ACTUALITATE
Zi de DOLIU național pentru morții de COVID din România. Vezi propunerea
O asociația a lansat o petiție pentru stabilirea unei zile de doliu național în memoria morților de COVID în condițiile în care, în România, peste 62.000 de oameni au fost răpuși de noul virus, conform datelor oficiale. Luna martie a acestui an marchează doi ani de când întreaga societate se află într-un proces continuu de supraviețuire în fața pandemiei, mai exact, pe 22 martie 2020 a fost declarat primul deces cauzat de Covid-19 în România.
”Zeci de mii de vieți curmate prea repede, zeci de mii de părinți rămași fără copii, zeci de mii de copii rămași fără părinți, zeci de mii de oameni rămași fără partenerul de viață.
Multe familii nu au putut onora tradițiile obișnuite de a-și lua rămas bun de la cei dragi din cauza restricțiilor și protocoalelor de sănătate. Din acest motiv, noi, cei de la Asociația Code for Romania am înaintat vineri o scrisoare către Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă cerând declararea unei zile de doliu național pe 22 martie 2022”, arată asociația.
“Avem nevoie la nivelul societății de un moment colectiv de reculegere, în care să recunoaștem suferința zecilor de mii de familii care în ultimii doi ani au pierdut pe cineva drag, dar și a experienței traumatice a multora dintre cei rămași în viață.
Suntem datori să ne gândim nu doar la cei pe care i-am pierdut, dar mai ales la cei care au rămas mai singuri în ultimele 24 de luni și pe care am evitat prea des să îi vedem. Gestul nostru de a cere Prim-ministrului României declararea unei zile de doliu național pentru viețile pierdute de Covid-19 este despre un lucru pe care o comunitate empatică și funcțională îl împărtășește: durerea.
Peste 62.000 de vieți pierdute sunt un munte de durere, un munte de durere pe care nu îl putem ignora și pe care trebuie să îl procesăm împreună“, a declarat Bogdan Ivănel, Co-fondator și CEO al Asociației Code for Romania.
Asociația Code for Romania a luptat pentru diminuarea și conștientizarea amplorii efectelor pandemiei în viețile românilor încă de la început, prin construirea și punerea gratuit la dispoziția Guvernului într-un timp record a ecosistemului de soluții care a asigurat comunicarea dintre autorități și publicul larg. Știri Oficiale, Date la zi, Ce trebuie să fac, Ro Help, Cine ce face au fost utilizate de peste 12 milioane de români în acești doi ani.
Apoi, în colaborare cu publicația Decât o Revistă, anul trecut, pe 1 decembrie, Asociația Code for Romania a lansat proiectul Vieți Pierdute, o platformă care spune povestea celor care nu mai sunt.
Credem că a venit momentul ca autoritățile să recunoască suferința acestor doi ani.
Doliu pentru viețile pierdute e petiția formulată de către Asociația Code for Romania, prin care cerem sprijinul întregii societăți în convingerea Guvernului României pentru declararea zilei de 22 martie zi de doliu național.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Bărbat lovit pe trecerea de pietoni, pe strada Plevnei din Cluj-Napoca. A fost transportat la spital
Un bărbat a fost lovit de mașină pe trecerea de pietoni, pe strada Plevnei din Cluj-Napoca. Acesta a fost transportat la spital.
Un bărbat de 77 de ani a fost lovit de mașină pe trecerea de pietoni, sâmbătă dimineață, pe strada Plevnei din Cluj-Napoca.
„La data de 7 septembrie, în jurul orei 08.30, pe strada Plevnei din Cluj-Napoca a fost raportat un accident de circulație.
Din cercetările efectuate de polițiști a reieșit că, un bărbat, de 46 de ani, ar fi accidentat cu autoturismul un bărbat, de 77 de ani, aflat în traversarea părții carosabile pe trecerea pentru pietoni”, a transmis IPJ Cluj.
Bărbatul a fost transportat la spital
Bărbatul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
„Bărbatul de 77 de ani a fost preluat de un echipaj medical și transportat la spital.
Ambii au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.
În continuare polițiștii efectuează cercetări pentru a stabili toate împrejurările în care a avut loc evenimentul”, au mai transmis polițiștii.
EVENIMENT
„România cea Frumoasă” aduce muzică și distracție în Florești. Vor urca pe scenă Andra, Cargo și Iris
„România cea Frumoasă” ajunge la o nouă ediție, în acest weekend, în comuna Florești. Andra, Cargo și Iris sunt doar câțiva dintre artiștii care vor urca pe scena din Parcul Poligon.
În acest weekend, comuna Florești devine epicentrul distracției, printr-un nou eveniment dedicat întregii familii, „România cea Frumoasă”. Parcul Poligon găzduiește o nouă ediție a acestui eveniment, organizat de primăria comunei, care promite activități captivante și concerte de neratat.
Ce poți face sâmbătă la „România cea Frumoasă”?
Sâmbătă, 7 septembrie, distracția începe de dimineață, cu Luna Park – parc de distracții deschis de la ora 10:00 până la 23:00, oferind atracții pentru toate vârstele.
De asemenea, pentru cei mici, vor fi organizate ateliere de olărit, țesut și pictat, în intervalul 10:00-20:00. Totodată, Asociația Meșterilor Populari își va prezenta creațiile tradiționale pe tot parcursul zilei.
Pe lângă activitățile creative, muzica va răsuna în tot parcul, cu un program diversificat. De la ora 12, Atelierul de Muzică Rock Academy va oferi o experiență interactivă pentru iubitorii acestui gen.
Seara va culmina cu concerte susținute de artiști cunoscuți, printre care ADDA, trupa Iris și legendara formație Cargo, care va urca pe scenă la ora 21:45.
Andra „încheie” evenimentul, duminică seară
Duminică, 8 septembrie, atmosfera de sărbătoare continuă. Luna Park și atelierele vor fi din nou deschise, iar Asociația Meșterilor Populari va continua să încânte vizitatorii cu creațiile lor.
Începând cu ora 15:00, pe scena din Parcul Poligon vor evolua tineri interpreți, grupuri vocale și ansambluri folclorice, culminând cu prestațiile unor artiști îndrăgiți precum Ghiță Munteanu, Andia și Andra. Evenimentul se va încheia cu un spectacol piromuzical programat la ora 23:00.
Programul complet pe zile, la România cea Frumoasă:
Sâmbătă, 7 septembrie
- 10:00-23:00 LUNA PARK – Parc de Distracții
- 10:00-20:00 ATELIERE PENTRU COPII: Olărit, Țesut, Pictat
- 10:00-23:00 ASOCIAŢIA MESTERILOR POPULARI – Arta Meşteşugului
- 12:00-16:00 Atelier de muzică – ROCK ACADEMY
- 17:00-17:30 CUNUNA SOMEŞANA
- 17:30-18:00 INCUBATORUL DE FOLCLOR
- 18:00-18:10 IRIMIES CARISIA/ ELEONORA MARSA
- 18:10-18:20 MUREŞAN RAISA
- 18:20-18:30 SOFIA VIDREAN
- 18:30-19:00 ROCK ACADEMY
- 19:15-20:15 ADDA
- 20:30-21:30 Iris
- 21:45-22:45 CARGO
Duminică, 8 septembrie
- 10:00-23:00 LUNA PARK – Parc de Distracții
- 10:00-20:00 ATELIERE PENTRU COPIE Olărit, Țesut, Pictat
- 10:00-23:00 ASOCIAȚIA MESTERILOR POPULARE – Arta Meşteşugului
- 15:00-15:30 ROMINA NEMES alaturi de Copii de la „AŞEZĂMÂNTUL SFÂNTUL ONUFRIE” şi Grupul Vocal ROMINA NEMES FLOREŞTI
- 15:30-16:15 NICUŞOR TODEA
- 16:15-17:00 DIANA GHIRAN
- 17:00-18:00 MUGURI DE FOLCLOR
- 18:00-19:00 Tineri Interpreti: SARRA CU VICARA, STEFANIA COTIRILA, DIANA MOGA, ROXANA MARIA POP, STEFAN SUCIL, CRISTIAN MEZEI POP, RALUCA DRULE
- 19:00-19:30 ȘOIMII CARPAȚILOR
- 19:45-20:45 GHIŢĂ MUNTEANU
- 21:00-21:45 ANDIA
- 22:00-23:00 ANDRA
- 23:00-23:15 SPECTACOL PIROMUZICAL
EDUCATIE
Elevii NU au nevoie de AVIZ epidemiologic la revenirea la ȘCOALĂ. Actele pentru copiii care merg la grădiniță pentru prima dată
Atenție, părinți! Elevii nu mai au nevoie de aviz epidemiologic la reîntoarcerea la școală din vacanță.
Asociația Medicilor de familie din Cluj anunță că acest act nu se mai solicită nici dacă elevii merg la o altă unitate de învățământ din acest an școlar.
Elevii NU au nevoie de AVIZ epidemiologic la revenirea la ȘCOALĂ
“Nu se solicita aviz epidemiologic pentru copilul care frecventează aceeasi unitate de învățământ.
Triajul epidemiologic se va organiza la intrarea în grădiniță, creșă, școală de către personalul medical școlar”, a precizat dr. Emiliana Costiug, președinta Asociației Medicilor de Familie (AFM) din Cluj.
Astfel, potrivit Ordinului 438/4629/2021, unitățile de învățământ nu vor mai solicita aviz epidemiologic la revenirea în colectivitate după vacanță.
Citește și: Noul an școlar începe la Cluj cu elevi mutați în alte clădiri și părinți nemulțumiți. Zeci de școli și grădinițe sunt în șantier
Triajul epidemiologic se va realiza la intrarea și revenirea în colectivitate după vacanțele școlare sau ori de câte ori este nevoie, de către personalul medical arondat, potrivit AFM Cluj.
Ce acte medicale au nevoie copiii care merg prima dată la grădiniță
Potrivit AFM Cluj, pentru înscrierea copiilor la grădiniță pentru prima dată, este necesară adeverinta medicala-tip, dovada de vaccinare și avizul epidemiologic, documente eliberate de medicul de familie.
Pentru transferul copiilor la altă unitate de învățământ, documentele medicale vor fi eliberate de medicul școlar al grădiniței frecventate.
De asemenea, adeverintele medicale pentru participarea la orele de educație fizică și sport, nu vor mai fi solicitate, au mai precizat reprezentanții AFM Cluj.
Foto: Arhivă
CULTURA
Festivalul Palanețului la Căianu. Competiție culinară și spectacol folcloric la prima ediție
În comuna clujeană Căianu are loc duminică, 8 septembrie 2024, Festivalul Palanețului.
Este prima ediție și e organizată după o idee a tinerilor din comuna clujeană.
Festivalul Palanețului la Căianu. Competiție culinară și spectacol folcloric la prima ediție
Prima ediție a Festivalului Palanețului va avea loc în cadrul Zilei Comunei Căianu.
Palanețele coapte pe vatră, un preparat nelipsit de pe mesele locuitorilor din Căianu la sărbătorile mari din perioada anului, vor fi pregătite de socăcițele din sat.
Ideea organizării acestui festival a venit din partea tinerilor din comună, care, anul trecut, au inițiat un atelier gastronomic pentru a promova acest produs local.
Cu varză, brânză, urdă și prune
Evenimentul va include o competiție culinară, în cadrul căreia diverse tipuri de palanețe, respectiv cu varză, brânză, urdă și prune, vor fi expuse pentru degustare, iar cele mai gustoase vor fi premiate.
Artiști și ansambluri renumite urcă pe scenă
Programul zilei va include și un spectacol folcloric, care va începe la ora 14:00 și va reuni pe scenă artiști și ansambluri renumite.
Printre cei care vor urca pe scenă sunt Mariana Pop, Aurel Șuteu, Lucia Potra, Claudiu Ciotleuș și Ansamblurile folclorice: „Rapsodia Someșană”, „Miorița”, „Moștenirea”, „Muguri de dor”, „Someșul-Apahida” și Ansamblul de dansuri tradiționale Vaida-Cămăraș.
Evenimentul este organizat de autoritățile din Căianu, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.