Connect with us

EVENIMENT

Zi LIBERĂ pentru însoțirea copilului la vaccinarea anti-COVID-19. Vezi în ce condiții se ACORDĂ

Publicat


Miercuri, 26 ianuarie începe vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani. Copiii vor primi scutire pentru ziua în care se vaccinează, în timp ce unul dintre părinți, care îl va însoți pe copil la vaccinare, va beneficia de zi liberă din partea angajatorului.

Prevederile se regăsesc în Legea 221/2021, în vigoare din 29 iulie 2021.

Ce prevede legea:

(1) Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi:
a) câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat;
b) câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor și studenților;

(3) Beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1) și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum și al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilități.

(4) Drepturile persoanelor prevăzute la alin. (3) se acordă pe baza adeverinței de vaccinare și a declarației pe propria răspundere a celuilalt părinte sau a reprezentantului legal, potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere pentru însoțirea la efectuarea vaccinului a copilului cu vârsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani.

În cazul familiilor monoparentale, în declarația pe propria răspundere se va menționa faptul că părintele se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(5) Dispozițiile prezentului articol nu se aplică în situația în care persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a) sau c) sunt vaccinate la locul de muncă prin grija angajatorului.

(6) Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestuia.

Vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani începe în România miercuri, 26 ianuarie.

Sursa: Hotnews

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cluj-Napoca, printre destinațiile din România care nu trebuie ratate, conform CNN Travel

Publicat

De

Cluj-Napoca

România a fost inclusă pe lista CNN Travel privind cele mai bune locuri de vizitat în anul 2025.

Iar printre locurile din România care nu trebuie ocolite, apare și orașul Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca, printre destinațiile din România care nu trebuie ratate, conform CNN Travel

România a fost inclusă pe lista realizată de CNN Travel, care include 25 de locuri unice din lume care merită să fie vizitate în 2025.

Iar printre locurile din țara noastră care, spun cei de la CNN Travel, trebuie să fie vizitate se află și Cluj-Napoca, care apare și pe alte liste consultate de pasionații de turism, în principal datorită festivalurilor, dar și unor locuri de neratat în județ, cum ar fi Salina Turda.

Via Transilvanica, printre recomandări

„Nu au mai rămas multe locuri în Europa care să aibă încă acea atmosferă nedescoperită, dar România se apropie de ea. Acest lucru este un dar în aceste timpuri marcate de supra-turism – pentru că iată o țară care are de toate, de la stațiunile balneare de la Marea Neagră până la superba frumusețe a Munților Carpați, și despre care se spune că încearcă să își crească numărul de vizitatori în mod sustenabil”, scrie CNN Travel.

Printre orașele recomandate de publicație se numără Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Brașov și Sebeș, dar și, Bucureștiul, care iese încă în evidență cu centrul vechi.

De asemenea, arată jurnaliștii americani, trecutul idilic din mediul rural românesc poate fi explorat pe Via Transilvanica.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Șofer prins la volan pe aceeași stradă din Cluj, două zile la rând, deși are permisul suspendat, REȚINUT de polițiși

Publicat

De

Șofer reținut de poliție Cluj

Polițiștii clujeni au decis reținerea pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 62 de ani care a condus mașina deși are permisul suspendat.

Câinele bărbatului, aflat în mașină a fost luat de Poliția Animalelor.

Șofer prins la volan pe aceeași stradă din Cluj, două zile la rând, deși are permisul suspendat, REȚINUT de polițiși

Bărbatul de 62 de ani, din județul Suceava, depistat la data de 1 ianuarie, pe Calea Florești din Cluj-Napoca conducând un autoturism în ciuda faptului că avea dreptul de a conduce suspendat, a fost surprins din nou în trafic la data de 2 ianuarie, pe aceeași arteră.

Polițiștii Biroului Rutier Cluj-Napoca l-au interceptat în trafic, iar în urma administrării probatoriului, au dispus măsura reținerii acestuia pentru 24 de ore.

Cățelul bărbatului, preluat de polițiști

Cercetările continuă sub coordonarea unității de parchet competente, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor faptei.

Totodată, cățelul aflat în autoturismul bărbatului a fost preluat de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor și transportat într-un adăpost specializat pentru animale, situat în comuna Florești.

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizare COD PORTOCALIU la Cluj, în zona de munte. Viscol puternic și vizibilitate foarte redusă

Publicat

De

Avertizare meteo Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de vreme rea, valabil și pentru zona de munte a județului Cluj.

Vântul va sufla cu peste 120 de kilometri pe oră la altitude mare în Munții Apuseni.

Avertizare COD PORTOCALIU la Cluj, în zona de munte. Viscol puternic și vizibilitate foarte redusă

Avertizarea de vreme rea este valabilă în intervalul joi, 2 ianuarie, ora 22.00, vineri, 3 ianuarie, ora 10.00.

Potrivit meteorologilor, la altitudini de peste 1.700 de metri în Munții Apuseni, nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110 – 120 de kilometri pe oră, va fi viscol puternic și vizibilitate foarte redusă, sub 50 de metri.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Clujeanca Ioana Oleleu, fiica unul lider PSD, reprezintă România la Miss Tourism World în China

Publicat

De

Ioana Olelelu, Miss Tourism World

Clujeanca Ioana Oleleu a plecat spre China, unde va reprezenta România la Miss Tourism World 2024.

Frumoasa clujeană este fiica unuia dintre liderii PSD, Ioan Oleleu, care este vicepreședinte al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Clujeanca Ioana Oleleu, fiica unul lider PSD, reprezintă România la Miss Tourism World în China

Ioana Oleleu a câștigat titlul competiției Miss Tourism din România și intră în competiția pentru titlul mondial, care are loc în orașul Quanzhou, din provincia Fujian, în data de 10 ianuarie 2025, alături de competitoare din toate colțurile lumii.

Câștigătoarea competiției care are loc în China va deveni ambasadoare a Turismului din țara reprezentată și va putea contribui la promovarea turismului în țara de origine.

Studentă la Psihologie

Ioana Oleleu este studentă în anul I la Facultatea de Psihologie și Stiințe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Frumoasa clujeancă a intrat în lumea modellingului de la vârsta de 14 ani. Ioana a practicat și fotbalul, mai mulți ani.

Sursa video: Miss Tourism World China

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate