

Avem nevoie de fabrici și uzine la noi în țară, mâncare, chimie, energie, apărare. Avem nevoie de lucrul nostru”, a spus Dragoș Damian.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax