Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Zeci de pensionari din administrația publică din Cluj pleacă acasă. ICCJ a decis că funcționarii pensionați nu mai pot lucra

Publicat


Imnul UE

Funcționarii publici care au și o decizie de pensionare nu vor mai putea lucra în administrație, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), chiar dacă funcționarul a cerut suspendarea pensiei.

Contractele de muncă a zeci de funcționari publici din județul Cluj vor înceta în urma unei decizii a ICCJ care prevede că funcționarii publici care au o decizie de pensionare nu mai pot lucra în administrația publică. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat deja în vigoare.

Cu alte cuvinte, toți funcționarii publici care încă lucrează deși au o decizie de pensionare vor pleca acasă.

Zeci de funcționari publici din Cluj, trimiși acasă

Potrivit unui răspuns adresat Cluj24, în cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca și a serviciilor publice, respectiv societăților comerciale (întreprinderilor publice) care sunt subordonate Consiliului local al municipiului, un număr de 17 funcționari publici se află în situaţia menţinerii la cerere a raportului de funcţie publică după îndeplinirea condiţiilor de pensionare.

Astfel, pentru aceștia se vor aplica prevederile legislației în vigoare, a precizat Primăria Cluj-Napoca.

În cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Cluj, un număr de șase persoane se află în situația reglementată prin Decizia Înaltei Curți privind încetarea raporturilor de serviciu ale funcționarilor publici care au decizie de pensionare. Astfel, CAS Cluj a arătat că a pus în aplicare dispozițiile Deciziei ICCJ, constatând încetarea de drept a raporturilor de serviciu pentru funcționarii publici cărora nu le-au fost încetate raporturile de serviciu la momentul deschiderii dreptului la pensie pentru limita de vârstă. Printre aceștia se numără și Ioan Păcurar, fostul şef al Poliţiei Cluj.

Casa Județeană de Pensii (CJP) Cluj arată că șapte funcționari publici au intrat sub incidența Deciziei ICCJ, cărora le-au fost încetate de drept raporturile de serviciu.

În cadrul Consiliului Județean Cluj, numărul de angajați care aveau în același timp calitatea de pensionar și de angajat, fără a se încadra în condițiile art. 105 din Legea nr. 360/2023, este:

  • în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Cluj am identificat 6 persoane, din care o persoană își desfășura activitatea în cadrul Direcției Urbanism și Amenajarea Teritoriului și 5 persoane își desfășurau activitatea în cadrul Direcției de Administrare Drumuri Județene;
  • în instituțiile publice și societățile comerciale aflate în subordine au fost identificate 3 persoane.

Nu se știe câți funcționari pleacă acasă

La solicitarea Cluj24, CJP Cluj a comunicat, de asemenea, că nu deține o evidență privind numărul de funcționari publici aflați în această situație la nivelul județului Cluj. Nici la nivel național nu există statistici privind numărul de pensionari încă activi ca funcționari publici.

Decizia ICCJ mai are nevoie de lămuriri în plus, întrucât nu specifică termenul de aplicare a decizie. Mai mult, încetarea de drept a raporturilor de serviciu pentru funcționarii publici aflați la pensie ar putea afecta activitatea instituțiilor, în condițiile în care „ordonanța-trenuleț”, emisă de Guvernul Ciolacu la sfârșitul lui decembrie 2024, restricționează noile angajări.

Doar 40% din angajații la stat sunt funcționari

Conform legii, funcționarii publici sunt persoanele angajate într-o funcție publică din cadrul autorităților și instituțiilor publice. În categoria funcționarilor publici intră parte dintre angajații:

  • ministerelor;
  • organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale (ex.: agenţii, autorităţi etc);
  • structurilor de specialitate ale Administraţiei Prezidenţiale;
  • structurilor de specialitate ale Parlamentului României;
  • autorităţilor publice autonome prevăzute în Constituţia României;
  • altor autorităţi administrative autonome;
  • structurilor autorităţii judecătoreşti.
  • instituţiei prefectului;
  • serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ- teritoriale (ex.: direcţii, agenţii etc.);
  • instituţiilor publice din teritoriu, aflate în subordinea/coordonarea/sub autoritatea Guvernului, a ministerelor şi a celorlalte organe ale administraţiei publice centrale (ex.: direcţii, agenţii etc.).
  • aparatului propriu al autorităţilor administraţiei publice locale şi al instituţiilor publice subordonate acestora (ex.: primării, consilii judeţene, servicii publice locale – taxe şi impozite, evidenţa persoanelor etc).

Doar 42% dintre angajații din administrația publică au statul de funcționari publici, restul fiind personal contractual, scrie Europa Liberă.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. ani

    februarie 23, 2025 la 3:08 pm

    Ar trebui ca si cei pensionati ce ocupa functii contractuale in primarii sa plece acasa, nu doar cei care ocupa functii publice, doar atributiile sunt asemanatoare. La alte primarii din tara s-a aplicat acelasi tratament, cum e firesc, toti cei pensionari au plecat acasa, doar Boc vrea sa-i pastreze ( pentru ca-s oamenii pusi de el la conducerea politie locale, la RADP, la RATUC s.a.m.d)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

STUDIU. Sistem de ESCROCARE la scară largă a cumpărătorilor de mașini rulate din Europa

Publicat

Înșelătorii vânzare mașină rulată

Un sistem de escrocare la scară largă a cumpărătorilor de mașini rulate face ravagii în Europa. Vânzătorii necinstiți au folosit bucăți de țesătură în loc de airbag-uri.

Aproximativ 16.000 de mașini – numărul de vehicule pe care gruparea infracțională le-a adus din Statele Unite și Canada în țările europene începând cu 2020. Evaziunea fiscală se ridică la peste 31 de milioane de euro, iar mașini care au suferit daune atât de importante încât pun în pericol viața șoferilor și a pasagerilor au fost vândute în diferite țări europene.

STUDIU. Sistem de ESCROCARE la scară largă a cumpărătorilor de mașini rulate din Europa

Autoritățile din  Lituania și Germania și-au unit forțele și au identificat o metodă la scară largă de a escroca cumpărătorii de mașini rulate din Europa.

Escrocii operau în multe țări europene

Autoritățile din Lituania aduc la cunoștința publicului că gruparea infracțională activează în mai multe țări europene printre care și Germania, Lituania, Letonia, Estonia, România, Ungaria, Ucraina, Portugalia, Țările de Jos și Belgia.

Potrivit oamenilor legii, a fost declanșată o anchetă preliminară pentru evaziunea fiscală comisă de un grup infracțional. În cadrul anchetei s-a descoperit și că mașinile importate erau reparate foarte slab, resturi de țesături sau îmbrăcăminte fiind „instalate” în locul airbag-urilor. Câteva dintre aceste vehicule au fost deja identificate în Germania și scoase de pe drumuri, dar numărul exact de mașini de acest fel care sunt încă în uz rămâne necunoscut.

Daunele ascunse sunt încă o problemă răspândită în Europa de Est

Informațiile carVertical, companie de date istorice auto, arată că în cadrul tranzacțiilor transfrontaliere cu mașini second hand – reprezentând 1 din 20 de vehicule vândute în Europa – sunt șanse deosebit de mari să se comită fraude. Cercetările anuale ale carVertical pentru calcularea Indicelui de Transparență a Pieței au arătat că țările cele mai puțin transparente sunt Ucraina, Letonia, Lituania, România și Estonia.

O proporție mare de mașini care au kilometrajul dat înapoi și care au suferit daune, un parc de vehicule învechit și rate ridicate de import fac ca aceste piețe să fie considerate extrem de netransparente și riscante.

Consumatorii est-europeni au de obicei o putere de cumpărare mai mică în comparație cu cei din Europa de Vest. Prin urmare, există o cerere ridicată pentru mașini mai ieftine, cele rulate fiind deseori preferate în detrimentul celor noi. Importatorii și dealerii profită de acest tip de cerere aducând vehicule mai vechi sau deteriorate din țările europene mai bogate sau din SUA și vânzându-le la prețuri mai mici.

Datele carVertical evidențiază și faptul că aproximativ 7,2 % dintre mașinile importate în Europa provin din Statele Unite ale Americii. O parte semnificativă dintre acestea sunt vehicule avariate care au fost achiziționate la licitațiile susținute de companiile de asigurări, vehicule care sunt adesea reparate și revândute la prețuri atractive.

„Sunt dese cazurile în care o mașină este deteriorată într-o țară, reparată ieftin și apoi vândută în alta”

Statisticile și numărul cazurilor depistate de fraudă subliniază faptul că este esențial să verificați istoricul oricărei mașini rulate pe care vreți s-o achiziționați deoarece acestea v-ar putea pune viața în pericol din cauza daunelor suferite în trecut.

„Sunt dese cazurile în care o mașină este deteriorată într-o țară, reparată ieftin și apoi vândută în alta. Multe vehicule care au fost implicate în accidente majore în SUA sunt importate în Europa. Un raport care prezintă istoricul mașinii vă permite să aflați ce părți ale vehiculului au fost avariate și la cât au fost estimate costurile reparațiilor. Puteți împărtăși aceste informații cu un mecanic profesionist ca acesta să poată inspecta cu atenție modul în care au fost reparate zonele afectate”, spune Matas Buzelis, expert auto din cadrul carVertical.

Țările din Europa de Vest se confruntă cu pierderi mai mari

Ascunderea daunelor nu este singurul tip de înșelătorie pe care samsarii de mașini o folosesc pentru a profita de pe urma cumpărătorilor de vehicule second hand. În martie 2025 carVertical a estimat că fraudele care implică falsificarea kilometrajului costă țările europene în jur de 5,3 miliarde EUR anual, chiar și într-un scenariu conservator. Impactul real poate fi mai mare având în vedere că multe cazuri rămân nedetectate.

Chiar dacă modificarea odometrului este o problemă serioasă care costă economiile europene miliarde de euro în fiecare an, deciziile luate de guvernele anumitor țări sunt mai favorabile vânzătorilor de mașini necinstiți decât cumpărătorilor de mașini second hand. Acest lucru se datorează implementării fragmentate a GDPR, drepturilor de acces ale persoanelor vizate, dificultăților de schimb transfrontalier de date și altor dificultăți care complică în mod semnificativ accesul cumpărătorilor de mașini rulate la istoricul mașinilor pe care vor să le cumpere.

„Astăzi, informațiile esențiale din istoricul vehiculelor cum ar fi kilometrajul, accidentele, înregistrările de proprietate și numerele VIN rămân captive în bazele de date ale corporațiilor private sau în bazele de date naționale, creând condiții perfecte pentru comiterea de fraude în cadrul tranzacțiilor transfrontaliere”, spune Rokas Medonis, CEO al carVertical.

Cele mai recente cercetări au mai arătat că, deși fraudele care implică modificarea odometrului sunt o problemă larg răspândită, impactul lor financiar este mai mare în Europa de Vest comparativ cu țările din Europa de Est.

Evaluând numărul de mașini verificate de carVertical, valoarea lor medie de piață și rata de fraudă din fiecare țară, studiul estimează că Regatul Unit pierde anual în jur de 1,4 miliarde de euro din cauza manipulării odometrelor, Franța pierde 1,15 miliarde de euro, iar Germania 1,1 miliarde de euro.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Mașină răsturnată între Băișoara și Iara. Un bărbat transportat la spital

Publicat

SMURD

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit, vineri seara, la un accident rutier petrecut între localitățile Băișoara și Iara. În accident a fost implicat un singur autoturism care, din primele date, s-a răsturnat.

”În interior s-a aflat încarcerat un bărbat de aproximativ 28 de ani, pe care echipajul de la Garda Băișoara l-a extras în siguranță.

Acesta a fost în permanență conștient și cooperant, prezentând multiple traumatisme. Victima este transportată în aceste momente la spital. La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și un echipaj SAJ.”, arată ISU Cluj

Citește mai departe

CULTURA

Spectacol caritabil pentru un angajat al Operei Naționale Cluj-Napoca. Actorii care urcă pe scenă

Publicat

De

opera

Opera Națională Română Cluj-Napoca organizează în 9 iunie de la ora 19 spectacolul caritabil ”Împreună pentru Călin” în care va fi prezentată piesa ”Scandal în familie”, în regia lui Răzvan Săvescu.

”Vă invităm cu drag să luați parte la un spectacol caritabil organizat în sprijinul colegului nostru Călin, care în urma unui accident de muncă a suferit mai multe operații chirurgicale maxilo-faciale, aflându-se în continuare într-o perioadă de recuperare, de reconstrucție a feței și de implanturi.

Fiecare bilet cumpărat poate schimba în mai bine viitorul și starea lui de sănătate. Împreună putem face o diferență!

Actori bine cunoscuți precum Adriana Trandafir, Paula Chirilă, Marius Bodochi, Alexandra Apetrei, Răzvan Oprea și Andrei Mateiu vă așteaptă să petreceți câteva ore în compania lor vizionând un spectacol încărcat de umor și bună dispoziție care vă va descreți frunțile transpunându-vă într-o stare de vacanță.

Sumele obținute din vânzarea biletelor, precum și donațiile vor fi oferite colegului nostru pentru plata tratamentul și îngrijirea lui.  Haideți să fim alături de Călin și să îi oferim împreună o rază de speranță!”, arată conducerea Operei.

Biletele costă între 60 și 130 de lei.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. A luat decorațiuni de la un magazin de haine din Cluj-Napoca fără să plătească. O recunoașteți?

Publicat

De

decorațiuni

O femeie cu poșetă verde a luat, vineri, decorațiuni din magazinul de haine din cadrul ReClothing Hub din Cluj-Napoca fără să le plătească. Reprezentanții magazinului așteaptă ca produsele să le fie returnate până luni dimineață, în caz contrar vor anunța Poliția.

”Azi vă spunem o poveste. Una… mai puțin frumoasă. Episodul de azi: femei minunate ne-au trecut pragul. Dar, precum în fiecare pădure cu uscături, s-a rătăcit și o „doamnă ” cu poșetă verde care ne-a dat nițel bătăi de cap. Se pare că i-au plăcut tare mult decorațiunile noastre. Atât de mult… încât a decis să le ia acasă.

Fără să plătească. Fără să spună un cuvânt. Fără să se gândească că și noi le iubim. Că fac parte din povestea noastră, din identitatea acestui loc pe care îl construim cu grijă, zi de zi.

Gesturi care dor

decorațiuni

Știm că nu trăim într-o lume perfectă. Dar când deschizi un spațiu mic în care investești timp, visuri, emoții și resurse limitate… astfel de gesturi dor. Mult. Pentru că nu e prima oară. Și pentru că e greu să tot strângi din dinți, să repari, să zâmbești în continuare.
Noi credem într-un Cluj frumos. În oameni buni și sinceri. În comunități care se susțin, nu care se fură.
Dacă o cunoașteți… luni așteptăm înapoi obiectele pâna la ora 11. Dacă nu, vom merge mai departe cu pașii necesari (inclusiv la poliție) + facem și un “wall of fame” drăguț pe vitrină.
Nu e despre valoarea lucrurilor. E despre respect. Hai să-l păstrăm la vedere”, au transmis cei de la ReClothing.

ReClothing Hub, magazinul unde moda sustenabilă prinde viață, a fost deschis în 9 aprilie pe B-dul 21 Decembrie 1989 nr.48 din Cluj-Napoca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate